***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

2 Aralık 2009 Çarşamba

Yeni havuz beğeni topluyor

Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın Mustafa Kemal Bulvarı Edirne Yol ayrımı kavşağında yaptırdığı yeni havuz renkleriyle görenleri büyülüyor. Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Yeni havuz çapı 9 metre, yeşil alanıyla birlikte 15 metredir.
Fen Işleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun çalışmalar sonucu, hızlı bir şekilde şehrimize kazandırılan havuzumuz, özellikle akşam saatlerinde suya verilen renkler ve suyun aldığı şekiller ile görenleri büyülüyor.” denildi.
Ayrıca havuzun olduğu bölgede yapılan bu düzenlemenin trafik yönünden de büyük bir rahatlama yarattığını kaydeden vatandaşlar; “Havuzun yapılmasıyla buradaki riskler de azaldı. Önceden karşıdan karşıya geçecek olan vatandaşlar, yine sanayi yoluna geçiş yapacak olan araçlar büyük zorluk ve riskle karşılaşıyordu. Havuzla birlikte bu durumda ortadan kalkmış oldu.” dediler.
KAYNAK:GAZETETRAKYA

LÜLEBURGAZDAN HABERLER

Cinayetten 7 yıl sonra yakalandı
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, 2002 yılında kasten adam öldürmek suçundan aranan 1 kişi, İstanbul'un Pendik ilçesinde yakalandı.
Edinilen bilgiye göre, Lüleburgaz Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Müdürlüğü ile Pendik İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince Pendik'te düzenlenen operasyonda, 2002 yılının kasım ayında Lüleburgaz Yıldız Mahallesi İbrahim Erol sokaktaki DSİ lojmanlarında Kemal Baykal'ı (58) 7.65 milimetre çapındaki tabancayla öldüren İsmail Batır (60) yakaladı.
Cinayetten 7 yıl sonra yakalanan Batır, Kırklareli Adliyesi'ne çıkarıldı.
Hakkında yakalama emri bulunan Batır, çıkarıldığı nöbetçi mahkemede tutuklanarak KırklareliCezaevi'ne konuldu

6 gündür kayıp çiftçinin cesedi bulundu
Kırklarelinin ’nin Lüleburgaz İlçesi’nde 21 Kasım günü evinden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan çiftçi 76 yaşındaki İrfan Kenar’ın cesedi bulundu. Çamura batan otomobilini kurtaramayınca yürümeye başlayan ve kalp krizi geçirerek öldüğü tahmin edilen Kenar’ın cesedi, otopsi için İstanbul Adli tıp kurumuna gönderildi.
KAYNAK:LÜLEBURGAZ HÜR FİKİR GAZETESİ

Vatan Şairimiz Namık Kemal ölümünün 121. yıldönümünde çeşitli etkinlikle anıldı





Vatan ve Hürriyet Şairimiz Namık Kemal, ölümünün 121. yılı münasebetiyle Tekirdağ ilinde düzenlenen anma etkinlikleri Hükümet Caddesinde bulunan Namık Kemal Anıtı önündeki çelenk sunma töreni ile başladı.
Törenin ardından Namık Kemal Evinde Namık Kemal in kitapları ve fotoğraflarından oluşan sergi Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK ve beraberindekiler tarafından gezildi.
Daha sonra Tekirdağ Belediye Kültür Merkezinde anma programı düzenlendi. Programda konuşan Anadolu Lisesi Müdürü Alaaddin Mollamehmetoğlu yaptığı konuşmada; Namık Kemali anlayabilmek için onun toplum hayatına getirdiği anafikirleri bulmak gerekir. Vatan millet, hürriyet kavramları onunla hayat bulmuş ve anlam kazanmıştır. Eserleriyle, görüşleriyle yalnız kendi dönemini değil kendinden sonraki dönemleri de etkilemiş, düşünceleriyle örneklik etmiştir. Ulu Öner Atatürk her zaman Namık Kemal in kendisi için bir ışık olduğunu söylemiş, vatanın kurtuluşu ve istikbali için ölmeyi bugünkü nesle Namık Kemal öğretti demiştir. Vatan aşkına, millet şevkini, haksızlığa karşı durma duygusunu eserleriyle, fikirleriyle millete Namık Kemal aşılamıştır, dedi.
Namık Kemal Derneği Başkanı ve Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sezai KURT da -Namık Kemal ve Tekirdağ- konulu konuşması ile Namık Kemal in hayatını anlattı.
Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan –Her Yönüyle Namık Kemal- adlı sunum sergilendi.Sunumun ardından Namık Kemal konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere Hanımefendi Zehra KEMELEK tarafından ödülleri takdim edildi. Tekirdağ Belediyesi Musiki Derneği tarafından Namık Kemal in şiirlerinden şarkı formunda bestelenmiş eserlerden oluşan program sunuldu.
KAYNAK:TEKİRDAĞ VALİLİK SİTESİ

EDİRNE VALİSİ MUSTAFA BÜYÜK’ÜN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Dünyada ve ülkemizde yaşayan insanların azımsanamayacak bir bölümünü engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Çeşitli engellerine rağmen, hayat mücadelesi veren ve hayatlarını şerefli bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Engelli yurttaşlarımızın sorunlarına karşı göstereceğimiz ilgi ve üreteceğimiz çözümler, insanımıza ve toplumumuza duyduğumuz saygının en önemli göstergelerinden birini oluşturacaktır.
Son yıllarda engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata üretken olarak katılımlarının gerçekleştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Engellilere yönelik yapılan yasal düzenlemelerle onlara devlet ve toplum olarak daha fazla sahip çıkmaktayız. Valilik olarak engelli vatandaşlarımızla ciddi bir dayanışma içersindeyiz. Onların her alanda etkin hale gelmesi yönündeki çalışmalarımız artarak devam etmektedir.
Onlara sadece bu günde değil; yılın her günü göstereceğimiz ilgi, şefkat ve destek engelli vatandaşlarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta hak ettikleri yeri almalarını sağlayacak ve hayata olan bağlılıklarını daha da güçlendirecektir.
Engelli yurttaşlarımız için korumacı değil, onlara fırsat eşitliğini tanıyan bir düşünce ve uygulama içinde olmamız gerekmektedir. İş ve eğitim hayatında olduğu kadar, sosyal hayatta da daha aktif bir yaşam sürmeleri en doğal hakları olan Engelli Yurttaşlarımızın daima yanlarında ve desteğinde olduğumuzu belirterek " 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ" nü kutluyorum.

TRAKAB TOPLANTISI KIRKLARELİ'NDE YAPILDI


Trakya Kalkınma Birliği Yönetim Kurulu (TRAKAB) Toplantısı, 02 Aralık Çarşamba günü, Kırklareli Valiliği Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Trakya Bölgesi için büyük önem arz eden ve Trakya’nın geleceğinin konuşulduğu TRAKAB Toplantısında konuşma yapan TRAKAB Başkanı Edirne Valisi Mustafa Büyük;
“TRAKAB üç ilin arasında, Trakya Bölgesindeki Kalkınma Birliği ölçüsüyle faaliyetini devam ettiren, en önemli görevi olarak ta kendisine şehir planı planlarının yapılması olarak belirlemiş durumunda. Bu çerçeve içerisinde Çevre ve Orman Bakanlığında planlarla ilgili son durumu gelip bilgi vermek istiyorlar. Bu nedenle toplantıda üç ilimizde hangi usulle bu bilgilendirmeyi yapacaklar bunu da kararlaştırmış olacağız.
Son dönemde özellikle Bulgaristan ile Sınır ötesi İşbirliği programı çerçevesi içerisinde çeşitli projeler var, bunları değerlendireceğiz. Ayrıca kalkınma birliği olarak gelecek yılın hazırlıklarını da bu toplantıda görüşmüş olacağız.”dedi.
Basın Mensuplarının sorusu üzerine Ergene Havzası için görüşlerini dile getiren Edirne Valisi Mustafa Büyük, Ergene Havzası’nın kirliliğinden en etkilenen ilin Edirne olduğunu belirterek;
“Ergene Havzası’nın kirliliğinden en fazla rahatsız ve mağdur olan İl Edirne. Bu nedenle her üç ilde de aynı hassasiyet var. Ancak yılların getirdiği bu problemi çok kısa bir süre içerisinde çözemiyoruz. Her alanda, her mekanda olan bu alandaki çalışmaları takip ediyoruz. “dedi.

TRAKAB Toplantısında gündem maddeleri olarak;
- Ergene Havzası 1/100,000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na itirazları, her üç ilde bakanlık yetkilileri ile birlikte değerlendirme toplantılarının yapılması,
- Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) Uluslar arası Balkan Kongresi çalışmalarında kurumlara yapmış oldukları birlikte çalışma teklifi,
IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı çerçevesinde TRAKAB’ın hazırlamakta olduğu projeler hakkında bilgilerin verilmesi,
- TRAKAB Muhasebe kayıtlarının Mahalli İdareler Muhasebe Yönetmeliğine uygun tutulması konuları görüşüldü.
Edirne Valisi Mustafa Büyük’ün Başkanlığını yaptığı TRAKAB Toplantısına, Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Lüleburgaz Belediye Başkanı emin Halebak, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, TRAKAB Müdürü Tümay Soybay, TRAKAB Çevre Mühendisi Şenol Filiz katıldı.
KAYNAK:EDİRNE VALİLİK SİTESİ

Macaristan'dan Edirne Belediyesi'ne ziyaret



Macaristan’ın Dunaujvaros şehri Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri Edirne Belediyesi’ne gelerek Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’yi makamında ziyaret ettiler.
Macaristan’ın Dunaujvaros Belediye Başkanı ve heyetini Edirne’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi “Edirne Belediyesi ile kurduğunuz dostluktan dolayı memnun oldum. Macaristan Türkiye’nin çok iyi tanıdığı ve dost olduğu bir ulus. Edirne’de kendi evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz. Edirne tarihi ve kültürel bir şehir. Umarım Edirne’den beğenmiş ve memnun kalmış olarak ayrılırsınız. Sizlerle kültürel kardeş şehir olabiliriz. Aramızdaki bu güzel ilişkiyi daha resmi daha düzeyli bir yere getirebiliriz” dedi.
50 bin nüfuslu Dunaujvaroş kentinde Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Dr.Andraş Kalman “26 meclis üyemiz var ve 5 üyemiz bayan. Meclisimiz 3 partiden oluşuyor. Hükümetimiz ile başlarda sorunlar yaşıyorduk fakat şimdi sunduğumuz projeler ile uyumlu ve birlikte yaşamaya alıştık. Siyasetin önüne geçebilmek için önceliklerimizi belirledik. Bu nedenle problem yaşamadan hizmet vermeye çalışıyoruz. Ortak amaçlar için bile olsa bazen siyasi farklılıklar nedeni ile sıkıntı yaşıyoruz. Eğitim, emniyet, sağlık kuruluşları belediyemize bağlı olarak hizmet veriyor. Edirne’yi çok beğendik. Özellikle kent merkezinizin mükemmel olduğunu vurgulamak istiyorum. Ayrıca sokaklarınızın temizliği de dikkatimizden kaçmadı” dedi.
Ziyaretin sonunda Dunaujvaros Belediye Başkanı Dr.Andraş Kalman Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’ye hediye paketi sundu. Belediye Başkanı Sedefçi’de konuklarına Edirne’ye özgü aynalı süpürge, meyve sabunu vb. simgelerden oluşan hediye paketi sundu.


KAYNAK:EDİRNE BELEDİYE SİTESİ

Yılbaşı Biletleri Satışa Sunuldu

31 Aralık 2005 tarihinde gerçekleştirilen büyük ikramiye çekilişinde 20 milyon TL`lik büyük ikramiyenin isabet ettiği 2138345 numaralı biletin satıldığı Tekirdağın Çorlu ilçesi 4 yıl aradan sonra yeniden büyük ikramiye kazanmanın umudunu yaşıyor. Vatandaşlar, satışa çıkalı birkaç gün olan Yılbaşı özel çekilişi biletlerine yoğun ilgi gösteriyor.
Bu yıl sahtecilere karşı Merkez Bankası taktikleriyle 2010 biletlerini basan Milli Piyango İdaresi biletleri satışa sunuldu. Çorlu`da henüz ilk günlerden büyük ilgi gören biletler, tam 30, yarım 15, çeyrek bilet ise 7,5 TL'den satışa sunuldu.
Çorlu`da milli piyango bileti satan Bayram Müstecipoğlu, vatandaşların bilet alırken dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Bu yıl ki biletler filigranlı özel kağıtlara basıldı. Bilet ışığa tutulduğunda, içinde Milli Piyango amblemi görülüyor. Sol üst köşesinde ise MP amblemiyle sağ alt köşede talih kuşu bulunuyor. Sahteciliği önlemek için özel mürekkep kullanılan biletlerimiz ilk günde yoğun ilgi gördü. Büyük ikramiye 30 Milyon, 1 adet 5 Milyon, 5 adet de 1'er Milyon TL ve toplamda 177 Milyon TL dağıtılacak. Vatandaşlar, ‘bana
çkmaz’ demesin. Herkes şansını denesin. Satışlar böyle devam ederse biletlerin son güne kalmayacağını tahmin ediyoruz. Önceki yıl ve geçen yıl buradan sattığım biletlerle birçok müşterimizin yüzünü güldürdük, bu çekilişte de ikramiye dağıtmayı umuyoruz” dedi.
Bilet alan vatandaşlar ise küçük bir umut olsa bile şanslarını denemek istediklerini söylediler.

Uykusu Ağır Olan Çocuğu İtfaiye ve Polis Uyandırdı

Tekirdağ iline bağlı Çorlu`da meydana gelen olayda, geceyi evde tek başına geçiren ve tüm çağrılara yanıt vermeyen, kapıyı da açmayan 12 yaşındaki çocuk için polis ve itfaiye ekipleri adeta seferber oldu. 5. kattaki eve balkondan giren polis ve itfaiye görevlileri çocuğun uyuya kaldığını gördü. Küçük çocuğun, uykusu ağır olduğu için kimseyi duymadığını, bu yüzden kapıyı açmadığını söylediği belirtildi.
Edinilen bilgilere göre, Kırkıova Meydanı`nda yer alan bir apartmanın son katında ikamet eden aile, 12 yaşındaki çocuklarını gece evde bırakarak misafirliğe gitti. Geceyi evlerinden ayrı geçiren aile, sabah saatlerinde eve geldiklerinde 12 yaşındaki çocukları kapıyı açmadı. Çocuğun başına bir şey gelmiş olabileceğinden endişelenen aile fertleri polis ve itfaiye ekiplerinden yardım istedi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye erleri, merdivenli itfaiye aracı ile balkondan içeriye girmek istedi. Elektrik telleri nedeniyle bu girişimlerinde başarılı olamayan itfaiye ekipleri, TREDAŞ görevlilerinin elektriği kesmesi ile balkona ulaştı. Balkon kapısından içeriye giren polis ve itfaiye görevlileri, 12 yaşındaki küçük çocuğun içeride uyuduğunu, korkulacak bir durum olmadığını belirledi. Küçük çocuğun, uykusunun ağır olduğunu, kimseyi duymadığını bu yüzden de kapıyı açmadığını söylediği kaydedildi.

Kan Bağışı kampanyası başladı.-İlk gün 31 kişi kan bağışında bulundu…


Kızılay Edirne Kan Merkezi ile Keşan Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Kan Bağışı kampanyası (02.12.2009) tarihinde başladı.
Saat 10.30’da Köşk Düğün Salonu’nda başlayan ve Dr. Güler Ateş, Flebotomi Uzmanı Burcu Kaçar,Emine Aluç ve Pınar Uysal ile şoför Ersin Tezeren’den oluşan ekibin gerçekleştirdiği kan bağışı kampanyasının ilk günün de 31kişi kan verdi.
Kampanya, bugün ve yarın 10.30-16.30 saatleri arasında devam edecek.
HABER VE FOTO:FATMA MİRAY KARAGÖZ

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Engelliler Günü’nü kutladı…

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili bir açıklama yaparak Dünya Engelliler Günü’nü kutladı. Özcan’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle;
“Topluluklarda yaşayan insanların tamamının sağlıklı olması insanın doğası gereği mümkün değildir, mutlaka çeşitli özürleri olan engelliler bulunacaktır, bu insanlarımızı topluma kazandırmak, katılımcı ve üreten insanlar haline getirmek biz diğer bireylerin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Bunun da kamunun ve çeşitli alanlarda örgütlenmiş demokratik kuruluşların düzenlemeleri ve çalışmaları ile mümkün olacağı inancındayım. Bugün ülkemizde 10 milyona yakın engelli insanımız yaşamaktadır, bir kısmı zihinsel bir kısmı da bedensel engellilerdir. Bilinen bu rakamın harici ailelerce toplumdan saklanan kayıtlara geçmemiş engellimiz bulunmaktadır. Engellilerin toplumsal yaşama katılması için gösterilen çabalarda, yalnızca engelli yurttaşlara değil, uzman eğitici kadroya ve ailelere de büyük görev düşmektedir. ''Engelli yurttaşlarımız çalışma fırsatı verilerek” yaşamlarını başkalarına bağımlı olmadan sürdürmeleri de sağlanmalıdır. Bunun için yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine, engelinden dolayı hiçbir olanaktan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, engellilerimizin yaşamdan tat almalarını ve yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm engellilerimizin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor “Bir Gün Değil her gün yanınızdayız “ diyerek selam ve sevgilerimi sunuyorum”
KEŞAN BELEDİYESİ ENGELLİLERİÇİN KAHVALTI DÜZENLEYECEK
Öte yandan Keşan Belediyesi (3 Aralık 2009 Perşembe) günü Engelliler Günü nedeniyle engelli vatandaşlarımız için bir Kahvaltı düzenleyecek. Kahvaltı saat 09.30’da Ortopedik Engelliler Derneği tarafından işletilen Çocuk Parkı’nda başlayacak.
HABER VE FOTO:GÜLAY KARAGÖZ

Her gün 1,5 milyon dolarlık ekmek çöpe gidiyor

Başta otel ve restoranlarda olmak üzere birçok işletmede ciddi israf kalemlerinin bulunduğuna dikkati çekilerek , `Günde 66 milyon ekmek üretiliyor. Ancak her gün 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu da her gün 1,5 milyon doların çöpe gitmesi demek. Bu rakam bir yılda 500 milyon dolarımızın sadece ekmekte israf edildiği anlamına geliyor.` Türkiye'de tahminen her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıktığını belirtilerek, "Dünyanın çeşitli ülkelerinde ekmek israfı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ama ülkemizde böyle bir çalışma yapılmıyor. Türkiye'de ekmek israfı gerçekten düşündürücü boyutlara ulaştı. Türkiye'de tahminen her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği yapılan araştırmalar ile ortaya çıkmış
durumda, 12 milyon ekmek nerede ise bir küçük ülkenin ekmek ihtiyacını karşılayabilir. 12 milyon ekmeğin ekonomiye zararının günlük 3 milyon TL olduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle israfın önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Herkes evine tüketebileceği kadar ekmek alsın, dar gelirli vatandaşlarda ekmek tüketimi fazla, ancak israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça, ekmek tüketimi azalıyor, ancak israf artıyor. Eskiden Türkiyede ekmek israfı bu kadar değildi, ekmek bayatladığı zaman 'ekmek aşı' yapılırdı. Kuruyan ekmek değerlendirilirdi. Hayvanlara kurutulup arpa ve saman ile birlikte verilirdi. Dar gelirliler de ekmek israfı nerede ise yok denecek kadar az, çünkü bütçelerinin büyük bölümünü gıda maddesine veriyorlar.Ekmeğin çöpe atılmasının hem günah hem de israf olduğuna dikkat çekilerek , " Annelerimiz,ninelerimiz önceden kuru ekmek toplanırdı. Bu kuru ekmekler dar gelirli bazı ailelerin geçim kaynağı haline gelmişti. Ekmekler genelde hayvanların beslenmesinde kullanılıyordu. Şimdi ise bu nerede ise yok denecek kadar azaldı. Ekmek israfının önüne geçilmesi için toplumun tüm katmanları üzerine düşeni yapması gerekiyor denildi.
ARAŞTIRMA:RECEP KARAGÖZ

AK PARTİ ÇORLU KADIN KOLU BAŞKANI CANDAN VAR


AK PARTİ ÇORLU KADIN KOLU BAŞKANI CANDAN VAR
“Kadınlarımızın siyasette aktif olarak yer alması, medeniyet yürüyüşümüze güç katacaktır” dedi.
“5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması ve Kadın Hakları Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşının kazanılmasında büyük pay sahibi olan Türk kadınına her zaman önem vermiş, milletlerin ilerlemesinde kadınlara verilen değerin etkili olduğunu savunmuştur. Bu nedenle, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden önce Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkının tanınmasını sağlamıştır.
Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu tarih olan 5 Aralık 1934 yılından bu yana Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Sağlıklı ve başarılı bir ülkenin temelleri sosyal kimliğini kazanmış ve ayakları üzerinde durmayı başarmış kadınlarla atılır. Toplumsal refahın yükseltilmesi, yarınlarına güvenle bakabilen, mutlu ve huzurlu bir toplum yapısına ulaşılması kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda yerini alması ve siyasal, kamusal yaşama katılımları ile mümkün olacaktır. Toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasal yaşama aktif katılımları, ülke sorunlarının çözümünde etkin rol almalarını sağlayacaktır. Kadınların en küçük yerel birimlerin yönetim kademelerinden itibaren yönetime talip olmalarını ve her düzeyde alınan kararlara aktif olarak katılmalarını sağlamak, toplumun tüm kesimlerinin çaba göstermesi gereken bir konudur. Ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyan Avrupa Birliği sürecinde kadınlarımızın siyasette aktif olarak yer alması, medeniyet yürüyüşümüze güç katacaktır. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce sağlayan öncü ülkelerden biri olma onurunu taşımamız, bize önümüzdeki yıllarda daha da ileri adımlar atma sorumluluğunu vermektedir. Bu düşüncelerle bütün kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyor, saygılar sunuyorum.

EKMEĞİN YERİ ÇÖPLÜK DEĞİL YEMEK MASASIDIR

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde yaşayan geçimini topladığı Hurda kağıtlar ile sağlayan 56 yaşındaki Selçuk Kaylı çöp bidonlarına atılan ekmekleri gördüğüm zaman içim cız ediyor. Bu ekmeklerin yeri çöp bidonu değil yemek masasıdır. Herkes yiyeceği kadar ekmek alsa israf olmasa ne güzel olur dedi.
HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ

Harap olmuş

Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı Mursallı köyü, Mursallı İlkokulu bahçesinde bulunan 2 metre boyundaki Atatürk heykeli, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı harap bir vaziyette kaderine terk edilmiş.
Mürefte Belediyesi tarafından 8 yıl önce köye hediye edilen 2 metre boyundaki Atatürk heykeli, Mursallı İlkokulunun bahçesine yerleştirilmiş. Eğitimde taşımacılık sistemine geçilmesi nedeniyle, okul 6 yıl önce kapatılmış.
Öğrencileri 7 km uzakta eğitim alıyor. Okulun bahçesindeki Atatürk Heykeli kaderine terk edilmiş. Heykelin bacak kısmının malzemesi dökülmüş, demirler dışarı çıkmış, paslanarak çürümeye başlamış. Heykelin baş kısmı çatlamış. Altın varak, boyaları dökülmüş, heykelin görüntüsü içler acısı bir hale gelmiş.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeli, köyü ve ilçeyi yönetenlerin görmezliği nedeniyle kaderine terk edilmiş vaziyette.
Köyün muhtarı Şaban Akgün, gözlerinin önündeki heykele ilgisiz kalmış, Kaymakam Nuri Ziya Türkdoğan, göreve geldiğinden bu yana köye bir kez gelmiş, ne okulu görmüş, ne heykeli.
Camları, kapıları kırılmış, harabeye dönmüş okulun duvarında "Cehalet yenilmesi gereken bir düşmandır" ve yerden yüksekliği 1metre olan kaidede "Cumhuriyet, Düşünür, Bilgili, Kültürlü, Sağlam Vücutlu ve Yüksek Karakterli Koruyucular İster" diye ifadesi yer alıyor. "Yüksek Karakterli Koruyucular İster!" cümlesi, Atatürk'ün heykeline gösterilen ilginin bir nevi özeti gibi, kaidenin duvarında yer alıyor. -
HABER VE FOTO:Yakup Önal/Şarköy-

Hem meslek hem diploma

Tekirdağ Kapalı Cezaevi Müdürü Zeki Yıldırım, cezaevinde kalan 107 hükümlünün, yıl içinde açılan çeşitli kurslara katılarak meslek sahibi olduğunu belirterek; “Verilen sertifikalarda 'cezaevi' ibaresi yer almadığından hükümlüler cezaları bittiğinde bu belgeyle kısa sürede iş bulabiliyorlar.”dedi.
Mahkumları sosyal hayata hazırlamak için çeşitli kurslar düzenlediklerini söyleyen Cezaevi Müdürü Zeki Yıldırım, bu kurslarda başarılı olanlara sertifika verildiğini ifade etti.
Yıldırım; “Halk Eğitimi Merkezi iş birliğinde düzenlediğimiz kurslar sonunda verilen sertifikalarda 'cezaevi' ibaresi yer almadığından hükümlüler cezaları bittiğinde bu belgeyle kısa sürede iş bulabiliyorlar.” dedi.
Kapalı cezaevine bağlı Muratlı Açık Cezaevi'nde konfeksiyon makineleri kullanımı kursu açtıklarını ifade eden Yıldırım, kurslarla ilgili şu bilgileri verdi; “Bu kurslara 59 hükümlü katıldı. 44 hükümlümüz kurslarda başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı. 13 kursiyerimiz ise halen kursa devam ediyor. 3 defa açtığımız aşçılık ve tabldot kursuna 48 hükümlü katıldı. Kurs sonucunda 12 hükümlü ve tutuklu belge almaya hak kazandı. Halen bu kursumuza da 15 kişi devam etmekte.
İki kez açtığımız berberlik kursuna 28 hükümlü ve tutuklu katıldı, 10 kişi kurs sonunda sertifika aldı. Resme meraklı olanlar için açtığımız yağlı boya tekniği resim kursuna katılan 25 hükümlü ve tutuklumuzun hepsi başarılı oldu. 2 defa açtığımız kalorifer ateşçiliği kursuna ise 27 kişi katıldı ve 16 kişi belge almaya hak kazandı. Bu kurslar sonucunda başarılı olan toplam 107 hükümlü meslek sahibi oldu.”
-HER KADEMEDE EĞİTİM-
Yıldırım, okuma ve yazma bilmeyen hükümlü ve tutuklar için eğitim verildiğini belirterek; “Cezaevinde bulunan 49 hükümlü ortaöğretim, 15 hükümlü de üniversite eğitimi görüyor. 2008-2009 eğitim yılında eğitim gören 10 hükümlü ortaöğretimden, 1 hükümlü de üniversiteden mezun olarak diploma aldılar.” dedi.
Bu yıl 3 kez 1. kademe okuma yazma kursu açtıklarını belirten Yıldırım, kurstan 41 kişinin belge aldığını, 2. kademe okuma yazma kursunda ise 42 kişinin başarılı olduğunu söyledi.
Hükümlü ve tutukluların cezaevinde açık ilköğretim okullarına devam edebildiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu; “2008-2009 eğitim yılı içinde eğitimine devam eden 8 hükümlü ve tutuklu mezun oldu. 2009-2010 öğretim yılı için 8 kayıt yenileme, 15 yeni kayıt yaptırıldı.
Şu anda cezaevinde 23 açık ilköğretim okulu öğrencisi bulunmakta. 2008-2009 eğitim öğretim yılında açık öğretim lisesine devam eden 2 hükümlü ve tutuklu mezun oldu. Bu yıl ise 16 kayıt yenileme, 10 yeni kayıt yaptırdık.
Cezaevinde üniversite eğitimi alan hükümlü ve tutuklularımız da bulunuyor. Geçen yıl açık öğretim fakültesinde eğitim gören bir hükümlümüz mezun oldu. Bu yıl 5 hükümlü ve tutuklumuz kayıt yenileme işlemi yaptırdı. ÖSS sınavını kazanan bir hükümlü de bu yıl eğitime başladı.”
Yıldırım, bu yıl hükümlü ve tutuklulara boş zamanlarını değerlendirme ve spor yapma olanağı sağlamak amacıyla 4 kez dart, 2 kez satranç, 1 kez de badminton kursu açtıklarını kaydetti
KAYNAK:TRAKYAGAZETESİ

THK’nın kurban geliri yüzde 50 düştü

Türk Hava Kurumunun Tekirdağ iline bağlı Çerkezköy Şubesi’nce bayramın ilk günü başlatılan kurban derisi toplama çalışmaları bayramın dördüncü günü akşam saatlerinde tamamladı. Şube Başkanı Mustafa Zümbül dört gün boyunca 1081 adet koyun, 53 adet keçi ve 261 adet sığır derisi toplandığını açıklarken gelirlerinde geçen yıla oranla yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi
THK Çerkezköy Şubesi kurban derisi toplama çalışmalarını tamamladı.
FİYATLAR GEÇEN YILA ORANLA DÜŞTÜ
Kurban derisi toplama çalışmalarının ardından bir açıklama yapan Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, Türkiye genelinde geçtiğimiz yıla oranla kurban derilerinin fiyatlarında önemli ölçüde düşüş olduğunu söyledi. Sığır derisi fiyatlarında yüzde 50’ye varan bir düşüş olduğunu ifade eden Mustafa Zümbül, koyun derilerinin de yüzde 40 daha ucuza satıldığını söyledi. Deri piyasasında fiyat azalmaları olduğunu belirten Zümbül, “Kurbanlıklar bir hayli yüksek fiyat üzerinden satıldı. Ekonomik kriz de adet ve gelirlerde düşüş olmasında etkili oldu” dedi.
DÖRT GÜN BOYUNCA ÇALIŞMALAR DEVAM ETTİ
Bayramın birinci ve ikinci günün merkezde Çerkezköy Belediyesi’nin tahsis ettiği 4 araç ile deri toplama çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Zümbül, bayramın üçüncü ve dördüncü günü ise ekipmanda tasarrufa giderek 2 araçla çalıştıklarını söyledi. Belde ve köylerde de belediye araçları ve muhtarlar vasıtasıyla deri toplama çalışmalarını yürüttüklerini belirten Mustafa Zümbül, deri toplama çalışmalarında kendilerine yardımcı olan Çerkezköy Kaymakamlığı, Çerkezköy Belediyesi, Çerkezköy 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Belde belediyeler, muhtarlar, kolluk kuvvetleri, çalışanlar ve kurban derilerini Türk Hava Kurumu’na bağışlayan vatandaşlara teşekkür etti.

GELİRDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR
Geçtiğimiz yıl Çerkezköy belde ve köylerden 1595 adet koyun, 62 adet keçi ve 5 ton 660 kilogram ağırlığında sığır derisi toplandığını belirten Mustafa Zümbül, geçtiğimiz yıl deri toplama çalışmalarında 22 bin 249,50 TL gelir elde edildiğini kaydetti. Buyıl deri fiyatlarındaki düşüş dolayısıyla elde edilen gelirde yüzde 50’ye varan düşüş olduğunu vurgulayan Mustafa Zümbül, “Bu yıl koyun derisinden 4 bin 432,10 TL, keçi derisinden 190,80 TL ve sığır derisinden 7 bin 117 TL olmak üzere toplam 11 bin 739,90 TL gelir elde edildiğini söyledi.

KOYUN DERİSİNDE DÜŞÜŞ OLDU
Geçtiğimiz yıl merkez, belde ve köylerde toplam 1595 adet koyun derisi toplandığını hatırlatan Mustafa Zümbül, “Bu yıl merkezde 444, Pınarça’da 42, Kapaklı’da 185, Karaağaç’ta 53, Kızılpınar’da 118, Veliköy’de 74, Bahçeağıl’da 14, Uzunhacı’da 36, Yanıkağıl’da 43 ve Karlıköy’de 72 olmak üzere toplam 1081 adet koyun derisi toplandı” dedi.

SIĞIR DERİSİNDE ARTIŞ VAR
Merkezde 25, Pınarça’da 4, Kapaklı’da 11, Karaağaç’ta 4, Veliköy’de 5, Kızılpınar ve Yanıkağıl’da 2’şer adet olmak üzere bu yıl toplam 53 adet keçi derisi toplandığını ifade eden Mustafa Zümbül, geçtiğimiz yıl bu sayının 62 olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl 5 ton 660 kilogram sığır derisi toplandığını belirten Mustafa Zümbül, bu yıl bu oranın arttığını belirterek “Merkezde 145, Pınarça’da 12, Kapaklı’da 25, Karaağaç’ta 22, Kızılpınar’da 11, Veliköy’de 19, Bahçeağıl’da 11, Uzunhacı’da 8, Yanıkağıl ve Karlıköy’de 4’er adet sığır derisi (6 ton 470 kilogram) toplandı” açıklamasını yaptı.
KAYNAK:ÇERKEZKÖY HABER GAZETESİ
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...