***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

25 Eylül 2009 Cuma

UZUN KÖPRÜ BELEDİYE BAŞKANI İŞBİLEN:İLLER BANKASINI SIKIŞTIRACAĞIZ

Edirne iline bağlı Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İŞBİLEN yaptığı açıklamada “SUSUZLUK” sorununun kesinlikle çözüleceğinin sözünü ve garantisini verdi.
Siyasetin 29 Mart 2009 tarihi itibarıyla geride kaldığını ifade eden Başkan İŞBİLEN;
“Ard niyetli kişilerin hazırlamak istedikleri tuzağa düşmek bir Belediye Başkanı olarak, halkın tercih edip, hür iradesiyle seçtiği bir kişi olarak düşmek bize yakışmaz” dedi.
Uzunköprü’ de zaman zaman yaşanan su kesintilerinden kendisinin de rahatsız olduğunu beyan eden Belediye Başkanı Enis İŞBİLEN;
“Şehir içme suyu şebekesi neredeyse kullanılamaz hale gelmiş, bunun yenilemekten başka alternatifi yok. Mevcut su şebekesini yenilemek için İller Bankası’ nı sıkıştırmaktan başka çare yok. Bu konudaki temaslarımız sürüyor, en kısa zamanda olumlu yanıt alacağımızdan şüphemiz yok” dedi.
Seçim beyannamesinde söz verildiği gibi festival düzenlenmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyleyen Başkan İŞBİLEN;
“Yapacağımız festival öyle birkaç sanatçıyla değil, Uzunköprü’ nün tarihi dokusuyla, meşhur köfte ve dondurmasıyla, pirinç, ayçiçek ve pancar ürününün tanıtımıyla Uzunköprü’ nün kabuğundan dışarıya çıkmasını sağlayacağız” diyerek şehir merkezinde şikayet konusu olan başıboş hayvanlar için hayvan barınak çalışmalarına da start verildiğini söyledi.

Zabıta ruhsat için bekliyor
Uzunköprü Belediyesi işyeri ruhsatlarını almayan esnafları gerekli ruhsatları almaları konusunda uyarıyor.
25902 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 9207 işyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik gereği işyerlerinin açma ve çalışma ruhsatı almaları konusunda işyeri sahiplerinin Uzunköprü Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğüne başvurmaları isteniyor.
Kolluk görevlileri Uzunköprü’ de ruhsatlarını almayan işyeri sahipleri hakkında denetimlerde tespit yapılması halinde gerekli cezai işlemin kaçınılmaz olduğunu hatırlatarak esnafların bu konuda duyarlı olmalarını istediler.

Kent Konseyi Pazartesi toplanıyor
Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Zakir BUĞDAYCI tarafından yapılan yazılı açıklamada Genel Kurul toplantısının Pazartesi günü yapılacağı bildirildi.
28 Eylül 2009 Pazartesi günü saat 20.00’ de Belediye toplantı salonunda gerçekleştirilecek olan Kent Konseyi’ nin Olağan Genel Kurulu toplantısında Uzunköprü Kent Konseyi yönergesinin okunması, çalışma gruplarının oluşturulması ve ilçenin sorunlarının belirlenmesi ile yıllık çalışma planının onaylanması konuları görüşülecek
KAYNAK:UZUNKÖPRÜ BARIŞ GAZETESİ

Türk Halk Müziği Topluluğu'na eleman seçmeleri 4 Ekim'de

Edirne Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğuna saz ve eleman seçmeleri 4 Ekim’de yapılacaktır. Türk Halk Müziği ses ve enstrüman (Bağlama, cura, akordeon, klavye, mey, sipsi, vurmalı çalgılar, bas gitar, kemençe, kabak kemane, kemane) dallarında müracaatlar alınacaktır. Başvuracak adayların iyi bir müzik kulağına sahip olması, gelişmeye elverişli bir ses kapasitesine sahip olmaları ve enstrüman çalanların sazını doğru, temiz seslerle icra edebilmesi aranacak özelliklerin başında gelmektedir. Müracaatlar 1 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile 2 Ekim 2009 tarihine kadar mesai saatleri içerisinde Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yapılacaktır. Seçmeler 4 Ekim 2009 tarihinde saat 14.00’te Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü binasında yapılacaktır.

"Amacımız toplum ve halk sağlığını korumak

Edirne Belediye Başkanlığı ekipleri acil ve olağandışı durumlar için 24 saat görev başında bulunmaktadır.
15.09.2009 günü akşam saatlerinde Yıldırım Beyazıt Mahallesi mezarlığı duvarlarında değişik türden haşerelerin görülmesi üzerine, Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı İsmail Kileci, Belediye Veteriner Hekimi’ne ulaşarak durumu bildirmiştir.
Edirne Belediyesi Veteriner Hekimi Mehmet Rodoplu ilgili yerde gerekli incelemeleri yapmış ve yapılan görevlendirme ile ekipler ilaçlama çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalar gece 23.30’a kadar sürdürülmüş olup, sorun olan yerin takibi yapılacak ve ilaçlama işlemleri tekrarlanacaktır.
Edirne Belediyesi olarak vatandaşlara daha sağlıklı bir yaşam alanı sunabilmek için çalıştıklarını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, “Yaşanabilecek acil durumlar için ekiplerimiz 24 saat görev başındadır. Amacımız toplum ve halk sağlığını korumak ve sürdürmektir” diye konuştu.

Diksiyon Eğitim Semineri yeni dönem kayıtları başladı

Türkçe’yi Türkçe konuşmak isteyenler için Diksiyon Eğitimi için kayıtlar başladı. Edirne Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından eğitim ve kültür etkinlikleri kapsamında halka yönelik ücretsiz olarak düzenlenen “Diksiyon Eğitim Semineri” yeni dönem kayıtları başlamıştır.
Ortak iletişim ve yaşam dilimiz olan Türkçe’nin; doğru güzel ve etkileyici konuşulmasını, bu sayede kişilerin iş, sosyal ve özel yaşamlarında sağlıklı iletişimler kurabilmelerini sağlamayı hedefleyen ve bu yıl 16.sı düzenlenerek üç ay süreyle devam edecek olan seminerin sonunda, başarılı olan katılımcılara belgeleri verilecek.
Güzel konuşmanın bir sanat olduğunu belirten Başkan Hamdi Sedefçi “Günümüzde güzel konuşma sanatının özellikle kariyer sahibi olabilmek için gün geçtikçe artan bir önemi bulunmaktadır. Konuşma sanatını beceren kişilerin gerek iş gerekse özel hayatlarında daha fazla üstünlük sahibi olabildiğini, bir şey gerçekleştirme güçlerinin ve sosyal ilişkilerde kendilerine olan güvenlerinin daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Konuşma sanatı, kişilerin karar verme güçlerini geliştirerek onlara çok yönlülük ve takım çalışması gerçekleştirme yeteneği kazandırmaktadır. Ayrıca, bu konuda alınan eğitim ile kişiler, çekingenliklerini üstlerinden atarak hitabet güçlerini geliştirmeyi, ses tonunu etkili kullanmayı, jest ve mimikleri yerli yerinde kullanmayı ve etkili konuşma tekniklerini de öğrenmektedirler” dedi.
Edirne Belediyesi Diksiyon Eğitmeni Sabahattin Bostancıoğlu tarafından verilecek olan Diksiyon Eğitim Semineri’ne katılarak “söz söyleme sanatının incelikleri”ni öğrenmek isteyenlerin, 02 Ekim Cuma günü mesai bitimine kadar Edirne Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne şahsen başvurmaları gerekiyor.

VALİ BÜYÜK EDİRNE TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ ONARIM İNŞAATINDA İNCELEMELERDE BULUNDU




Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde yapılan Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu. Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan ÖZCAN da inceleme sırasında Vali Büyük’e inşaat hakkında bilgi verdi.

ÇORLU HALK EĞİTİM MERKEZİ EN BÜYÜK OKUL


Geçtiğimiz yıl 615 kursta 12 bin kursiyere hizmet veren ayrıca 7 bin Açık İlköğretim Okulu ve Lise öğrencisine hizmet veren Çorlu Halk Eğitim Merkezi bu özelliğiyle adeta Çorlu`nun en büyük okulu konumunda yer alıyor.
Tekirdağiline bağlı Çorlu ilçesinde bulunan Halk Eğitim Merkezi`nin geçtiğimiz yıl 10 bin kursiyer hedefi ile yola çıktığını 1 yıllık eğitim süresinin sonunda da 12 bin kursiyere ulaşarak hedefinin üzerine çıktığını söyleyen Çorlu Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Karaca; Bu yıl ki hedefimiz de 15 bin kursiyere ulaşmak. 5 sene önce Çorlu Halk Eğitim Merkezi`nden bin kişi hizmet alıyordu şimdi ise bu rakam 12 bine ulaştıdedi.
Türk Halk Oyunları Usta Eğitici Kursu açacaklarını belirten Karaca; Bu kursta İstanbul Teknik Üniversitesi`nden Bülent Kurtişoğlu başkanlığındaki eğitmenler gelecek, 4 eğitici kurs boyunca görev alacak. Kursa Tekirdağ`ın tüm ilçelerinden kursiyerler katılabilir. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerler okullardaki halk oyunları çalışmalarında görev alabilirler. 80 saat sürecek olan kursta ilçe dışından gelebilecek olanları da düşünerek herhangi bir problemle karşı karşıya kalmamak için dersleri sadece Cumartesi ve Pazar günleri ile sınırlı tuttuk. Kursa 18 yaşını tamamlamış ve geçmişte halk oyunları oynadığını kanıtlayabilen herkes katılabilir. Kursta ritim, kostüm, makyaj, sahne bilgisi, sporcu sağlığı gibi dersler verilecek diye konuştu.
Halk Eğitim Merkezi`nce rutin olarak her yıl tekrarlanan kurslarında 5 Ekim`den itibaren start alacağını belirten Karaca;Vatandaşların ihtiyacı olan alanlarda kurslarımıza devam edeceğiz. Takı tasarımdan makine nakışına, İngilizceden matematiğe pek çok alanda her yıl olduğu gibi bu yılda kurslar açılacak dedi.
Açık İlköğretim Okulu ve Açık Lise öğrencileri içinde Matematik ve İngilizce kursları planlandığını belirten İsmail Karaca; Açık Lise ve Açık İlköğretim Okulu öğrencilerinin Matematik ve İngilizcelerini geliştirerek sınavlarını geçmelerine destek sağlayacağız. Açık İlköğretim ve Açık Lise`de 7 bin kayıtlı öğrenci bulunuyor. Bunların tüm hizmetlerini de Eski Halk Eğitim Merkezi binamızda oluşturduğumuz büroda veriyoruz. 7 bin kişiye Açık İlköğretim ve Açık Lise kitaplarını dağıtıyoruz şeklinde konuştu.

KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Çorlu Kültür ve Sanat Derneğinden etkinlik

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde kurulu bulunan Çorlu Kültür ve Sanat Derneği, Çorlu’daki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Eğitim Kurumları öğrencilerinin yaptıkları çalışmalardan oluşan sergiyi, KİPA Alışveriş Merkezinde gerçekleştiriyor.
Sergiye katılan okullar:
Sakatlar Derneği İlköğretim Okulu, Marmaram Özel Eğitim Okulu, İlk Yeşeren Umutlar Özel Eğitim Merkezi, Havuzlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi .
Sergide, öğrencilerin büyük emek ve çabaları sonucunda ürettikleri , resim , ahşap ve diğer el sanatları yer alacak.
Kültür ve Sanat Derneği Üyeleri,“üreten insanların mutluluklarını ve başarılarını” toplumla paylaşabilmeleri için çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar ve tüm Çorlu Halkını 26 Eylül 2009 Cumartesi günü Kipa Alışveriş Merkezi’nde açılacak olan sergiye bekliyorlar.Sergi 26-30 Eylül tarihleri arasında 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
KAYNAK:ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

İPSALA ÇELTİK FESTİVALİNİN 2. GÜNÜNDE SÜNNET VE EVLENME ŞÖLENİ YAPILDI


Edirne iline bağlı İpsala ilçesinde düzenlenen 10. İpsala Çeltik (Pirinç) Kültür ve Sanat Festivalinin 2. Gününde Sünnet ve Evlenme Şöleni gerçekleştirildi.
4 çiftin Nikahı İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz tarafından kıyılırken, 36 Sünnetsiz çocuk sünnet ettirildi.
Sünnet Çocuklarının kıyafetleri Sezon Çeltik Fabrikası tarafından karşılandığı bildirildi.
Kanal Türk Televizyonundan Ataman Erkul’un sunuculuğunu yaptığı gecede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelen folklor ekibi gösteri yaparken, Hip-Hop ve Blue İns Rumeli Grupları konser verdi.
KAYNAK.www.ipsala.com

Belediye Başkanı Çolpan'dan ilginç protesto

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesine bağlı Sultanköy’de Belediye Başkanı Ersin Çolpan, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından belediyeye kesilen para cezasını protesto etmek amacıyla; ceza tutanağını belde meydanındaki ilan panosuna asarak, anonslarla halka duyurdu.
Belediye Başkanı Ersin Çolpan, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce, 26 Ağustosta, belediyeye, atık suların gelişigüzel dere yatağına boşaltıldığı gerekçesiyle 31 bin 62 TL idari para cezası kesildiğini söyledi.
Kararı protesto etmek amacıyla Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce tebliğ edilen idari yaptırım karar tutanağını belde meydanındaki panoya astırdığını ifade eden Çolpan, vidanjörle verilen temizlik hizmetini de durdurduğunu belirtti.
İdare Mahkemesine itirazda bulunacağını bildiren Çolpan; “1998 yılında belde olan Sultanköy'de bugüne kadar altyapı ve kanalizasyon çalışması yapılmamış. Geçen sürede belediyenin vidanjörlerle verdiği hizmet hiçbir denetime tabi tutulmamış ve yıllarca vidanjörlerce alınan atıklar Kınıklı dere yatağına boşaltılmış.
Bu yıl 4 Nisan’da belediye başkanlığına başladım. Bir ay sonra da paket ayrıştırma ve altyapı için resmi yoldan başvurular yaptım. Şu anda paket ayrıştırma projesinde ihale aşamasına geldik.” şeklinde konuştu.
Çolpan, bu girişimleri sonuçlanmadan kendilerine ceza kesildiğini belirterek; “Belediye meclisinden bir karar çıkartarak, bu alt yapı eksikliğimizin özrü babında vidanjör hizmetini halkımızın hizmetine ücretsiz sunduk. Ne olduysa ondan sonra oldu. Şimdi belediyenin vidanjörü orda yatıyor. Ancak bu hizmetleri özel firmalar ücret karşılığı yapmaya devam ediyor. Vatandaş, belediyeden ücretsiz alacağı bir hizmet için, cebinden para ödemek zorunda kalıyor.” dedi.
Belediyeden yapılan anonslarla kesilen cezayı duyurduklarını ifade eden Çolpan, şunları kaydetti; “Yaz sezonunda vidanjörlerimizi vardiyalı olarak 24 saat çalıştırdık. Günde 90 noktadan atık topladık. Yetişemediğimiz yerlerde özel vidanjörler 30 TL'ye hizmet verdi. Belediyeye ait vidanjörler ile özel vidanjörler aynı dere yatağına boşaltım yaptılar. Ancak sadece belediyeye ceza kesildi.
Burada bir vidanjör mafyası var. 100-150 bin TL’lik bir rant söz konusu. Ücretsiz verdiğimiz vidanjör hizmetinden rahatsız olanlar oldu. Bu cezanın ardından temizlik hizmetini durdurduk. Şu anda, özel vidanjörler 150 TL'ye atık topluyor. Yani aynı dere yatağına bu atıkları döküyor. Bunu halkımıza anlattık. Göreve geldikten sonra böyle bir cezayla muhatap olduk. Bundan önceki dönemlerde hiçbir denetim yapılmamış.”
KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

OKUL SERVİSLERİ’NE AVRUPA STANDARTLARI GETİRİLDİ



Tekirdağ iline bağlı Çorlu Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğiyle okul servis hizmetleri veren firmaların standartlara uyup uymadığı denetleniyor.
Öğrencilere servis hizmeti sağlayan firmaların çalışmalarının daha iyi denetlenebilmesi amacıyla evrakları tam olan firmalara özel izin kartları veriliyor. Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı birimler ve Zabıta ekipleri tarafından yapılan denetimlerde servis firmalarının araçlarında öğrenci servislerinin ön camında izin belgesinin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. Öğrenci servis izin belgesi olmadan çalışan firmalara da cezai müeyyide uygulanacak. Bu uygulama fabrika ve işyerlerine personel taşımacılığı yapan firmaları da kapsayacak şekilde genişletilecek. Servis araçlarıyla hem öğrenci hem de personel taşımacılığında kullanan firmaların her iki belgeden alması şartı aranacak.
Öğrenci servis izin belgelerinin hazırlanmasının ardından Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, ilk izin belgesini Gümüş Amca servislerinin sahibi İlhan Gümüş’e teslim etti. Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Baysan, “Yeni uygulamamız sayesinde Çorlu’da okul servisleri standartlara uygun olarak çalışacaktır. Firmaların çalışmaları da titiz bir şekilde denetlenecektir. Servis hizmetleri daha iyi yürütüleceği gibi geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz güvenli bir şekilde okullarına gidip geleceklerdir.”diye konuştu.
Toplantıda hazır bulunan Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdullah Baş, “Türkiye’de ilk defa Çorlu’da başlatılan bu uygulamanın içinde yer almaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Çorlu’da öğrenci servis hizmetleri daha kaliteli ve titiz bir şekilde yürütülecektir.”diye konuştu.
Uygulamaya konun çalışmalarla ilgili bilgiler veren Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hasan Güngör, “Evrakları eksik olan firmaların bunları en kısa zamanda tamamlaması gerekiyor. Denetimler Emniyet Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılacak ve buna uymayanların tespit edilmesi halinde cezai müeyyide uygulanacaktır. Ayrıca bireysel servis hizmetleri verilemeyecektir. Servis hizmetleri firmalar tarafından yürütülecektir. Öğrenci velilerinin de servis firmalarının seçiminde firmaların yetkinliğini araştırarak karar vermelerini rica ediyoruz. Bu konuda onlara da önemli görev düşüyor.”dedi.
Öğrenci servis izin belgesini alan İlhan Gümüş, “Otuz sekiz yıldır servis hizmetleri veriyoruz. Uzun yıllar süren çalışmadan sonra modern bir çalışma sistemine geçiyoruz. Getirilen yeni uygulama sayesinde Avrupa standartlarını yakaladık.”diye konuştu.



HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ

ADD, 77. DİL BAYRAMI’NI KUTLADI

Haber: Metin KARAKUŞ
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hakan Dedeoğlu, ADD adına yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Eylül 1932 tarihinde topladığı Dil Kurultayı’nın 77.yıldönümü olan Dil Bayramı’nı kutladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslaşma sürecini tamamlayan Atatürk devrimlerinin en önemlileri Cumhuriyet’in kuruluşundan 4 yıl sonra yapılan harf devrimi, ikincisi de Cumhuriyet'in kuruluşundan 9 yıl sonra yapılan Dil Devrimi olduğunu vurgulayan Hakan Dedeoğlu, yazılı açıklamasında şunları kaydetti;
“Dil Devrimi, 1928'de gerçekleştirilen Harf Devrimi ile birlikte, Türkçenin 20. yüzyılda geçirdiği büyük yapısal değişikliğin iki temel taşından biridir. Dil Devrimi Türk dilinin yabancı dillerden alınmış sözcük ve kurallardan arındırılıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak milli dili olarak yazı ve konuşma dili haline getirilmesini amaçlayan devrimdir. Dil Devrimi Türkçe ile düşünmeyi, Türkçenin bütün, bilim, sanat ve teknik kavramları karşılayacak yolda gelişmesini sağlamıştır. Dil, milli yapıyı oluşturan, sağlamlaştıran en önemli ortak bağdır. Dil ve tarih, Mustafa Kemal Atatürk'ün en çok önem verdiği olgulardı. Önce 1931’de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Atatürk, Türk Dilini kendi milli benliğine kavuşturmaya ve kendi benliği içinde zenginleştirerek büyük bir kültür dili haline getirmeye çalışmıştır. Atatürk, dildeki bağımsızlığı siyasi bağımsızlığın bir parçası sayıyordu. Bu bakımdan Kültürün temeli olan dilde de millileşmek bir zorunluluktu: “Millî his ve dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesinin yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” Bunun bilincinde olan ulu önder Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi sofrasında bulunanlara “Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?” diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine “Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun.” diyerek Türk Dil Kurumunun temellerini atar. Ertesi gün Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri beyler İçişleri Bakanlığına başvururlar. 12 Temmuz 1932 de, adı sonradan Türk Dil Kurumu’na çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur. Böylece 1929 yılında başlatılan Dil Encümeni çalışmaları 1932 yılında Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dilini Tetkik Cemiyeti'nin kurulması ile sistematik bir faaliyete dönüşmüştü. Bu cemiyetin temel amacı Türk dilinin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılarak özüne dönmesini sağlamak, halkın konuşma dili ile yöneticilerin, bilim ve sanat adamlarının yazı dili arasındaki ayrımı ortadan kaldırmaktı. Bunun için öncelikle Arapça, Farsça ve diğer yabancı dillerden girmiş olan kelimelerin, kuralların ve yapıların kullanımdan kaldırılarak yerine Türkçelerinin konması sağlanacaktı. Cemiyetin bir diğer görevi de dildeki sözcükleri araştırmak ve yabancı dillerdeki sözcüklerin yerine Türkçelerini bulmaktı. Her ilde valilerin başkanlığında sözcük tarama faaliyetleri başlatıldı. Bilim adamları da bu sırada 150 eski eseri araştırmış ve o güne değin Türkçede hiç kullanılmayan sözcükleri toplamıştı. 1934 yılına kadar tespit edilen 90 bin sözcük Tarama sözlüğünde toplanarak yayınlandı. Atatürk, Türk Dili Tetkik Cemiyetini kurduğu 1932 yılında TBMM'ni açış konuşmasında; "Milli kültürün her çığırda açılarak yükselmesini Türk Cumhuriyeti'nin temel dileği olarak temin edeceğiz. Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün devlet teşkilatımızın, dikkatli, alakalı olmasını isteriz", sözü ile Dil devrimine dikkat çekmiş, dilin geliştirilmesi ve sadeleştirilmesinde, devletin yasama ve yürütme organına da düşen görevler olduğuna işaret etmiştir. Atatürk 1932 yılında başlattığı dil devrimi çalışmalarına, milli kültür politikasının gerekli kıldığı bir anlayışla eğilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet felsefesinin temelinde, Türk toplumunu çağdaş medeniyet seviyesine çıkartılması amacı yer aldığına göre, dilimizin de uzun vadede sanat, bilim ve teknolojik alanlarda böyle bir uygarlık düzeyinin gerekli kıldığı bütün kelime, kavram ve terimleri karşılayabilecek bir kültür dili durumuna getirilmesi gerekiyordu. Atatürk'ün çabaları ile Türkçenin bütün sorunları bir bütün olarak düşünülmüş, sistemli bir şekilde başarılı çözümlere ulaştırılmaya çalışılmıştır. Her insan düşüncesini dil aracılığıyla aktarır, bu açıdan bakınca Dil Devrimi aynı zamanda düşüncenin de yenileşmesidir. Dil Devrimi'nin gerçekleşmesini sağlayan etkenler, aynı zamanda onun amaçlarını ortaya koymaktadır. Bu amaçların olumlu sonuçlar vermesi, her şeyden önce devrim hareketinin geniş kitleler tarafından benimsenmesi ve ortaya çıkan ürünlerin toplumun malı olmasına bağlıdır. Türk Dil Devrimi'nin hazırlık evresi olarak nitelendirebileceğimiz ve Tanzimat Fermanı ile başlayan dönemdeki Türk dilini, arındırmak ve özüne dönüştürmek çabaları toplumu kapsayamamıştı. Ancak Cumhuriyet'ten sonra, Atatürk’ün öncülüğünde Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin kuruluşuyla dilde yapılan yenilikler, ulus çapında bir eylem olarak topluma mal olmaya başlamıştır. Cemiyetin kuruluşuyla birlikte başlayan çalışmalar sürerken, Türk Dil Kurultayının hazırlıkları da başlamıştır. Bu coşku ve heyecan içerisinde İstanbul Dolmabahçe Sarayında toplanan ve M. Kemal Atatürk’ün baştan sona izlediği Birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül (1932) Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1932–1938 yıllarındaki köklü değişim döneminden sonra değişen hız ve yoğunluk düzeylerinde 1970'lere kadar sürmüş tür. Türk Dil Kurumu'nun kapatıldığı 1982 yılı, diğer devrimler gibi Dil devriminin de sonlandırılma gayretlerinin zirve yaptığı tarih olarak kabul edilebilir. Ek- Atatürk'ün geometri kitabı Osmanlı döneminde okullarda okutulan geometri kitaplarındaki terimler anlaşılmaz bir durumdaydı. Örneğin, Üçgenin alanını tanımlamak için üçgenin alanı taban uzunluğu ile yüksekliğinin çarpımının yarısına eşittir yerine, bir müsellesin mesaha-i sathiyesi, kaidesinin irtifaına hâsıl-ı zarbinin nıfsına müsavidir deniliyordu. 1936 yılının kışında Atatürk bu konu üzerinde çalışır ve 44 sayfalık içinde geometri terimlerinin Türkçeleştiği kitap ortaya çıkar. Kitabın yazarının Atatürk olduğu kitapta belirtilmez. Atatürk bizzat yazdığı bu geometri kitabında Osmanlıca eğitimde kullanılan 40 tan fazla kelimenin yerine Türkçelerini buldu. Bu terimler bugün de dilimizde kullanılan sözcüklerdir; boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayım. Uluslaşma sürecinin bu önemli gününü kutluyoruz
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...