***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

20 Temmuz 2009 Pazartesi

Faytonculuk yok oluyor

Tarihi çok eskilere dayanan faytonculuk, kültürel miraslarımız arasında yer alıyor. Yüzyıllar boyunca günlük hayatın bir parçası olan faytonculuk, şimdilerde nostaljik olarak varlığını sürdürüyor. Kırklareli Merkez İlçede faytonculuk kültürünün son temsilcilerinden olan Hüseyin Cahil de zor ve meşakkatli şartlarda faytonculuk yapmaya devam ediyor.
Uzun ince yapısı, rutin aralıklarla kendi elleri ile boyadığı bıyıkları ve taktığı fötr tarzı şapkalarla dikkat çeken Cahil, 6 yaşından beri at üzerinde olduğunun altını çiziyor.
Hüseyin Cahil, faytonculuk yapmaya ise 16 yaşında ailesiyle Edirne’ye taşındığında başlamış. Edirne’de kendini geliştirdikten sonra İstanbul’un faytonları ile ünlü Büyükada askere gidene kadar fayton koşmuş.
Askerden sonra Iğneada’ya taşınan ünlü faytoncu orada ise at arabası ile odunculuk işlerinde 15 yıl kadar çalışmış. Iğneada’dan Kırklareli’ne dönerek, 30 yıl da at cambazlığı yapan Hüseyin Cahil, dolu dolu 60 yılı aşkın bir süredir, at ve beygir ile geçimini sürdürüyor.
Kırklareli’de sünnet ve evlenme düğünlerinin yanı sıra haftanın belirli günlerin Vilayet Meydanı’nda fayton meraklılarına hizmet veren Hüseyin Cahil, Kırklareli’nin en tanınmış faytoncuları arasında yer alıyor.
Faytonculuk kültürünün 83 yaşındaki Numan Yambollu ile birlikte son temsilcisi olan Hüseyin Cahil, faytonculuğu ölene kadar yapmak istediğini belirtti.
KAYNAK:www.gazetetrakya.com

PAZARCI SATIŞLARDAN YAKINIYOR


Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde Seyyar Pazarcılık yapan esnaflar pazar tezgahlarında malların uygun fiyata yerini almasına rağmen, pazarcı satışların tatmin edici olmadığından yakınıyor.
Pazarcı esnaflarıfiyatların fazla zam görmediğini hatta fiatlarda düşüş yaşandığını söyledi.
Her geçen gün pazara gelen müşteri sayısında düşüş olduğunu ifade eden Pazar Esnafı ''Fiyatlar aynı, ama müşteri sayısında düşüş var. Vatandaşın alım gücü gerçekten her geçen gün düşüyor. Bu pazara gelen müşteri sayısını da etkiliyor. Yerli ürün çıktıktan sonra vatandaşın yerli ürünü tercih ettiğini Yerli ürüne rağbet daha çok, Düşünün Antalya'dan gelen domates fiyatıyla, Trakya genelinden gelen fiyat bir olur mu? Yerlinin fiyatı tabi ki uygun ancak satışlar önceki yıllara göre durgun.'' dediler. Esnaf işlerin bir an önce düzelmesini isteyerek vatandaş ne zaman refaha kavuşacak bizim işler ondan sonra düzelir dediler
HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ

EDİRNEDEN KISA-KISA

ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTEYİNCE

EDİRNE - Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurt dışına çıkmak için müracaat eden 2 Romanya vatandaşının Türkiye'ye yasa dışı yoldan giriş yaptıkları belirlendi. Yurt dışına çıkış yapmak üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Romanya uyruklu S.I. ve I.A'nın yapılan pasaport kontrolünde, giriş kayıtlarının bulunmadığı, yasa dışı yoldan Türkiye'ye giriş yaptıkları belirlendi. Olayla ilgili S.I. ve I.A. sınır dışı edilmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şubesi'ne gönderildi.

-KIZINI DÖVEN KİŞİDEN ŞİKAYETÇİ OLDU Edirne'de bir kişi, kızını döven kişiden şikayetçi oldu. C.M, polis merkezine yaptığı müracaatta, kızı M.G'nin eski erkek arkadaşı E.D. tarafından dövüldüğünü belirterek, E.D'den şikayetçi olduğunu bildirdi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

-ÇOCUĞUNUN ARABASINI ÇALDILAR Edirne'de bir kişi, çocuğunun arabasını çalan kişilerden şikayetçi oldu. M.Ş, polis merkezine yaptığı başvuruda, Kocasinan Mahallesi'nde Gazeteci İlhan Dumlu Sokakta apartman içerisindeki çocuk arabasının Ö.M. tarafından çalındığını iddia ederek, şikayetçi oldu. Polis ekiplerince yapılan araştırmada, Ö.M. çaldığı çocuk arabası ile birlikte yakalandı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

-İŞ YERİNDEN HIRSIZLIK Edirne'de bir iş yerindeki çantayı çalan 2 kişi yakalandı. Mithatpaşa Mahallesi'nde, E.Ç'nin iş yerinden içinde 200 TL bulunan çantası çalındı. Polis ekiplerince yapılan çalışma sonucunda çantayı çaldığı belirlenen A.Ö. ve S.Ö. yakalandı. Olayla ilgili A.Ö. ve S.Ö. hakkında soruşturma başlatıldı.

-TEKNENİN MOTORUNU ÇALDILAR Enez'de, bir teknenin motorunu çaldılar. Gaziömerbey Mahallesi'nde, Ç.A'nın Villalar mevki Altın Kum Sahilindeki beyaz renkli fiber teknesinin üzerinde takılı olan motor, kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce çalındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

-BANDROLSÜZ İÇKİ SATAN İŞ YERİNE CEZA Enez'de bandrolsüz içki satan iş yerine ceza uygulandı. Edirne Vergi Dairesi Denetleme Memurları tarafından Gaziömerbey Mahallesi'nde R.E'ye ait markette yapılan denetimde, 28 adet 70'lik rakının üzerinde 70 cc'lik bandrol bulunması gerekirken 20 cc'lik bandrol olduğu belirlendi. İçkilere el konulan olayla ilgili iş yerine ''Tütün Mamulü ve Alkollü İçki Kaçakçılığı'' suçundan ceza uygulandı.

-ENEZ'DE DOLANDIRICILIK Enez'de dolandırıldığını iddia eden kişi şikayetçi oldu. G.B, polis merkezine yaptığı başvuruda, cep telefonunu arayan kişinin kendisini Polis Memuru ''Murat'' olarak tanıttığını belirterek, bu kişinin ''Terör örgütü üyeleri hattınıza girmişler, şu anda kullanıyorlar, biz de dinliyoruz, şahısları dinleyip takip edebilmemiz için bize bir kaç adet 250'lik kontör göndermeniz gerekiyor'' dediğini bildirdi. Bunun üzerine 527 TL değerinde kontör alıp şifrelerini telefondaki kişiye okuduğunu ifade eden G.B, daha sonra dolandırıldığını anladığını bildirdi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

-KIZININ BULUNMASI İÇİN POLİS MERKEZİNE BAŞVURDU Keşan'da bir kişi, 4 gündür haber alamadığı kızının bulunması için polis merkezine başvurdu. H.K, polis merkezine yaptığı başvuruda, kızı G.K'nin 4 gün önce çarşıya gidiyorum diyerek evden ayrıldığını, ancak bir daha geri dönmediğini belirterek, kızını bulabileceği yerlerde aramasına rağmen bulamadığını, hayatından endişe ettiği bildirdi. H.K. kızının polis marifeti ile bulunarak kendisine teslim edilmesini istediğini kaydetti.

-YALAN BEYANDA BULUNUNCA Keşan'da, yalan beyanda bulunan kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Polis merkezine daha önce yaptığı bir müracaatta yalan beyanda bulunduğunu belirlenen H.D. polis ekiplerince yakalandı. Adli makama sevk edilen H.D. hakkında soruşturma başlatıldı.
KAYNAK:www.trakyanethaber.com

Sarıkız Yüzleri Güldürecek

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi verimli bir sezon geçiren çiftçinin yağışlardan yüzü gülüyor.
Buğday üretiminde hedeflenen rekolteye ulaşılırken, Haziran sonu ve Temmuz ayında düşen yağışlar ayçiçeği ve bahçe bitkilerini olumlu yönde etkiledi. Ortalama olarak dönümüne 150 ila 200 kilogram arasında ayçiçeği biçebilen Trakya çiftçisi, son yağışlarla birlikte bu rakamların üzerinde bir hasat bekliyor.
Yağışların sadece ayçiçeği değil sebze, meyve gibi bahçe bitkilerine de yaradığını belirten yetkililer, “Bu sene ürünün fazla olması çiftçinin yüzünü güldürecek. Ayçiçeğinin yanı sıra bahçe bitkilerindeki üretim artışı da vatandaşın cebine olumlu olarak yansıyacak” açıklamasında bulundular.
KAYNAK: Çorlu Kent

Mendil Satan Çocuklar Günden Güne Çoğalıyor

Tekirdağ iline bağlı Çorlu da her geçen gün mendil satan çocukların sayısı artıyor.Özellikle Omurtak Caddesinde bulunan çocuklar her yerde vatandaşın karşısına çıkıyor.
Para kazanmak için sokaklarda mendil satan çocukların çeşitli yaş gruplarından olduğu gözüküyor.
Yolda yürüyen vatandaşların yanına gelerek “evde tüp bitti, annem hasta” gibi sözcüklerle çocukların duygu sömürüsü yaptıklarını belirten Çorlu halkı minikleri bu şekilde görmek istemediklerini söyledi. Sayılarının azalmak yerine arttığı gözlemlenen çocuklar bu yola anne ve babaları tarafından itiliyor.
Büyük marketlerden otuz kuruşa aldıkları mendilleri elli kuruşa vatandaşlara satan çocuklar gün boyunca sıcağın altında yirmi kuruş kar etmeye çalışıyorlar. Çocukların bu durumundan rahatsız olan Çorlu halkı çözüm bekliyor.
HABER:Samet AKSOY

Yeni Teşvikle Trakya şahlanacak


Yeni teşvik yasası taslak açıklaması, başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklandığında TEKİRDAĞ-EDİRNE-KIRKLARELİ illerini kapsayan ve T21 kodlu 1.Bölgede ancak ve ancak 16 Sektör yatırımlarda teşvik edilmesi söz konusu idi.
HEMA Endüstri yatırımlar koordinatörü 28 yılı aşkın meslek hayatının büyük bir zamanını TEŞVİK, YATIRIM, TESİS proje başkanlıkları ile idame ettiren Nusret Atik konu teşvik olunca başta ÇORLU-ÇERKEZKÖY ve TRAKYA’ DAKİ 15’ i aşkın Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsaları desteği ile bölgenin sanayicisi iş adamı, bürokrat ve milletvekillerinin de desteği ile Teşvikte 16 olan sektör desteğini 25’ e çıkarttırmıştır
Tekirdağ, Edirne, Kırklareli yöresinde destekleneceği açıklanan ilk 16 sektör şöyle ;
1. Akıllı Çok fonksiyonlu Teknik Tekstil,Büro,Muhasebe ve Bilgi işlem makineleri imalatı
2. Makine ve Teçhizat imalatı
3. Elektrikli Makine ve cihazları imalatı
4. Demir dışı ana metal sanayi
5. Düz Cam,Çukur cam ve cam elyafı imalatı
6. Eğitim Hizmetleri (Yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç)
7. Gıda Ürünleri ve İçecek imalatı ( Öğütülmüş tahıl ürünleri,nişasta,nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç)
8. Hayvancılıkta Entegre işleme tesisleri yatırımları
9. Kağıt ve Kağıt Ürünleri imalatı
10. Madencilik yatırımları ( AKÇT Kapsamı ürünler hariç)
11. Radyo,Televizyon,Haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı
12. Sağlık işleri ; Hastane hizmetleri ,tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri
13. Tahıl Ambarlama hizmetleri
14. Tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri
15. Tekstil Boya-Terbiye yatırımları / aprelenmesi
16. Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (Saat hariç)
Bu 16 sektörün dışında 10 Temmuz 2009 tarih ve 2009/23 sayılı Yüksek Planlama kurulu kararı ile 16 Temmuz 2009 tarihli resmi genelgede yayınlanarak (Bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmişti)
Yeni Teşvik yasası ülke genelinde büyük ölçekli proje teşvikleri adı altında 12 Saktör le desteklenmektedir.
Trakya’nın gelişmesine büyük katkı sağlayacağına ve Çevreye duyarlı projeler olacağına inandığımız destek gören sektörler Şunlardır ;
Motorlu Kara Taşıtları ve Yan sanayi
Liman ve Liman hizmetleri
Elektronik sanayi
İlaç imalatı
Makine imalatı (Zirai aletler dahil)
Madencilik yatırımları
Gıda Ürünleri ve İçecek
Entegre hayvancılık yatırımları
Su Ürünleri yetiştiriciliği
Tekstil ve Deri Ürünleri
Döşemecilik,parke,kaplama,kontraplak,yonga levha,sunta,MDF ve benzeri plaka imalatı
Kağıt ve Kağıt ürünleri
Metalik olmayan mineral üretimi
Demir-Çelik dışındaki ana metal sanayi
Malzeme teçhizat,büro,muhasebe bilgi işlem makineleri imalatı
Elektrikli makine,radyo,TV,haberleşme teçhizatları imalatı
Tıbbi aletler
Motosiklet ve Bisiklet
Otel Üç yıldız,Öğrenci Yurdu,Huzurevi,Hastane yatırımları
Mobilya imalatı (Metal ve Plastikten olan hariç)
Soğukhava depoları,Lisansla depoculuk
Eğitim Hizmetleri
Tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf yatırımları destek kapsamına alınmış ve yürürlüğe girmiştir.
DESTEK KAPSAMINDAKİ YATIRIMLARIN
AVANTAJLARI ;
l Gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası
İndirimli Kurumklar Vergisi
Yatırıma katkı oranı % 10 ,% 15,% 20-25
Kurumlar Vergisi % 15 , % 10,% 7,% 5
(Büyük projelerde bu oranlar % 50 daha az)
Yatırım Yeri Desteği
SSK Primi işveren hissesi desteği olarak sisteme girmiştir.
Söz konusu destek gören sektörler ile TRAKYA Türkiye’nin diğer bölgelerinden geri kalmamıştı. Destek görmeyen bazı sektörler ise çimento üretimi ve elektrik üretimi ülke genelinde desteklenmemektedir.
Yapılan ortak çalışmalarda Trakya’daki Ticaret ve Sanayi odası ve borsaların talepleri devlet yetkililerine, Maden İşleri Genel müdürlüğü, Teşvik Uygulama genel müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ve bakan Ali Babacan’a yazılı ve sözlü olarak iletilmiştir.
Neticesinde 16 sektör yerine 25 sektör desteği olarak açıklanan yeni teşvik yasası Trakya’yı daha cazip hale getirecektir.
Daha önceki yıllarda yöremiz adına projelerin hayata geçirilmesinde çalışmalar yapan Nusret Atik özellikle ;
Çorlu – Çerkezköy duble Yolun hayata geçirilmesi
Tekirdağ-Muratlı Demiryolu
Çorlu Hava Alanı Yurt içi seferleri
Trakya Hızlı Tren projesi
Çerkezköy sanayi-şehir selektrik şebekesinin ayrılması
Çerkezköy OSB arıtma tesisi projelerinde aktif görevler almış sanayicinin ve yöre insanının temsilciliğini başarı ile hayata geçirmiştir.
yeni teşvik yasası kapsamında Nusret Atik’in yöremize çok daha fazla yatırımcı getireceğine ve Çevreye duyarlı projeleri hayata geçireceğine inanıyoruz.
Özellikle yöremizi Türkiye de ve Dünya’da söz sahibi yapacak İLAÇ, MOTORLU KARA TAŞITI, MOBİLYA, ELEKTRİK/ELEKTRONİK sektörlerin yöremize kazandırılacağına inanmaktayız. Yabancı ve Uluslar arası firmaların göz bebeği olan TRAKYA’mıza hep beraber sahip çıkıp bu sektörleri kazanmalı ve kazandırmalıyız.
HABER VE FOTO:Erdal ÖZCAN

Çerkezköy Belediyesi ile DİSKe bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı


Çerkezköy Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

En düşük işçi aylığı 1.400 TL’ye yükseldi n Çerkezköy Belediyesi DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında 126 belediye işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi önceki gün düzenlenen törenle imzalandı.
Sözleşme ile işçilere yüzde 12 - 15 oranında zam yapılırken, alacakları ikramiye sayısı da 6'ya çıkarıldı.
İşçilere birçok sosyal hakkında tanındığı toplu sözleşme ile en düşük işçi aylığı 1400 TL'ye,
yükseldi.
Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde hazır bulunan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sözleşmeyi en iyi nokta olarak değerlendirdi.
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem "Bu görüşmelerde ne biz işçilerden zam kırmaya çalıştık ne de sendika belediyeden zam koparmaya çalıştı" dedi.

Çerkezköy Belediyesi Disk’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesi ile işçi ücretlerine ilk bir yıl için yüzde 12-15 zam yapıldı. Oldukça güzel bir havada geçen Toplu Sözleşme imza töreninde Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi’de hazır bulundu.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİNDE DİSK BAŞKANI ÇELEBİ BAŞTA OLMAK ÜZERE SENDİKA TEMSİLCİLERİDE HAZIR BULUNDU
Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda önceki gün düzenlenen toplu iş sözleşmesi imza töreninde Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem,Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever, Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, DİSK Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Genel-İş Trakya Şube Başkanı Alaaddin Öztürk, Genel-İş Yönetim Kurulu Üyeleri Salim Şen, Necmi Arda, Keşan Belediyesi İşyeri Temsilcisi Sabri Demirkol, Hasan Paket, Edirne Belediyesi İş Yeri Temsilcisi Gurbet Tutuşturan, Pınarhisar Belediyesi İş Yeri Temsilcisi Şenol Kılıçel ile Çerkezköy Belediyesi İş Yeri Temsilcileri Emin Yılancı ile Cevdet Halimoğlu ile işçiler hazır bulundu.
DİSK GENEL BAŞKANI SÜLEYMAN ÇELEBİ BAŞKAN ERTEM’İ
MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Toplu İş Sözleşmesi imza töreni öncesi DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile sendikacılardan oluşan beraberindeki heyet Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler. Daha sonra Çerkezköy Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen imza törenine geçildi. Burada düzenlenen törende ilk konuşmayı Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Alaaddin Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasında toplu iş sözleşmesinde her iki tarafında ülkenin gerçeklerinden hareket ederek davrandığı belirtti. Öztürk, “İmzalanan toplu İş sözleşmesi herkese hayırlı olsun” diyerek konuşmasını noktaladı.
EROL EKİNCİ, “UYUMLU BİR SÜRECİ GERİDE BIRAKTIK’’
Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici de hem Çerkezköy Belediyesi’nin hem de sendikanın uyumlu bir görüşme sürecini geride bıraktığını belirtti. Hassasiyetler üzerinden önemle durulduğunun altını çizen Başkan Erol Ekici, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e de sözleşme sürecinde olumlu ve uyumlu yaklaşımı nedeniyle çok teşekkür etti.
DİSK GENEL BAŞKANI SÜİEYMAN ÇELEBİ, “SANAYİDE KIPIRDANMA ÇOK ÖNEMLİ’’
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in belediye başkanlığı döneminde üçüncü toplu iş sözleşmesini gerçekleştirdiklerini belirterek başladığı konuşmasında toplu iş sözleşmesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Toplu iş sözleşmesinin gerçekleşmesinde emeği geçenlere de ayrı ayrı teşekkür eden Başkan Süleyman Çelebi “Çok farklı bir dönemin içerisindeyiz. Bu kriz döneminden etkilenmemek söz konusu olamaz. Son verilen işsizlik rakamlarında 1 puanlık bir düşüş oldu. Benden yorum istediklerinde bu düşüşün inşaat sektöründeki canlılık, turizm ve hayvancılık sektörlerindeki canlılığa bağladım. Ancak bugün Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ile görüşmemizde kendisi bizlere sanayide de canlılık olduğunu söyledi. Bu son derece önemli bir haber. Bu kriz ortamında çok arkadaşımız işsiz kaldı, evine ekmek götüremedi’’ dedi.
DİSK BAŞKANI ÇELEBİ, “10-12 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİNİN 8 SAATE İNDİRİLMESİ HALİNDE 2.5 MİLYON İŞSİZ İŞ SAHİBİ OLUR’’
Bu kriz ortamında iktidarın çözümler üretmesi gerektiğini de belirten Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi kendilerinin de çözüm ürettiğini söyledi ve tespitlerde bulundu. Başkan Süleyman Çelebi, ‘’Bu durum herkes üzerine yeni sorumluluklar yüklüyor. Bizler 1 saat çalışma saatinin geri çekilmesi ile 126 bin kişinin istihdam edileceğini söylüyoruz. Öyle ki 10-12 saatlik çalışma süresinin 8 saate indirilmesi halinde 2.5 milyon işsiz iş sahibi olacak. Bu yapılan araştırmaların sonunda elde edilen bir veridir ve gerçeği yansıtmaktadır’’ dedi.
BAŞKAN ÇELEBİ, “EN İYİ NOKTALARDAN BİRİ’’
Toplu iş sözleşmesindeki zam oranının açıklanmasını Ali Ertem’e bırakan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi sözleşmenin içeriği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zam oranını ‘en iyilerinden bir nokta’ olarak değerlendiren Çelebi 2 yıllık toplu iş sözleşmesinde sadece ilk yılın zam oranının belirlendiğini ikinci yılın zam oranının ise piyasa koşullarına göre belirleneceğini söyledi. Disk Genel Başkanı Çelebi,‘’ilk bir yıl zam rakamlarını belirledik. Ancak ikinci yıl için zam oranını bu zor döneme bağlı olarak konulmadı. Bu şu anlama geliyor ki, piyasa şartlarının iyileşmesi durumunda zam oranı da bu iyileşmeye paralel olarak gerçekleşecektir. Bu çok önemli bir noktadır. Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in işçiler için en iyisini yapacağına en ufak bir şüphem yoktur’’ dedi.
DİSK GENEL BAŞKANI SÜLEYMAN ÇELEBİ,‘’KATKI SAĞLAMAYA HER ZAMAN
HAZIRIZ’’
Değişen zamana uygun olarak belediye hizmetlerinde de değişikliler yaşandığını belirten Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, belediye hizmetlerine katkı sağlamaktan kaçınmayacaklarını belirtti ve bu konuda üzerlerine düşeni yerine getirmeye her zaman hazırlıklı ve de hazır olduğunu söyledi.
Başkan Çelebi, ‘’Sayın belediye başkanımız ile sohbetimizde Çerkezköy ile ilgili gelişmelerden konuştuk. Kendisi hastane, okul gibi birçok projelerden bahsetti. Biz kendilerine her konuda elimizden gelen katkıyı yapmaya hazırız. Bundan asla çekinmeyiz. Bizlerin de yapabileceği katkı olursa bundan mutluluk duyarız’’ dedi.
BELERDİYE BAŞKANI ALİ ERTEM, “ASLA PATRON OLMADIM’’
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’de yaptığı konuşmasına İmza törenine katıldığı için DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’ye teşekkür ederek başladı. Başkan Ali Ertem, belediye başkanlığı döneminde işçiler ile ‘abi-kardeş’ ilişkisi içerisinde olduğunu ve ‘Asla patron olmadım’ dedi.
BAŞKAN ALİ ERTEM,”YOĞUN GÖÇ ALIYORUZ’’
Çerkezköy Belediyesi’nin imkanları çerçevesinde işçilere en iyisini sunmaya çalıştıklarının altını çizen Başkan Ali Ertem, “Çerkezköy yerel yönetimler arasında en zor bölgelerden biri durumunda. Burası oranda yüzde 11.50 Türkiye’nin en yüksek ile göç alan bir bölgesidir.
Bu yoğun göç de beraberinde yatırımları gerektiriyor. Gelen göçlerin çoğunluğunu ise alt gelir grubundaki vatandaşlarımız oluşturuyor.
Bizlerin belediye gelirlerinin yüzde 25’ini genel bütçeden aldığı pay oluştururken, yüzde 75’ini ise öz kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirler oluşturuyor. Bu kriz ortamında da gelirlerimizde büyük düşüşler yaşandı’’ dedi.
BAŞKAN ERTEM, “VİCDAN İZİN VERMİYOR’’
Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, konuşmasını şöyle sürdürdü. Başkan Ertem, “Belediye olarak görevlerimizden biri tahakkuk eden gelirleri tahsil etmektir. Birikmiş alacaklar bulunuyor. Ancak bunlar alt gelir grubundan olunca vicdan izin vermiyor’’ diyerek belediye gelirlerindeki sıkıntıyı dile getirdi.
BAŞKAN ALİ ERTEM, “ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPTIK’’
Diğer meslek gruplarının toplu iş sözleşmelerindeki zam oranları ile karşılaştırılırsa yüzde 12’lik oranın önemli olduğunu belirten Başkan Ali Ertem, ‘’Bu özel dönemde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Şunu çok açık söyleyeyim ki ben sendika tarafında olsam, sendika da belediye tarafında olsa aynı zam oranında anlaşırdık. Bu görüşmelerde ne biz işçilerden zam kırmaya çalıştık ne de sendika belediyeden zam koparmaya çalıştı. Bu toplu sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
İMZALAR ATILDI
Oldukça olgun bir hava içinde geçen imza töreninde yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından toplu iş sözleşmesi alkışlarla imzalandı. Sendikacılarla belediyeciler el sıkışarak hayırlı olması temennisinde bulundular.
TOPLU SÖZLEŞMEDE ÜCRET ARTIŞININ
YANI SIRA 6 DA İKRAMİYE VAR
Genel-İş Sendikası ile Çerkezköy Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde sosyal haklarla birlikte yüzde 12 ile 15 arasında zam yapıldı. İlk bir yılı kapsayacak olan zam oranında işçilere 6 da ikramiye verilecek. Çerkezköy Belediyesi’nde 4, Ali Ertem döneminde ise 3’ncü toplu iş sözleşmesinde en düşük yevmiye oranı 51.50 TL’ye yükselirken, en düşük işçi aylığı ise 1400 TL’ye yükseldi.
HABER VE FOTO:Seyit SÜREN

MHP DE SEÇİM... YUNUS MERAL YENİDEN BAŞKAN

YUMRUKLAR KONUŞTU; POLİS YARALANDI
Tekirdağ il merkezinde MHP’NİN İl Kongresi sonrasında çıkan kavgada, 1'i komiser 4 kişi yaralandı. Tekirdağ'da sahilde bulunan bir turistlik tesiste yapılan kongrenin ardından salonda partili iki grup arasında çıkan kavga, salon dışına taşınca, olaya polis müdahale etmek zorunda kaldı. Kent merkezinde görev yapan polis ekipleri, Tekirdağ Emniyet Müdürü'nün telsiz talimatıyla olay yerine sevk edildiler. Kavgayı ayırmak isteyen ve grubun içinde kalan Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz ve Liman Şubesi Müdürlüğü'nde görevli komiser Şahin Doğanay hafif biçimde, 3 partili de vücudunun türlü yerlerinden yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırlarken, polis, ablukaya aldığı salonda, olaylara karıştığını belirlediği 9 kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan, emniyet yetkilileri, kongrede polis kamerası tarafından çekilen görüntüleri de incelemeye aldılar.Kongrede, 300 delege oy kullandı. Yapılan oy sayımı sonucunda Yunus Meral, 210 oy olarak yeniden il başkanlığına seçilirken, Saral Sarıalioğlu 86 oy aldı. Kongrede 4 oy ise geçersiz sayıldı.
KAYNAK:ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

Dalgıç 3,5 ayı değerlendirdi

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Belediye Başkanlığı’nda geçirdiği 105’inci günün ardından gazetecilerle bir araya gelerek süreç içinde gerçekleştirdikleri hizmetleri ve projeleri aktardı. Başkan Dalgıç, daha önce bir toplantıda sarf ettiği ‘avantacı basın’ sözünün yanlış anlaşıldığını belirterek, konuyla ilgili üzüntülerini dile getirdi.
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, göreve geldiği 3,5 ayı değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Tekirdağ Belediyesi Meclis Salonu’nda önceki gün gazetecilerin karşısına geçen Dalgıç’a Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcıları Eyüp Yiğiter ve Haldun Güler eşlik etti.
Başkan Adem Dalgıç, toplantının açılışında gerçekleştirdikleri hizmetleri aktardı. Dalgıç, 3,5 aylık başkanlığı döneminde kentte, eski belediye yönetiminin yarım bıraktığı sahildeki su tahliye sisteminin tamamlandığını, çevre yoluna entegre yeni imar yolları için çalışmaların sürdürüldüğünü, kent genelinde 16 bin ton asfaltlama yapıldığını aktardı.
Sağanak yağışların ardından sahil yolunda oluşan birikintiyi engellemek için tespitler yapıldığını aktaran Dalgıç, birikintiyi engellemek için mevcut altyapıya uygun yeni su tahliye sistemleri için çalışmalara başladıklarını aktardı. Başkan Dalgıç, kentin büyük bir bölümünün Sit alanı olmasından dolayı bazı çalışmaların yavaş gerçekleşmek zorunda olduğunu aktararak, “Özellikle bedesten ve civarında yapmayı düşündüğümüz bazı değişiklik projelerimiz için yetkili kurullardan kararların çıkmasını bekliyoruz.” diye konuştu. Sahil bandındaki düzenlemelerin tek tek yapılamayacağını bunun hem zaman hem de iş gücü çıkaracağını anlatan Dalgıç, sahilin tamamı için bir düzenleme projesini hayata geçireceklerini aktardı.
Kanalizasyon arıtma sistemi için geçtiğimiz günlerde Ankara’da görüşmeler yürüttüğünü söyleyen Dalgıç, Dünya Çevre Fonu’ndan yararlanmak için projeyi fonun kabul edeceği forma kavuşturmak için çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı. Dalgıç, Muratlı yolu üzerinde yapımı sürdürülen 10 bin tonluk su deposunun çok yakında hizmete gireceğinin müjdesini vererek, “Hürriyet Mahallesi’nde de 5 bin tonluk su deposu için ihale aşamasına geldik. Ayrıca çevre yolundaki su ve kanalizasyon çalışmaları da sürüyor.” şeklinde konuştu.
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, mali durum hakkında da bilgiler vererek, belediyenin 68 milyon borcu olduğunu söyledi. Dalgıç, “Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının resmi kurum borçlarını ödedik. TREDAŞ, Maliye ve SGK borçlarımız düzenli olarak ödeniyor. Şu ana kadar resmi kurumlara 4 milyon lira belediyenin kasasından ödeme yapıldı.
Belediyemizden çok sayıda alacaklı vardı. Büyük borçlularımız protokole bağlandı 10 bin liraya kadar olan özel borçlar ödendi. Toplam 150 şirket yada kişiye 5 milyon 467 bin lira ödeme yaptık. Personel maaşlarını düzenli olarak ödüyoruz. Gelir gider dengesini kontrol altına aldık.” şeklinde konuştu. Dalgıç, Tekirdağ Belediyesi’nin stratejik plan çalışması kapsamında şehrin gelecek ve vizyonu için Sivil Toplum Kuruluşları ve resmi kurumlarla işbirliği ve çalışmaların sürdüğünü de belirtti.
TEKİRDAĞ SPOR İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK
Tekirdağspor için kongre kararı alındığını 10-15 gün içinde seçilecek yeni yönetimle beraber çalışmalar yürüteceklerini belirten Dalgıç, TRAKAB çalışmalarına da değinerek şunları söyledi: “Biliyorsunuz TRAKAB görüşmelerine vakıf iki valimiz tayinleri dolayısıyla ayrıldılar. Yerlerine gelen valilerimiz görevlerine başladılar. Ancak onların konuyla ilgili yaklaşımları nasıl olacak onu bilemiyoruz. TRAKAB ile ilgili süreci zaman gösterecek.”
Dalgıç’ın konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde CHP Merkez İlçe toplantısında sarf ettiği “Avanta vermediğimiz için aleyhimizde yazıyorlar. Onların kimler olduğunu herkes biliyor. Hepiniz de biliyorsunuz” sözü ile kimleri kastettiğini ve avantacıların kim olduğunu açıklamasını isteyen bir gazeteciye Dalgıç, sözünün yanlış aksettirilmesinden dolayı üzüntülü olduğunu, sözleri içinden bazı bölümlerin alınarak değişik anlamlara çekildiğini belirterek, yanlış anlamadan dolayı özür diledi.
KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

Yetiştirme Yurdu’nun eski öğrencileri 4. Dostlar Buluşması’nda bir araya geldi


Geçmiş yıllarda Kırklareli Valiliği Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü’nde yetişerek hayata atılmış ve her biri devlet kademelerinde mevki sahibi olmuş yaklaşık 60 kişilik grup, 4. Geleneksel Dostlar Buluşması’nda biraraya geldi.
Kırşehir, İzmir, Iğdır, Bursa, Balıkesir, Ankara, Eskişehir, Bilecik, İstanbul, Sivas, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli gibi Türkiye’nin birçok değişik kentinde devlet memuru olarak görev yapan eski yetiştirme yurdu öğrencilerinin buluşması, geçtiğimiz Cumartesi günü Kırklareli Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü’nün bahçesinde gerçekleşti.
Saat 11:00’da kahvaltı için toplanan grup burada hem eski günleri yadetti, hem de birbirleriyle hasret giderdi. Yetiştirme yurdundan; en eskisinin 1986, en yenisinin de 1996 yılında çıkış yaptığı yurt öğrencilerinin sohbeti, renkli dakikalara ve kahkaha dolu esprili anlara sahne oldu. Kahvaltı sonrasında birbirleriyle bol bol sohbet eden öğrencilerin bazıları, buluşma gününe eşleri ve çocuklarıyla katıldı.
Kırklareli Erkek Yetiştirme Yurdu’ndan yetişmiş ve şu anda Marmaris Kaymakamlığı’nda halk danışmanı olarak çalışmakta olan, ‘Olumlu’ lakabıyla tanınan, kimsesiz çocuklar için yapmış olduğu birçok aktiviteyle yerel ve ulusal basında yer alan Yaşar Yiğit’in ve grubun öğrencilik zamanlarında başkanlıklarını yapan Bülent Şen’in organize ettiği 4. Dostlar Buluşması, yapılan kahvaltının ardından
uzun sohbetlerle devam etti. Daha sonra organizasyona katılan herkes, başkan Bülent Şen’in koordinersinde tek tek fotoğraf çekildi ve iletişim adreslerini bilgisayara kaydettirdi. Topluluk ayrıca hep beraber hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.
Bülent Şen organizasyonda yapmış olduğu açıklamada, eski günleri yadetmek amacıyla burada bulunduklarını belirterek ilerleyen yıllarda daha büyük projelerle birayara geleceklerini söyledi. Şen; “Burada toplanmamızın amacı, bize sahip çıkarak bu günlere getiren devletimizin, bizleri nasıl birbirimizden kopmayacak şekilde başarıyla bütünleştirdiğini ispat etmek, dostluklarımızın baki olduğunu birbirimize göstermek ve şu anda yetiştirme yurdunda bulunan kardeşlerimizle sohbet ederek, onları tanımak, kendimizi tanıtmak ve onlara çam sakızı çoban armağanı hediyeler vererek mutlu etmeye çalışmaktır. Ancak böyle bir günde maalesef devletimiz biraz duyarsız gibi kaldı. Bugün aramızda Sosyal Hizmetler Il Müdürü’müzü de görmek isterdik. Ancak kendisi iştirak etmedi ya da edemedi. Inşallah bundan sonraki organizasyonlarımızda idare amirlerimizi de aramızda görürüz.”
Bahçedeki sohbetlerin ardından grup, yetiştime yurdunu ziyaret ederek, buradaki çocuklarla sohbet etti, onlara hediyeler dağııtı. Zaman zaman anılara dalan eski öğrenciler ise, yurtta meydana gelen fiziki değişmeleri şaşkınlıkla incelerken, bazı yerlerin hiç değişmemiş ve aynı kalmış olduğunu dile getirdiler.
Topluluk buradan öğle yemeği yemek üzere ayrıldı. Öğle yemeğinin ardından huzurevini ziyaret eden grup, burada yaşlılarla görüştü ve onların halini hatırını sordu. Daha sonra akşam yemeği için Bilgiç Otel’de biaraya gelindi. Bu yemekte de uzun uzun sohbet etme imkanı bulan topluluk, yemekten sonra bir halı saha maçı düzenleyerek, tatlı bir rekabet içinde ter attı ve unutulmayacak bir günün sonuna gelinmiş olundu.

KAYNAK:www.gazetetrakya.com

HAYRABOLUYA 20 BİN KOVAN

Her yıl onlarca gezginci arıcıyı ağırlayanTekirdağ ilinin Hayrabolu,ilçesine bu yıl 20 bin civarında arı kovanının gelmesi bekleniyor. Hayrabolu Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Hayrabolu’ya ilk etapta gelen 80’in üzerindeki gezginci arıcı, yaklaşık 11 bin arı kovanıyla konuşlanmaya başladı. Yetkililer, bu sayının önümüzdeki günlerde 20 bine çıkmasını beklediklerini söylediler. Avluobası köyüne gelen gezginci arıcı Fikri Barkın Hayrabolu ve yöresinindeki ayçiçeği tarlalarının bal üretimine büyük katkı sağladığını bildirdi. Ayçiçeği balının tercih edilen, kaliteli bir bal olduğunu ifade eden Barkın, “Her yıl Hayrabolu’ya 18-25 bin civarında arı kovanı getiriliyor. Ben de 300 kovanımla yöreye 2 hafta önce geldim. Ayçiçeklerin açmaya başlamasıyla birlikte arılarımız çiçeklerle buluşmaya ve bal üretmeye başladılar” dedi. Yörede ayçiçeği ekimlerinin farklı zamanlarda yapılması ve açmış ayçiçeği süresinin daha uzun süreye yayılmasının kendileri için bal üretiminde daha fazla bal almak anlamına geldiğini belirten Barkın, “Ayçiçeklerinin açma süresi ne kadar çok uzun olursa bal alım süremiz de uzuyor. Şu an Türkiye’nin dört bir yanından özellikle Hayrabolu yöresine gezginci arıcılar gelerek merkez ve köylerine konuşlanıyorlar” diye bilgi verdi.

Çorlu Belediyesinde İlk Asfalt Atıldı







Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçe Belediyesinin Asfalt şantiyesinde çıkan ilk asfalt sağlık mahallesine döküldü.
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri, Fen işleri ve şantiye personelinin katılımıyla şantiyede ilk asfalt için bir tören düzenlendi. Törende kurban kesilerek ilk asfalt kamyona yüklendi.
Üç ekip ile ilk çalışmalara başlayan asfaltlama işi Sağlık mahallesi dördüncü sokak, Selimiye caddesi ve Çorlu içinde bulunan Kız Meslek lisesi E-5 yolu boyunca devam edecek. Daha sonra ekiplerin sayısı arttırılarak çalışmalar hızlandırılacaktır.
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ünal Baysan ‘Asfalt şantiyesini faaliyete geçirmekle belediyemiz yaklaşık bir milyon Türk lirası bir tasarruf sağlamış olacak. Bu kadar süre beklememize değmiş oldu. Bizler en iyisini yapmak için tüm ekibimle beraber çalışmaktayız. Başkan Yardımcılarım, meclis üyelerim ve personelimle beraber Çorlumuza en iyi ve en kalitelisini yapmak için çalışıyoruz. Yüzkırkbin ton yol malzemesi alınmıştır. Günde yaklaşık beşyüz ton asfalt malzemesi çıkaracak kapasitede çalışmaktayız. Şantiyemiz iki üç hafta sonra Doğalgaza geçerek daha da tasarruf sağlamış olacağız. Bu asfalt şantiyemize faaliyete geçirmek yüz kırk bin Türk liralık bir maliyetle olmuştur. Bunun içinde asfalt planti, sericiler, asfalt distrübütörü sıfır kamyonlara monte edilmesidir. Bu araçlarda önümüzdeki günlerde hizmete girecektir. Emeği geçen tüm personelimize, başkan yardımcılarıma ve meclis üyelerime teşekkür ediyorum. Çorlumuza hayırlı olsun.’
Kurban Kesiminin ardından ilk asfalt kamyona yüklenerek Sağlık mahallesi dördüncü sokakta dökülmeye başlandı. Asfalt çalışmalarını yerinde takip eden Belediye Başkanı Baysan halkın sevgi gösterisiyle karşılandı. Asfalt için teşekkür eden vatandaşların yüzleri gülerek, tozdan kurtulmanın sevinicini dile getirdiler.



HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...