***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

28 Ocak 2010 Perşembe

ROMANLAR NEREDE YAŞARLARSA O BAYRAĞA VE O TOPRAĞA SAHİP ÇIKMIŞLARDIR

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren Çorlu Hıdırağa Mahallesi Romanlar Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği Başkanı ve eski Çeri Başı Demir Kaykaç, son günlerde çok konuşulan ve içinde romanların da bulunduğu olaylar hakkında bilgiler verdi ve “romanlar hangi bölgede yaşarlarsa o bölgenin bayrağına ve toprağına sahip çıkmışlardır” dedi.
Dernek Başkanı Demir Kaykaç sözlerine devamla “Romanlarımız, Osmanlı İmparatorluğu’nda da vardır ve bu romanlar ta o zamanlarda da çok ciddi ve önemli görevler aldı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra romanlar, Hindistan üzerinden Dünyanın bütün bölgelerine dağıldılar.
Romanların Çorlu’ya gelmesi konusunda da çok değişik rivayetler vardır. Çorlu’da Hıdırağa Mahallesi sınırların da kalan ve Bizans’tan kaldığı bilinen Kale vardır.
Romanlar bu bölgeye gelmiş ve burada konuşlanmışlardır. Uzun yıllardan beri de Hıdırağa Mahallesi’nde yaşamaktadırlar.
Hıdırağa Mahallesinde yaşayan romanların nüfusu 6 bin civarında olarak söylense de, bu sayı çok daha fazladır” dedi.
Romanların yaşam standartları arasında değişik meslek gurupları olduğuna da dikkat çeken Başkan Kaykaç, “romanların değişik meslek gurupları ve geçim durumları vardır.
Bu meslek gurupları arasında başlıcaları sepetçilik, maşacılık, demircilik, süpürgecilik, boyacılık, hayvancılık ve müzisyenliktir. Çorlu’daki romanların büyük bir kısmı esnaflık ve müzisyenlik ile geçinir.
Bu müzisyen romanların tamamının ailesinde de eskiden kalma müzisyenlik vardır. Bu aileler, çocuklarının da iyi birer müzisyen olması için uğraşır ve çaba harcar.” diye konuştu.
Roman vatandaşların değişik örf ve adetlerinin değişik eğlenceler ile kutlandığını da ifade eden Kaykaç, “romanlarımızın değişik adetleri vardır.
Bu adetler arasından Hıdırellez ve Düdülenge şenlikleri vardır. Hıdırellez, romanların tarih boyunca kutladıkları ve baharın gelişini müjdeleyen bir kavramdır.
Hıdırellez sabahı herkes çok erken saatlerde kalkar ve yaşadığı bölgeye en yakın yerdeki dere, göl ve akarsu gibi, suyun bulunduğu bir yere gider. Burada toplanan romanlar gün içerisinde de çalgılar eşliğinde oynar, eğlenir, ateş yakar, ateşten atlar ve bütün gününü böyle geçirir. Ayrıca romanlarda bir de çeribaşılık vardır.
Bir şehirde nasıl idari ve mülki amirler varsa, çeribaşı da romanların amiridir ve her sorunuyla ilgilenip çözmeye çalışan kimsedir.” şeklinde konuştu.
Romanların ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladığını ve bu durumdan hoşnut olmadıklarını da vurgulayan Kaykaç şunları söyledi;“romanlar toplumumuzda yavaş yavaş ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladı.
Bizler, durumdan çok rahatsızız. Her toplumda her millette olduğu gibi romanların arasında da iyi ve kötü insanlar vardır. Ancak bu durum, romanların tamamı kötüdür anlamına gelmez. Biz, dernek olarak 5 yıldan bu yana çok güzel etkinlikler ve hizmetler yaptık.
Kurduğumuz halk dansları gurubumuz ve mehter ekibimiz var. Bunları maddi imkansızlıklardan dolayı devam ettiremiyoruz. Çorlu’da ve bölgemizde hiç kimse bu hizmetlere maddi manevi destek olmuyor. Eğer arkamızda bize destek olan güçler olursa çok büyük işlere ve başarılara daha imza atarız”
KAYNAK:Devrim Gazetesi

Eşini öldüren kocaya 15 yıl

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ne bağlı Yeniçiftlik beldesinde 05 Şubat 2006 tarihinde kayınvalidesinin eşini başka birine 5 bin TL’ye satması üzerine deliye dönen kişi eşinin başına silahla 3 el ateş ederek öldürdükten sonra eşinin parmağında ki yüzüğü çıkartıp başında ki kana sürüdü ve tekrar parmağına taktı. Yargıtay 1. Ceza Dairesince de onan kararda koca Çorlu Ağır Ceza Mahkemesince 15 yıl hapse mahkûm edildi. Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ne bağlı Yeniçiftlik beldesinde Hüsmen Çoşan (44) ve Yasemin Arabacı (36) birlikte olduktan sonra 1999 yılında evlendi. Evliklerinden Nurullah (11) isminde çocukları olduktan sonra 2002 yılında boşandılar. Ardından Yasemin Arabacı (36) başka biriyle evlendi. Ancak kısa süre sonra bu evliliği de sürdürmek istemeyen Yasemin Arabacı (36) boşanarak ilk kocası Hüsmen Çoşan (44) ile birlikte olmaya başladı. Yeniçiftlik Beldesi Meydan Caddesi Türker Kömür Ofisi Önünde 05 Şubat 2006 tarihinde meydana gelen olayda Yasemin Arabacı (36) oğlu Nurullah ile birlikte Marmara Ereğlisi’nde ki annesinin evinden ayrılarak minibüsle Yeniçiftlik beldesine geldi. Eski eşinin minibüsten indiğini gören Hüsmen Çoşan (44) karşılamak için yanlarına gitti. Hüsmen Çoşan (44) yanlarına gittiği esnada Yasemin Arabacı (36) karşıdan elini havaya kaldırarak parmağında ki yüzüğü gösterdi. Ve annesinin kendisini başkası ile nişanladığını söyledi. Bunun üzerine deliye dönen Hüsmen Çoşan (44) yanında bulunan silahla oğlunun yanında Yasemin Arabacı’nın (36) başına 3 el ateş etti. Daha sonra Yasemin Arabacı’nın (36) parmağından yüzüğü çıkararak başında ki kana sürüdükten sonra tekrar parmağına taktı. Hüsmen Çoşan (44) mahkemede ki ifadesinde, “Ben ev bitti evlenelim dedim. Ancak o bana annesinin kendisini 5 bin TL’ye sattığını ve yüzüğü gösterdi” dedi. Çorlu Ağır Ceza Mahkemesinde yargılan sanık Hüsmen Çoşan’a (44) “Kasten öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından önce müebbet hapis verdi. Ardından haksız tahrik indirimi yaparak 18 yıl, duruşmalarda ki iyi halinden dolayı da 15 yıl hapse mahkûm etti. Karar Yargıtay 1. Ceza Dairesince onandı.
KAYNAK.ÇORLU GAZETESİ

Keşan Belediyesi gece gündüz demeden kar çalışmasını sürdürüyor…

Keşan Belediyesi ekipleri bölgedeki yoğun kar yağışı nedeniyle gece gündüz demeden kar çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
Kar çalışmaları nedeniyle oluşturulan 50 kişilik bir ekip şehir merkezinde ve mahallelerde çalışmalarını gece gündüz demeden sürdürüyor.
Yetkililer kar yağışı nedeniyle 50 kişilik kar temizleme ekibinin hazır tutulduğunu belirterek, “Kar çalışmalarını özenle yapmaya çalışıyoruz. Yine de eksik kaldığımız konular olabilir. Bu konuda vatandaşlarımızın da bize destek vermesini istiyoruz. Ekiplerimiz temizliğin dışında buzlanmayı önlemek yollara solüsyon da atıyorlar” şeklinde konuştular.
HABER VE FOTO:FATMA MİRAY KARAGÖZ

BABAESKİDE MEME KANSERİ KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Haber: Metin KARAKUŞ
Babaeski İlçesi’nde, Kırklareli Devlet Hastanesi, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından, “Meme Kanseri” konulu konferans düzenlendi.
Cumhuriyet İlköğretim Okulu Tiyatro Salonu’ndan düzenlenen “Meme Kanseri” konulu konferans, sinevizyon eşliğinde, Hemşire Seçil Keskin ve Ebe Dilek Altıntas tarafından verildi.
Babaeski İlçe Halkından çok az sayıda kadının ilgi gösterdiği konferans’ta; kadınlarda en sık görülen kanser türü olan “Meme Kanseri” ve “Servix” (Rahim Ağzı Kanseri) hastalıkları konusunda katılımcılara bilgi verildi.
Konferansta katılımcılara, 20 yaşından sonra her kadının; adet kanaması görüyorsa, âdetinin bitiminden 7–10 gün sonra, adet kanamaları kesilmiş ise her ayın belli bir günü “Kendi Kendine Meme Muayenesi” yapması gerektiği konusunda uygulamalı açıklama yapıldı.
Ayrıca konferansta; düzenli aralıklarla bir sağlık kuruluşuna başvurarak kontrol yaptırmaları, erken tanıda bugün için en etkin yöntemin mamografi olduğu ve yaşam kurtarıcı olarak ta 50 yaşın üzerinde her yıl kadınların mamografi çektirmesi önerildi.

Kurnaz:” Gücümüz yettiğince esnafımızın yanda olmaya devam edeceğiz”


HABER VE FOTO:Hürfikir Gazetesi / Lüleburgaz
Lüleburgaz Terziler Odası başkanı Ahmet Kurnaz, terzilerin menfaatine çalışmaya devam edeceklerini ve gerek kamu kurumlarıyla gerekse diğer kurumlarla yaptıkları görüşmelerle terzilerin haklarını aramayı sürdüreceklerini söyledi.
5 dönemdir Terziler Odası başkanlığı görevini yürüten Kurnaz, 31 Ocak’ta yapılacak olan terziler Odası Genel Kurul toplantısıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
Kurnaz, Odaya kayıtlı olan ve oy kullanabilecek olan 235 üyenin olduğunu ifade ederek, üyeleri Genel Kurul’a katılarak, Odalarına sahip çıkmaya çağırdı.
1989 yılından beri Başkanlık görevini yürütmekte olan Kurnaz, Yönetim Kurullarını gençleştirdiklerini ve çalışmalarında gençlerin enerjisinden faydalanacaklarını dile getirdi.
Kendisi de Lüleburgazlı olan ve aynı işyerinde 32 yıldır terzilik yapmakta olan, Kurnaz, yeni dönemde de terzilerin hizmetine aday olduğunu, 31 Ocak’taki seçimler için karşısına şuana kadar bir rakip çıkmadığını söyledi.

EGİTİM-İŞ Lüleburgaz temsilcisi Ercan Kahraman “Teknolojik tuzaklara düşmeyin”

HABER :Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
EĞITİM-İŞ Lüleburgaz Temsilciliği “teknolojik tuzaklara” karşı öğrencileri ve velileri uyardı.
EGİTİM-İŞ Lüleburgaz temsilcisi Ercan Kahraman, karne dönemlerinde ebeveynlerin, çocuklara kablosuz, kablolu internet, cep telefonu gibi öğrenci gençliğimiz için uzmanlar tarafından bir numaralı tehdit oluşturan öğelerle ödüllendirmek istedikleri, ancak bunların çocuklar için zararlı olabileceği kaydetti. Kahraman: cep telefonunun 18 yaş öncesi kullanımlarda, erken kullanmaya başlayanlarda ve 6 dakikayı geçen konuşmalarda beyin tümörü olma riskinin hayli arttığını vurgulayarak, ebeveynleri dikkatli olmaya çağırdı.
Kahraman internet konusunda da şunları söyledi. "Biz eğitimciler olarak öğrencilerimizin ve velilerimizin hukukunu korumak zorundayız yanlışları hatırlatmak zorundayız, internet kullanımı çağımızın en başta gelen bağımlılık hastalığı olmuştur. Saatlerce internet başında oturup asosyal bir kişiliğe bürünen binlerce gencimiz olduğu gibi, hareketsiz oturmaktan iskelet sistemi bozulan ve beyin hücreleri bilgisayar tarafından harap olan ve bu konuda hekime başvuran binlerce aile bulunmaktadır. Ayrıca değişik reklâm kampanyaları ile gençler kandırılmakta, ilk üç ay düşük gelen faturalar kullanım süresi aynı olduğu halde 250 – 500 TL’lere çıkmakta ve 24 ay iptal etme şansı da bulunmamaktadır. Geleceğimizin teminatı biricik evlatlarımızı uyarıyorum. Firmaların küçük harfle yazılan sözleşmelerini iyice okumadan sözleşme yapmayın, teknolojik tuzaklara düşmeyin.

“ODAMIZA SAHİP ÇIKALIM”

HABER VE FOTO:Hürfikir Gazetesi / Lüleburgaz
Lüleburgaz Kahveciler Odası başkan adayı Nazif Kıvılcım, 6 Şubat’ta yapılacak olan Kahveciler Odası Genel Kurul toplantısına tüm üyeleri davet ederek: “Tüm üyelerimizi, Odamıza sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.
Gazetemize açıklamalarda bulunan Nazif Kıvılcım, “İlçe Merkezimizde, köy ve Beldelerimizde yaptığımız ziyaretlerde, üyelerimiz tarafından çok sıcak karşılandık. Üyelerimiz, ekibimizden ve faaliyetlerimizden çok memnun olduklarını dile getirdiler. Onlara, projelerimizden ve faaliyetlerimizden bahsettik. Üyelerimiz, üzerlerine düşen görevi yapmak üzere 6 Şubat’ta yapılacak olan Genel Kurul’umuzda katılacaklarını beyan ettiler” şeklinde konuştu.
Seçilmeleri durumunda, ekip olarak, yalnızca üyelerinin çıkarları doğrultusunda çalışacaklarını ve bu konuda ellerinden geleni yapacakların ifade eden Kıvılcım, üyelerinin SGK ile Belediye ile Özel İdare ile olan sıkıntılarını çözmede yardımcı olacaklarını; ayrıca, nakte ihtiyaçları olduğunda Lüleburgaz Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile görüşüp, üyelerine yardımcı olacaklarını söyledi. Kıvılcım, Oda üyelerinin düğünlerinde, törenlerinde ve tüm özel günlerinde yanlarında olacaklarını ve onlara destek olacaklarını dile getirdi.
Listelerine Beldelerden de temsilciler koyduklarını, bu kişilerin, Beldelerin kulağı ve sesi olacağını ifade eden Kıvılcım açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Genel Kurul’da bizimle bu yarışa girecek olan arkadaşlarımıza da tam bir dostluk içinde yaklaşacağız. Demokrasinin en güzel göstergelerinden olan seçimlerimiz tam bir centilmenlik içinde geçecektir”

Milletvekili Barış, elektrik kesintilerini sordu

HABER VE FOTO:Hürfikir Gazetesi / Lüleburgaz
CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, Demirköy ilçesindeki elektrik kesintileri ile ilgili, enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi.
Milletvekili Barış, soru önergesinde, Demirköy’de sık sık elektriklerin kesilmesi ve bu nedenle buzdolabı, TV gibi ev aletlerinin bozulması; internet bağlantılarının kesilmesi nedeniyle banka, postane ve eczaneler başta olmak üzere birçok kuruluşun hizmet verememesi ve üretim yapamaması ve vatandaşın sınma problemleri çekmesi konusunu ele aldı.
Barış, şu soruların cevaplandırılmasını istedi: Demirköy İlçesinde sık sık elektriklerin kesildiği doğru mudur? Doğur ise bu kesintilerin nedeni nedir? Sık sık elektrik kesintisi sebebi ile vatandaşlarımızın zararları tespit edilerek mağduriyetleri giderilmiş midir? Sık sık elektrik kesintisi ortadan kaldırılarak düzenli elektrik ne zaman verilecektir? Durumla ilgili herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır? Vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilerek sıkıntıları ne zaman sona erdirilecektir?

“HAFTA TATİL RUHSATLARINIZI ALIN”

HABER VE FOTO:Hürfikir Gazetesi / Lüleburgaz
Lüleburgaz Belediyesi, “Hafta Tatili Ruhsatları” için konusunda işyerlerini uyardı. Lüleburgaz Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, her yıl yenilenmesi gereken Hafta Tatili Ruhsatlarını konusunda bir an önce Belediye’ye başvurulması gerektiği ifade edildi.
Zabıta Müdürü Mustafa Özarı’nın yaptığı açıklamada, 2010 yılına ait Hafta Tatili Ruhsatları olmaksızın Pazar günleri faaliyet gösteren işyerleri için yasal işlem uygulanacağı kaydedildi.
Özarı, açıklamasında: “9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliği’nin 6. ve 32. maddeleri gereği, ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edilen işyerleri, zabıta memurları tarafından mühürlenerek faaliyeti durdurulmaktadır” dedi.
7 Şubat itibariyle, bu konudaki zabta denetimlerinin başlayacağının bildirildiği açıklamada, gerekli evrakların listesinin Tek Masa Hizmet Biriminden alınabileceği söylendi.
2010 yılına ait Hafta Tatili Ruhsatı için gerekli belgelerin listesi şu şekilde: mevcut İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat fotokopisi, şahıs adına ruhsatlı olan işyerleri için 1 adet vesikalık fotoğraf ve Belediye Tek Masa Hizmet Birimi’nden alınacak başvuru formu

ADD, “UĞUR MUMCU’YU VE MUAMMER AKSOY’U, KARŞI DEVRİMCİ GÜÇLER ÖLDÜRTTÜ”

Haber: Metin KARAKUŞ
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Bölge Sorumlusu Hakan Dedeoğlu, ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı basın açıklamasında, Gazeteci, Araştırmacı ve Yazar Uğur Mumcu ve Hukukçu, Siyaset adamı ve Yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy’u, karşı devrimci güçlerin öldürttüğünü” iddia etti.
Dedeoğlu, yazılı açıklamasında, kurulduğu günden başlayarak Cumhuriyeti yıkmaya çalışan devrim karşıtlarının, Büyük Atatürk’ün kararlı tavrı karşısında seslerini çıkaramadıklarını ve Menemen’deki yaşanan başkaldırı denemesinin gerektiği gibi bastırıldığını belirterek, şunları kaydetti.
“Çok partili hayata girdiğimiz 1945’den sonra yandaş bulan emperyalizm özellikle 1950 yılında iktidar değişikliğinden sonra devrim karşıtlığını geliştirerek kendine yer yaptı. 12 Mart ve 12 Eylül’de ulusal güçler büyük hasar gördü. Emperyalizmin tezgâhıyla ortaya konan 24 Ocak kararları, 12 Eylül’ün politikasını oluşturdu. Cumhuriyeti kuran parti kapatıldı. DİSK başta olmak üzere TÖB–DER, TÜM-DER gibi örgütler kapatıldı. 1402 sayılı yasayla başta üniversiteler olmak üzere, binlerce kamu görevlisinin işine son verildi, binlerce insan işkenceden geçti. Cumhuriyet karşıtlığı dış güçlerin desteğiyle gelişti. Cumhuriyetin tehdit ve tehlike altında olduğunu gören başta Onursal Başkanımız Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, olmak üzere, Prof. Dr. Muammer Aksoy’un, başkanlığında 49 aydın Atatürkçü Düşünce Derneğini kurdular. Derneğin kuruluşu yurt çapında heyecan yarattı. Cumhuriyetin yiğit savunucuları derneğimizde yerlerini aldılar. Dış destekli irtica 31 Ocak 1990’da Kurucu Genel Başkanımız Prof. Dr. Muammer Aksoy’u öldürdü. Bağımsızlıktan yana aklın ve bilimin öncülüğüne inanan, ülkenin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için uğraşanlar, Atatürkçü Düşünce sisteminin yol göstericiliğinde saflarını sıklaştırdılar. Karanlık güçler boş durmuyordu. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yrd. Bahriye Üçok’u 3 Ekim 1990 tarihinde, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu Uğur Mumcu’yu 24 Ocak 1993’de öldürdüler. Cumhuriyet ve devrim karşıtlığı tırmanmaya devam etti. Turan Dursun, Prof. Dr Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, gibi önderlerimizi katledip Sivas’ta 37 aydınımızı yaktılar. Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmak ve etkisiz hale getirmek için malum davayı ortaya attılar. Şimdi hedefte üniversiteler ve bağımsız yargı var. Uğur Mumcu’yu, Prof. Dr. Muammer Aksoy’u, Prof. Dr Ahmet Taner Kışlalı’yı ve şehit verdiğimiz onlarca bilim-sanat adamını yetiştiren bir toplumda devrimler geriye çevrilemez. Emperyalizm amacına ulaşamaz. 24–31 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası bir özeleştiri ve önderlerimizin yol göstericiliğinde yeni hedeflere ulaşmanın planlandığı günler olmalıdır. Kubilay’dan başlayarak, Uğur Mumcu’yu, Muammer Aksoy’u ve tüm şehitlerimizi saygıyla ve şükranla anıyoruz.”
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...