***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

11 Şubat 2010 Perşembe

Sanatçı Cansen Kuleci:Trakyada Çorlu Kültür ve Sanat Merkezi olmalı

Uzun süreden beri resim ve ebru sanatı ile yakından ilgilenen sanatçı Cansen Kuleci ile söyleşi yaptık.
“ On yılı aşkın bir süredir resim yapıyorum ve son dört yıldır buna ebruyu da ekledim.
Ünlü bir sanatçı olmak gibi iddiam yok, amatör ruhumu kaybetmek istemiyorum. Bu ruhun beni hep daha ileriye ve güzele götüreceğine inanıyorum.
Hayattan rahmetli babam kadar bir iz bırakarak geçebilirsem “ne mutlu bana” diyeceğim. Çünkü sevdiklerimde ve sevenlerimde kalan eserlerimle yaşayacağıma inanıyorum. “Çorlu’muzun , Trakya’nın Kültür ve Sanat Merkezi olmasını istiyorum. Çorlu’lu olarak bunu istemeye ve hayal etmeye hakkım olduğunu biliyorum! Sanatçılar ve sanat eserleri bir kenti ve kent yaşamını sonsuza dek güzelleştirecektir.
Çorlu Kültür ve Sanat Derneği olarak çorbada tuzumuz olsun istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz.
• Resme nasıl ilgi duydunuz? Bu alanda çalışmalarınız ne zaman başladı?
Resme ilgim çocukluğumdan beri vardı. İlk okulda defterlerimin kenarlarını her sayfaya başka resimler yaparak süslemek, resim defterime sulu boya ile resim yapmak çok heyecan veriyordu.
O döneme ait içim sızlayarak hatırladığım bir şeyler daha var. Çocukken oturduğumuz mahallede Çoban Çeşme’nin etrafındaki yamaç hep ıslak ve çamur olurdu. Rahmetli babam ile beraber o yağlı çamurdan (killi toprak) çeşitli hayvan heykelcikleri yapardık. Sonra onların kurumasını beklerdik, kururken bazıları çatlar, bazıları da parçalanır bozulurdu, üzülürdük, sağlam olanlarını da sulu boya ile renklendirirdik. Şimdi benim torunum renkli hamurlarla oynuyor; her şey gibi malzemeler de değişti ve gelişti ama toprakla uğraşmak, ellemek, ekmek, dikmek… çok farklı bir zevk.
Lise yıllarında yağlı boya resme geçtim. Resimlerimi öğretmenim sergiye koymak için alırdı. Lisede notlarım yüksekti. İyi öğrenciler mühendislik, tıp, eczacılık, mimarlık … gibi mesleklere yönlendirilirdi. Hobilerimiz, sanat sanki birer lükstü ve daha geri planlarda kalıyordu. Eğer o zaman güzel sanatlara yönlendirilseydim şimdi mutlaka daha farklı yerlerde olurdum. Biraz da kısmet böyle imiş diyelim eczacılık mesleğini seçtim. Evlilik, çocuk, iş hayatı… uzunca bir süre resim çalışmalarımı düzenli olarak sürdüremedim.
Belki resme yoğunlaşmam için ciddi bir sebep gerekiyordu. 17 Ağustos 1999 depreminde mezun olduğum İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi büyük hasar görmüştü. Onun onarımına katkı sağlamak için kapsamlı bir karma sergi düzenleme girişimim oldu ve ben ciddi şekilde kendimi resim dünyamın içinde buldum, sonra da çıkamadım. Arkadan ebru öğrenme şansını yakaladım. Ebru resim sanatının yanında daha zor ve büyüleyici sürprizleri olan, heyecan verici bir tutku oldu. Ebruyu tuval üzerine aldım ve yağlı boya çalışmalarımla birleştirdim. Farklı bir karışık teknik oluşturmuştum.
• Ebru Sanatı hakkında bilgi verir misiniz?
Ebru en eski Türk kâğıt süsleme sanatlarından biridir. Orta Asya dillerinden Çağatayca’da “hâre gibi damarlı” anlamına gelen Ebre kelimesi sanatın bilinen ilk adıdır. İpek yolu ile İran’a gelen sanat burada “Abru” (su yüzü) veya “Ebri” (bulutumsu, bulut gibi) olarak isimlendirilmiştir. Türklerle birlikte Anadolu’ya gelen sanat “Ebru” olarak anılmaktadır. 15.yüzyıldan bu yana yapıldığı bilinen geleneksel Türk Sanatı “Ebru” yoğunlaştırılmış su üzerine , toprak ve toz boyalarla resim yapma sanatıdır. Kitre (koyulaştırıcı madde) ile yoğunluğu arttırılmış suyun üzerine, içine sığır ödü katılmış, suda eriyen boyalar serpilerek çeşitli sivri uçlar ve taraklarla şekiller oluşturulur. Su yüzeyinde oluşan şekiller kâğıda geçirilir. Ebru uygun boyalar kullanılarak kumaş, seramik, ahşap ve cam üzerine de geçirilebilir.
• Çorlu’da ve Türkiye genelinde resim sanatına olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye genelinde sanata ve resim sanatına ilgi maalesef olması gerektiği ölçüde değil. Resim yapıp satarak kişinin geçimini sağlaması henüz pek mümkün değil. Toplumumuzun sanatçıya ve sanat eserlerine verdiği önem, ilgi ve desteği arttıkça , sanatçı da sadece kendisi için bir şeyler yapıyor olmaktan çıkıp , toplum için üretiyor olacaktır. İnsanımız duvarlarına asmak için, aynısından yüzlerce olan seri üretim ithal mal Japon, Çin resimlerinin yerine , emek verilerek yaratılmış gerçek sanat eserlerini tercih edebildikleri zaman “sanata evet” demiş, sanatçıyı maddi açıdan da desteklemiş olacaklardır. Sanatçıya desteğin mutlaka maddi açıdan olması gerekmez. Misal “bir ressam neden sergi açar? Asla yaptıklarının hepsi satılsın diye değil.Öncelikli amaç yaptıklarını dostlarıyla , sevdikleriyle ve de toplumla paylaşmaktır. Bu arada masrafını karşılayacak kadar eser satabilirse büyük mutluluk olur.
• Biraz da Onursal Başkanı olduğunuz Çorlu Kültür ve Sanat Derneği’nin çalışmalarından bahseder misiniz?
Çorlu’muzda sanata ve sanatçıya ilgi büyük şehirlere göre daha az. Çorlu Kültür ve Sanat Derneği’nin kuruluş amacı Çorlu’da sanatı geliştirmek , sanatla ilgilenenleri ortaya çıkarmak, yaşadığımız kentte (ben Çorlu’ya artık ilçe diyemiyorum) birlikte sanatsal faaliyetlerde bulunmak , Çorlu’nun kültürel yaşamına renk katmak. Üç yıldır düzenlediğimiz ödüllü resim, şiir yarışmasına bu sene fotoğrafı da ekledik. Resim ve el sanatları sergileri açıyoruz, şiir dinletileri yapıyoruz, tiyatro oyunları getirmeye çalışıyoruz.
Mekan ve etkinliklerin duyurulması konusunda zorlanıyoruz. Büyük emeklerle açılan sergiyi üç yüz bin nüfuslu Çorlu’da bana göre üç bin kişi gelip ziyaret etmeli ki yaptığımız iş amacına ulaşmış olsun.Ama bunun onda biri bile olmuyor! Olmuyor diye biz vazgeçmeyeceğiz. Zamanla bu değişecektir.
Velhasıl Çorlu Kültür ve Sanat Derneği’nin yolu daha çoook uzun. Ama çıktığımız yoldan dönmek bize yakışmaz.
• Şimdiye kadar katıldığınız yarışma ve sergiler, aldığınız ödüller
Üç kez Tekel Genel Müdürlüğü’nün, iki kez Deniz Müzesi’nin iki kez D.Y.O, iki kez Nuri İyem, üç kez Şefik Bursalı, iki kez Türkiye Jokey Kulübü ve bir kez Ressamlar Derneği’nin yarışmalarına katıldım.
İstanbul’da Ressamlar Derneği’nin “Renk ve Bahar” konulu resim yarışmasında “üçüncülük” ödülü aldım. 2004’te Çorlu, 2008 de İstanbul’da iki kişisel resim sergisi açtım.Çorlu , Çerkezköy ve İstanbul’da olmak üzere on iki karma sergiye , 2008 de Viyana’da ( Avusturya) bir yurtdışı karma sergiye katıldım. Bu yıl Mart ayında da Paris’te Ressamlar Derneği ile karma sergiye katılacağım.”
KAYNAK.ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

EMİTT FUARI BAŞLADI...

Keşan – Enez İpsala Standını İstanbul Valisi Muammer Güler ile Edirne Valisi Mustafa Büyük’te ziyaret etti.
Küresel çaptaki turizm sektörü için büyük önem taşıyan Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Sayahat (EMİTT) Fuarı , dün (11.02.2010) 14’ncü kez kapılarını açtı. Fuarın açılışını saat 11.00’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile “Konuk Ülke”Mısır’ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah yaptı.
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm bakanı Günay şunları söyledi. “Ülkemizin ve Doğu Akdeniz’in en büyük fuarlarından biri olan EMİTT Fuarına Türkiye olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün dünyada en fazla gelişen ,değişen ve büyüyen sektörlerden biri olan turizm, gerek sağladığı işgücü ve yeni istihdam olanaklarıyla, gerekse ülke ekonomisine ve imajına yaptığı katkıyla , bir ülkenin uluslar arası arenadaki konumunun güçlendirilmesinde önem arz etmektedir. 2009 yılının ilk on bir ayındaki (Ocak-Kasım) verilerine göre ülkemizde 25.9 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladık” dedi.
Konuk Ülke Mısır Turizm Bakanı Zoheir Garranah’ta açılışta şunları söyledi. “Mısır olarak EMİTT 2010 Fuarı’nda ev sahibi ülke ünvanıyla yer almamız turizm dünyasındaki Türk kuruluşlarla hem kamu sektöründe hem de özel sektörde var olan ortaklıklarımızı ve uzun zamandır süren ilişkilerimizi tamamlayıp bütünleştirmektedir.Türkiye ve Mısır arasındaki köklü ilişkiler bugün ortaya çıkan bu mükemmel sonucu görmek için çok önemlidir”
KEŞAN STANDINA ZİYARETÇİ AKINI
Fuarın ilk gününde Keşan-Enez ve İpsala tarafından ortak olarak açılan standa büyük bir ziyaretçi akını oldu.
Keşan Belediyesi, Enez Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası,Keşan Ticaret Borsası ile Saros Körfezi Turizm Hotelciler ve Yatırımcılar Odası’nın destek verdiği stand 5.Salonda ziyaretçilerin görüşüne açıldı.
Standa İstanbul Valisi Muammer Güler,Edirne Valisi Mustafa Büyük, Keşan Kaymakamı Metin Borazan, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır,Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Ender Mağden,Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Belgesel Yapımcısı ve ünlü Televizyoncu Coşkun Aral, sanatçı Onur Akın, merkezi İstanbul’da bulunan Keşanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Eler, CIOFF Türkiye Başkanı Savaş Tuğsavul, CIOFF Türkiye Genel Sekreteri Muammer Arslan, Keşanlı dizi oyuncusu Tuncay Tezküser ile Keşan Kent Konseyi Başkanı Bayram Ali Kalfalar’da ziyaret etti.
SERKAN ÇAĞRI KONSER VERDİ
Keşanlı ünlü klarnet virtiözü Serkan Çağrı’da, stantta mini bir konser verdi. Çağrı’nın konserini İstanbul Valisi Muammer Güler’de Keşan standını ziyareti sırasında büyük bir ilgi ile ile izledi ve Çağrı’yı tebrik etti.
Çağrı konserini dünyada iki örneği olan cam klarneti ile ilk kez EMİTT Fuarı’nda Keşan standını gezen ziyaretçilere verdi.
Çağrı bu klarnetin kendisi dışında İsrail asıllı dünyaca ünlü büyük klarnet virtiözü Giora Feidman’da bulunduğunu belirterek, bu klarnetin Almanya’nın meşhur enstrüman üreticilerinden Hammer Schmitdh ailesine ait Klingson firması tarafından üretilerek kendisine hediye edildiğini belirtti.
KÖY MAKETİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Enez’in Sultaniçe Köyü’nden evli olan Adil Topçuoğlu’nun yapmış olduğu ve 1x4 ebadındaki mekanik köy de standı gezenler tarafından büyük ilgi topladı. Gezenler köy hasretlerini bu minik köy maketi ile giderirlerken maket basın kuruluşlarının da büyük ilgisini çekti.
ÇAĞRI, MADEN VE KALFALAR’DA STANTTA
ÇALIŞTILAR.
Standı ziyaret eden Keşanlı klarnet virtiözü Serkan Çağrı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Ender Mağden ve Keşan Kent Konseyi Başkanı Bayram Ali Kalfalar’da stand dışında ziyaretçileri durdurarak "Size En Yakın Ege Denizi Neresi? “ ve “İstanbul’a En Yakın Ege Neresi?” gibi sorularla Saros Körfezi’nin tanıtımına katkıda bulundular.
STANTTA GÖREV YAPANLAR…
Keşan-Enez ve İpsala Standı’nda Saros Körfezi Turizm Hotelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, Başkan Yardımcısı Enver Yüksekdağ, Keşan Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Erdoğan Demir, İbrice Dalış Merkezi Eğitmeni Ahmet Us, Soner Yıldız ve Erdem Kuuk, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası adına Gökhan Güven ve Uğurcan Urgan 4 gün sürecek stantta görev yapacaklar.

TIR ŞÖFÖRÜ’NÜN ÖLÜMÜ ALMANYA’DA OLDU…

Haber: Metin KARAKUŞ-Erdoğan AYAŞLI
Babaeski İlçesi’nde ikamet eden 44 yaşındaki Tır Şoförü Kenan Alan, Almanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Yurt dışına ihracat-ithalat yapan bir nakliye şirketinde 3 yıldır Tır Şoförü olarak çalışan evli ve 1 kız çocuğu babası Kenan Alan, Almanya’da kullandığı aracının içinde kalp krizi geçirdi.
Doktorlar, o an kullandığı aracının içinde kalbi duran Alan’ı, yapılan ilk müdahaleden sonra tekrar yaşama döndürmeyi başardı.
Daha sonra acilen hastaneye kaldırılan Alan, 10 dakikaya yakın kalbi durmuş olarak kaldığı için organlarının zarar görmüş olabileceği düşüncesi ile Doktorlar tarafından uyutulma kararı alındı.
Alan, kaldığı hastanede iki gün sonra Doktorlar tarafından uyandırılarak durumuna tekrar bakıldı ama bazı organlarının çalışmadığı görüldü. Bu arada Alan, bir daha kalp krizi geçirdi ve bütün çabalara rağmen bu sefer kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Cenazesi uçakla Almanya’dan Babaeski’ye getirilen Tır Şoförü Kenan Alan, Cedit Ali Paşa Camiinde kılınan cenaze namazı sonrası eski mezarlıkta gözyaşları arasında toprağa verildi.

Mehmetçik İlköğretim Okulu Tekirdağ Birincisi Oldu

Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarında Tekirdağ Eğitimde Kalite Ödülü kurum kategorisinde Çorlu ilçesinde bulunan Mehmetçik İlköğretim Okulu`nun oldu.
2008 yılında üçüncü olan okul, 2009 yılında ikinci şimdi ise birinci oldu.
Tekirdağ`da gerçekleştirilen törenle Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek`den ödül aldıklarını belirten Okul Müdürü Oktay Kaplan plaketin okulları adına büyük anlam ifade ettiğini söyledi.
Mehmetçik İlköğretim Okulu`nda 5 yıldan bu yana görev yapan Okul Müdürü Oktay Kaplan, bu ödülün personel ve velilerin destekleriyle kazanıldığını dile getirdi. İl Birincisi olarak Tekirdağ`ı Ankara`da ki Kaliteli Okul Kurum Kategorisinde temsil etme hakkı kazandıklarını da vurgulayan Kaplan; “Ödül el kitabındaki 9 kritere göre değerlendirme yapılıyor. Öğrenci başarısından, öğrenci – veli – çalışan personel memnuniyetine kadar pek çok alanda değerlendirme yapılıyor. Okulumuzda herkesin kendisini okula adadığı sağlıklı bir okul ortamı var. Kişinin kendisini mutlu hissedebileceği bir eğitim- öğretim ortamı. Gönüllülükle sinerjiyi tüm kuruma yayıyoruz. Elde edilen başarı herkesin ortak başarısıdır. Eğitimde Kalite Ödülü`nün kazanılmasına emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

LÜLEBURGAZ’DA YANGIN PANİĞİ

HABER VE FOTO: Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
İstanbul Caddesinde yangın paniği yaşandı.
Lüleburgaz’ın en işlek caddesi olan İstanbul Caddesi’nde saat 08.30 sularında meydana gelen yangın, Lüleburgaz itfaiyesi ve emniyet güçlerinin zamanda müdahalesiyle büyümeden engellendi.
Eski bir pideci olan dükkânda çıkan yangının, baca yangını olduğu ve deneme amacıyla yakılan pide fırınının yangına sebep olduğu öğrenildi.
Ölü ya da yaralının bulunmadığı olay, maddi hasarla atlatıldı.

ENGELLİLER İÇİN KONSER

HABER VE FOTO:Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Lüleburgaz Kültür Sanat Derneği, Lüleburgaz Engelliler Derneği yararına Türk Sanat Müziği konseri düzenledi.
Lüleburgaz Kültür Sanat Derneği Türk sanat Müziği Korosu’nun sahne aldığı konser, Aşkiye Neşet Çal Sahnesi’nde yapıldı.
Koronun şefliğini Numan Dalca’nın yaptığı konser, Uşşak Makamı, Solo Şarkılar ve Karcığar Fasıl olmak üzere 3 bölümden oluştu.
Konsere çok sayıda Lüleburgazlı da katıldı.

LÜLEBURGAZ LOKANTACILAR ODASI 2010 FİYAT TARİFESİNİ AÇIKLADI

HABER VE FOTO: Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Lüleburgaz Lokantacılar ve Köfteciler Esnaf Odası, Lüleburgaz’daki lokanta, köfteci, kebapçı ve alkollü lokantalarda 2010 yılında uygulanacak olan fiyat tarifelerini açıkladı.
Yapılan açıklamada; lokanta, köfteci, kebapçı ve alkollü lokantalardaki çorba, ızgara, yemek, pide, kebap ve tatlıların azami fiyatları duyuruldu.
Açıklanan listeye göre bazı ürünleri azami fiyatları şu şekilde: 200 gr çorba fiyatları 3.00 TL-3.50 TL, ızgaralar; 6.00 TL-8.50 TL, pideler; 7.00 TL-10.00 TL, kebaplar ise 8.00 TL-10.00 TL arasında değişiyor.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNE SİGARANIN ZARARLARI ANLATILDI

HABER VE FOTO:Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Özel Bir Nefes Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları uzmanı Doktor Abdullah Çiftçi, Lüleburgaz İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde, “”Sigaranın zararları” konulu bir brifing verdi.
Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla düzenlenen brifingde, Lüleburgaz İlçe Emniyet Müdürlüğü personeline sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri anlatıldı.
Sigaranın tüm vücut sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Doktor Abdullah Çiftçi: “Yalnızca içenler değil, sigara içilen ortamlarda bulunanlar da sigaradan etkilenmektedir. Ebeveynlerin sigara kullanması da çocuklar için, hem pasif içici durumuna düşmeleri bakımında zararlıdır, hem de çocuğun ailesinin sigara içtiğini görmesi bakımından yanlış örnek oluşturmaktadır. Sigarayı bırakmaktaki ilk adım bırakmaya karar vermektir” dedi.

HAYRABOLU BELEDİYESİ İTFAİYE ERİ ALACAK

Tekirdağ iline bağlı Hayrabolu ilçe Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, İnşaat mühendisliği bölümünden mezun 1 adet Genel İdare Hizmetleri sınıfından İtfaiye eri kadrosu için sınav açtı
Sınava katılacak adayların KPSS seçme sınavından 55 ve üstü puan alması gerektiği başvuruların 15-19 Şubat tarihleri arasında Belediye İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunabilecekleri belirtilerek, sözlü mülakat sınavının 5 Mart Cuma günü Belediye Başkanlığında yapılacağı belirtildi
Adayların daha geniş bilgiyi http://www.hayrabolu.bel.tr/ web sayfasından öğrenebileceği kaydedildi.
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...