***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

24 Temmuz 2009 Cuma

Yayla Mahallesi’ndeki “Papaz’ın Evi” yeniden canlanıyor


Kırklareli Merkez Ilçede mimari yapısı ve tarihi dokusu ile en çok dikkat çeken Yayla Mahallesi’ndeki tarihi evler, yeniden hayat buluyor. Yayla Mahallesi, Yayla Caddesi üzerinde bulunan ve yapımı 135 yıl öncesine dayanan “Papazın Evi” diye adlandırılan tarihi yapıda restore çalışmaları resmen başladı.
Kırklarelili Iş Adamı ve Kırklareli Hareketi Derneği Başkanı Ergin Kalınoğlu tarafından restore edilecek olan tarihi evin keşif bedelinin 500 Bin Türk Lirası olduğu belirtildi. Çok değil, bundan 15- 20 yıl öncesine kadar içerisinde insanların yaşadığı, fakat o insanların da evi terketmesi ile kısa bir sürede çok büyük yıkıma maruz kalan tarihi evin daha önceleri ise Şaraphane olarak kullanıldığı biliniyor. Restore çalışmalarına 2008 Kasım’ında başlanması düşünülürken, tarihi yapı sit alanı olduğu için Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurumu tarafından geçtiğimiz hafta verilen izin ile Papazın evi, tüm hızıyla restore ediliyor.
Mimarlığını Kırklarelili Mimar Ebru Bilgiç’iin üstlendiği tarihi yapının restore çalışmasında bir diğer etkenin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan verilen hibenin epey uzaması olduğu belirtildi. Neredeyse bir buçuk asırdır ayakta duran eski tarihi Rum evi yapılacak olan restore çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Son yıllarda illegal yoldan definecilik yapanların büyük bir şekilde yıprattığı tarihi evi, eski yapısına uygun olarak yapmak istediklerini belirten Kalınoğlu, evin mimari bakımdan çok otantik olduğuna dikkat çekti.
Ergin Kalınoğlu 21 Temmuz Salı günü yaptığı basın açıklmasında şunları kaydetti; ”Yıllardır Kırklareli’ne ne yapabiliriz? Nasıl faydalı olabiliriz diye düşünüyorduk. Bu eski evi de satın aldık. Şimdi de bunu restore edeceğiz. Ama tabi eski haline uygun hale getireceğiz. Bunu yaparken de amacımız Kırklareli’deki diğer evlerinde hani o Kırklareli’de yetişip, büyüyüpte para kazananlar var ya, hani başka yerde paralarını harcıyorlar. Gelsinler işte bu örnek olsun. Amacımız böyle böyle konuşuyorlar, sağda solda, işte her geldiğim zaman Yayla diyorlar, bilmem ne diyorlar, çivi çakmıyorlar.
Tarlada villa yapacaklarına gelsinler burada hazır villalar var. Hem tarihe bir saygıdır bu. Son derece önemlidir. Tabi bu Kırklareli’ni yöneten güç odakları da başta sayın Vali, sayın Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanları da insanlara kolaylıklar ve yol göstersinler. Bu tür binalarda devletin bazı öğeleri var. Ben esas olarak ona değinmek istiyorum. Bu bina bizim için 500 Bin Lira’ya onarım masrafı çıkacaktır. Bu keşif bedelidir. Bu keşif bedelinin şu anda devlet tamamına yakınını hibe olarak yani karşılıksız bu tür çalışmalara verebiliyor.
Fakat malesef biz hiç uğraşamadık. Uğraştık da buraya 40 Bin Lira gibi küçük bir tutarda devletten hibe çıktı. Ikinci bir kaynakta TOKI tarafından veriliyor. Bu 10 yıllık bir kredidir. 80 Bin Lira da TOKI tarafından bu tür binalara kredi teşviği veriliyor. Fakat biz o kredi teşviğinden de çok geç haberimiz olduğu için ondan da mahrum kaldık. Ama bunu yeniden yapacak olanlara yol göstermek için söylüyorum. Restorasyonun uzaması hibe başvurusunda bulunduğumuz için Kültür ve Turizm Bakanlığı yer teslimi yapmadan başlayamıyorduk. Onu geçen hafta yaptılar. Dolayısıyla biz buranın onarım çalışmalarına resmen başladık. Bundan sonra belli bir program çerçevesinde onarımımız devam edecek. Muhtemelen yıl sonuna kadar da biz burayı bitirmeyi planlıyoruz. Ahşap kirişleri değiştirerek işe başladık. Binayı önce fiziki olarak tamamlayacağız.” dedi. Tarihi yapının restorasyonunda Mimar olarak görev alan Ebru Bilgiç de yaptığı açıklamada; ”Bu yapının mimari projeleri, röle, restütisyon ve restorasyonu Istanbul Anfora Mimarlığa yaptırılmış. Onlar buraya geldiler ve bu yapı ile ilgili bir rapor sundular. O raporda belirtilenlere göre de 19. YY. sonu yapısı olarak geçiyor. Neoklasik üslupta yapılmış bir yapı. Ortasopalı bir plan şemasına sahip ve simetrik. Rum ustalar tarafından yapılmış.” Dedi.
Tarihi yapının restoresinin tamamlanmasının ardından ne gibi bir şekilde kullanacağını açıklayan Kalınoğlu sözlerine şöyle devam etti; ”Burasını bir kültür evi yapmak istiyorum. Kırklareli’ni çok seviyorum ve destekliyorum. Mesela amatör olarak resim yapan kadınlar var. Bizim kadınlarımız ne güzel örgüyü bırakmışlar, resim yapmaya başlamışlar. Buna çok saygı duyuyorum. Mesela onlar resim yapsın istiyorum. Bir şairler derneği var. Böyle sağda solda şiir okuyorlar. Gelsinler burada otursunlar. Burada şiir dinletilerini yapsınlar. Burası kafe gibi bir yer olsun. Ikinci bir hayalim de burasını şarapevi mi yapsam acaba diye düşünüyorum. Ama birinci düşüncem daha ağırlıklı gidiyor. ”.dedi.

KAYNAK:www.gazetetrakya.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...