***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

10 Şubat 2010 Çarşamba

Emeklilere sevindirici haber!

Kredi borcu yüzünden emekli maaşlarına haciz geliyordu ama artık bu uygulama kalkacak
Emekli maaşına artık kredi borcu yüzünden haciz konulamıyor. Fakat, haczi kaldırmak için itiraz etmek gerekiyor.
Emekli maaşlarına haciz konulmaması yönündeki yasal düzenlemelere karşın pek çok emekli, bu düzenlemeden haberdar olmadığından icra ve haciz kıskacıyla boğuşuyor. Maaşlarına haciz geldiğinde icra hakimliğine giderek karar aldıran az sayıdaki emekli maaşını hacizden kurtarırken, Türkiye genelinde maaşına haciz gelen SSK emeklisinin sayısı 80 bini buldu.
Benzer durum memur emeklileri için de geçerli. Hükümet, geçtiğimiz yıl, kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırırken, kredi borçları nedeniyle emekli maaşlarına haciz getirilmesini önlemek amacıyla bir düzenleme yapmış ve Meclis'ten buna ilişkin yasa çıkmıştı. Ancak, çıkan yasaya rağmen hem SSK, hem de Emekli Sandığı'na bağlı emeklilerin maaşlarına haciz konulmaya devam edildiği ortaya çıktı. Üstelik, 2002 yılından bu yana maaşına haciz gelen emeklilerin sayısında önemli bir artış yaşandı. 2002'de, 2 binin altında SSK emeklisinin maaşına haciz gelirken, 2010 yılında, maaşı hacizli SSK emeklisinin sayısı 80 bine dayandı.
Bazı emeklilerin, evlerine haciz gelmemesi için özellikle 'maaşlarını' teminat olarak gösterdiği belirtilirken, en çok haciz getiren borçları, 'kredi kartı, araç ve ev kredisi' oluşturuyor. Emekli Sandığı'ndan emekli olanların maaşlarına da haciz geldiği, kurumun bu yönde bir veri tutmaması nedeniyle kaç emeklinin maaşında haciz olduğuna yönelik bir istatistik bulunmadığı öğrenildi. Ancak, memur emeklilerindeki hacizli sayısının da SSK emeklilerindeki ile paralellik gösterdiği ifade edildi.
KURTULMAK İÇİN İZLENECEK YOL
Türkiye'de 5 milyonu SSK, yaklaşık 3 milyonu da Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'a bağlı olmak üzere toplam 8 milyon dolayında emekli bulunuyor. Meclis'ten çıkan 5510 sayılı yasanın 93. maddesi uyarınca emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor. Maaşlarına haciz konmasını istemeyen emeklilerin, yasayı dayanak göstererek, 'İcra Hakimliği'ne başvurup, karar aldırmaları gerekiyor. İcra Hakimliği'nden aldığı kararı icra dairesine götürüp 'muvafakat etmiyorum' diye beyanda bulunması gerekiyor. İcra dairesinden aldığı 'muvafakat' belgesini SSK'ya götürerek maaşına gelen hacizi kaldırtabiliyor.
KAYNAK:OLAY HABER.COM

'Ülke yangın yerine döndü'

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Kırklareli’de yapacağı ziyaretler öncesi Lüleburgaz DSP İçe teşkilatı binasında bir basın açıklaması yaptı
Masum Türker’i DSP Kırklareli İl Başkanı Yaşar Mert, DSP Lüleburgaz İlçe başkanı Kemal Pazarlı ve partililer karşıladı.
Masum Türker, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin kendi sorunlarını tartışmayan bir süreçte olduğunu, gündemin meşgul edildiğini söyledi. Türker: Başbakan’ın eşinin hem iktidar hem de muhalefet tarafından gündemde tutulmasın doğru olmadığını ve ülkenin başka sorunları olduğunu ifade etti. Türker, ülkenin yangın yerine döndüğünü, bu yangın nasıl söndürüleceği ile ilgili konuların tartışılması gerekirken gündemin böyle boş konularla meşgul edilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VARDIR”
DSP olarak Türkiye’de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşündüklerini söyleyen Türker, Türkiye’nin artık siyasal erk aracılığı ile anayasa değişikliğini gerçekleştirmesi gerektiğini, ancak siyasal erk olarak parlamentoda temsil edilen partiler arasında bu konuda bir uzlaşma olmadığını ifade etti. Türker: “Biz Türkiye’de demokratikleşme sürecinin anayasa, siyasi partiler kanunu ve seçim yasarlından geçtiğini bildiğimiz için bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda; olması gereken anayasa değişikliklerine ilişkin metinleri, ilgili maddeleri gerekçelendirerek hazırlıyoruz. Bunun için 2 haftadır, anayasa paneli düzenledik. İlki toplantıların ilkini geçen hafta salı günü yaptık. Bu panele konuk olarak AKP’den Prof Doktor Burhan Kuzu ve Prof. Doktor Ergun Özbudun’u çağırıp dinledik. Sonra DSP olarak görüşlerimiz biz de getirdik. Aynı panelin ikincisini dün Prof Doktor Mümtaz Soysal ve Prof Doktor Yekta Güngör Özden ile yaptık. Aynı şekilde önce onları dinledik ve sonra biz görüşlerimizi dile getirdik. Kamuoyuna anayasa değişiklikleri tartışmalarının gerginlik yaratamadan ele alma örneği verdik. Önümüzdeki günlerde hazırlayacağımız anayasa teklifimizi imzaya açacağız. Buradan parlamentodaki partilere davet çıkarıyorum. Üzerinde uzlaşacağımız bir anayasa metnini birlikte hazırlayalım” dedi.
Anayasa değişikliklerini Türkiye’de tek başına demokratikleşmeyi sağlamayacağını kaydeden Türker, demokratikleşmeyi sağlamak için, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda gerekli değişiklikleri yapmak gerektiğini söyledi. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını söyleyen Türker: “Kanun tekliflerimiz parlamentoya vermiş bulunuyoruz. Bu kanun tekliflerini parlamentodaki milletvekillerimiz imzalayıp verdiler. Bunlardan ilki seçim kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemedir. Biz seçim barajının yüzde 5’e indirilmesini teklif ettik. Seçim kanunlarında da bir teklif yaptık. 550 milletvekilinden 10’unun yurtdışındaki vatandaşlarımız temsil etmesini, gümrük kapılarındaki oyların illere dağıtılmamasını önerdik. Böylece yurtdışındaki vatandaşlarımız da TBMM’de temsil edilmiş olacaklar. Siyasi partiler kanununda da önemli da 2 değişiklik yaptık. Bunlarda biri özellikle kadınların parlamentoda ve parti yönetimlerinde temsili ile ilgilidir. Kadınların ve erkeklerin yüzde 50 oranında temsil edilmesi gerektiğini düşüyoruz. Siyasi partilerde yaptığımız bir diğer değişiklik teklifi de önseçimin bütün siyasi partilere zorunlu tutulmasıdır” şeklinde konuştu.
TEKEL İŞÇİLERİNİN EYLEMİ
Tekel işçilerinin eylemini de değerlendiren Türker, Tekel işçilerinin eylemlerinde haklı olduğunu ve Tekel direnişinin Türkiye’de tekrardan örgütlenme bilincini canlandırabileceğinin altını çizdi. Türker, AK Parti’nin uygulamalarını Damat Ferit Paşa’ya benzeterek, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için bir sömürü alanı haline geldiğini bildirdi.
Fırat Çalışkan / Olayhaber

Çorlulu Gazeteci Yalçın Bayer çağrılı olduğu kentlerdeki halkla buluşma toplantılarına katılıyor

Çorlu’lu gazeteci.Hürriyet Yeter Söz milletin köşesi yazarı Yalçın Bayer gazeteciliğin yanı sıra ülke çapında ve yurt dışında çağrılı olduğu toplantılara katılarak,halkla buluşuyor.Yüz yüze sohbet etme imkanı da buluyor.
Gazeteci Yalçın Bayer,“Halkla buluşmak ve yaşananları görmek ve öğrenmek bizi de mutlu ediyor.Her bölgenin ayrı ayrı sorunları var. Bunları zaman zaman köşemizde gündeme taşıyoruz.” Dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Halkın Gündemi’ adlı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Gazeteci-Yazar Yalçın Bayer, Türkiye’nin gündemine ilişkin konuları değerlendirdi.
BAŞKAN AKAYDIN; HALKIN GÜNDEMİ İŞSİZLİK
Antalya Büyükşehir Belediyesi halka yönelik başlattığı projelere bir yenisini daha ekledi. Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Halkın Gündemi’ adlı etkinlik AKM Perge Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleşti.
Gazeteci-Yazar Yalçın Bayer’in konuşmacı olarak yer aldığı programa çok sayıda vatandaşın yanı sıra, gazeteci ve köşe yazarları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Bayer’in Türkiye’de dürüst ve ilkeli köşe yazarlarından biri olduğunu söyledi.
Toplantının önemine değinen Başkan Akaydın, Türkiye de halkın gündemi denilince akla ilk önce işsizlik geldiğini söyledi. Akaydın, “İşsizlik bütün dünyanın gündeminde olan bir konu. Batılı ülkelere bakıldığında, bu konuyu Türkiye kadar yoğun yaşayan başka bir ülke yok” dedi.
GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
Düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer konuşmasına, Türkiye’de halkın gündemini oluşturan konu başlıklarını aktararak başladı. Bayer, Demokrasi açılımından, işsizliğe, enflasyondan siyasete, birçok konuda dinleyicilere düşüncelerini paylaştı.
BAYER GENÇLERE SESLENDİ
Konuşma sonrasında dinleyicilerle sohbet eden Gazeteci-Yazar Yalçın Bayer gençlere seslendi. Gençlerin sadece bir alanda kendilerini geliştirmemelerini, gelişen çağın artık bunu kaldırmadığını ifade eden Bayer, “Artık sadece bir alanda meslek sahibi olarak yaşama tutunmak zorlaşıyor.
Birkaç alanda kendinizi yetiştiriniz” dedi. Okumanın ve araştırmanın faydaları konusunda düşüncelerini açıklayan Yalçın Bayer gençlere, ”Mutlaka araştırın ve öğrenin. Bir ülkeyi takip edin. Mutlaka bir gazete ve köşe yazarını okuyun. Kazanımlarınız bir gün size mutlaka dönecektir” dedi.
Program sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Gazeteci-Yazar Yalçın Bayer’e etkinliğe katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti. Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Halkın Gündemi’, bundan her ayın ilk cumartesi günü AKM’de düzenlenecek. Etkinlikte tanınmış gazeteci ve yazarlar Antalyalılarla buluşarak halkın gündemine ilişkin konuları değerlendirecek.
HABER VE FOTO: Erdal ÖZCAN

Tekirdağda Rektörlük olarak kullanılan tarihi bina Belediye Başkanlığının emrine giriyor

Tekirdağ il merkezinde yer alan Tekirdağ Belediyesi tarafından 2007 yılının 16 Şubatında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğüne üç yıllığına ücretsiz kullanım hakkı verilen binanın 16 Şubat tarihinde süresi doluyor.
Bu tarihten itibaren kullanım hakkı yeniden Tekirdağ Belediye Başkanlığına geçecek olan tarihi Tekirdağ belediyesi binası belediye başkanlığı tarafından kullanılacak.
Belediyenin üç müdürlüğün o tarihi binada yer alması bekleniyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesi içinde yer alan rektörlük binasın da hizmetin sürmesi bekleniyor.
Tarihi Tekirdağ Belediyesi olarak kullanılan bir ara Su İşletmeleri olarak da değerlendirilen bina Namık Kemal Üniversitesinin geçici olarak kullanılması için Üniversitenin kurulduğu yıllarda destek olma açısından verilmişti.
Üç yıllığına verilen binanın kullanım süresi gelecek hafta dolacak, bu sürenin sonunda üniversite yetkililerinin binayı boşaltarak Tekirdağ Belediyesine teslim etmesi bekleniyor. Tekirdağ Belediyesi bu binada Yazı İşleri, Hukuk İşleri ve Bilgi İşlem Merkezi ile bir Belediye Başkan yardımcısının yer alacağı bir kullanım şekli ile değerlendirmesi bekleniyor.
Hali hazırda il merkezindeki rektörlük binası olarak değerlendirilmeye çalışılan binanın bakım ve onarımı yapılacak. Bahçe düzenlenmesinin de yapılacağı binanın çevresinde yer alan Tekirdağ Valilik Kültür Merkezi bahçesi de yeniden düzenlemesi planlanıyor.
KAYNAK.ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

Medya’nın gücü bir kez daha kendisini gösterdi

17 yaşındaki Emel ailesine kavuştu. Kırklareli merkez ilçeye bağlı Kayalı Köyü’nde ikamet etmekte olan 17 yaşındaki Emel Ünver, gezmeye gittiği Bursa’da 10 gün evvel kaçırılmıştı. İlk olarak YeşilYurt gazetemizde gündeme getirdiğimiz olay sonrası Star TV’de Serap Ezgü’nün sunduğu “Suç ve Ceza” Programı’na çıkan aile kızlarına kuvuştu. Kırklareli merkez ilçeye bağlı Kayalı Köyünden Bursadaki ağabeyinin yanına gezmeye giden 17 yaşındaki Emel Ünver 30 Ocak 2010 tarihinden itibaren ortadan kaybolmuştu. Kızlarının kaybolmasının ardından çok perişan olduklarını belirterek gazetemize gelen baba Casim Ünver kızının bulunması için yetkililere çağrıda bulunmuştu.Daha sonra Star TVde Serap Ezgünün sunduğu Suç ve Ceza Programına çıkan Baba Casim Ünver ile anne Fatma Ünver kızının bulunması için duyarlı kişilere seslenerek yardım istemişti. Serap Ezgüde duyarlı vatandaşları göreve davet ederek 17 yaşındaki Emelin bulunması için ellerinden geleni yapacakları sözünü vermişti.Yapılan bu çağrılara duyarlı olarak kulak veren bir kişi 17 yaşındaki Emel Ünver ile onu kaçırdığı iddia edilen 60 yaşındaki O.G.ün Bursanın Karacabey ilçesindeki bir evde kaldıklarını Polise ihbar etti. Bunun üzerine belirtilen adrese baskın düzenleyen emniyet güçleri 17 yaşındaki kızı ve 60 yaşındaki onu kaçırdığı iddia edilen O.G.yi buldular. Kızı kaçırdığı iddia edilen O.G. gözaltına alındıktan sonra yapılan sorgusunun ardından tutuklandı.17 yaşındaki Emel Ünver yaşadığı kabus gibi geçen 10 günü dün canlı olarak yayınlanan Serap Ezgünün sunduğu Suç ve Ceza Programına katılarak anlattı. Şahsın kendisini zorla kaçırarak, baskı altında tuttuğunu belirtti. Kızlarına canlı yayında kavuşan baba Casim ve anne Fatma Ünver gözyaşlarını tutamadı. Baba Casim Ünver kızlarını maddi imkansızlıklardan dolayı okutamadıklarını bütün bu olayların bundan kaynaklandığını belirterek, kızlarını okutmak istediklerini dile getirdi. Program sunucu Serap Ezgüde Kırklareli Valisi, Kırklareli Belediye Başkanı başta olmak üzere tüm işadamlarına seslenerek bu kızımızın okutulabilmesi için gerekenlerin yapılmasını istedi
KAYNAK.YEŞİLYURT GAZETESİ

TRAKYADA YAĞIŞLAR MAL KAYBI YAŞATTI

Trakya’da aşırı yağışlar nedeniyle Ergene Nehri'nin taşması sonucu gözün görebildiği bütün tarım arazileri ile nehir kenarındaki evler sular altında kaldı…Babaeski’deki Şeytan Deresi'nin taşması üzerine bazı evlerin bodrum katları ile caddeler su içinde kalırken Büyükmandıra Beldesi ile Hayrabolu’yu bağlayan karayolu ulaşıma kapandı…Edirne'de Tunca Nehri'nin taşması nedeniyle Kanuni, Fatih ve Yalnızgöz köprüleri ulaşıma kapalı tutulurken, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış ise sürüyor…Malkara'da tipi şeklindeki kar yağışının ardından hava sıcaklığının eksi 10 dereceye düşmesiyle görülen buzlanmadan dolayı Haliç Köyü rampasında kayan 2 tır, Malkara - Keşan arasındaki D-100 karayolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu… Kırklareli Meteoroloji Müdürü Naci Gürbüz, yağmur ve kar yağışından dolayı toprağın suya doyduğunu, sel ve heyelan riskinin olduğunu belirtti… Meteoroloji yetkilileri hafta sonuna kadar bölgenin yağışlı havanın etkisi altında bulunacağını bildirdi…
KAYNAK:LÜLEBURGAZ GÖRÜNÜM GAZETESİ

Çorlu Belediyesi’nin Web Sitesi Yenilendi

Çorlu Belediyesi’nin web sitesi yenilenerek hizmete sunuldu.
Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar sonucunda Akıllı Kent Otomasyon Sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından web sitesini de yenileyerek günümüzün ihtiyaçlarına uygun bir şekilde hizmet vermeye başladı.
Yeni web sitesinin http://www.corlu.bel.tr/ adresinde yayına girmesinin ardından Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya, açıklamalarda bulundu. Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde günümüz teknolojinin tüm imkânlarından yararlanıldığını ifade eden Çatalkaya, “Yeni web sitemiz modern, çağdaş ve şık tasarıma sahip. Hizmetlerimiz ve faaliyetlerimiz ile ilgili bilgiler geçmişte olduğu gibi bundan sonra da güncel bir şekilde yayınlanmaya devam edecek. Oldukça zengin bir içeriği olan sitemizde meclis ve encümen kararları, ihale takip sistemi de yer alıyor. Bu belgelere ihtiyaç duyan vatandaşlarımız internet sitemizde görüntüleyebilecekler. Ayrıca e-belediye projesini de hayata geçirdik. İnternet ortamından su faturası, emlak ve çevre temizlik vergileri ödenebilecek. Nikâh işlemleri de belediyeye müracaat edilmeden yapılabilecek. Beyan bilgileri ve borç bilgileri de internet kanalıyla öğrenilebilecek. Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak ve belediyemizin hizmetlerini daha etkin bir şekilde yürütebilmek için özel olarak tasarlanan web sitemizi bütün vatandaşlarımız ziyaret ederek hizmetlerimizden faydalanmalarını rica ediyoruz,” diye konuştu.

Çorlu Belediyesi Kötü Gün Dostu

Çorlu Belediyesi cenaze sahiplerinin acılarını paylaşmak ve onlara manevi destek olmak için yeni bir uygulama başlattı.
Mezarlıklar Müdürlüğü’nün yeni uygulamaya koyduğu ücretsiz Alo 188 Cenaze Hizmetleri hattı ile tüm defin hizmetleri ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte cenaze sahiplerinin acılarını paylaşmak, yoğun acı yaşadıkları bu günde üzüntülerini bir nebze de olsa hafifletmek için cenaze evlerinde manevi destek amaçlı, dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlara manevi katkıda bulunmak için yeni bir çalışma başlatmıştır. Cenazelerde merasimlerinde verilen pilav, helva ve ayran gibi geleneksel yiyecek ve içecekler belediyemiz tarafında cenaze sahiplerine diğer cenaze hizmetlerinde olduğu gibi ücretsiz olarak sunulacaktır.
Çorlu Belediyesi, halkımızın bu üzüntülü günlerinde yanında olmak, onların acılarını paylaşmak ve her türlü maddi-manevi desteği vermek için bu tür bir uygulama başlatmıştır.
ALO 188 CENAZE HATTI TÜM CENAZE İŞLEMLERİ İÇİN ARAYINIZ

Çorlu`da Dumansız Hava Sahası Denetimleri

Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinden oluşan 5 kişilik duman avcıları, Çorlu`da ‘Dumansız Hava Sahası’ denetimleri gerçekleştiriyor.
19 Temmuz 2009 itibariyle başlayan % 100 Dumansız Hava Sahası dönemi ile ilgili olarak denetimlerde aralıksız olarak sürdürülüyor. Çorlu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinden oluşan 5 kişilik özel ekip, Çorlu`da bulunan tüm kapalı alanları tek tek dolaşarak ‘sigara’ kontrolü yapıyor. Vatandaşlardan gelen şikayetleri de değerlendiren görevliler, 153 Alo Zabıta ve 155 Polis İmdat telefonuna yapılan ‘sigara’ ihbarlarını da anında değerlendiriyor. 4207 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili olarak denetim gerçekleştiren ekipler, denetimlerin periyodik aralıklarla gündüz ya da gece ayrımı yapılmaksızın sürdürüldüğünü işletmeciler başta olmak üzere vatandaşların konuya duyarlı yaklaşım göstermesi gerektiğini kaydettiler. Çorlu`da bugüne kadar 600 aşkın kapalı mekanda denetim yapan ekipler, bina içerisinde ‘4207 Sayılı Kanun ile ilgili olarak afişlerin bulunup bulunmadığını, sigara içilip içilmediğini ve yasağa uyulup uyulmadığını kontrol ediyorlar. Denetimlerde kusurlu görülen 50 kişi ve iş yerinin cezai işlemle karşı karşıya kaldığı da öğrenildi.
KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.
Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.
Sigara kullanımı ile toplum sağlık açısından büyük bir tehdit altında iken akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise kişi ve Ülke bütçesine verilen büyük bir zarardır.Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir.Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan iş gücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde çok büyüktür.
Bu açıdan bakıldığına onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur.
Pasif maruziyet konusu ise tütün kontrolü genel başlığında önemli tedbirler alınması gereken diğer bir konudur. Ülkemizde gerçekleştirilen karşılaştırılma çalışması sonuçlarına göre 19 Temmuz dan bu yana yürürlüğe giren kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak, başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet 2003 yılına göre azalmış olup, öğrencilerin % 51,8 i (2003 yılında %59,8) evde kendileri ile aynı ortamda sigara içen kişilerin bulunduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin %79,9’u (2003 yılında %85,9) halka açık alanlarda sigara dumanına maruz kalmaktadır.
Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede özellikle kamusal alanlarda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır.Dumansız hava sahası konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir.Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de aşağıda belirtilen hususları ön plana çıkartarak halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. +
1.Ortamdaki tütün dumanı bir çok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere yol açar.
2.Tam dumansız iç ortam yaratmakla işçi ve toplum sağlığının tütün dumanın zararlı etkilerinden korumak mümkündür.
3.Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır.
4.Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazladır; bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunmak da en doğal hakkıdır.
5. Sigara yasakları genellikle hem sigara içen hem de içmeyen kişilerce desteklenmektedir.
6. Tam dumansız ortamlar yaratmakla özellikle gençlerin sigaraya başlaması özendirilmemiş olur.
7. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler içinde dumansız iç ortam oluşturulması ciddi motivasyon sağlar.
8. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için olduğu kadar, işyeri için de kazançlıdır.Sigara içmeyenlerin çoğu dumansız iç ortamlara daha sık giderler.
9.Tam dumansız iç ortam yaratmanın maliyeti düşüktür ve çok işe yarar.
Sigarayı bıraktıktan sonra;
İlk 24 saat içinde kan basıncında ve akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
48 saat sonra tat ve koku alma duyuları keskinleşmeye başlar. Tat ve koku almaya başladıktan sonra yediğiniz yemeklerden zevk almanız sigarayı bıraktıktan sonra görülebilecek kilo artışının en önemli sebebidir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerler güçlenir.
3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp verişi fark edilir şekilde düzelir.
5 yıl sonra kalp krizi geçirme riski sigara içen birine oranla %50 azalmış olur.
10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski sigara içen birine oranla %50 daha az olur.
Sigarayı bırakmak için asla geç değildir
Hangi yaşta ve hangi hastalığa sahip olursanız olun sigarayı bırakınız, sağlıklı ve kaliteli hayat süreniz artacaktır
Kamuoyuna duyurulur.

Ankara Tekirdağlılar Derneği’nden Baysan’a Ziyaret

Ankara Tekirdağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu üyeleri, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ı ziyaret etti.
Ankara Tekirdağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Akgül, Çorlu Temsilcisi İlhan Sevgi ve Altan Çetinkaya, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ı, 20 Şubat’ta Ankara’da düzenlenecek Tekirdağlılar gecesine ve 26 Şubat’ta Tekirdağ’da düzenlenecek olan kaynaşma gecesine davet ettiler. Başkan Baysan’a, dernek bünyesinde yürütülen çalışmaları anlatan Akgül, vatan şairi Namık Kemal’in adını taşıyan 114 okulun temsilcilerini bir araya getirerek Tekirdağ ve ilçelerini tanıtacaklarını belirtti.
Ankara Tekirdağlılar Kültür ve Yardımlaşma dernek yönetimine nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Baysan, bu tür kültürel faaliyetleri her zaman desteklediğini, Çorlulular ve öğrenciler için her türlü imkânın sağlanacağını ifade etti.

Arkadaşının evinde ölü bulundu

HABER: Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Lüleburgaz’da Dere Mahallesi’nde bir kişinin, arkadaşın evinde ölü olarak bulundu.
Tekirdağ’da ikamet etmekte olan Mustafa A (49), Dere Mahallesi’nde D. Ç (51) adlı bir kadının evinde ölü olarak bulunduğu öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Mustafa A, D .Ç ve beraberlerindeki 2 kişi beraber alkol aldıktan sonra, D Ç n’in evine gittiler. Evde de bir süre alkol almaya devam ettikten sonra, sabah, Mustafa A’ın cansız bedeniyle karşılaşan D Ç polise haber verdi. Olay yerine gelen savcının şüpheli ölüm tespiti ile Mustafa A’ın cansız bedeni adli tıbba gönderildi.
Olayın, Adli Tıptan gelecek sonuç ile netleşeceği bildirildi.

LÜLEBURGAZ’DA 446 KİLOGRAM KAÇAK ET ELE GEÇİRİLDİ.

HABER:Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bir kişi gümrük kaçağı et bulundurduğu iddiasıyla polis tarafından yakalandı. Cumhuriyet savcılığına sevk edilen şüphelinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Lüleburgaz’da Market işletmeciliği yapan H.T.’nin yurtdışından kaçak yollarla ilçeye et sokarak piyasaya sürdüğü iddia edildi. Lüleburgaz Emniyeti’nin yaptığı istihbarat çalışmalarında, H.T.’nin dün yine gümrük kaçağı et getireceği bilgisine ulaşıldı. H.T.’nin aracı Babaeski Karayolu üzerinde durduruldu. Araç içerisinde H.T. ile birlikte, 15 adet siyah poşete sarılmış 446 kilogram gümrük kaçağı et ele geçirildi.
Cumhuriyet savcılığına sevk edilen H.T., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.

“HALKIMIZIN SESİ OLACAĞIZ”

HABER VE FOTO:Fırat ÇALIŞKAN Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
“Ülkemiz yönetiminde söz sahibi siyasi iradenin, demokratik yol olan seçimle sandığa gömülmesi, vatandaşımıza sunduğumuz “Tek Yürek Türkiye” projesi, “Barışan Türkiye ve Kalkınan Türkiye” temel sloganımız olacaktır.”
Demokrat Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Mehmet Can Soydan; “Ülkemiz yönetiminde söz sahibi siyasi iradenin, demokratik yol olan seçimle sandığa gömülmesi, vatandaşımıza sunduğumuz “Tek Yürek Türkiye” projesi, “Barışan Türkiye ve Kalkınan Türkiye” temel sloganımız olacaktır” dedi.
DP – ANAP birleşmesinde Lüleburgaz halkının sesi olabilmek için göreve geldiklerini belirten ilçe başkanı Mehmet Can Soydan, tüm sağduyulu demokratların Lüleburgaz’da sesi olacaklarını söyledi.
Başkan Soydan yaptığı açıklamada; “Dürüst, ahlaklı ve temiz siyaset yaparak, halkımızın “İşte bu benim partim” diyeceği bir parti olmayı başaracağız. Demokrasi ve hukukun içinde her şey güzel olacak” dedi.
İlçe teşkilatı belirlendi
Demokrat Parti (DP) ile Anavatan Partisi’nin birleşmesinin ardından İl ve İlçe teşkilatlarındaki birleşmeler kapsamında Lüleburgaz ilçe teşkilat da belirlendi.
DP İlçe Başkanı Mehmet Can Soydan, yeni oluşumda da ilçe başkanlığı görevini üstlenirken, eski ANAP ilçe başkanı Enver Aksakal da başkan vekili oldu.
Geçtiğimiz akşam yapılan yönetim kurulu toplantısında görev dağılımı şu şekilde oluştu: Orhan Akyıldız, (Başkan yardımcısı), İzzet Gül (Sekreter), Erdoğan Zambak (Sekreter yardımcısı), Özder Kıyak (Muhasip), Hülya Bayraktar (Muhasip yardımcısı), Lütfü Ergülmez (Beldelerden Sorumlu başkan yardımcısı), Hüseyin Çelik (Basından sorumlu başkan yardımcısı), İlhan Cebelli (Esnaf ve Sanatkarlardan sorumlu başkan yardımcısı), Alahati Varoğlu (Devlet işlerinden sorumlu başkan yardımcısı), ışın Kıran (Sosyal faaliyetlerden sorumlu başkan yardımcısı), Rıfkı Yenice (Köylerden sorumlu başkan yardımcısı)
Başkanlığını Mehmet Can Soydan’ın yapacağı Belde Teşkilatları Oluşturma Komisyonuna Enver Aksakal, Lütfü Ergülmez ve Erdoğan Zambak getirildi.
Mehmet Can Soydan, belde teşkilatlarını da en kısa sürede birleştirerek görevlendirmeler yapılacaklarını belirtti.
Yönetim Kurulu toplantısında teşkilatın maddi durumu tartışılarak, hazine yardımı almayan partinin giderlerin yönetim kurulunca paylaşılması ve ekonomik sıkıntı yaşayan Lüleburgaz esnafına borç yapılmaması kararlaştırıldı. Ayrıca toplantıda hesapların şeffaf olması için hesapların her ay düzenli olarak yönetim kuruluna sunulmasına karar verildi.

GENÇ İŞADAMLARI VE GİRİŞİMCİLERE TÜRK BARTER’DAN TAM DESTEK

Türk Barter, KOBİ lere sağladığı fırsatlarla TÜGİAD’a konuk oldu
HABER VE FOTO:Fırat ÇALIŞKANOlay Haber
Türkiye’de parasız ticaret sistemini her alanda başarıyla uygulayan Türk Barter, ülkemizin en büyük genç girişimciler derneği TUGİAD’a da çözüm oluyor. Bu ay, geleneksel olarak her ayın ilk Çarşamba günü düzenlediği toplantısına katılan Türk Barter, toplantıda “Alternatif Finans ve Ticaret Sistemi” ile ilgili bilgi vererek genç işadamlarımızla faydaları paylaştı. Toplantıda, arz fazlası ve yatırım araçlarına paralel olarak ihtiyaçlara hızlı cevap verebilme kabiliyetinin artırılması için nakit finansmanın yanında alternatif model olarak “Barter Kredisi”nin de çözüm noktası olduğu vurgulandı.
Barter sektörünün lideri Türk Barter, KOSGEB ile KOBİ’lere yönelik başlattığı kredi desteğinden sonra yeni bir iş birliğine daha adım attı. Türkiye’yi bir büyük bütünün içine konumlandırarak daha geniş ve uzun vadeli bir stratejik bakış açısı oluşturan TUGİAD (Türkiye Genç İş Adamları Derneği) üyelerine nakit sıkıntısı çekmeden yatırımlarını tamamlama ve satışlarını artırma fırsatını verebilmek için Türk Barter ile bilgilendirme toplantılarında bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Türk Barter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İyioldu “Bugün Türk Barter olarak TUGİAD bilgilendirme toplantısında birlikte olmaktan ötürü çok mutluyuz. TUGİAD üyeleri sistemden yararlanıp, nakit sıkıntısı yaşamadan yatırımlarını tamamlama fırsatını elde edip, satışlarını da aynı doğrultuda artırma fırsatı bulabilecektir. Bu doğrultuda tüm TUGİAD üyelerini barter sistemimize bekliyoruz. Türk Barter olarak barter sistemimizin sağladığı avantajların mevcut finans sistemlerine göre en iyi alternatif olduğunu gösterebilmek bizi çok memnun ediyor” şeklinde dile getirdi.
Toplantıda konuşan TUGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurittin Varol ise görüşlerini, “Türk Barter ile yapmış olduğumuz bu birlikteliğimizin her iki taraf için de çok iyi sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Tüm TUGİAD üyelerimizi barter sistemine üye olmaya davet ediyoruz” şeklinde dile getirdi. Bilgilendirme toplantısı sonunda günün anısına, Bankacılık ve Finans Komisyon Başkanı Levent İlter ve TUGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Varol’un elinden plaket alan Türk Barter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet İyioldu, TUGİAD üyelerini sistem içinde bulunmaları yönünde çağrıda bulundu.

Mehmet Ali Erbil Star PRINCESS CASİNO’da

Ünlü gösteri adamı Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yapılacak etkinliklere katıldıktan sonra Star Princess gazinosunda sahneye çıkacak
HABER VE FOTO:FIRAT ÇALIŞKAN OLAY HABER
Türkiye’nin ünlü şovmenlerinden sahne ve TV yıldızı Mehmet Ali ERBİL, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde düzenlenen çeşitli etkinliklere katılmak üzere 12 Şubat 2010 Cuma günü kara yoluyla Bulgaristan’a geliyor.
Edinilen bilgilere göre Bulgaristan’ın Kırcaaeli ve Svilengrad şehirlerine sevgililer günü olması münasebetiyle gelecek olan Mehmet Ali Erbil ve ekibinin Türk soydaşların yoğun yaşadığı köyleri de ziyaret etmesi bekleniyor.
Aynı günün gecesi Bulgaristan’ın Svilengrad şehrindeki STAR PRINCESS CASINOSU’da sahne alacağı belirtilen Mehmet Ali ERBİL’in şovuna büyük ilgi ve alaka var.
Mehmet Ali ERBİL’i gazinolarında ağırladıklarından dolayı mutlu olduklarını belirten gazino işletme müdürü Erdoğan AKGÜN; “Bu şovu sakın kaçırmayın.” Dedi.
Müdür AKGÜN; “Mehmet Ali Erbil Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli şovmenlerden biridir. Sahne gösterileri, televizyondaki programları ve sinemadaki üstün başarısıyla başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkede adından söz ettiren sanatçımızdır. Bizde böyle önemli bir sanatçıyı gazinomuzda ağırlayacağımız için çok mutlu olacağız. Hem Bulgaristan halkının çok sevdiği, hemde Türk soydaşlarımızın yoğun ilgi göstereceğini umduğumuz Mehmet Ali ERBİL’i 12 Şubat 2010 Cuma günü ağırlayacağız. Tüm halkımızı bekliyoruz.” dedi.

—ŞEHİR KULÜBÜ’NÜN, GENEL KURULU YAPILDI…

Haber: Metin KARAKUŞ
Babaeski İlçesi’nde faaliyet gösteren Şehir Kulübü Derneği Başkanlığı’nın, Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
İlçenin en seçkin yerlerinden bir olan ve 97 kayıtlı saygın üyesi olan Şehir Kulübü Lokali’nde gerçekleşen, Olağan Genel Kurul toplantı sonucunda, Naci Türkoğlu, 3’üncü dönem de Başkan seçilerek güven tazeledi.
Tek liste halinde gidilen seçimler sonunda, Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine;
Naci Türkoğlu, İsmet Aday, Faruk Azabağaoğlu, Kubilay Özer ve Nusret Can, 1 yıl süreli olarak görev yapmak üzere seçildiler.
Yönetim Kurulu kendi arasında yaptığı görev bölümünde, Şehir Kulübü Başkanı Naci Türkoğlu, 2.Başkan İsmet Aday, Muhasip Faruk Azabağaoğlu, Lokal Amiri Kubilay Özer ve Üye Nusret Can oldu.
Şehir Kulübü Başkanı Naci Türkoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi.
“Babaeski’nin en elit derneklerinden biri olan Şehir Kulübü, 100 yıla yakın İlçe’de hizmet vermektedir. Bugün İlçede gerçek manada kütüphanesi olan tek dernek konumundayız. Bu güzide kulüpte üyelerimize hizmetin en iyisi verilmekte olup, nezih bir ortamda her türlü spor yayını da izlenmektedir. İlçemizde Şehir Kulübü Yönetimi olarak tüm meslek sahiplerini, esnaf ve sanatkârlarımızı ve de resmi kuruluşların yetkililerini kucaklıyor ve Üye olarak derneğimize bekliyoruz.”
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...