***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

28 Ocak 2010 Perşembe

ROMANLAR NEREDE YAŞARLARSA O BAYRAĞA VE O TOPRAĞA SAHİP ÇIKMIŞLARDIR

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde faaliyet gösteren Çorlu Hıdırağa Mahallesi Romanlar Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği Başkanı ve eski Çeri Başı Demir Kaykaç, son günlerde çok konuşulan ve içinde romanların da bulunduğu olaylar hakkında bilgiler verdi ve “romanlar hangi bölgede yaşarlarsa o bölgenin bayrağına ve toprağına sahip çıkmışlardır” dedi.
Dernek Başkanı Demir Kaykaç sözlerine devamla “Romanlarımız, Osmanlı İmparatorluğu’nda da vardır ve bu romanlar ta o zamanlarda da çok ciddi ve önemli görevler aldı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra romanlar, Hindistan üzerinden Dünyanın bütün bölgelerine dağıldılar.
Romanların Çorlu’ya gelmesi konusunda da çok değişik rivayetler vardır. Çorlu’da Hıdırağa Mahallesi sınırların da kalan ve Bizans’tan kaldığı bilinen Kale vardır.
Romanlar bu bölgeye gelmiş ve burada konuşlanmışlardır. Uzun yıllardan beri de Hıdırağa Mahallesi’nde yaşamaktadırlar.
Hıdırağa Mahallesinde yaşayan romanların nüfusu 6 bin civarında olarak söylense de, bu sayı çok daha fazladır” dedi.
Romanların yaşam standartları arasında değişik meslek gurupları olduğuna da dikkat çeken Başkan Kaykaç, “romanların değişik meslek gurupları ve geçim durumları vardır.
Bu meslek gurupları arasında başlıcaları sepetçilik, maşacılık, demircilik, süpürgecilik, boyacılık, hayvancılık ve müzisyenliktir. Çorlu’daki romanların büyük bir kısmı esnaflık ve müzisyenlik ile geçinir.
Bu müzisyen romanların tamamının ailesinde de eskiden kalma müzisyenlik vardır. Bu aileler, çocuklarının da iyi birer müzisyen olması için uğraşır ve çaba harcar.” diye konuştu.
Roman vatandaşların değişik örf ve adetlerinin değişik eğlenceler ile kutlandığını da ifade eden Kaykaç, “romanlarımızın değişik adetleri vardır.
Bu adetler arasından Hıdırellez ve Düdülenge şenlikleri vardır. Hıdırellez, romanların tarih boyunca kutladıkları ve baharın gelişini müjdeleyen bir kavramdır.
Hıdırellez sabahı herkes çok erken saatlerde kalkar ve yaşadığı bölgeye en yakın yerdeki dere, göl ve akarsu gibi, suyun bulunduğu bir yere gider. Burada toplanan romanlar gün içerisinde de çalgılar eşliğinde oynar, eğlenir, ateş yakar, ateşten atlar ve bütün gününü böyle geçirir. Ayrıca romanlarda bir de çeribaşılık vardır.
Bir şehirde nasıl idari ve mülki amirler varsa, çeribaşı da romanların amiridir ve her sorunuyla ilgilenip çözmeye çalışan kimsedir.” şeklinde konuştu.
Romanların ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladığını ve bu durumdan hoşnut olmadıklarını da vurgulayan Kaykaç şunları söyledi;“romanlar toplumumuzda yavaş yavaş ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladı.
Bizler, durumdan çok rahatsızız. Her toplumda her millette olduğu gibi romanların arasında da iyi ve kötü insanlar vardır. Ancak bu durum, romanların tamamı kötüdür anlamına gelmez. Biz, dernek olarak 5 yıldan bu yana çok güzel etkinlikler ve hizmetler yaptık.
Kurduğumuz halk dansları gurubumuz ve mehter ekibimiz var. Bunları maddi imkansızlıklardan dolayı devam ettiremiyoruz. Çorlu’da ve bölgemizde hiç kimse bu hizmetlere maddi manevi destek olmuyor. Eğer arkamızda bize destek olan güçler olursa çok büyük işlere ve başarılara daha imza atarız”
KAYNAK:Devrim Gazetesi

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...