***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

19 Ağustos 2009 Çarşamba

UYGUN TOPRAK İŞLEME

Unutmayalım ki toprakta da canlıdır.Her canlı gibi toprağın havaya,neme ve ısıya ihtiyacı vardır.Tekniğine uygun olarak işlenmemiş tarladan;istediğimiz verimi değil,sadece toprağın verdiği kadarını alabiliriz Kültür bitkilerinin büyümesi, olgunlaşması ve meyve verebilmesi için toprağın elverişli olması gerekir. Toprağı elverişli bir hale getirebilmek ise uygun bir toprak işleme ile mümkündür.
Toprak işlemenin amaçlarını özetleyecek olursak;
a) Tohum yatağını hazırlamak,
b) Yabancı ot kontrolünü yapmak
c) Toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresinin gömülmesini sağlamak,
d) Tarlayı sulamaya hazırlamak ve erozyonu kontrol etmektir.
Ülkemiz çiftçilerinin dünya piyasalarında rekabet edebilmeleri için ürün maliyetini düşürmeleri gerekmektedir. Bunun yolu da geleneksel tarımdan teknik tarıma geçmekle mümkündür. Toprak gereği kadar işlenmeli, fazla işlemeden kaçınmalıdır.
Eğimli arazilerde toprak işleme yapılırken,eğime dik sürüm yapılarak toprağın aşınması ve dolayısıyla toprak erozyonu önlenmiş olur.
Ayrıca; toprakta yetersiz nemin yani toprak işleme tavının olmadığı zamanlarda toprak işlemek, topraktaki mevcut nemin kaybolmasına neden olduğu gibi traktörün ve toprak işleme aletlerinin ömürlerinin kısalmasına ve aşırı yakıt israfına sebep olmakta ürün maliyetini artırmaktadır.
Buğday hasatından sonra en uygun toprak işleme “Gölge Tavında” işlemenin yapılmasıdır.
Bol ve Bereketli ürünler dileriz...

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...