***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

6 Kasım 2009 Cuma

Polis Memuru Toprağa Verildi

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde Atatürk Anıtı önünde tabancasıyla kafasına ateş ederek intihar eden polis memuru Mustafa Narat (35), memleketi Tokat'ta toprağa verildi. Evli ve 3 çocuk babası Narat'ın cenazesi yakınları tarafından Tokat'ın Sulusaray ilçesine bağlı Alanyurt Köyüne getirildi. Narat'ın cenazesi köy mezarlığında kılınan namazın ardından toprağa verildi. Cenazeye Mustafa Narat'ın ailesi, yakınları, Sulusaray Kaymakamı İbrahim Civelek, İlçe Belediye Başkanı Şahin Hasgül, emniyet mensupları ve askeri personel ile çok sayıda vatandaş katıldı. Olayın acısını yaşayan polis memurunun annesi Fadime ve eşi Esma Narat'ı sağlık ekipleri sakinleştirmeye çalıştı. Bir süredir oğlunun yanında Çorlu'da kaldığı öğrenilen ve prostat ameliyatı olduğu bildirilen baba Şerafettin Narat ise cenazede güçlükle ayakta durdu. Çorlu Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliğinde görevli polis memuru Mustafa Narat, Atatürk Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı yanında, henüz belirlenemeyen nedenle kendisine ait tabancasını kafasına dayayarak, intihar edeceğini söylemiş, olay yerine gelen meslektaşlarının yaklaşık bir saat süren ikna çabalarına rağmen Narat, elindeki silahla kafasına ateş etmişti. Çorlu Devlet Hastanesine kaldırılan Narat, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.
KAYNAK:www.habercorlu.com

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü başarılı operasyonlar yapmıştır

32 ilde yapılan operasyonların başarılı geçtiğini açıklayan emniyet genel müdürlüğü, bu başarılı operasyonların içinde Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğünü de gösterdi.
KOM Dairesi tarafından, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele alanında bilgi değişimi ve iş birliğini sağlamak, mücadeleyi yeni bir yaklaşımla daha da etkinleştirilerek sürdürülmesini gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen 'Bölge Değerlendirme Toplantısı'nın 7'ncisi Bursa Emniyet Müdürlüğü ev sahipliğinde Acemler Polisevi'nde başladı.
Bursa, İstanbul, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova ile Ayvalık, Bandırma, Edremit, Keşan, Lüleburgaz, Gebze ve Çorlu ilçelerindeki kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubelerinde görevli müdür ve emniyet emirlerinin katıldığı toplantı sona erdi.
Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, çetelerle mücadelede Türkiye'nin önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.
Pek, toplantıların genel amacının, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede nelerin yapılabileceği, nasıl bir yol izleneceği konusunda değerlendirmelerde bulunmak olduğunu kaydetti.
Organize suçlarla mücadelede son yıllarda ciddi bir başarı elde edildiğine dikkat çeken Pek, şöyle devam etti: "Değerlendirmemizi yapıp ileriye dönük olarak neler planlayabiliriz, eksiklerimiz nelerdir, belirlemek amacıyla toplandık.
Organize suçlarla mücadelede son yıllarda ciddi başarı elde edildi. Çünkü mafya tipi organize suç örgütleri hemen hemen yok denecek kadar az kaldı.
Ülkemizde herkes de bunu görüyor. Örgütlü suçlarda ciddi başarı var. Organize suç örgütleri yok denecek kadar az kaldı, çeteler marjinal duruma düştüler.
Amacımız da buydu. Narkotikle mücadelede her gün bir adım daha ileriye gitmek suretiyle ülkemizi temiz hale getirmeye çalışıyoruz.
Burada temel etken arkadaşlarımızın sadece emeklerini ortaya koymaları değil, kalplerini de yüreklerini de ortaya koyarak mücadelelerini bu ölçüler içerisinde yapmaları önemlidir.
Dolayısıyla temel amacımız; ülkemizin huzurlu bir ortama kavuşması." Yılın ilk 10 ayında çetelere yönelik 32 ilde yaklaşık 150 operasyon gerçekleştirdiklerini anlatan KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, operasyon yapılan çetelerin çok büyük olmadığını kaydetti.
Çetelerin marjinal gruplara düştüğünü vurgulayan Pek, "Bazen bir mahalleyi zor durumda bırakabiliyorlar bazen bir ili.
Ama ulusal boyutlara ulaşan yapıları kalmadı çetelerin. Biz bunu da istemiyoruz ülkemizin huzur içerisinde olmasını istiyoruz.
Organize suçlarla mücadelede kullandığımız teknikler konusunda da diğer ülkelerden geri değiliz.
Zaten dünyanın herhangi bir yerinde yeni bir teknoloji kullanılsa Türkiye'ye sadece iki gün içerisinde ulaşır, yeter ki paranız olsun." diye konuştu.
KAYNAK.ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

4 kişilik aile zehirlenmekten son anda kurtuldu

TEKİRDAĞ’ın Marmara Ereğilisi ilçesinde sobadan sızan gaz nedeniyle zehirlenmekten kurtulan aile tedavi altına alındı
Olay önceki gece Marmara Ereğlisi Cedidalipaşa mahallesinde meydana geldi.Soysal ailesi dün kurdukları sobalarını yaktıktan sonra gece kömür atıp uykuya daldılar.
Sabah erken saatte işe gitmek için baş ağrısı ile uyanan evin babası Mehmet Soysalıodanın içinde koku olduğunu hissetti. Kokunun ağır olması ile hemen evin kapılarını ve camlarını açtı. Camları açan baba eşi Zübeyde ile 6 yaşındaki oğlu Müyap ile 3 yaşındaki Şeymanuru kaldırdı.
Baş ağrısı ile uyanan ailenin fertleri kendi imkanları ile sağlık ocağına geldiler. Burada ilk tedavileri yapılan aile ambulans ile Çorlu Devlet Hastanesine getirilerek tedavi altına alındılar. Tedavi altına alınan ailenin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
HABER VE FOTO:Samet AKSOY

Önce yandı, sonra hareket edip önündeki araca çarptı

Tekirdağ iline bağlı Çerkezköy ilçesinin Kızılpınar beldesinde ilginç bir olay meydana geldi. Kızılpınar Belediyesi yanında park halinde bulunan bir servis minibüsü, elektrik aksamının şase yapması nedeniyle, yanmaya başladı.
YANARKEN HAREKETE GEÇTİ
Kısa sürede alevlere teslim olan Kemal Bozkuş'a ait 59 S 2106 plaka sayılı servis minibüsü, bir süre sonra hareket etmeye başladı. Yokuş aşağı giderek, hızlanmaya başlayan servis minibüsü, aynı yol üzerinde bulunan Aslan Rışvan'a ait 59 M 7232 plakalı minibüse arkadan çarptı. Hızı kesilen ancak çarpmaya rağmen durmayan servis otobüsü, kaldırıma tretuarlarına çarparak durabildi. Alevler içerisinde yanmaya devam eden araca, daha sonra Kızılpınar Belediyesi'ne ait itfaiye ekibi müdahale etti.

CAN KAYBI OLMAMASI SEVİNDİRİCİ
Kısa sürede söndürülen Kemal Bozkuş'a ait 59 S 2106 plaka sayılı servis minibüsünde büyük oranda hasar meydana gelirken, çarptığı Aslan Rışvan'a ait 59 M 7232 plakalı minibüste de, yine hasar meydana geldi. Olay yerine gelen Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz da, can kaybının yaşanmamasının, yüreklere su serpen bir teselli olduğunu vurgulayarak, her iki araç sahibini teskin etmeye çalıştı.
KAYNAK:ÇERKEZKÖY HABER GAZETESİ

Rotaryenlerden Başkan Baysan’a Ziyaret

Rotary Kulübü 2420. bölge, 2009-2010 dönemi guvernörü Nuri Özgür, eşi Rona Özgür ve Çorlu Rotary Kulübü dönem başkanı Hüseyin Çetiner ve eşi Nimet Çetiner Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’a nezaket ziyaretinde bulundu.
Çorlu Rotary Kulübü dönem başkanı Hüseyin Çetiner, İstanbul’dan gelen konuklarını Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ile tanıştırdı. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan da konuklarına nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek Rotary Kulübünün sosyal alanlardaki çalışmalarında başarılar diledi
HABER VE FOTO:RAMADAN KARAGÖZ

Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Törenle Açıldı


Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından törenle hizmete açıldı.
Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin İl Özel İdaresi İşhanı’ndaki bürosu törenle hizmete açıldı.
Düzenlenen törene; Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüsamettin Duman yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Öncelikle, Cumhuriyetimizin 86’ncı yılını kutladığımız bu şanlı günde açılışını birazdan yapacağımız Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimize teşriflerinizden ötürü hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor ve saygıyla selamlıyorum.
Biz şehit yakınlarının her zaman yanında olan yüreği, sevgisi, duyguları bizlerle olan değerli Devletimizin temsilcileri ve saygıdeğer yurttaşlarımız;
Bizler, her birimiz ülkemizin bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını seve seve feda etmiş aziz şehitlerimizin aileleriyiz, yakınlarıyız ve Gazileriz. Bugün burada biraya gelmemizde ve Derneğimizin açılışında bizlere gösterdiği ilgi, yardım ve desteğini esirgemeyen başta İlimiz Valisi Sayın Cengiz Aydoğdu’ya ve Garnizon Komutanımıza da minnet ve şükranlarımızı sunmayı bir borç biliriz. Değerli Misafirler; Ülkemizin bölünmez bütünlüğü uğruna binlerce ailenin ocağına ateş düşmüş, binlerce yavrular babasız, eşler eşsiz, anne ve babalar evlatsız kalmışlar. Yine binlerce ailemizde terör belasından sakat kalmış Gazilerimiz yaşamaktadır. Bu aileler kim için ve neden bu acılara katlanmışlardır? Elbette vatanımız ve bayrağımız için! Ülkemizi idare eden Kıymetli Devlet Büyüklerimizden özellikle acılarımızın tazelendiği bu günlerde yaşadığımız bu unutulması imkânsız acılara daha fazla kulak vermelerini bekliyoruz. Bizlerin acılarını lafla değil, yürekleriyle paylaşmalarını bekliyoruz. Yokluğumuz yoklukları olmalıdır. Acılarımız ve sıkıntılarımız acıları ve sıkıntıları olmalıdır. İşte o zaman yalnız kalmadığımızı ve unutulmadığımızı hissederiz. Bizler her şeyin farkındayız. Kimlerin acılarımızı ve sıkıntılarımızı paylaşıp paylaşmadıklarını çok iyi bilmekteyiz. Ülkemizin her karış toprağı için, Milli değerlerimiz için şehit evlatlarımızın ve Gazilerimizin bıraktığı yerden, bayrağı yere düşürmeden bizler de canımızı feda etmeye hazırız. Ülkemizin her karış toprağı bizim için canımızdan değerlidir.
Mehmet Akif inde söylediği gibi " Sahipsiz Kalan Vatanın Batması Haktır. Sen Sahip olursan bu vatan batmayacaktır." Unutmayalım ki Bayrakları bayrak yapan üstünde ki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Onun için canımızın ve kanımızın son damlasına kadar şerefli mücadelemiz devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi ve kuşkusu olmasın. Çünkü Her şey Vatan İçindir”
Vali Cengiz Aydoğdu da yaptığı konuşmada; "Şehidin mirası nedir? Şehidin mirası her şeyden önce zaferdir, özgürlüktür, bağımsızlıktır, milli birlik ve beraberliktir. Şehidin mirası birbirimize duyduğumuz sevgidir, saygıdır.
Bu derneğin Kırklareli’nde bu duyguları yaşatan milli birliğimize beraberliğimize katkı sağlayan bir kapı olması dileğiyle, hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.
Daha sonra Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Akkoç, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ve Kırklareli Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüsamettin Duman açılış kurdelesini birlikte kestiler.

Edirne Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısı Yapıldı


Edirne belediye meclisi, kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi.Edirne belediye başkan vekili Namık Kemal Döleneken başkanlığında, belediye meclis salonunda toplanan meclis, 7 gündem ve 8 gündem dışı maddeyi görüşerek, karara bağladı.
Toplantıda, yıldırım mahallesi'ndeki 2 bin 500 metre karelik spor tesisinin 10 yıllığına kiraya verilmesi, tarihi kentler birliği'nin 11-13 Aralık tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesi ve 13 - 17 Aralık tarihlerinde de Fas'ta yapılacak toplantıları için Edirne belediye başkanı Hamdi sedefçi ile belediye başkan yardımcısı Döleneken'in görevlendirilmesi kararları öne çıktı.Mecliste ayrıca, vakıflar Edirne bölge müdürlüğü'nün, ''Edirne belediyesi'nin yol yapımı sırasında, Rüstem paşa Kervansarayı yanındaki Vakıflar Edirne bölge müdürlüğü'ne ait otopark alanını küçülüttüğü'' iddiasıyla açtığı davanın kararı da görüşüldü.
Döleneken, davanın belediye aleyhine sonuçlandığı bilgisini meclis üyelerine sunarken, otopark parseli üzerindeki ''yol yapım kararının'' kaldırılmasını oylamaya sundu.Oy birliğiyle, belirtilen otopark bölgesinde ''yol yapım kararının'' kaldırılmasına karar verildi.

Edirne ilinde 50 yıllık çöplük kapatıldı"


Edirne'de uzun yıllardır vatandaşların şikayet ettiği Edirne çöplüğü kapatıldı. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, düzenlediği basın toplantısında, Yeniimaret Mahallesi, Yıldırım Mahallesi ve Özserhat Mahalleleri'nde, koku yaptığı ve sürekli yandığı için halkın şikayet ettiği 50 yıllık çöplüğün üzerinin toprakla kapatıldığını söyledi. Kapattıkları çöplükteki metan gazını bacalar yoluyla havaya saldıklarını ifade eden Sedefçi, ilkleri yapan belediye olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.
“Artık çöplükten kokular çıkmıyor, yangın olmuyor, dumanlar yükselmiyor” diyen Sedefçi, şöyle devam etti: “Belediye ekiplerimiz çöplüğün tamamını toprakla kapattı. Toprak altında kalan metan gazını bacalar vasıtasıyla doğaya salıyoruz. Sonuçta, Yeniimaret, Yıldırım, Özserhat Mahallesi halkının sıkıntılarının kalmadığını size mutlulukla bildiriyorum. Biz ilklerin belediyesiyiz. 250 yıl yetecek otogar yaptık. Süloğlu'ndan su getirdik halkımız hala o suyu içiyor. Kayalıköyü Barajı ishale hattından getireceğimiz su ile Edirne'nin yüz yıllık su sorununu çözmüş olacağız. İlk pazar yerini, ilk şantiyeyi kuran belediyeyiz. Sendikayı ilk belediyeye getiren de biziz. Saraçlar Caddesini araç trafiğine kapattık. Yüz yıllık tarihi değiştiren belediyeyiz. Her ne kadar bazı eleştiriler alsak da, öküz altında buzağı aransa da biz işimize bakıyoruz. Aslan gibi Edirne'ye hizmet yapma şerefini yaşıyoruz. 50 yıllık bu Edirne'nin pisliği, çirkin bölgesini temizleme onuruna eriştik. Artık, çöp dökme yerine çöp yakma, imha tesisi kuracağız. Bunun için ihale şartnamesi hazırlıklarını sürdürüyoruz. Biz günlük yaşayan belediye değil, 50-100 yıl sonrasını düşünen bir belediyeyiz” diye konuştu. Sedefçi, basın toplantısından sonra gazetecilere kapatılan çöplüğü gösterdi.

BÜYÜK ÖĞRENCİ PROJESİ KAPSAMINDAKİ ÖĞRENCİLERE EDİRNE ÖĞRETMEN EVİNDE YEMEK DÜZENLENDİ.



Edirne Valiliği, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları'ndan Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Trakya Üniversitesinde (TÜ) öğretim gören 130 öğrenciyi tanışma ve kaynaşma yemeğinde buluşturdu. Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Edirne'deki bütün kurum ve kuruluşların işbirliği yaparak projeye destek verdiğini anlatan Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK, şunları söyledi: 'Bu sene kentimize yeni gelen öğrencilerin Türk kültürünün güzelliklerini öğrenme, Türkçeyi en güzel şekilde öğrenme ve bütün dünyaya yayma konusunda emek ve gayret sarf etmelerini diliyorum. Çünkü bu güzellikler paylaşıldıkça bize verdiği mutluluklar da atmış olacak. Türkiye'den mutlu ayrılmanız, hoş hatıralarla ülkelerinize dönmeniz için elimizden gelen gayreti gösterdiğimizi bilmenizi isterim.' Dedi. Yemeğe, Başta Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Daire Başkanı Necip ÖZKAN, Edirne Emniyet Müdürü Mehmet YAZICI, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver DURAN, Edirne Milli Eğitim Müdürü Şerafettin DEMİRCİ ve diğer ilgililer katıldı.

TEKİRDAĞDA KAÇAK SU KULLANIMI TAKİBİ BAŞLADI



Tekirdağ ilinde Muayene süreleri 10 yılı aşan su saatlerinin periyodik muayene ve damgalama işlemlerine başlandı. - Yol harcama katılım payları tahakkuk ettirilmeye başlandı. Tekirdağ Belediyesi kaçak su kullananlara göz açtırmıyor. 01.04.2009–30.10.2009 tarihleri arasında Tekirdağ Belediyesi kaçak su ekiplerinin yaptığı kontroller sonucunda 81 kişinin kaçak su kullandığı tespit edilip haklarında tutanak düzenlendi. Düzenlenen 35 tutanağın tahsilatları yapılırken 46 kişi hakkında kaçak su kullanımından dolayı Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca Tekirdağ Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Tahakkuk Takip Birimi Su Tahakkuk Şefliği Personeli tarafından halen kullanımda bulunan ve periyodik muayene süreleri 10 yılı aşan su sayaçları, ölçü ve ölçü aletleri muayene yönetmeliğinin 9. maddesinin d bendi hükümleri çerçevesinde periyodik muayeneleri yaptırılarak, damgalattırılması işlemlerine başlanmıştır. Öte yandan 2464 sayılı Belediye Kanunu’nun 86 ve müteakip maddelerine istinaden, şehrin muhtelif yerlerinde yapılan asfalt, beton ve parke taş çalışmalarına ait harcamalara katılım paylarının tarh ve tahakkuk işlemlerine başlanarak 100. Yıl Mahallesi Barış, Nisan ve Şenkal Sokaklarında yapılan asfalt çalışmalarının yol harcama katılım payları tahakkuk ettirilerek ilgili kişilere ihbarname gönderildi.

OYAK Liselerarası Matematik Yarışmasının Tekirdağ tanıtımı Valilik Kültür Merkezinde yapıldı





OYAK Liselerarası Matematik Yarışmasının Tekirdağ tanıtımı Valilik Kültür Merkezinde yapıldı. OYAK Çimento Grubu Şirketlerinin, faaliyet gösterdiği İllerde 2003 yılından bu yana düzenlenen Liselerarası Matematik Yarışması, son 3 yıldır diğer OYAK Şirketlerinin de katılımı ile düzenlenmeye devam ediyor. Bu yıl yapılacak olan yarışmanın 1. aşama sınavı 14 Kasım 2009 Cumartesi gnü gerçekleştirilecek. OYAK Liselerarası Matematik Yarışmasının Tekirdağ tanıtımı Valilik Kültür Merkezinde yapıldı. TekirdağValisi Zübeyir KEMELEK ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim AYBAR ın katılımıyla gerçekleştirilen tanıtımda konuşan Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim AYBAR; Projemiz öyle bir noktaya geldi ki; Tekirdağ dan Mardin e kadar, Adanadan Zonguldak a kadar büyük bir yelpaze içinde geçen yıl itibariyle toplam 1964 okulumuzu 7856 öğrencimizi kapsadı. Bu yıl kısmet olursa 500 okulumuz ve yaklaşık 2000 öğrencimiz bu yarışmanın içerisinde olacaklar. Tekirdağ da ise 24 lisemiz ve 96 öğrencimiz bu matematik yarışmasında kendileri için çok önemli bir yatırımında içinde olacaklar. Bu yarışmayı organize ederken düşüncemiz şunlardı;öncelikle öğrencilerimizin analitik düşünme ve çözümleme yeteneğini geliştirmeyi arzu ettik. Matematiği seven gerçekten ilgi duyan öğrencilerimizi teşvik ettiğimizi göstermek, öğrencilerimize matematik sevgisini aşılamak istedik. Matematiğin yaşam bağlarını ortaya koymayı ve bunu algılamalarını istedik. Başarıyı ve kazanma duygusunu yaşamalarını arzu ettik. Kişisel olarak iç disiplini sağlamalarını ve kendilerine global dünyada sağlam bir yer edinmelerini hedefledik. Bu yarışmamızda ödüllerimiz de var. Bir defa katılan her öğrencimize bir satranç takımımız var. Katılan her bir okulumuza 1500 TL lik nakdi yardım çeki vereceğiz. İl birinci olan okulumuzun öğretmen ve öğrencilerine birer Cumhuriyet Altını ve plaket takdim edeceğiz. 14 Kasım 2009 tarihinde 24 okulumuz İl birinciliği için mücadele edecek. Buradan birinci olarak çıkacak okulumuz, diğer 17 İlin birincileri ile birlikte bir Türkiye finali yapacaklar. Oradan da bir Türkiye birincisi okul çıkacak. İşte bu Türkiye birincisi olan okulumuzun öğrenci, öğretmen ve müdürüne 1000 er TL lik Cumhuriyet Altını kesesi hediye edilecek. Okulumuza 15.000 TL lik bir laboratuar kuracağız. Şampiyon öğrencilerimizin ailelerine de 1.000 er TL lik hediye çeki takdim edeceğiz. Bu proje görüldüğü gibi ödülleri bol olan ama öncelikle gençlerimizi global dünyaya hazırlayan önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Bir kalem, bir kâğıt ve aklımız. İşte bununla bütün dünyayı yeniden kurmak matematik ilmiyle mümkün. Buraya gelirken iki ünlü kişinin matematikle ilgili sözünü sizinle paylaşmak için not aldım. Bunlardan birisi ünlü fizikçi Lord Kelvin… Kelvin diyor ki; Matematik gibi ifade edebiliyorsanız o takdirde edindiğiniz bilgiler doğrudur. Diğeri ise Leonardo Da Vinci… Da Vinci; Matematiksel olarak gösterilemeyen hiçbir çalışmanın bilimselliği yoktur, diyor. Geleceği inşa etmek matematikle mümkün. Geleceği inşa ederken mevcutun neden niçinlerini ortaya koyabilmek de matematikle mümkün, dedi.
Tanıtımda bir konuşma yapan Tekirdağ Valisi Kemelek de yaptığı konuşmada; bilimsel ilerlemenin olmadığı bir ülkede başka hiçbir ilerleme olmaz. Gelişmiş ülkelere baktığımızda hepsinde bilimin önde olduğunu görmekteyiz. Bilimde de bilimsel gelişmede de matematiğin ön planda olduğunu görüyoruz. Hangi alanda ilerlemeyi düşünürsek düşünelim, matematik her zaman bizimle beraber oluyor. Bu anlamda matematiksel düşüncenin ülkemizde yayılması noktasından hareket edilmiş. OYAK Grubu ülkemizin kalkınmasında neler yapılması gerektiği konusunda sorumluluk üstlenmiş. Bizler de değerli öğretmen ve öğrencilerimizin katkılarıyla 17 İl içinde Tekirdağ ı temsil edeceğiz. OYAK Grubuna ve Sayın İbrahim AYBAR a gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum, dedi.
KAYNAK:TEKİRDAĞ VALİLİK SİTESİ

DSP Çorlu İlçe Başkanlığına Atanan Mustafa Varlı;İlkeli Siyaset Yapacağız


Demokratik Sol Parti (DSP) Çorlu ilçe başkanlığı görevine atanan Mustafa Varlı yepyeni bir ekiple göreve başladıklarını belirterek DSP’nin geçmiş dönemlerde ülkeye kattığı değerleri herkes biliyor. Partimizin eski günlere dönmesi için elimizden geleni yapacağız. Ekip olarak buna hazırız” dedi.
1997 yılında aktif siyasete DSP’de başlayarak, 1999 yılında Çorlu belediye başkan aday adayı, ardından 2002 genel seçimlerinde 3. Sırada millet vekil adayı olarak partisini çeşitli kademelerinde görev alan makine mühendisi Mustafa Varlı DSP Çorlu ilçe başkanlığına atandı. Çeşitli dernek ve kuruluşlarda da yönetici ve başkan olarak başarılara imza atan Varlı özlemini duyduğu siyasi arenada rengini değiştirmeden DSP’de devam etti. Atama kararının ardından yönetimini belirleyerek görev taksimi yapan Varlı “ hedefimiz ilkeli siyaset yapmak, DSP’nin doğrularını topluma aktararak yeniden eski gücümüze kavuşmak. İktidar da yer almayan DSP’siz bir oluşumun ülkeyi getirdiği durum gözler önünde. Muhalefet için değil iktidar olmak için politika üreteceğiz. AKP’ye, CHP’ye ve diğer partilere giden emanet oyları yeniden DSP çatısı altında toplayarak yolumuza devam edeceğiz” dedi. Mustafa Varlı başkanlığında atanan listede Yüksek lisanslı isimler ağırlıkta bulunurken yönetimde şu isimler yer aldı. İlçe sekreteri Bahattin Uzun, Sayman Ahmet Kerpiççi, yönetim kurulu üyeliklerine ise Ahmet Dönmez, Ali Yeter, Yıldız Tunalı, Kazım Yaşar, Mustafa Ülkem, Behçet Mekik, Mustafa Engin, İsmail Çakoğlu, Ali Cengiz Yörük, Eyüp Sürü, Arif Güven ve Levent Dayan yer aldı.
KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Çorlu`da 139 Kişi Organlarını Bağışladı


Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesi Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Organ Bağışı Bürosu`na 139 kişinin başvuruda bulunarak organ bağışında bulunduğu açıklandı.
3 – 9 Kasım 2009 Organ Bağışı haftası nedeniyle organ bağışına dikkat çeken yetkililer, diyaliz hastalarının çektiği zorluğu gören kişilerin mutlaka organ bağışında bulunmak isteyeceğini söylediler. Çorlu Devlet Hastanesi`nde bulun Organ Bağışı Bürosuna ilgili artması gerektiğini beklediklerini kaydeden yetkililer, 2005 yılından bu yana 139 kişinin organ bağışında bulunmak üzere müracaatta bulunduğunu kaydettiler. Organ bağışında istenen iki tanığın işlemleri zorlaştırdığı, bağışçıların tanık getirme zorunluluğu bulunması nedeniyle bağıştan vazgeçtikleri dile getirildi. Organ bağışı ve kadavra doku bağışının vatandaşlara benimsetilmesi gerektiğini belirten yetkililer, halkın bu konuda sürekli olarak bilinçlendirilmesini de istediler. Yetkililer, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybettiğini veya hastaların bir kısmının tedavi olabilmek amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmak istediklerini belirttiler. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayısının yetersizliğinin birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine sebep olduğu da bildirildi.
Diğer yandan organ bağışında bulunmak isteyenlerin Çorlu Sağlık Grup Başkanlığı`na da müracaat edebilecekleri kaydedildi. Sağlık Grup Başkanlığı`na 2009 yılı süresince hiç kimsenin bağışçı olarak müracaat etmemesi ise dikkat çekti.
KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Adaylara dayanıklılık testi

Kırklareli iline bağlı Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne alınacak olan personel için sözlü sınav ve dayanıklılık testi yapıldı. Sınava girmek isteyen adaylar, Ata İş Merkezi’ndeki salonda sözlü sınava tabi tutuldu. Daha sonra adaylar İstasyon Caddesi üzerinde bulunan İtfaiye tesislerinde dayanıklılık testine tabi tutuldu.Belediye başkan yardımcısı Kevser Özkan, itfaiye müdürü Yalçın Ekşiler, çevre mühendisi Sibel Balta ve insan kaynakları müdürü Sibel Balta'dan oluşan komisyon huzurunda, adaylara önce koşu yaptırıldı. Koşudan sonra adaylar merdivenli aracın sepet kısmına çıktılar. Adaylar son olarakta yakılan ateşi yangın söndürme tüpü ile söndürdüler. Dayanıklılık testine 3’ü bayan olmak üzere 16 aday katıldı. Sınavı kazanan adaylar daha sonra açıklanacak.
HABER VE FOTO:LÜLEBURGAZ HÜR FİKİR GAZETESİ

Çorluda Yunus Timleri Trafik Polislerine Destek İçin Geliyor


Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçe Emniyet Müdürlüğünün isteği üzerine Çorlu Kaymakamlığının talebi ile İç İşleri Bakanlığının oluru sonucu Çorlu Emniyet Müdürlüğü bünyesinde ‘Motosikletli polis timi amirliği’ kurulması hedeflendi. 5 motosiklet alan Çorlu Emniyetine bağlı yunus timleri göreve başlayarak, suç ve suçlularla mücadeleye başlayacak.
Caddelerde yol kenarlarına yanlış park eden araçları uyaran motosikletli polis timleri, trafik kazalarında da ilk görev yerine gidecekler. Şu anda bünyesinde 5 motosiklet göreve başlayan Çorlu Emniyet teşkilatı Çorlu sokaklarında göreve başlayacak
Hayırsever iş adamları ve duyarlı vatandaşların katkıları ile alınan 5 motosiklet ile oluşturulan tim de 10 personel görev yapacak.
Araç trafiğine kapalı alanlar ile özellikle trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda polisin doğru zamanda doğru yerde bulunabilmesi adına ve de önleyici hizmetler dediğimiz hizmetlerin icrasında sürat çok önem kazanmaktadır. Motosikletli yunuslar olarak bilinen polis timini Çorlu’da oluşturuldu.
HABER VE FOTO:SAMET AKSOY

Çorlu Atatürk İlköğretim Okulunun Bahçesinde Mini Hayvanat Bahçesi


Tekirdağ iline bağlı Çorlu Atatürk İlköğretim Okulu üç aylık yaz tatilini fırsat bilerek okulda tadilat çalışmalarını hızlandırdı. Tadilat işlemlerini bitirip okulun içine mini bir hayvanat bahçesi kurma çalışmalarına geçildi.
Okul müdürü ve müdür yardımcılarının çalışmaları doğrultusunda kurulan mini hayvanat bahçesinde öğrencilere hayvan sevgisi aşılandı. Oluşturulan mini hayvanat bahçesinde tavuk, horoz, tavşan, kaz, ördekler konuldu.
Okul öğretmenleri tarafından seçilmiş öğrenciler teneffüs aralarında hayvanların yemleri ve sularıyla ilgilenip bakımlarını gerçekleştiriyorlar. Çorluda sadece tek mini hayvanat bahçesi özelliğini taşıyan Atatürk İlköğretim Okulu eğitimde bir adım önde.
Temmuz ayının ortalarında başlanan çalışmalarda okula yapılan bahçede alınan buğday ve gübreler Çorlu Belediyesinden, çiftçi velilerden ve Malkara’dan hiçbir ücret ödemeden okula hediye olarak alındı.
HABER VE FOTO:SAMET AKSOY

ÇORLU BELEDİYESİ YENİ LOGOSUNU ARIYOR

Çorlu Belediye Meclisi’nin 4 Kasım 2009 tarihinde yaptığı toplantıda Çorlu Belediyesi’ne ait logonun yenilenmesine karar verilmiştir. On yedi yıldır kullanılmakta olan mevcut logonun yerine daha sade ve günümüz koşullarına daha fazla uyan bir logo ile değiştirilmesi amacıyla bir yarışma düzenlenecektir.
Çorlu Belediyesi logo tasarım yarışması herkese açıktır.
Yarışmaya katılmak isteyenler çalışmalarını 15 Aralık 2009 tarihine kadar Çorlu Belediyesi Basın-Yayın Birimine teslim edeceklerdir.
Çorlu Belediye Meclisi´nden seçilmiş dört üyenin ve üniversiteden katılacak bir üyenin oylaması sonucunda değerlendirme yapılacaktır. Jüri Belediye Başkan Yrd Serhad Çatalkaya, Meclis Üyeleri, Fatma Gürel, Yüksel Topçu, Şerafettin Çengel ve Üniversiteden katılacak bir Akademisyenden oluşacaktır.
Yarışmanın birincisine 2.000, ikincisine 1.000, üçüncüsüne, 500 TL tutarında ödül verilecektir.
Yarışmanın sonuçları Çorlu Belediyesi internet sitesi ve basın yoluyla duyurulacaktır.

Çorluda Rotary Toplantısı












Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde Rotaryanlar toplantı yaptı.Toplantının Açılış konuşmasını H.Çetiner yaptı . Çetiner yaptığı konuşmada Sevgili Guvernörüm,
Sevgili Guvernör Yardımcılarım,
Sevgili Dostlarım,
Çorlu Rotary Kulübü’nün 4.Asamblesini başlatıyorum :
2009-2010 Dönem programımızı sizlere Ana Komite Başkanlarımız sunacak. Ben 3.Asamblemizde olduğu gibi bir kez daha genel hedeflerimizden bahsetmek istiyorum:
Bu dönem kulübümüzü her bakımdan kurumsal bir yapıya oturttuk. Geçen Nisan ayı sonundan itibaren Kulüp Liderlik Planı üzerinde yoğunlaştık. Sevgili dostum Mehmet Özdemir’in iş yoğunluğu sebebiyle bırakmak zorunda kaldığı bu heyecanlı ama bir o kadar zorlu görevi temmuz ayı itibarı ile devir aldım. Ve çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık.
Yönetmeliklere uygun olarak Danışma Kurulumuz ve Stratejik Planlama Kurulumuz oluştu. 2009-2010 arası üç yıllık Stratejik Planımızı 3 haftada bir dizi yoğun toplantı sonunda hazırladık, Danışma Kurulumuz’ a sunduk ve onayını aldık.
Bugün size sunumların yapacak Komite Başkanları bu yılın programını söz konusu plana sadık kalarak yaptılar. Ağustos ortasından itibaren de başından itibaren aksiyon uygulamalarımıza başladık.
Sizlere kısaca programın ana hedeflerinden söz etmek istiyorum:
Hedeflerimiz Rotary ailemiz ile birlikte,
Üye yapımızı korumak ve geliştirmek,
Etkili bir Kulüp Yönetimi sağlamak,
UR Vakfına en fazla katkıyı gerçekleştirmek,
Her çalışmamızda Halkla İlişkiler konusunu ön planda
tutmak, bu konuda aktif bir politika izlemek ve
Etkili Hizmet Projeleri ile toplumda öncü rolümüzü öne
çıkarmaktır.
En çarpıcı etkinliklerimiz ise:
İnteract Kulübünün kurulması
Engelliler Parkı ve Rehabilitasyon Merkezi
İkiz Kulüp ile ilişkiler ve ortak proje
Kariyer Günleri Etkinliğimiz ve
Top yekün Halkla İlişkiler olacaktır.
Ben sözü şimdi Komite Başkanlarıma vermek istiyorum:
Kulüp Yönetimi Komite Bşk. Tarkan Benli
Üyelik Komite Bşk. Yüksel Gamsız
UR.Vakfı Komite Bşk. Celal Öğücü
Halkla İlişkiler Komite Bşk. Ahmet Sert
Etkili Hizmet Proj. Komite Bşk. Bedri Selvi
Su Sağlık açlık ve çevre alt komitesi Kemal Kavut
Meslek Hizmetleri alt komitesi Hüseyin Benli
(Bunlarda sorumlu oldukları komiteler hakkında bilgiler verdi)
Çorlu Rotary Kulübü olarak;
ROTARY’nin Geleceğinin Bizim Ellerimizde olduğu bilinci ve hassasiyeti ile çalışmalarımızı durmaksızın sürdüreceğiz…
Sevgili Guvernör Yardımcım 4.Asamble sunumlarımız tamamlanmıştır. Şimdi değerlendirmenizi yapmak üzere size söz veriyorum.
4. Asamble sunumlarımız sona ermiştir teşekkür ederim. Komite üyeleri sorumlu oldukları komitelerinin çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. Daha sonra ise yemek ve meslekte başarı ödülleri verildi. Son konuşmayı 2420. Bölge Guvernörü yaptı.
242. Guvernörü RTN Nuri ÖZGÜR:de yaptığı konuşmada Guvernör dediğiniz kişi her yıl kulüpleri ziyaret eder. Bu akşamda Çorlu Kulübünü ziyaret ettik. Eşim Guvernör yardımcımla beraber pazartesiden beri 4 günde 6 kulübü ziyaret ettik. Lüleburgaz Sokullu, Çorlu 2 kulüp Edirne 2 kulüp ve Tekirdağ Kulüpleri vardı. Büyük bir gönül rahatlılığı içerisinde ifade etmek isterim ki Çorlu’nun asamblesi farklıydı. Teşekkür ederim. Sevgili başkan masaya baktığımız zaman bunun aynasında yansımasını görüyoruz. Çorlu gerçekten dostluğu tam anlamıyla hazmetmiş bir kulüp. Dostlarımı kutluyorum. Rotaraklara tavsiyede bulundum. Bir an önce Rotary katılın. Dönem sonuna kadar bile değil Mart sonuna kadar 30 üyeliğe o noktaya ulaşmanızı rica ediyorum. Devam yüzdeniz müthiş yükseliş. Normal bir kulüp değilsiniz. %85-95 devam tutturuyorsunuz. Müthiş yükseliyorsunuz. Etkinliklere katılımınız oda bir anormal. Hem dinler buluşmasında hem Cumhuriyet Balosu etkinliklerine rekor sayıda katılımınız yüksek. Sizlere teşekkür ediyorum. Dostluk gezilerini fevkalade organize ediyorsunuz. Meslek bilinçlendirme, İş yeri gezileri bu akşam gördüğümüz gibi Meslek Başarı Ödülleri veriyorsunuz. Hem de en mükemmeline veriyorsunuz. İki tane örnek insana dostluk ve meslek ödülü verdiniz. Raylalar gerçekleştiriyorsunuz. Gençlik değişimle çocuklarınızı gençlerinizi yolluyorsunuz. Rotarak gibi muhteşem bir kulüp kurmuşsunuz. Gözlerim yaşardı. Hem kalabalık hem de çok nitelikli gerçek birer Rotary hazırlanmış gençler izledik. Engelliler parkı yapıyorsunuz çok ihtiyacı var memleketin. İkiz kulüp yapmışsınız Bulgaristan kulüpleriyle. Arşivinizde bir eksiklik var. 25. Yıl kitabınızı yapmanızı istiyorum. Sevgili Ayhan ve geçmiş dönem başkanlarının bu işe sarılmalarını rica ediyorum. Harika bir 4. asamble gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Göreve geldiği 30Hazirandan beri Rotary tanıtımı için çeşitli kişi, kurum ve kuruluşları ziyaret ettiklerini bildiren RTN Nuri Özgür 4 aylık dönem içerisinde ilk güzel etkinlik 15 Ağustos günü Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi öğrencilerinin ÖSS sonuçlarının açıklandığı gün olduğunu belirtirken 92 öğrencinin 86 sı başarılı olduğunu ve çeşitli üniversiteleri kazanarak büyük bir sevinç be gurur yaşadıklarını belirtti. Diğer faaliyetler hakkında bilgiler veren Özgür toplantının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI 2009 TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ no: 2009/47) 30.10.2009 tarihli ve 27391 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ kapsamında proje müracaatı yapacak olan yatırımcıların Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.
Bu Tebliğ kapsamında;
* Bu Tebliğ ile kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
* Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500.000 Türk Lirasını geçemez. Desteklenmesi onaylanan projelere hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir.
* Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince; Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama sistemi tesisine dönüştürülmesine yönelik yatırım proje tekliflerinde, hibeye esas proje tutarı 500.000 Türk Lirasını geçemez. Desteklenmesi onaylanan projelere hibeye esas proje tutarının % 75 ine hibe yoluyla destek verilir.
* Hibe programından yararlanmak isteyen yatırımcıların müracaat süresi tebliğ tarihinden itibaren 60 gün olup, son gün 28 Aralık 2009’dur.
* Yatırım projeleri, 01/12/2010 tarihine kadar tamamlanmalıdır.
* İlimizde uygulanacak projelerde öncelikli konular sırasıyla;
1-Meyve sebze işleme, ambalajlama ve depolama,
2-Su ürünleri ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, ambalajlama ve depolama,
3-Bitkisel ürünlerde işleme, paketleme ve depolama,
Dosya hazırlanması ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü “İl Proje Yürütme Birimi” tarafından gerekli teknik destek sağlanacaktır.
Programla ilgili tüm dokümanlar aşağıda verilen internet adreslerinde erişime açık hale getirilmiş olup, ayrıca tüm dokümanlar proje illerinde basılı olarak, muhtemel yatırımcılara İl Müdürlüğü “İl Proje Yürütme Birimi” vasıtası ile temin edilecektir.
Ayrıntılı bilgi için: Tarım İl Müdürlüğü - TEKİRDAĞ / 263 95 28
www.tarim.gov.tr
www.tedgem.gov.tr
www.tekirdagtarim.gov.tr

MUTLU VE SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN İYOTLU TUZ

Tuz, ana maddesi sodyum klorür (NaCl) olan ve ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen üründür. Sofra tuzu ve gıda sanayii tuzu olmak üzere ikiye ayrılır; Sofra tuzu, doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş tuzdur. Gıda sanayii tuzu, gıda sanayinde kullanılan, iyot içermesi zorunlu olmayan tuzdur.
Tuz, vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarındandır. Her ne kadar azı karar çoğu zarar olsa da tuz, vücudumuzdaki sıvıları dengede tutar. Yeterli miktarda alınacak tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması, tuzlu sıvının iletkenliğinden dolayı beynin vücudun bütün hücreleriyle iletişimini sağlar.
Tüm canlılar için de yaşamsal önem sahiptir.Ancak;
Bundan 20-30 sene öncesine kadar yaygın olarak kullanılan iyotsuz kaya tuzlarının tüketilmesinden ortaya çıkan tiroit bezi hastalıklarından dolayı 1994 yılında Sağlık Bakanlığı UNİCEF ile işbirliğinde iyotlu tuz kullanımının yasal zorunluluk haline gelmesi için “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” başlatılmıştır
Buna istinaden 23.01.2008 tarih ve 26765 sayılı Resmi Gazete’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yayımlanarak yürürlüğe giren “Tuz Tebliği (2007/53)” ne göre sofra tuzunda iyot mecburi olup, gıda sanayi tuzu ise içerdiği iyot bakımından iyotlu ve iyotsuz olarak ikiye ayrılmış bulunmaktadır.
İyotsuz tuz, tiroit bezi fazla çalışan iyot ihtiyacını kendi karşılayabilenlerde ancak hekim tavsiyesiyle kullanılabiliyor. Bunun dışındaki sağlıklı bireylerde ise iyotlu tuz kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu amaçla, Türk Gıda Kodeksi-Tuz Tebliği ile işleme sırasında sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunlu hale getirilmiştir.
Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü olarak her ay iki adet numune alınarak, potasyum iyodat bakımından muayene ve analizleri yaptırılmaktadır.
İyot Nedir? İyot, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir.
İyot yetersizliğinde ne olur?
İyotlu tuz kullanımının yetersiz olması nedeniyle, Türkiye'de 6-12 yaş arası çocukların yüzde 31.8'inde guatr hastalığının nedeni iyot eksikliğinden kaynaklandığı tesbit edilmiştir
Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşmeye neden olmakta çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü ve bunun sonuncu olarak da okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır.
Anne Karnında ve Bebeklikte
Düşük
Ölü doğum
Bebek ölümü
Sağırlık
Dilsizlik
Cücelik
Zeka geriliği
Doğum anomalileri (Doğuştan olma bozukluklar)
Çocukluk ve Gençlikte
Guatr
Kısa boyluluk
Zihnin yetersiz çalışması
Öğrenme yetersizliği
Algılama ve öğrenmede yetersizlik
Yetişkinlerde
Guatr
Verim düşüklüğü
Tiroid kanser riskinde artmadır.
Bireylerin Almaları Gereken Günlük İyot Miktarları
YAŞAM DÖNEMİ
GÜNLÜK İYOT ALIMI
0-6 yaş
90 µg / gün
6-12 yaş
120 µg / gün
12 yaş üstü
150 µg / gün
Gebe ve emzikli
200 µg / gün
İyotlu tuz kullanırken dikkat!!!
-İyotlu tuzu koyu renkli ışık almayan kaplarda muhafaza ediniz.
-İyotlu tuzu kuru ve serin yerde muhafaza ediniz
-İyotlu tuzu güneş ışığına maruz bırakmayınız
-Alacağınız iyotlu tuzun ambalajının renkli, yırtık olmadığını kontrol ediniz
Türk Gıda Kodeksi-Tuz Tebliği’ne (2007-53) göre, aşağıda gösterilen “İyotlu Tuz Sembolü” kolay görünür boyutta ve ürün adı ile aynı yüzde yer almalıdır. İyotlu tuzda son tüketim tarihi belirtilmelidir. Ürün adı da ”İyotlu Sofra Tuzu” olarak belirtilmelidir
İYOTLU TUZ SEMBOLÜ
Vücudumuzun biokimyasal düzenini sağlayan tiroit bezimizi bu denli etkileyen tuz hiç kuşkusuz bizler için hayati bir öneme sahip bulunmaktadır. Bu nedenle tuz kaynaklarımızı çevre kirliliğinden ve tahribatından korumamız büyük önem arz etmektedir

GELENEKSEL GIDALARIMIZI TANITMALI VE KORUMALIYIZ

Her toplumun tarihinin derinliklerinden süzülerek zamanımıza ulaşan, yaşayış şeklini, şartlarını belirleyen, şekillendiren ve renklendiren önemli yapı taşları vardır. Bunlar toplumların kültür alt yapısını oluşturan önemli göstergelerdir. Aynı zamanda kökenlerimizin gelişimi hakkında bizlere önemli ipuçları sağlamaktadır. Bugün yerel kültürlerin var olan kalıtları, içine doğulan coğrafya, ekonomik, sosyal ve tarihsel pek çok nedenlerle etkileşerek günümüze ulaşmaktadır. Geleneksel ürünlerimiz ve beslenme alışkanlıklarımız bu kültürel mirasın ana taşlarından sadece biridir.
Küreselleşme ve internet, dünyamızın bir birine uzak coğrafyalarının adeta iç içe geçmesini sağlamış ve sonuçta küçük bir köy haline gelmesine neden olmuştur. Bunun sonucu en büyük darbeyi geleneksel ürünlerimiz ile beslenme alışkanlıklarımız almış bulunmaktadır. En başta da uluslar arası fast food’cu gıda devleri evimize kadar girmiş bulunmaktadır.
Tarihe bakarsak , insanın ilk ortaya çıktığı günden bu güne geçen 4,5 milyon yılın neredeyse % 99’unda insanoğlu avcılık-toplayıcılık ile geçindi ve dolayısıyla sadece çiğ et, meyve, sebze gibi doğal besinlerle karnını doyurdu.
Tarımın başlaması ve gelişmesi ile tahıl, bakliyat, et ve süt tüketimi arttı. Sanayi devriminden sonra ise rafine ve işlenmiş gıdaların (tuz, şeker, margarin) kullanımında artış oldu. Halbuki insanın biyolojisi ve metabolizması bu tür rafine gıdaları sindirmeye pek müsait değildir. Bunun sonucu çağın hastalıkları olan kalp ve damar hastalıkları ile obezitede önemli artışlar gözlemlenmektedir.
Geleneksel gıdalar ile beslenmede glisemik endeksi (Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir.) düşük ancak vitamin, mineral maddeler bakımından zengin gıdaların vücuda alındığı bir gerçektir. Doğal tarımsal yöntemlerle elde edilen meyve ve sebzeler, özgürce dolaşan hayvanlardan elde edilen, sakatat ağırlıklı, etin daha az tüketildiği bir beslenme şekli en elzem yemek rejimini oluşturmaktadır. Oysa çağımızda biz modern insanlar, glisemik endeksi yüksek, vitamin ve mineral maddeler yönünden fakir gıdaları tüketmek zorunda kalmaktayız. Buna ilaveten üretiminde kimyasal gübrelerin, ilaçların, hormonların, katkı maddelerinin kullanıldığı yiyecekler tüketmekte, atalarımıza göre daha az sakatat ve daha fazla et tüketmekteyiz.
Atalarımız işlenmemiş süt, süt ürünleri, rafine edilmemiş tuz kullanırken bizler ise katkılı koruyuculu süt, yoğurt, rafine tuz ve şeker ile yağ kullanmaktayız. Bunun sonucu biyolojimiz bu yeni sisteme uyum sağlamakta zorlanmakta olup, bu beslenme rejiminin değişikliği ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, obezite gibi hastalıklar artmış bulunmaktadır.
Geleneksel ürünlerimizin yok olmaması, geleneksel beslenme alışkanlıklarımızın sürdürülmesi için önemli olup, aynı zamanda sağlığımızla da doğrudan ilgilidir. Ulusal gıda kültürümüzün korunması, gıda çeşitliliğimizin artması için yerel tatlarımıza özel önem göstermemiz gerekmektedir. Bu amaçla Ülkemizde ve İlimizde aktif olarak çalışmaya başlayan ve geleneksel gıdalar ile yerel üreticilerin korunmasını hedef alan oluşumlara katkı vermemiz, onları destekleyerek önlerini açmamız gerekmektedir. Ayrıca beslenmemizi yereli koruyacak şekilde düzenlememiz, alış veriş yaparken yereli ve geleneksel ürünlerimizi tercih etmemiz geleceğimiz açısından önemlidir. Hepsinden önemlisi de çocuklarımızı bu konuda eğitmeli ve bilinçlendirmeliyiz. Çünkü beslenme alışkanlığı çocukluktan başlamaktadır.
Bölgemizde ve özellikle İlimizde üretilen yerel ve geleneksel ürünlerimizi öncelikle araştırıp ortaya çıkarmalıyız. Ardından da bu tatların kaybolmaması için yerel girişimcileri her yönden destekleyip, daha aktif hale getirmeliyiz. Gerekirse bu ürünleri üreten üreticileri tek çatı altında örgütleyip, kollektif çalışmalarını sağlamalıyız. Eğitimle, sergilerle, festival ve fuarlara katılarak medya desteği ile bu kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmanın yollarını aramalıyız. Ayrıca bu ürünlerin taklitlerini önlemek amacı ile markalaşmaya veya coğrafi işaretlemeye gidilmesi gerekmektedir. 5179 sayılı Gıda Kanununda bu ürünlerle ilgili her hangi bir düzenleme bulunmamakta olup, yeni yapılacak Gıda Kanununda bu konuda düzenleme yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu ürünlerin doğal yapısına zarar verilmeden yurt içinde ve yurt dışında tanıtımının yapılması Ülkemizin yararına olacaktır.

Kasksız yola çıktı, ölümden döndü

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde kasksız motosikletiyle trafiğe çıkan kişi geçirdiği kaza sonucu ölümden döndü. Motosikletten düşen sürücü başından aldığı darbe sonucu yaralandı. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılan motosiklet sürücüsünün sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Çorlu’da meydana gelen trafik kazasında kasksız motosiklet kullanan 44 yaşında ki Erol Yörük, kazada başını yere çarpmasından dolayı yaralandı. Edirne istikametinden Çorlu istikametine giden Erol Yörük idaresinde ki plakasız motosiklet şehir içine girmek istediği sırada aşırı sürat ve havanında yağışlı olması nedeniyle orta refüje şiddetli şekilde çarptı. Çarpmanın etkisi ile yaklaşık 20-30 metre sürüklenen sürücü Erol Yörük başında kask bulunmadığından dolayı yaralandı. Başından aldığı darbe sonucu kendine gelemeyen Erol Yörük, olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kask takmadan motosiklet kullan sürücü Erol Yörük ölümden dönerken, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Motosiklet sürücüsü Erol Yörük’ün durumunun iyi olduğu öğrenildi.
KAYNAK:www.habercorlu.com

LüleBurgaz ilçesinin Kurtuluş yıl dönümü 87. yıl Pazar günü kutlanacak

8 Kasım Pazar günü saat 09.00'dan itibaren bütün resmi daire ve kuruluşlarla tüm okullar, mağaza ve dükkanlar bayraklarla donatılacak. 8 Kasım Pazar günü saat 09.00-09.15 saatleri arasında Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak ve 5. Kolordu Komutanlığı bando takımının eşliğinde İstiklal Marşı okunarak şanlı bayrağımız göndere çekilecek.Saat 09.25-09.40 arasında Kaymakamlık Makamında Kaymakam Lütfullah Gürsoy, 65.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Şenol Alpaslan ve Belediye Başkanı Emin Halebak tebrikleri kabul edecekler.Daha sonra Belediye Başkanı Emin Halebak, Belediye Meclisi üyeleriyle birlikte Garnizon Komutanlığını ziyaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetlerine ilçe halkının şükran duygularını iletecekler. İstasyon Caddesi kavşağında, temsili kurtuluş birliklerinin karşılanmasından sonra kortej Hükümet Konağı'na hareket edecek.Temsili olarak ilçeyi teslim alan kuvvetlerin komutanı tarafından Kaymakam Lütfullah Gürsoy'a Hükümet Konağı'nın anahtarı teslim edildikten sonra, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekilecek.Daha sonra törenlere İstanbul Caddesi üzerinde devam edilecek. Kaymakam Lütfullah Gürsoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şenol Alpaslan ve Belediye Başkanı Emin Halebak tarafından tören birlikleri, öğrenciler ile halkın bayramı kutlandıktan sonra ,İstiklal Marşı söylenecek ve izciler tarafından bayrak göndere çekilecek.Belediye başkanı Emin Halebak tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldıktan sonra Ticaret Meslek Lisesi, Bahçelievler İlköğretim Okulu, İmam Hatip Lisesi ve Fehmi Mutlu İlköğretim Okulundan birer öğrenci şiir okuyacak.Folklor ekiplerinin gösterilerinden sonra yapılacak olan resmi geçit ile tören sona erecek.5.Kolordu Komutanlığı bando takımı da saat 14.00- 15.00 saatleri arasında Kongre Meydanında konser verecek.Lüleburgaz'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 87.yıldönümü dolayısıyla da Belediye Başkanı Emin Halebak saat 19.00 -20.30 saatleri arasında Gençlik parkında bulunan camlı köşkte resepsiyon verecek.
KAYNAK:LÜELBURGAZ HÜR FİKİR GAZETESİ

Sahneden gönderme yaptı

İki perdelik tiyatro oyunu Eros Pansiyon ile Tekirdağlı tiyatro severlerle buluşan Yalçın Menteş, medyanın gündeminden düşmeyen Karabulut Cinayeti ve Başbakanın Davos’taki ‘One minute’ çıkışına, ince esprilerle sahneden göndermeler yaptı.
Tekirdağ Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından halka ücretsiz olarak düzenlenen ve ünlü tiyatro oyuncusu Yalçın Menteş, Parla Şenol, Özge Erdaşile Kaan Taşaner’in sahne aldığı oynadığı ‘Eros Pansiyon’ adlı komedi oyununu Tekirdağ Belediye Kültür Merkezi’nde tiyatro severlerin beğenisine sunuldu.
Eşini doğumda kaybeden ve tüm yaşamını kızına adayan Emekli bir albayın, arkadaşlarıyla tatile gideceğini söyleyerek kendisinden izin alan ancak sevgilisi ile güneyde bir kasabadaki Eros adlı bir pansiyonda kalan kızını, kadın kılığına girerek takibe almasıyla gelişen olayları konu alan 2 perdelik oyun; Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Adem Dalgıç,Adalet Komisyonu başkanı Ekrem Esin, Jandarma Alay Komutanı Albay ali İnlek ile vali yardımcıları ve Tekirdağlı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.
-KARABULUT CİNAYETİNE GÖNDERME-
Türkiye gündemindeki olaylara esprili yaklaşımların yer aldığı oyunda baba rolündeki Menteş, kızının erkek arkadaşına sinirlenerek; “Şeytan diyor, şunun başını kes. Gitar kutusuna koy. Git Etiler'de bir çöp konteynırına at!” diyerek, bir dönem medyanın gündeminden düşmeyen Münevver Karabulut cinayetine gönderme yaptı.
-MENTEŞ’TEN ‘ONE MINUTE ÇIKIŞI’-
Oyunda emekli Albay Ergun Okan'ı da canlandıran Menteş, espri ile karşık yaptığı göndermelerine Başbakan Erdoğan’ın Davos Zirvesi’ne damgasını vuran ‘one minute!’ çıkışını da ekledi.Kızının erkek arkadaşı ile öpüşmesini gören Emekli Albay Ergun Okan (Yalçın Menteş) “One minute” diye bağırarak kızının öpüşmesine engel olmaya çalıştı.
KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

“Korkutma amacı ile ateş ettim”

Kırklareli merkez ilçeye bağlı Paşayeri Köyü'nde çocuk yüzünden çıkan kavgada tabanca ile iki kişiyi öldüren E.Ç. ile oğlu E.Ç.'in yargılanmasına başlandı. İki kişiyi öldürmek suçundan yargılanan E.Ç. verdiği ifadede ateş etme amacının öldürmek değil korkutmak olduğunu belirtti.Kırklareli 1. Ağır Ceza mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Paşayeri Köyünde 9 Ağustos 2009 tarihinde çocuk yüzünden çıkan kavgada Ş.S. ile B.'i tabancayla öldüren tutuklu sanık E. Ç. tutuksuz yargılanan oğlu E. Ç. ve avukatları ile ölenlerin yakınları katıldı. İlk duruşmada söz alan tutuklu sanık E. Ç. adam öldürmek amacıyla ateş etmediğini söyledi. Olay günü akşamı oğlu E. ile birlikte sohbet ettikten sonra annesine gitmek üzere kahveden ayrıldığını anlatan E. Ç., şöyle devam etti: ''Bu sırada oğlumun feryatlarını duymam üzerine geri döndüm. Kahveye baktığımda B.G.'in oğluma vurduğunu gördüm. Bu sırada B. bana da küfür etmeye başladı. Küfür etmemesi için uyarınca saldırmaya kalktı. Belimdeki silahı çıkararak yere iki el uyarı ateşi ettim. Bu sırada Ş. S. ve N. D. gelerek beni dövmeye çalıştılar. Ben kaçmaya çalışırken beni üçgene alarak tehdit etmeye başladılar. Ş. S. 'Siz akıllanmadınız. Daha öncede kahvenizi taradım, sizin yaşamaya hakkınız yok' diye beni tehdit etti. Bende bu arada korkutmak amaçlı ateş etmeye başladım. Olay yerinden uzaklaştım. Bu arada B. ve S.'yi vurmuşum.'' Hakkında adam öldürmeye yardım etmek suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen E. Ç.de duruşmada B.G.'nin kendisine el hareketi yaptığını, yan gözle bakarak, küfür ettiğini iddia etti. B. G'yi uyardığını ifade eden E. Ç. şöyle devam etti: ''Kendisine 'bana küfür etme, el kol hareketi yapma' dedim. Bana saldırmaya başladı. Arkadan Ş. S. geldi. Ben bağırmaya başladım. Bunun üzerine babam geldi ve 'siz ne yapıyorsunuz' dedi. B. ve Ş.'da hakaretlere devam edince babam belindeki silahıyla yere iki el ateş etti. Babamın ateş etmesiyle birlikte bu iki şahıs üzerine yürüdüler. Babamda kendini kollamak için ateş etti. Babam ondan sonra beni alarak Jandarmaya teslim oldu.'' Duruşmada tanık olarak dinlenen N. D.de olay gecesi kahvede Ş. S. ile B. G. ile birlikte oturdukları sırada içeri giren E. Ç'nin, küfürler etmeye başlaması üzerine B.G.'nin müdahale ettiğini anlattı. Müdahale sırasında E. Ç.nin geldiğini ifade eden D., şunları kaydetti: ''Daha sonra karşılıklı itişme başladı. E. Ç. belinden silah çıkararak ateş etti. Ş'nin de 'Ayıp değil mi köy ortasında silah çıkartıyorsun' demesiyle birlikte E. Ç. ateş etmeye başladı. Ben de kaçtım. Ş. ve B.'ye isabet eden kurşunlar ikisini de öldürdü.'' Duruşma, diğer tanıkların dinlenmesi ve eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi. * Olay nasıl başlamıştı Paşayeri Köyünde, 9 Ağustos 2009 tarihinde, çocukları kavga ettiği gerekçesiyle E. Ç. (60), B. G. (48) ve Ş. S. (38) arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine E.Ç., B.G. ve Ş.S'yi tabancayla vurarak öldürmüştü. E. Ç. daha sonra jandarmaya giderek teslim olmuştu. E. Ç. hakkında ''adam öldürmek suçundan'' müebbet hapis cezası istenirken, tutuksuz yargılanan oğlu E. Ç. hakkında ise ''adam öldürmeye yardım etmek'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
KAYNAK:YEŞİLYURT GAZETESİ

Zehir tacirine jandarma balyozu

Tekirdağ iline bağlı Çerkezköyilçesi Jandarma ekipleri, piyasaya esrar sürmeye hazırlanan zehir tacirine, gece yarısı operasyon düzenledi. Tepe Emlak Konutları'ndaki bir eve düzenlenen operasyonda, 425 adet paketlenmiş esrar fişeğinin yanısıra, 2 bin 800 gram da, toz esrar maddesi ele geçirildi. Operasyonda zehir taciri N.K., gözaltına alınırken, firar eden L.K. de dün akşam saatlerinde jandarma tarafından yakalandı
KAYNAK.ÇERKEZKÖY HABER GAZETESİ
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...