***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

19 Ağustos 2009 Çarşamba

TR21 Bölge Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu toplanıyor

Bilindiği üzere Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine hizmet vermek üzere TR21 Bölge Kalkınma Ajansı 2009/15236 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur.

Kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere kurulan kalkınma ajansının, yönetim kurulu, kalkınma kurulu ve genel sekreterlik olmak üzere 3 organı bulunmaktadır.

Ajansın danışma organı niteliğindeki; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden kamu, sivil toplum ve özel sektörden temsilcilerin yer aldığı toplam 100 üyeden oluşan kalkınma kurulunun ilk toplantısı, 26.08.2009 Çarşamba günü saat 17:00 da Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılacaktır.

VİLAYETLER HİZMET BİRLİĞİ'NİN AĞUSTOS AYI ENCÜMEN TOPLANTISI’NA EDİRNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI




Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK’ün de üyesi olduğu Vilayetler Hizmet Birliği'nin Ağustos ayı encümen toplantısı için Ankara Valisi ve Vilayetler Hizmet Birliği Başkanı Kemal ÖNAL, İzmir Valisi Cahit KIRAÇ, Bursa Valisi Şahabettin HARPUT, Samsun Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU, Erzurum Valisi Sami BULUT, Edirne Valisi Mustafa BÜYÜK ile Encümen Üyeleri Kocaeli İl Genel Meclis Başkanı Ali AYAZ, İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Fahri BİÇER, Kayseri İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Fikri TEKELİOĞLU ve Kars İl Genel Meclis Üyesi Mehmet DEMİR Edirne’de bir araya geldiler. 16 Ağustos Pazar günü ilimize gelen Valilerimiz, ev sahibi Vali Mustafa BÜYÜK eşliğinde ilk olarak Rektörlük ve Pazarkule Kara Hudut Kapısı’nda gezi ve incelemelerde bulundular. Akşam saatlerinde ise Polis Bahçesi’nde Vali BÜYÜK tarafından onurlarına akşam yemeği verildi. 17 Ağustos Pazartesi günü Edirne Valiliğini ziyaret eden Valilerimiz, Vali Mustafa BÜYÜK ile bir süre sohbet ettiler. Ziyaretin ardından Vilayetler Hizmet Birliği Başkanı ve Ankara Valisi Kemal ÖNAL, Valilik önünde basın açıklaması yaptı. Vali ÖNAL '' birliğin aldığı prensip kararı gereği aylık toplantıların farklı illerde yapıldığını, Ağustos ayı toplantısı için de Edirne'nin seçildiğini söyledi. Vilayetler Hizmet Birliği'nin tüm illerin özel idarelerinin katılımıyla kurulan ve 25 yıllık bir birlik olduğunu anımsatan Vali ÖNAL, ''Vilayetler Hizmet Birliği, İl Özel idaresinin yeni çıkan mevzuatlar çerçevesinde, mevzuata intibahını sağlamak, personelin eğitimini gerçekleştirmek, yeni yönetim usullerine göre fikir birliğine varmak amacını taşıyor, mahalli idareler konusunda çıkacak kanunlara, yönetmelikler için görüş bildiriyor. Belediyeler birliğinin bir değişik şekli. Birliğin 4 sene önce aldığı karar gereği 81 ilde orta öğretim kız öğrenci yurtları yapma projesi tamamlandı. Yeni bir proje başlatarak, tüm illere Anaokulu yapacağız’’ dedi. Okul öncesi eğitimin çok önemli olduğunun altını çizen Vali ÖNAL, ''Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda, okul öncesi eğitime ağırlık vermemiz gerekiyor, çoğu ilimizde bu gerçekten sıkıntılı. Bu kadar haberleşmenin, televizyonun, geliştiği ülkemizde, çocukların okula gitmesi için 7 yaşı beklemek gerçekten kaynak israfı. O yüzden Vilayetler Hizmet Birliği olarak bu sene yeni bir projeye başladık, 81 ilde anaokulu yapacağız. Edirne'de bu anaokulu, Havsa ilçesinde yaptırılacak. Arazi alındı, ihale aşamasında. Çalışmalarımız bu şekilde sürüyor'' dedi. Vilayetler Hizmet Birliği'nin Ağustos ayı toplantısı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında ise Valilerimiz Selimiye Camisi, Sağlık Müzesi, Eski Cami ve Saraçlar Caddesini gezdiler.

Patlayan su boruları S.O.S veriyor


Tekirdağ iline bağlı Çorlu’da patlayan su boruları halkı canından bezdiriyor. Hıdırağa Mahallesi M.Kadirağa sokakta 15 günden beri su sızdıran patlak boru mahalle halkının tepkisini çekiyor. Yaklaşık 15 günden bu yana patlak boru nedeniyle tonlarca suyun yollara aktığını söyleyen mahalle halkı akan su nedeniyle yollar çamur deryasına döndü dediler.
“Çorlu’nun en eskilerinin doğduğu büyüdüğü ve hala yaşamını sürdürdüğü yer olarak bilinen Karadağ mahallesi namını eski yiğit delikanlı gençleriyle duyurmuştur” diyen Karadağ mahalle sakinleri şimdilerde bakımsız kalan mahallerinden dolayı üzgün olduklarını belirttiler. Eskiden çiçekler bahçelerle süslü olan mahallelerinde kirden, çöpten ve çamurdan geçilmediğini belirten mahalleli ve esnaf, kış aylarında ise çukurlu sokaklarda yürümek bizler için daha ayrı bir zorluk dediler.
Son olarak mahallelerinde patlayan su borusuna Çorlu Belediyesinden tamir yapılmasını isteyen mahalleli, başkanımızın bu konuyu duyarlılıkla ele alacağına inanıyoruz dediler.
Samet AKSOY

Manken Aysun Kayacıya Çorludan Suç Duyurusu


Tekirdağ Barosu avukatlarından Haşim Korkmaz, manken ve oyuncu Aysun Kayacı hakkında, bir televizyon programında müvekkili olan babası Selahattin Bekir Kayacı'ya hakaret ettiği gerekçesiyle Çorludan suç duyurusunda bulundu. Avukat Haşim Korkmaz, Aysun Kayacı için, katıldığı bir televizyon programında ''yayın yoluyla hakaret'' ettiği iddiasıyla daha önce açtıkları tazminat davası ile birlikte aynı durum için ceza davası istemiyle Çorludan suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
Şişli Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmek üzere, Çorlu Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe ile şikayette bulunduklarını belirten Korkmaz; Aysun Kayacı ve (Müjde Ar) olarak tanınan Kamile Suat Ebrem, özel bir televizyon kanalında yayınlanan bir programda müvekkilim Selahattin Bekir Kayacı'ya hakarette bulunmuşlardır. Aysun Kayacı, müvekkilimin televizyon kanallarında görünmesi ve konuşmasının şöhretini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, kendisine karşı hiçbir hakareti olmamasına karşın 'alkolik şizofreni bir babası' olduğu sözlerini sarf etmiştir dedi.
Aysun Kayacı'nın programda ayrıca, Annesinin ve kendisinin babası Selahattin Bekir Kayacı'nın elinden, rapor alarak zor kurtuldukları yönünde ifadeler kullandığını savunan Korkmaz, ''Bunun için Çorlu Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na, Şişli Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmek üzere dilekçe ile şikayette bulunduk'' diye konuştu.
Öte yandan suç duyurusu ile birlikte 19 Mart 2009 tarihinde yayımlanan programın videosunun da delil kapsamında Savcılığa verildiği belirtildi.
KAYNAK.ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Zoraki mucitten Vali Aydoğdu'ya teklif...


Bulgaristan’dan eşi ve 2 çocuğu ile birlikte Türkiye’ye gelen ve ilk olarak Demirköy’ün Karacadağ köyüne yerleşen elektrik teknisyeni Sami Güney, imkânsızlıklar içerisinde mucit olup çıkmış! Halen Lüleburgaz’da dere kenarındaki evinde eşi, çocukları ve torunları ile birlikte yaşayan ve tüm elektrik ihtiyacını kendi ürettiği elektrik ile karşılayan Güney: “Devlet imkân tanısın, Dupnisa’yı ücretsiz elektrik ile ışıklandırayım.” Diyor. Öte yandan da, Sami Güney’in kendi icadı olan elektrik üretim sistemleri, devlet tarafından “öyle kendi kafana göre elektrik üretemezsin” denilip yasaklanarak, iptal edilmiş1994 yılında Bulgaristanın Kırcaali kentine bağlı Üçtepe köyünden Türkiyeye göç etmişler. Aile reisi Sami Güney, elektrik teknisyeniymiş. Eşi ve iki de oğlu ile Türkiyede ilk olarak Demirköyün Karacadağ köyüne yerleşmişler. Elektrik teknisyeni Sami Güneye, elektriğin üretildiği akarsular bol ve bereketli görününce, aklında elektrik üretmek fikri de belirivermiş.
Karacadağ geçinmeye yetmemiş
Orman ve su bakımından büyük bir potansiyel varmış Karacadağda. Araç motorlarının tamirini de süper yaparmış Sami Bey. Gelgelelim, çevrede araç sayısı az. Eşi ve 2 çocuğu ile birlikte 2 gelin ve 2 de torun bulunuyor. Toplam 8 nüfus doyacak. Bakmış ki, gelir gideri karşılamıyor, Lüleburgaza göç edilmiş. Bir ev yapmış. Evin projesinin olmayışı gibi sebeplerden dolayı da, elektrik bağlatamamış. Çocuklar ödevlerini gaz lambası ışığında yapmaya çalışıyorlarmış. Alışkanlık ta var ya, adres yine bir su kenarı. Su kirli. Malum Ergene. Amma, elektrik üretmek için suyun muhteviyatının pekte önemi yokmuş. Normal akan bir dereden, bir kasabaya yetebilecek elektrik üretirim diyor Sami Güney. Kuruyor sistemini. Evde elektriğe fatura ödenmiyor. Bahçede tavuk yetiştiriliyor. Sebze yetiştiriliyor. Kıt kanaat geçiniliyormuş. Ne var ki, fazlaca uzun sürmemiş bu rahat ve huzur! Birileri çıkıp, Sami Beyin elektrik çarkını tıkamışlar!
Ürettiği elektrik başına bela olmuş
Dereden ürettiği elektrik yüzünden, zaman zaman yetkili kurumlardan yana sıkıntılar da yaşamış. Elektrik mühendisleri gelip, nasıl elektrik ürettiğini incelemiş. Almanyadan da gelenler olmuş. İncelemişler Sami Güneyin sistemlerini. Devletten birileri de:Çabuk şu eliktrik üretim sistemlerini yok et! Öyle devletin suyuyla kafana göre elektrik üretemezsin! Herkes senin gibi elektrik üretmeye kalksa, devlet bu elektriği kime satacak? diye çıkışmışlar! Boşa akan ve değerlendirilmeyen suları görünce çıldırıyorum diyor. Sami Güney, resmi baskıların ve ikazların artması üzerine, sistemin yasaklandığını ve kaldırıldığını ise üzülerek ve sitem ederek dile getiriyor. Artık onun evinde de elektrik faturaları ödeniyor!
Dupnisayı ışıklandırırım
Yeni gelen Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu ya sesleniyor Sami Güney. Sayın Valim Karadenizde valilik yapmış. Oranın insanı da, benim gibi icatları severler. Geçenlerde TV de de gördüm. Bir adam, ailesinin elektriğini tümüyle kendisi karşılıyordu. Gelin bana imkân tanıyın; Dupnisa mağarasının tüm ışıklandırma sistemlerini, dereden üreteceğim bedava elektrik ile sağlayayım. Ekmeğini yediğim ve vatandaşı olmaktan onur ve gurur duyduğum memleketime benim de bir hayrım ve hizmetim dokunsun. Tek kuruş menfaat istemiyorum. Diyor.
Hayat şartlarının zoraki mucit haline getirdiği Bulgaristan göçmeni Sami Güneyin yaptığı bu enteresan çağrıya nasıl bir cevap alacağı merak konusu oldu.

HABER VE FOTO:ŞENOL GONCAGÜL

ÖSS YERLEŞTİRME SONUÇLARINDA BABAESKİ FİNAL DERGİSİ DERSHANESİ ÖĞRENCİLERİNİN BÜYÜK BAŞARISI

Haber: Metin KARAKUŞ
Babaeski Final Dergisi Dershanesi Öğrencileri, 2008–2009 Eğitim ve Öğretim yılı ÖSS yerleştirme sonuçlarında büyük bir başarı elde etti.
Şube Müdürü Tuncay Geyik, yaptığı açıklamada; “öğrencilerin bu başarısının gurur verici bir sonuç olduğunu belirtti.
Geyik, daha sonra açıklamasında şunları kaydetti; Açıklanan ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, iki Öğrencimiz Tıp Fakültesi, sekiz Öğrencimiz Mühendislikler, üç Öğrencimiz Hukuk Fakültesi, altı Öğrencimiz Eğitim Fakülteleri, beş Öğrencimiz İşletme-İktisat, bir Öğrencimiz Maliye, bir Öğrencimiz Çalışma Ekonomisi, bir Öğrencimiz Uluslar Arası ilişkiler, dört Öğrencimiz Radyo, Televizyon ve Sinema, iki öğrencimiz Halkla İlişkiler, üç Öğrencimiz Hemşirelik, onbir Öğrencimiz Fen Fakültelerinin değişik bölümleri, bir Öğrencimiz Banka ve Sigortacılık, dört Öğrencimiz Dış Ticaret Meslek Yüksek Okulu, üç Öğrencimiz İşletme Yönetimi, iki Öğrencimiz Süt Ürünleri Teknolojisi, üç Öğrencimiz Büro Yönetimi, bir Öğrencimiz Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, dört Öğrencimiz Anadolu Üniversitesi T.Dili ve Edebiyatı bölümü, iki Öğrencimiz Anadolu Üniversitesi Banka ve sigortacılık, iki Öğrencimiz Anadolu Üniversitesi Laboratuar Veterinerlik ve Sağlık, bir Öğrencimiz Namık Kemal Üniversitesi Gıda Teknolojileri bölüm lerine kesin kayıt hakkı kazanmışlardır. Kendilerini bu başarılarından dolayı, Final Dergisi Dershanesi adına kutluyor ve eğitim ve öğretim görecek olan okullarında da üstün başarılar diliyorum. Babaeski Final Dergisi Dershanesi olarak bizlerin amacı, öğrencilerimizin eğitim düzeylerini yükseltmek, onların başarılı ve mutlu olmalarına katkıda bulunmaktadır. Babaeski İlçesi’nde 4.hizmet yılımızda hedeflerimize ulaşmanın ve başarı çıtamızı daha yukarılara çıkarmanın gururu ve sevincini yaşıyoruz. Tüm Babaeski halkına saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.”

ÇİSAD TAN ÇORLU AKP İLÇE TEŞKİLATINI ZİYARET

ÇİSAD (Çorlu İşadamları ve Sanayicileri Derneği) ; yeni seçilen AK Parti İlçe Başkanı Atilla ARIKSOY’ u ziyaret ederek görevinin hayırlı uğurlu olması temennilerini ileterek başarılar dilediler.
ARIKSOY da Çorlu ile ilgili projeleri hakkında ÇİSAD üyelerine bilgiler verdi. Kendisinin de ÇİSAD üyesi olması sebebiyle dernek üyelerinin kendilerine verdiği desteğe teşekkür ederek, Çorlu’nun sorunlarının çözümünde ve Çorlu’nun gelişimi için yapılacak çalışmalarda birlikte hareket etmenin önemine değindi.

RAMAZAN AYI DENETİMLERİ

Mübarek Ramazan ayının girmesi dolayısıyla İl Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü ile İlçe Tarım Müdürlüğü gıda kontrolörleri tarafından etkin ve seri denetimler tüm hızıyla devam etmektedir.
Ramazan ayı süresince halkımızın yoğun biçimde tüketmekte olduğu ekmek, pide, unlu mamuller, kremalı pastalar hazır şuruplu ve sütlü tatlılar gibi ürünleri üreten fırın ve pastaneler asgari teknik ve hijyen şartları açısından kontrol ve denetime tabi tutulmaktadır.Halkımızın Ramazan ayında sıkça tüketimi yapılan pide,ekmek,tatlı vb.ürünleri satın alırken üretim izinli ürünler olmasına dikkat etmesi gerekmektedir.Bu ürünlerin satışa sunumundaki hijyen şartları ve gerek satış yerlerine nakli gerekse satış yerlerinde hijyen şartlarını bozmadan halkımızın sofrasına kadar ulaşması önemlidir.Raf ömrü kısa olan bu ürünlerin taze ve günlük olanlarının tercih edilmesi ve gün içerisinde yada kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.Kremalı pastalar ve sütlü tatlıların ise buzdolabı şartlarında satışa sunulması ve satın alındıktan sonra son tüketim tarihine kadar buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Halkımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimini sağlamak amacıyla yapılan denetimlerde, 5179 sayılı Gıda Kanununa uygun üretim yapmayan işyerlerine yasal işlem uygulanmaktadır. Tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması Tarım ve Köyişleri Bakanlığının asli amacı olup, bu denetimler gıda kontrolörlerimiz tarafından sürekli yapılmaktadır.
Her hangi bir olumsuzluk halinde Alo Gıda 174 Gıda Hattı arandığı zaman gerekli denetimler anında yapılacaktır.
Halkımızın mübarek ramazan ayını kutlar, sağlıklı olmaları için güvenilir gıdalar tüketmelerini temenni ederiz.

UYGUN TOPRAK İŞLEME

Unutmayalım ki toprakta da canlıdır.Her canlı gibi toprağın havaya,neme ve ısıya ihtiyacı vardır.Tekniğine uygun olarak işlenmemiş tarladan;istediğimiz verimi değil,sadece toprağın verdiği kadarını alabiliriz Kültür bitkilerinin büyümesi, olgunlaşması ve meyve verebilmesi için toprağın elverişli olması gerekir. Toprağı elverişli bir hale getirebilmek ise uygun bir toprak işleme ile mümkündür.
Toprak işlemenin amaçlarını özetleyecek olursak;
a) Tohum yatağını hazırlamak,
b) Yabancı ot kontrolünü yapmak
c) Toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresinin gömülmesini sağlamak,
d) Tarlayı sulamaya hazırlamak ve erozyonu kontrol etmektir.
Ülkemiz çiftçilerinin dünya piyasalarında rekabet edebilmeleri için ürün maliyetini düşürmeleri gerekmektedir. Bunun yolu da geleneksel tarımdan teknik tarıma geçmekle mümkündür. Toprak gereği kadar işlenmeli, fazla işlemeden kaçınmalıdır.
Eğimli arazilerde toprak işleme yapılırken,eğime dik sürüm yapılarak toprağın aşınması ve dolayısıyla toprak erozyonu önlenmiş olur.
Ayrıca; toprakta yetersiz nemin yani toprak işleme tavının olmadığı zamanlarda toprak işlemek, topraktaki mevcut nemin kaybolmasına neden olduğu gibi traktörün ve toprak işleme aletlerinin ömürlerinin kısalmasına ve aşırı yakıt israfına sebep olmakta ürün maliyetini artırmaktadır.
Buğday hasatından sonra en uygun toprak işleme “Gölge Tavında” işlemenin yapılmasıdır.
Bol ve Bereketli ürünler dileriz...
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...