***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

7 Ağustos 2009 Cuma

Susuzluk Uzunköprü’nün kaderi mi?


Edirne iline bağlı Uzunköprü’ilçesinde akmayan sular vatandaşın canını sıkıp belediye yetkililerine kızmalarına neden oluyor. Uzunköprü Kırcasalih su kuyularından gelen ana boru şebekesinde duble yol çalışması yüzünden bir değişikliğe gitmek zorunda kalan Uzunköprü Belediyesi yaklaşık iki günden bu yana şehre su veremiyor. Şehre su veremeyen Uzunköprü Belediyesi vatandaşlarında büyük tepkisini çekti. Uzunköprülüler, önceki gün Belediye hoparlöründen anons geçerek ana şebeke de boruların değişeceği için şehre su verilemeyeceğini duyurdu. Ancak bizim sularımız bu anonstan önce de kesikti. Kaldı ki geçtiğimiz Çarşamba akşamı mübarek Berat Kandiliydi. Evimizde abdest alacak su bulamadığımız için bakkaldan aldığımız sularla abdest aldık. Hadi bunu da bir tarafa bırakın Perşembe günü de sabah kalktığımızda sular akmıyordu. Borunun değişeceği önceden biliniyordu. Bu konu da Belediye vatandaştan tedbirli olmasını bir gün önceden isteyebilirdi. Ancak onlar yine her zaman olduğu gibi işi son ana bıraktılar” dediler.

KAYNAK:UZUNKÖPRÜ GÜRSES GAZETESİ

n

BU AYIP TRAKYA’YA YETER

NTV’de yaptığı programla çevre sorunlarını birebir yerinde inceleyen, bu sorunları çözecek adımlar atılmasına yardımcı olan Bay Yeşil (Celal Pir) dünde Uzunköprü Ergene nehri kıyısından canlı yayın yaptı. Programına CHP Edirne Milletvekili Rasim ÇAKIR’ı, Edirne İl Çevre ve Orman Müdürü Abdullah BÜLBÜL ve İstanbul Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Yusuf SERENGİL’i konuk etti. İlk olarak Tarihi Uzunköprü’nün altından geçen Ergene Nehrinin nasıl kirlendiğini ve bu kirlilikte de Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz şeytan üçgeninin etkili olduğunu söyleyen Bay Yeşil, burada ekilen ayçiçeğinin de geçen yıllara oranla rekoltelerinde düşüş olduğunu, boylarının kısaldığını, çeltik ekiminin azaldığını söyledi. Edirne İl Çevre ve Orman Müdürü BÜLBÜL’de 80’li yıllarda bu nehirde balık tuttuğunu şimdi de artan fabrikalar nüfus, belediyelerin evsel atıkları nedeniyle nehrin bu hale geldiğini söyledi. Nehri kirleten fabrika sahiplerine yapılan denetimlerde yüksek miktarlarda para cezası da uygulandığını sözlerine ekledi. CHP Edirne Milletvekili Rasim ÇAKIR, bu sorunun 23 yıllık bir sorun olduğunu, Ergene nehrinin suyunda kanserojen ve ağır metallerin bulunduğunu, bu nehrin suyunun 4. sınıf değil de 17. sınıf kategorisine girdiğini söyledi. ÇAKIR, “Bu nehrin kirliliğine çözüm için TBMM’de 22. dönemde benim önerimle bir komisyon kuruldu. Komisyon çalışmalarını tamamladı. Hazırladığı raporda tüm milletvekillerinin oy birliği ile kabul edildi. Ancak meclis iç tüzüğündeki eksikler yüzünden bu raporda çözüm önerileri de meclisin tozlu raflarına terk edildi” dedi. İstanbul Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Yusuf SERENGİL’de su da ölçüm yaparak bu suda canlı yaşamı olmasının söz konusu olmadığını ve sorunun çözümü için çok ciddi ve radikal kararlar alınarak uygulanması gerektiğini söyledi. Son kez programı sunan bay Yeşil’de bu ayıp Trakya’ya yeter diyerek programı kapattı.
KAYNAK:UZUNKÖPRÜ GÜRSES GAZETESİ

Av Sezonu Açılıyor


Tekirdağ iline bağlı Çorlu'da faaliyet gösteren Çorlu Avcılar Derneği Başkanı Yüksel Kocamanlar, 2009-2010 av sezonunun 15 Ağustos'ta açılacağını belirtti.
Kocamanlar yeni av sezonunun tüm üyeleri için hayırlı olması temennisinde bulundu.
Çorlu Avcılar Derneği'nin, toplam 550 üyesinin bulunduğunu ifade eden Kocamanlar, şunları söyledi:
''Yeni av sezonumuzu, 15 Ağustos'ta açıyoruz. Yeni dönemde ilk olarak bıldırcın ve üveyik avlakları avlanmaya başlanacak. Bütün avcı üyelerimizden limitlere uymalarını ve avlanmak için gereken evraklarını hazırlamalarını istiyoruz.''Dedi

KAYNAK:KENT HABER

812 yılık anıt Çınar görenleri hayrete düşürüyor


Doğanın güzelliklerini görünce şaşırmamak elde değil. Saray-Vize arasındaki karayolu üzerinde yer alan ÇAKILLI BELDESİ’ nde yol kenarındaki park içinde bulunan dev bir ÇINAR ağacı görenlerin beğenisini alırken,bir yandan da görenler hayretler içinde kalıyor.
Çınarın üzerindeki plakada,” 812 YILLIK ANIT ÇINAR” yazasını uzun uzun inceleyenler,”Acaba bu tarih doğrumu ?” düşüncesine dalıp gidiyorlar.TEMA ve Orman bakanlığı uzmanları bu ağaç üzerinde yaptıkları incelemede,” 812 YILLIK” rakamının doğru olduğu kanısına varıyorlar.
Bu dev çınar ağacının bu güne kadar korunması ve bakımlı halde olması da ,Çakıllı belde halkının verdiği önemi ortaya koyuyor.

HABER VE FOTO:ERDAL ÖZCAN

İPSALA PAŞAKÖYDE ŞARBONDAN 70 KÜÇÜK BAŞ HAYVAN ÖLDÜ

Edirne ilinin İpsala ilçesinin Paşaköy’ünde Hayvancılık yapan Esen Metin’e ait koyunların 15-20 gün önce ölmeye başlaması üzerine ilçe tarıma müracaat etmesi ile yapılan tahliller sonucu hayvanlarda şarbon hastalığı ortaya çıktı.
Hayvan sahibi Esen Metin, 15 -20 gün önce 7-8 hayvanın öldüğünü fakat baştan önemsemediğini belirterek,”Hayvanlarımda ölümler çoğalınca İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat ettim. Yetkililer ölü hayvanlardan numuneler alarak tahlile yolladı. Bir hafta sonra tahlillerde Şarbon hastalığı tespit edilince Koyunlarım aşılanmaya başlandı. Fakat 190 tane olan küçükbaş hayvanım 115 tane kaldı. 70-80 tane küçükbaş hayvanım öldü. Aşılar yapıldıktan sonra bile ölümler devam ediyor. Ben yetkililerden ve Devletimizden yardım bekliyorum.”dedi.
Hayvanların çobanı Nahit Akın ise, Hayvanlardan kendisinede hastalık bulaşır diye hayvanları gütmeye korktuğunu belirterek, “Devletimiz bu hayvanlara biran önce çözüm bulsun istiyorum.” Diye konuştu.
İlçe Tarım Yetkilileri , Hayvan sahibinin müracaatından sonra ölen hayvanlara ait numuneleri hemen İstanbul Pendik Hayvan Araştırma Enstitüsüne yolladıklarını ve gelen sonuçta Şarbon hastalığının tespit edilerek Ankara’dan ilaç istendiğini, ilaçların gelmesi ile hemen hayvanların ilaçlandığını dile getirdiler.
Yetkililer, köy’de bulunan 1291 Küçükbaş, 536 Büyükbaş, 9 Tek tırnaklı olmaküzere toplam 1.836 hayvanın aşılandığını belirttiler.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Nedeni :
Hastalığın etkeni Bacillus antracis adı verilen bir bakteridir. Bu bakterinin spor formları dış ortamlarda uzun süre dayanıklı olarak kalır. Sığırlardan başka koyunlarda da yaygın olarak ortaya çıkar.
İnsanlara bulaşabilen bir hastalık olması (zoonoz) ve hemen hemen %100 ölümle seyretmesi nedeniyle önemli bir hastalıktır. İhbarı mecburidir.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Belirtileri :
Bazı olaylar 1-4 saat içinde hiçbir belirti göstermeden ölümle seyreder. Diğer bir kısmı da 1-2 günde durgunluk, yüksek ateş, iştahsızlık, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olması, ishal, sütün kan içermesi veya sarı renkte olması, ölmeden önce ağız, burun, anus ve genital kanaldan kan gelmesi ile karakterizedir.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Tedavi Yolları/ Sağaltım :
Kadavra ve her çeşit bulaşık hayvan materyali ve bulaşık nesneler tamamen kaldırılarak derin çukurlara gömülmelidir. Hastalık çıkan odaklara karantina uygulanmalıdır.
Dış görünüşü normal olan hayvanlara aşı yaptırılmalı, temas veya temas şüphesi olanlara Veteriner Hekimin önereceği bir antibiyotik uygulatılmalıdır. Hastaların bulunduğu çevre kuvvetli dezenfektanlarla dezenfekte edilmelidir. Antraks çıkan bölgelerde yılda bir kez aşı uygulanmaktadır.
KAYNAK:www.ipsala.com

ÇORLU MÜFTÜSÜ NAZMİ SÖĞÜT: HATİM ZAMANINI HASAT ZAMANI YAPMAYIN

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesi Müftüsü Nazmi Söğüt Kuran Kursuna katılan gençlerin ailelerini uyararak Hatim zamanını Hasat zamanı yapmayın dedi.Söğüt Cuma namazı öncesi yaptığı konuşmada bu yıl Kuran Kursuna katılan gençlerin çok olduğunu belirterek bu katılım bizleri sevindirdi. Yanlız Kursların bitimine iki hafta kaldı. Hatim duası yapılıyor. Bu dualar esnasında Hocalara para veriliyor. Bu olaylarada Hocalarıda alet ediyorlar. Hocaların görevi bu Devlet onlara maaş veriyor. Sizlerin vermesine gerek yok. Hatim zamanını Hasat zamanına çevirmeyin. Ondan sonra müftülüğümüze telefon açıp şu Hocaya şu kadar para verdim demeyin. Hocalar kendi üzerine düşen vazifeleri her ne vazife olursa olsun parasız yapmak zorundadır. Kesinlikle para falan vermeyin dedi
HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ

FESTİVAL’DE BULGAR DANSÇILAR NEFESLERİ KESTİ…




















KIRKLARELİ’nin Babaeski İlçesi’nde Belediye Başkanlığınca düzenlenen 39.Tarım Festivali gece etkinliklerinde Bulgar Halk Oyunları Topluluğu, Crazy Dancers, Majoret Grubu Dans gösterileri nefesleri kesti.
Babaeski Belediyesi, Festival’in 1.günü gece etkinlikleri çerçevesinde Bulgaristan’ın Lubimets ve Harmanlı şehirleri arasında “Kardeş Şehir Gecesi” düzenlendi.
Gündüz Onat Festival Alanındaki dev sahnede, program sunuculuğunu Rumelili Basri’nin yaptığı gece, ilk olarak Lubimets Halk Oyunları gösterileri ile başladı.
Daha sonra ise gecede izleyenlerin nefeslerini kesen Crazy Dancers Dans Grubu gösterisi yer aldı. Gençlerin coştuğu ve büyük ilgi gösterdiği dans grubu elemanları bir birinden güzel yaptığı hareketlerle adeta izleyenlere nefesleri kestirtti.
Gecenin sonunda, Babaeski Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Abdullah Hacı, Lubimets Belediye Başkan Yardımcısı Mikael Dimitrov’a ve ekibine Festivalin anısına birer plaket verdi.
Gece etkinliklerini, Garnizon Komutanı İs.Kd. Albay Murat Mayda, Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Abdullah Hacı eşleri ile birlikte izlediler
HABER VE FOTO:METİN KARAKUŞ















Festival’de Türk Rock Müzik Grubu Yüksek Sadakat konser verdi.














KIRKLARELİ’nin Babaeski İlçesi’nde Belediye Başkanlığınca bu yıl 39.su düzenlenen Tarım Festivali’nde Türk Rock Grubu Yüksek Sadakat, konser verdi.
Festivalin 1. günü Gündüz Onat Festival Alanında düzenlenen gece etkinlikleri programında yer alan Türk Rock Grubu Yüksek Sadakat, ikinci albümlerinde yer alan parçalarla sahnede iki saate yakın müthiş performans sergileyerek verdikleri konserle gençleri coşturdular.
Dünya’yı aşkın döndürdüklerine inanan Grubun solisti Kenan Vural, burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz, festivali bizimle açmak doğru bir tercihti.” dedi.
Kenan Vural, ayrıca sahnede yaptığı konuşmasında, Türkiye’de son yıllarda Festivallerin azalmaya başladığını da söyledi.
Belediye Festival Komitesi Başkanı Abdullah Hacı, Grubun solisti Kenan Vural’a günün anısına gümüş bir plaket takdim etti.
Gece etkinliklerini, Garnizon Komutanı İs.Kd. Albay Murat Mayda, Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Abdullah Hacı eşleri ile birlikte izlediler.
HABER VE FOTO:METİN KARAKUŞ

Babaeski, 39. Tarım Festivali'ni kutluyor
































KIRKLARELİ’nin Babaeski Belediyesi’nce düzenlenen 39. Tarım Festivali törenle başladı. Belediye Başkanı Abdullah Hacı, tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve ardından istiklal marşı okundu.
Törenin ardından Festival Korteji, tarım teşvik yarışmasında derece alan; Hüseyin Sezgin (Buğday), Abdurrahim Şenol (Ayçiçeği), Mustafa Doğan (Sarımsak), Yücel Selçuk (Şeker Pancarı), Ahmet Okumuş (Meyvecilik), Mustafa Elmas (Sebze), Abdulkadir Esen (Karpuz), Erol Yavuz (Büyükbaş Süt Hayvancılığı) ve Mustafa Yaşa (Büyük Baş Besi Hayvancılığı) üreticilere çiçek verildi.
Daha sonra ise Festival korteji belediye bandosu eşliğinde Gündüz Onat Festival Alanı’na yürüdü.
Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Gündüz Onat Festival Alanında yaptığı açılış konuşmasında, festivalin, 39 yıldır kesintisiz olarak devam ettiğini, Trakya’da düzenlenen en önemli etkinliklerden biri olduğunu söyledi. Festivalin amacının tarımın desteklenmesi dışında kentin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına da önemli bir katkı sağlamak olduğunu anlatan Hacı, şunları kaydetti;
Sayın milletvekillerim, her şeyin en iyisine layık sevgili Babaeskililer, değerli basın mensupları bu yıl 39.ncusunu kutlayacağımız Babaeski Tarım Festivalinde Belediye başkanı olarak ilk defa sizlerle birlikte olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisinde hepinizi şahsım ve Belediye çalışanları adına sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Festivalimize hoş geldiniz. 39 yıl önce yürekleri her zaman Babaeski için çarpan efsane Belediye Başkanımız Gündüz Onat ve çalışma arkadaşları o dönemin koşulları göz önüne alındığında bir hayal gibi görünen düşlerinin peşinde koştular çalmadık kapı bırakmadılar ve bugünkü festivalimizin ilk tohumlarını attılar. Gündüz Onat ve arkadaşları tarafından başlatılan festivalimiz, bugün Trakya’nın en büyük ve en ağırlıklı organizasyonlarından biridir, hatta ülkemizde 39 yıldır kesintisiz yapılan en eski festivallerdendir. Festivalimizi bu yıl da sizlerin yoğun katılımlarınızla gerçekleştireceğimiz çeşitli etkinliklerle her zamankinden daha coşkulu ve Babaeski nin adına yakışır bir şekilde kutlayacağız. Festivalimiz bölgemizde, tarımın önemini yeniden düşünmemizi, tarımın teşvik edilmesini, sorunlarının saptanmasını. Kırsal alanlarda ve kentlerde yaşayan insanların kaynaşmasını ve ilçemizdeki ticari hareketin canlanmasını sağlamaktadır. Küreselleşen, aynı zamanda günden güne küçülen dünyamızda en güzel şey birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostlukların ebediyen yaşatılmasıdır. Bu bakımdan festivallerin önemi büyüktür. Festivaller sadece eğlence anlamına gelmemektedir. Doğu kültüründe de batı kültüründe de festivallerin yeri vardır, bütün inançlarda festivallerin tanrı tarafından verildiğine inanılır ve kutsal kabul edilir. Festivaller, çiftçilerin ürünlerini aldıktan sonra tanrıya şükür etme törenleridir. Yemekler yenilir, eğlenilir verdiği ürün. Hasat dolayısı ile tanrıya şükredilir. Bu bakımdan festivallerin dini bir anlamı da vardır. Ülkemizde yörelere has ürünlerin ad sahipliği yaptığı kiraz festivali, karpuz festivali, çeltik festivali gibi birçok festivaller vardır, ancak artık bu festivaller 2000’li yıllarda kazanç veya çevrenin tanıtımını sağlamak amacı ile yapılmaktadır. Bir ilin, bir ilçenin potansiyel enerjisi festivaller ile ortaya çıkmaktadır. Dünya da öyle şehirler vardır ki yalnızca festivaller ile tanınmaktadır. Dünya’ya açılan bu pencereler, kendilerine ait özellikleri ve kültürleri herkese sundukları için önemlidir ve etkileri çok büyüktür. Her farklı etkinlik, insanı o etkinliğin ait olduğu bölgeye çekmektedir. Kimi zaman bir müziğin sesi, kimi zaman suyun rengi insanları başka yörelere götürmektedir. Günlük yaşamımızda milyarlarca liranın yapamadığını, festivallerdeki bir müzik ezgisi, bir motif, bir gösteri, festivalde tutulan bir dost eli, içten bir gülümseme yapmaktadır. Bu nedenle festivaller bir bölgenin tanıtımında büyük bir güçtür. Halkın festivallere her zaman sahip çıkılması ve amacından saptırmaması gerekir. Bu duygular doğrultusunda 39 yıldır sürdürdüğümüz l3ahaeski Tarım Festivalini sizlerin destekleri ile ileriki yıllarda Trakya’nın ilk ve en büyük fuarı haline dönüştürmek benim en büyük hayalimdir. Bu hayali sizlerle birlikte gerçekleştirmek için elimden geleni fazlası ile yapacağım. Festivalimize destek veren ve festivalimizin bugünlere gelmesini sağlayan başta Babaeski halkı olmak üzere, ilçemizde görev yapan tüm Belediye başkanlarımıza, Belediye Meclis üyelerimize, Belediye çalışanlarımıza herkese teşekkür ediyorum, aramızdan ayrılanlara da Tanrıdan rahmet dilerim. Bundan sonraki nice festivallerde sizlerle birlikte olmak dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.”
Daha sonra CHP Kırklareli milletvekilleri Tansel Barış ve Turgut Dibek, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya, Babaeski Kaymakamı Mustafa Demir, Babaeski Garnizon Komutanı İs. Kd. Albay Murat Mayda, Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Tarım Sergisi’nin açılışını yaptı.
Kortej, Gündüz Onat Festival Alanı’nda kurulu olan stantları gezerek çalışmalar ile ilgili bilgi aldılar.
Törene, Kırklareli eski bakanı Hasan Korkut, eski milletvekilleri Mehmet Kesimoğlu, Yavuz Altınorak, Edirne eski milletvekili Nejat Şencan, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı ve Gazeteci Yalçın Bayer, Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selim Tiran, Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Kurucu Başkanı Bülent Ayan, komşu İl, ilçe ve beldelerin belediye başkanları, Siyasi parti Temsilcileri, Kamu yararına çalışan Oda ve Dernek Başkanları ile birlikte çok sayıda konuk da katıldı.
Belediye Başkanı Abdullah Hacı, tören sonunda konuklara Tansa Kır Lokantasında bir kokteyl verdi.
39. Tarım Festivali 1.günü’nde, Uğur Mumcu Spor Tesislerinde düzenlenen Minikler Sokak Basketbolu, Minikler Futbol Gösteri Maçı, 1.Bilardo Turnuvası, Babaeski Sağlık Grup Başkanlığı, Kırklareli Diyabet Cemiyeti, Tekirdağ Göz Hastanesi, Babaeski Belediyesi Sağlık Çadırında ücretsiz şeker ve göz taraması yaptılar.
Festival, gece etkinlikleri ile devam etti.
HABER VE FOTO:METİN KARAKUŞ



















sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...