***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

31 Aralık 2009 Perşembe

Kazada Ölen Gençler Kusurlu Bulundu

Tekirdağ iline bağlı Çorlu`da geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelen feci kazada hayatlarını kaybeden 4 genç Adli Tıp Kurumu tarafından kusurlu bulundular.

Kurumun 5. Trafik İhtisas Dairesi, ölen gençleri asli kusurlu saydı. Çorlu`da D-100 Karayolu Marmaracık Mevkii`nde 8 Şubat tarihinde meydana gelen trafik kazasında, bariyerlere çarpan ve alev alan otomobillerini söndürmeye çalışan iki kardeş, paniğe kapılınca Marmaracık Beldesi`nde ikamet eden arkadaşlarından yardım istemiş, yanan otomobili söndürmeye çalışan 4 genç yine bir başka arkadaşlarının kullandığı otomobilin çarpması sonucu feci şekilde can vermişti.
Olayda Sinan Caniaz`ın kullandığı 59 YN 890 plakalı otomobil kontrolden çıkarak bariyerlere çarpmış ve alev almış, sürücü Caniaz kardeşi Kenan Caniaz ile birlikte yanan otomobili söndürmek için Marmaracık Beldesi`nde ikamet eden arkadaşlarını telefonla arayarak yardım istemişti. Süleyman Hilmi Çakırlı ve Serkan Dikkaş da arkadaşlarına yarım için otomobilin yanına gelmiş, yanan otomobili söndürmeye çalışırken Çorlu istikametine seyreden 23 yaşındaki H.S.`nin kullandığı aracın çarpması ile yola savrulan gençler, Sinan Caniaz (23) Kenan Caniaz (19), Süleyman Hilmi Çakırlı (25) ve Serkan Dikkaş (22) hayatlarını kaybetmiş. Kazanın ardından durmayarak yoluna devam eden H.S.`nin otomobilinde, Sinan Caniaz`ın kopan kolu bulunmuştu. Kazadan sonra gözaltına alınan sürücü H.S.`nin 114 promil alkollü olduğu tespit edilmiş, H.S. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanan H.S.`nin görülen son duruşmasında Adli Tıp Kurumu 5. Trafik İhtisas Kurumu`ndan beklenen rapor geldi. Raporda asli kusur ölen 4 gençte bulunurken 114 promil alkollü olarak araç kullanan ve 4 gencin ölümüne neden olan sürücü H.S. ise tali kusurlu bulundu. Daha önce polis tarafından yapılan inceleme ile Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin yaptığı keşifte ise araç sürücüsü H.S.`nin kusurlu olduğu belirtilmişti. Bunun üzerine Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi raporu bir kez daha incelemesi için Adli Tıp Kurumu 5. Trafik İhtisas Kurumuna gönderdi.
KAYNAK:ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Babaeski İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden kaçakçılara darbe

Kırklareli iline bağlı Babaeski İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucu yurt dışından getirdikleri Gümrük Kaçağı sigara ve içkileri el altından gizlice satan 7 kişilik şebeke çökertildi. Alınan duyumlar sonucu bu suçu işledikleri anlaşılan, ayrıca kendi imkanları ile yaptıkları yapma rakıları piyasada sattıkları, yine alınan duyumlar sonucu tespit edilen M. Y. E., M. Y., T.K, S.Ö., A.Ö, Y.I., ve İ.Tnin ikametlerinde, otolarında ve iş yerlerinde Cumhuriyet Başsavcılığının talebi, Babaeski Sulh Ceza Mahkemesinin arama kararı ile Kırklareli İL Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri ile birlikte 28 Aralık 2009 Pazartesi günü saat 07.30 sıralarında yapılan eş zamanlı arama yapıldı.Yapılan aramalar sonucunda; 145 ADET çeşitli markalarda Gümrük Kaçağı İçki, 168 Paket Çeşitli Markalarda Gümrük Kaçağı Sigara, 123 Adet Çeşitli ebatlarda Pet şişe içerisinde yapma Şarap, 9 Adet Çeşitli ebatlarda Pet şişe içerisinde yapma Rakı, 12 Adet Sahte etiketli dolu şarap şişesi, 63 Adet Sahte Şarap Etiketi, 6 Adet İçki Yapma düzeneği, 4 Adet Varil içerisinde yarım dolu şarap tortusu, 168 Adet Mantar şişe tıpası, 20 Adet şarap yapma düzeneğinde kullanılmak üzere hazırlanmış çeşitli ebatlarda hortum, 136 Adet ç eşitli marka ve ebatlarda boş şişe, 1 Adet Ahşap, Şarap fıçısı ve şarap yapmada kullanılan çeşitli aparatlar ile 55 Litre Gümrük kaçağı benzin ele geçirildi.Olayla ilgili tahkikata devam ediliyor.
KAYNAK:YEŞİLYURT GAZETESİ

Trafik canavarı çöplükten yükseliyor

Çerkezköy-Çorlu Yolu üzerinde seyreden sürücüler, Velimeşe çöplüğünde çıkan yangınlardan yükselen dumanlar nedeniyle zor anlar yaşıyor.
KAZA İLE BURUN BURUNA
Çerkezköy yolunun hemen başında bulunan ve anayola çok yakın olan çöplükteki dumanlar nedeniyle, sürücüler sık sık kaza ile burun buruna geliyor. Trafik kazalarının çok sık yaşandığı bölgedeki olumsuzluklar insan sağlığına da zarar veriyor. Kimyasal atıkların yakılmasından dolayı ortaya çıkan ve aşırı miktarda kanserojen madde içerdiği düşünülen duman, TOKİ konutları ve Emlak konutlarında yaşayan yüzlerce insanı da rahatsız ediyor. Vatandaşlar, çöplüğün etrafındaki başıboş köpeklerin saldırmasından dolayı yaya olarak bölgeden geçmekte de zorlandıklarını belirterek, yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi
KAYNAK:ÇERKEZKÖY HABER GAZETESİ

Keşan Belediye Meclisi 7 Ocak’ta toplanacak.

Keşan Belediye Meclisi 201 yılının ilk meclis toplantısını 7 Ocak 2010 Perşembe günü yapacak.
Saat 17.00’de Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlığında toplanacak meclis aşağıdaki maddeleri görüşerek karara bağlayacak.
Belediyede 657 Sayılı Yasaya tabi olarak çalışan Zabıta ve İtfaiye Personeline
2010 yılında aylık olarak verilecek olan fazla mesai ücretinin tespit edilmesi.
Belediye Bandosu ekibine yevmiye tespit edilmesinin ele alınması
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 25.maddesi gereğince Denetim Komisyonu
oluşturulmasının meclisçe ele alınması.
4- Belediyede halen geçici içi pozisyonunda çalışan 3 personelin geçici işçi vizelerinin meclisçe ele alınması.
5- İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü’nden gelecek evrakların görüşülmesi

Özcan, personelinin yeni yılını kutladı.




Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Köşk Düğün Salonu’nda düzenlenen bir törenle tüm belediye personelinin bayramını kutladı.
Saat 12.00’de başlayan törene Özcan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Sabri Küçükkarakaş, Cemil Kılavuz, Ali Toker, belediye meclis üyeleri, Erdoğan Gümülcineli, Mitat Beyazoğlu, Ercan Ersoylu, Serdar Dinçer, Alemdar Özbay, Ercan Dağlı, daire amirleri ve tüm personel katıldı.
Burada konuşan Özcan, 2009 yılını geride bıraktıklarını belirterek “Bu yıl içersinde çalışmalarımızda herhangi bir üzücü kazanın meydana gelmemesi sevindiricidir. Bu yıl ülkemizde yaşanan ekonomik krizin yanı sıra son zamanlarda yaşanan terör ve şiddet olayları da önemli bir yer tutmuştur. Yeni yılda tüm halkımızın ekonomik sorunlarından kurtulması ve teröre ve şiddetin sona ermesi temennisi ile hepinizin ve tüm halkımızın yeni yılını kutlarım. Hepinize ailenizle mutlu ve huzurlu bir yıl geçirmenizi dilerim” dedi.
Özcan daha sonra başkan yardımcıları ve meclis üyeleri ile birlikte tüm masaları gezerek personelin yeni yılını tek tek kutladı.

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’dan 2009 Yılı Değerlendirmesi


Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, 2009 yılının Nisan ve Aralık ayları arasında yürütülen çalışmaları değerlendirmek ve yeni projeleri anlatmak üzere bir basın açıklaması yaptı. Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları; Serhad Çatalkaya, Ahmet Sarıkurt ve Oktay Çolpan’ın yanı sıra CHP İl Başkan Yardımcısı Nedim Akar ve CHP Çorlu İlçe Başkanı Emre Köprülü’nün de hazır bulunduğu basın açıklaması, Çorlu Belediyesi meclis toplantı salonunda gerçekleşti. Yerel basının muhabirlerinin ve haber ajanslarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, gündemdeki konuları değerlendirip 2009 yılında yürütülen çalışmalarla ilgili faaliyet raporunu slayt gösterisi eşliğinde anlattı. Baysan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Değerli Arkadaşlar. Hepiniz hoş geldiniz.
Çorlu Belediyesi’nin sene sonu itibariyle bu binada yapacağı son toplantı bu olacak. Önümüzdeki yılın değerlendirmesi Cumhuriyet Meydanı’ndaki belediye binasında gerçekleşecek.
Eski Belediye binasıyla ilgili ihale bugün yapıldı. Daha evvel yapılan ihalede istediğimiz oranda indirim olmadığını gözlemledik. Düşündüğümüz rekabet ortamı gerçekleşmediğinden dolayı ihale iptal edildi. Bugün saat onda yapılan ihaleye 11 firma katıldı. Önceki ihaleye üç firma girmişti. Yapılan yeni ihalenin sonrasında ihale komisyonu gelen 11 teklif içerisinde en uygun olanı değerlendirecektir. Ocak ayı sonu itibariyle eski binamızda tadilat çalışması başlatılacak. Bitim süresi dört aydır. Tahmin ediyorum ki Nisan veya Mayıs ayında eski binamıza taşınacağız.
Bildiğiniz gibi 29 Mart 2009 tarihinde bu göreve geldik. Burada esas konuya geçmeden evvel bir konuda açıklık getirmek istiyorum. Geçen hafta bir gazetede bir meclis üyesi arkadaşımızın Çorlu Belediyesi’ndeki meclis toplantılarıyla ilgili açıklaması yayınlandı. Söz konusu açıklamayla ilgili olarak, 3’ü CHP’li ve 2’si AKP’li olmak üzere cevap niteliğinde bir çalışmaları oldu. Ben bunu sizlere okuyacağım.
Baştan söylüyorum. Bu açıklama arkadaşımızın şahsi fikridir. AKP meclis grubunun ortak bir düşüncesi değildir. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İlçe Teşkilatı’nın da görüşü değildir. Sadece meclis üyemizin kişisel görüşüdür.
Burada siyaset yapıyoruz. Bu siyaset sonucunda Çorlu’da çok az kişinin gelebileceği yerlere geldik. Siyaset ve meclis üyeliği çok ciddi bir iştir. Atacağımız her adımı çok iyi hesap etmemiz lazım. Çorlu Belediyesi’nde yapılacak her işleme siyaset yapmadan yaklaşmak durumundayız. Bu arkadaşımız bildiğiniz gibi bir açıklama yaparak meclisteki görüşmelerin %48’inin imar tadilatlarıyla geçtiğini %52’sinde diğer konuları görüşüldüğü yönünde bir ifade var. Belediyemizi suçlayıcı ifadeler bulunuyor.
Bu açıklama benim şahsımdan ziyade İmar Komisyonu üyelerine güvensizlik demektir. Çünkü imar komisyonumuzda 3’ü CHP’li, 2’si AKP’li arkadaşlarımızın almış olduğu tüm kararlar oy birliği ile geçmektedir. Meclis oturumundan evvel her iki partinin gurup toplantısında konuşulmaktadır.
Size bazı rakamlar vermek istiyorum. 2009’un Nisan ayından Aralık ayına kadar Çorlu Belediyesi Meclisine 32 tane imar dosyası gelmiştir. Bu dosyaların 13’ü kabul edilmiştir. Kabul edilen 13 dosyanın 7’si kamu ile ilgili dosyalardır. Bunlar Çorlu’da cami yeri, Müftülük Sosyal Tesis alanı, kapalı Pazar yeri kurulması, kamyon garajı, tevhitler ve Adalet Binasının yeriyle ilgilidir. İmarla ilgili dosyalardan sadece altı tanesi vatandaş dosyasıdır ve altı tane evet çıkmıştır. 19 dosya ise ret edilmiştir. Ve bu arkadaşımız Adalet Binasının yapılmasıyla ilgili ret kararı vermiştir. Hâlbuki evvelki yıllarda 2006 yılında Çorlu Belediyesi’nde Meclise 203 dosya girmiştir. 87 kabul ve 116 ret çıkmıştır. 2007’de 126 dosya girmiştir. 76 kabul ve 50 ret çıkmıştır. 2008 yılının ilk altı ayında 99 dosya gelmiştir. 35 kabul ve 64 ret çıkmıştır. Görüldüğü gibi geçmişteki sayı ile günümüzdeki sayı arasında muazzam bir fark vardır. Ki bizim toplantılarımıza basınımızın büyük bir bölümü katılmaktadır. Bildiğiniz gibi bu kararların tamamına yakını oy birliği ile geçmiştir.
2009 Nisan ve Aralık ayı arasındaki toplantılarda toplam 251 karar alınmıştır. Bu kararlardan sadece 32 tanesi imar dosyasıdır. Bu sayı toplam kararların %12’sine tekabül etmektedir. Görüldüğü gibi vatandaşların kabul edilen dosyalarının sayısı bütün kararlar içerisinde %2’dir. %98’inin vatandaşların imar dosyalarıyla alakası yoktur. Şu anda imar komisyonumuz ismine layık bir şekilde 2 mimar, 1 inşaat mühendisi, 1 harita mühendisi ve serbest meslek çalışanından oluşmaktadır. Onların verdiği kararlar vatandaşlar ve kamuoyu nezdinde daha iyi itibar uyandıracaktır. Ve imar tadilattan tüm dosyalar oy birliği ile çıkmıştır.
Adliye Sarayı ile ilgili oylamada bu arkadaşımız ret oyu kullanmıştır. İmar Komisyonu vatandaşlardan gelen taleplerde vatandaşları da toplantılarına davet etmektedir. Dilekçe veren vatandaş İmar Komisyon toplantısına davet edilmekte, teknik olarak incelenmekte ve daha sonra vatandaşa bilgi verilmektedir.
Bir buçuk yıl önce idari mahkeme tarafından iptal edilen Sağlık Mahallesi ve Yeşiltepe Mahallesi imar plan çalışmaları bu komisyonumuz ve imar işlerimizin çalışması neticesinde birçok vatandaşımızı ilgilendiren bu dosya Ocak ayı meclis toplantısında düzeltilecektir.
Yine Eski Sanayi ve Otogarın bulunduğu bölgede daha önce o bölgenin sakinlerine sorulmadan kentsel dönüşüm alanı yapılmış ve insanlar kendi binasına çivi dahi çakamamıştır. Orada sizlerin de bildiği gibi referandum yapılmış ve referandum sonucunda vatandaşların isteği doğrultusunda karar verilmiştir. “Çorlu’yu birlikte yönetmeye var mısınız?” Dediğimizde Çorluluların görüşleri sorulmuştur.
Komisyonumuzun ve meclisimizin almış olduğu altı evet kararında ne kat yüksekliği olmuştur ne de inşaat yoğunluğu artmıştır. Bunları da bilgi olarak size sundum.”
Nisan – Aralık 2009 Faaliyet Raporu
2009 yılı Nisan ve Aralık ayları arasında yaptığımız çalışmalarla ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum.
Personel Sayısı
Belediyemiz bünyesinde 197 memur, 248 sürekli işçi, 25 adet kadro karşılığı sözleşmeli memur ve 25 adette geçici işçi görev yapmaktadır. Toplam mevcut 495 tir.
Ayrıca Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde 141 taşeron personel, Park Bahçeler Müdürlüğü’nde 100 taşeron personel çalışmaktadır.
63.834.840 TL gerçekleşen gelirimiz (15.12.2009 itibarı ile)
53.645.355 TL gerçekleşen giderimiz ( 15.12.2009 itibarı ile)
Yeni Alınan Araç ve İş Makineleri
12 adet Binek Otomobil, 5 adet pikap, 5 adet kamyon, 4 adet kamyonet, 1 adet cenaze aracı, 1 adet sepetli araç, 1 adet ambulans, 9 adet iş makinesi olmak üzere toplam 38 adet araç belediyemize kazandırıldı.
Asfalt Şantiyesi Faaliyete Geçti
Asfalt şantiyesi yeniden faaliyete geçti.
11.4 km sıcak asfalt yaptık.
14.8 km satıh kaplama yaptık.
22.3 km stabilize yol yaptık.
Bülent Ecevit Bulvarında Çalışmalar
Bülent Ecevit Bulvarı yol çalışmalarına kendi ekip ve imkanlarımızla başladık.
Altyapı Çalışmaları
12 ayrı bölgede 11 km kanal,1.2 km yağmur suyu kanalı ve 3.1 km içme suyu hattı yapıldı.
2009 yılı içerisinde 4211 adet yeni su abonesi yapıldı.
Endeks okuma personelini hizmet alımı yöntemi ile çalıştırmaya başladık. Aylık endeks okunmasına başlandı. Bu sayede % 35 tahakkuk artışı ve % 27 tahsilat artışı sağlandı.
Su fiyatları tüketime bağlı olarak yaklaşık % 20 oranında indirildi.
Kaldırım Çalışmaları
Kaldırım yapımlarına başlandı.
3717 m kaldırım döşendi.
Metruk Binalar Yıkıldı
1 adet fabrika,
20 adet konut.
Genel Hizmetler
589 adet yapı ruhsatı başvurusu yapıldı. Başvuruların 508 adetine ruhsat onayı verildi. 9 adet başvuru değerlendirilmektedir.
Reşadiye Mahallesinde 600 dönüm alan yeni mezarlık yeri olarak tahsis edildi. 2010’ da halkımızın hizmetine sunulacaktır.
e – imar uygulaması başlatıldı. Web sayfamızdan imar durumu alınması sağlandı.
Alo 188 cenaze hattı hizmeti başlatıldı. Cenaze hizmetleri tamamıyla ücretsiz olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.
Diyanet işlerinden belediyemiz kadrosuna tam zamanlı İmam kattık.
Temizlik ve Park Bahçeler Müdürlükleri ihaleleri yapıldı.
2010 yılı için 22.10.2009 tarihinde “ Silahsız Özel güvenlik Hizmeti Alımı” ihalesi yapılmıştır.
Birlikte Yönetim felsefesine uygun olarak Eski Sanayi Sitesi için referandum yapıldı.
3.694 adet iş yeri denetlendi. 156 adet iş yeri çeşitli sebeplerden dolayı mühürlendi.
353 adet yeni iş yeri ruhsatı verildi.
3476 sı büyükbaş 4813 adeti küçükbaş olmak üzere 8289 hayvan kesilmiş olup 921.632 KG et istihsali sağlanmıştır.
967 adet başıboş köpek toplanmıştır.
2009 yılı Nisan-Kasım döneminde 66.000 LT Larvasit, 380 LT uçkun, 160 Kg karasinek ilacı atımı gerçekleştirilmiştir.
İlçemiz sınırları içinde 806 adet yangın olayı meydana gelmiş olup bu yangınların % 45 i ot ve anız yangını olmuştur.
Sinyalizasyon Bakım ve Onarım Çalışmaları
26 adet sinyalizasyon kavşağının bakım ve onarımı yapıldı.
T, S, J plakalı araçların yönetmeliği yeniden düzenlenerek meclisçe kabul edildi.
Park ve Bahçelerde Yürütülen Çalışmalar
Çorlu genelinde 57parkımız mevcut. Kapsadığı alan 318.949 m2 dir.
Refüj, yol kenarı ve diğer bakımı yapılan yeşil alan miktarı 1.436.788 m2.
360 m2 alanda tomruk işleme tesisi kuruldu.152 adet piknik masası yapıldı.
85.500 adet süs bitkisi üretildi.
Sentetik Çim Saha
Çırak Bayırı mevkiindeki futbol sahası suni çim ile kaplandı.
27.900 m2 rulo çim sahasına ekim yapıldı ve parklara serildi.
Yeni Oyun Grupları ve Kondisyon Aletleri
380.000 adet yazlık, 365.000 adet kışlık mevsimlik çiçek üretildi.
30.000 adet çiçek Dünya Çevre günüde bedelsiz olarak halkımıza dağıtıldı.
33 adet yeni çocuk oyun gurubu, 15 set kondisyon aleti ve 3 adet üçlü basketbol potası kuruldu.
145 adet yeni çöp kovası alındı.
Halka Yapılan Yardımlar
Fakir ve kimsesiz 8400 aileye erzak yardımı yapılmıştır.
İhtiyaç sahibi 7.000 aileye kömür yardımı yapıldı.
5500 adet ayakkabı ve kıyafet yardımı ilköğretim öğrencilerine yapıldı.
Toplu Nikâh ve Sünnet Şöleni
1056 çiftin evlenme akitleri yapılarak Nüfus Müdürlüğünce tescil edilmiştir.
Yaz festivali kapsamında 200 çocuk sünnet ettirildi.
96 adet çeşitli branşlarda halk kursları açıldı. Bu kurslarımızdan 2100 öğrencimiz yararlandı.
Devam Eden Projelerimiz
Eski Belediye binasının yapım onarım ihalesi yapıldı.
Mevcut belediye binasının evlendirme dairesi olarak dönüştürülmesi için proje çalışmaları başlatıldı.
Cumhuriyet Parkı projeleri onaylandı, ihale hazırlıkları başladı.
Salı pazarı kaldırılacak. Yerine Muhittin Mahallesinde 7.000m2 kapalı Pazar yeri yapılacak. Gerekli imar değişikliği yapıldı.
Çorlu’nun tamamını kapsayan altyapı ve arıtma tesisi için İller Bankası ve DSİ ile görüşmeler devam etmektedir.
Katı Atık Bertaraf Tesisi için firmalarla görüşmeler devam etmekte olup, Çorlu’nun ihtiyaçlarına en uygun çözüm aranmaktadır.
Çorlu genelinde yapılacak 3 adet kapalı spor salonu inşaatı için projeler onaylandı. Yer tahsisleri yapıldı.
Emlak Konut trafiğini rahatlatmak için Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünden gerekli izin alındı. 2 adet bağlantı yolu çalışmalarına başlandı.
Atakent’in ihtiyacı olan alış-veriş merkezi için proje çalışmaları tamamlandı.
Yardıma muhtaç vatandaşlarımızın yararlanabilmesi için Aşevi ve 2 .el eşya toplama merkezi çalışmalarına başlandı.
Yer altı otoparkı için proje çalışmaları tamamlandı. Yer seçimi için halkımızın görüşü alınacak, anket çalışması yapılacaktır.
İdare Mahkemesince iptal edilen Sağlık Mah. Yeşiltepe mevkii imar planlarının çalışması tamamlandı. Ocak ayı meclisinde yürürlüğe girecek.
Silahtarağa Mahallesinde iptal edilen planların temel çalışması olan dere ıslahı ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır. 2010 da DSİ ile protokol imzalanacak.
Logo tasarımı ile ilgili yarışma düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlandı. Jürinin kararı bu hafta açıklanacak.
Eğitime destek projelerimiz kapsamında okullarımıza akıllı tahta sistemi kazandırıyoruz. 10 adet akıllı tahta Ocak ayı içerisinde öncelikli olan okullarımıza dağıtılacaktır.
Çorlu Belediyesi’nin teknolojik anlamda çağı yakalaması için Kent Bilgi Sistemini kuracağız.
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın açıklamasının ardından Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmaları anlattı. Altyapı sorunlarını gidermek adına çalışmaların yürütüldüğün belirten Sarıkurt, su fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili bir soru üzerine, “Yeni yıldan itibaren su fiyatlarında indirim uygulayarak fiyatları düşüreceğiz. Yaşamsal ihtiyaç olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam geldiği bir dönemde ülkemizin koşullarını da göz önünde bulundurarak su fiyatlarına zam yapmak yerine, vatandaşlarımızı düşünerek su fiyatlarında tüketime bağlı olarak yüzde yirmiye varan indirim yaptık. Yaptığımız bu indirim vatandaşlarımızın bütçelerine katkıda bulunacaktır. Çorlu Belediyesi’nin gelirlerini su birim fiyatlarına zam yaparak değil, kaçak su kullanımını önleyip tahsilâtlarımızı hakkaniyetli bir şekilde yürüterek arttırmayı hedefliyoruz. Göreve başlayan endeks görevlileri sayaç okuma işlemlerini düzenli bir şekilde yürütürken kaçak su kullanan vatandaşları da tespit ediyor.”diye konuştu.
Daha sonra Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya, e-belediye hizmetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşların belediyedeki işlemlerini Çorlu Belediyesi internet sitesi üzerinde yapabilmesi amacıyla Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü açıklayan Çatalkaya, “Yeni sistemin uygulamaya girmesiyle vatandaşlarımız ödemelerini internet üzerinden yapabileceklerdir. Ayrıca nikah tarihi almak için belediyeye gelmelerine gerek kalmayacaktır. İnternet üzerinden belediyemizin hizmetlerinden faydalanabileceklerdir,” diye konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından Çorlu Belediyesi’nin, okullara hibe edeceği akıllı tahtalar ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Akıllı tahtaların alındığı firma yetkilisi uygulamalı olarak bilgiler verdi. Daha sonra “Değişen Dünya’da Logo” konulu bir sunum yapıldı. Logo ile ilgili temel bilgilerin verildiği sunumun adından Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, “Çorlu Belediye logosunu değiştirmek amacıyla bir yarışma düzenledik. Hem Çorlu’dan hem de Türkiye’nin çeşitli illerinden 74 yarışmacı 268 tasarımla katıldı. Yarışmamızın sonuçlarını 2010 yılının Ocak ayında açıklayacağız,” diye konuştu.
HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ
Tekirdağ iline bağlı Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, yaptığı açıklamada vatandaşların şahsi müracaatlarının yanı sıra internet üzerinden gönderilen mesajlar vasıtasıyla da hizmet verildiğini belirtti. Çorlu Belediyesi internet sitesi üzerinden çok sayıda mesaj gönderildiğini belirten Baysan, gönderilen mesajların ilgili müdürlükler tarafından değerlendirildikten sonra gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Engelliler için de önemli çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Baysan, “Belediyemizin internet sitesinde bulunan Halk Masası bölümüne gönderilen mesajları değerlendiriyoruz. Çeşitli konularda yazılan mesajlar arasında engelli vatandaşlarımızın da talebi bulunuyor. İnternet sitesinden bize mesaj yazan engelli bir bayana tekerlekli sandalye hibe ettik. Halk Masasına mesaj yazan bir vatandaşın müracaatı sonrasında Çorlu Belediyesi zabıta ekipleri belirtilen adrese giderek incelemelerde bulundu. Müracaat sahibinin yatalak durumda ve yardıma muhtaç olduğunun tespit edilmesinin ardından ihtiyaç duyulan tekerlekli sandalye tedarik edilerek ihtiyaç sahibine teslim edildi. Dar gelirli ailelere yaptığımız bu tür yardımlar bundan sonra da devam edecek,” diye konuştu.
Halk Masasına yapılan müracaatın ardından tedarik edilen tekerlekli sandalye belediye personeli tarafından ihtiyaç sahibinin adresine teslim edildi. Kiralık olan dairede kızı ve damadıyla ikamet eden 78 yaşındaki A.Ş.’nin yatalak durumda ve %80 engelli olduğu tespit edildi. Tekerlekli sandalyeyi teslim alan A. Ş. “Yılbaşında en büyük hediyeyi bize veren Belediye Başkanımız Ünal Baysan’a teşekkür ederim,” dedi.
HABER VEFOTO:RECEP KARAGÖZ

AT VE EŞEK ETİNİ NASIL AYIRT EDERSİNİZ? Gıda Teknikeri Mehmet Zeki AYDENİZ (Araştırma Haber))

Türkiye'de Çukurova Üniversitesi öğrencileri gibi bilmeden at-eşek eti yiyen binlerce insan var. Peki bu etleri dana ya da koyun etinden ayırt etmenin yolu yok mu? Veteriner Bülent Nazlı dikkat edilmesi gerekenleri ntvmsnbc'ye anlattı.Türkiye dün Adana'dan gelen haberle sarsıldı. Çukurova Üniversitesi'nde, 3 bine yakın üniversite öğrencisinin barındığı kampus içerisindeki öğrenci yurtlarının yemek ihalesini alan firmanın at ve eşek eti kullandığı belirlendi. Yemek firmasının eti aldığı kasap dahil, diğer yemek şirketleri de takibe alındı.Yine geçtiğimiz ay Adana'da 'at ve eşek etlerinin kalp rahatsızlığına iyi geldiğini, rahatlıkla yenilebileceğini' söyleyen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve MHP Grup Sözcüsü Mustafa Tuncel görevinı Zihni Aldırmaz'a bırakmıştı.Ucuz fiyata satılan bu etler; kıyma, salam, sucuk olarak denetimsiz kasap ve marketlerde halkın karşısına çıkıyor, ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor ve siz farkında olmadan birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor. Peki bu riske düşmemek için ne yapmalı? Dana eti ile eşek - at etini nasıl ayırt edilmeli?İstanbul Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Bülent Nazlı at ve eşek eti ile dana eti arasında farklıları ve tüketicilerin bilmesi gereken noktaları ntvmsnbc için yorumladı:Lop et yani kemiksiz etler ayırmak oldukça zor. At ve eşek etinin özellikleri var ancak uzman veya deneyimli olmak lazım. Aksi takdirde ayırt etmek çok zor
1) AT-EŞEK ETİ CİĞERE YAKIN RENKTEDİR
Mesela at ve eşek eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır.
2) LİFLERİ ÇOK SERTTİR
Mesela at etinin lifi çok serttir. Çiğnendiğinde sertliği anlaşılır. Ancak bazı sığır etleri de sert olabilir.
3) YAĞI SARIDIR
At etinin yağı bayağı sarıdır. Ama buna paralel yine çok yağlı sığır ve dana etleri de sarı renk alabilir.
4) TADINDA FARK YOK
Tadında ise herhangi bir fark yoktur. Yemeklerde sos ve baharatlarla hazırladıkları için ayırt etmek daha zor. Mesela Avrupa'da at eti çok değerli ve pahalı.Türkiye'de ise öyle bir alışkanlık yok. Dolayısıyla tüketicilerin böyle bir ayrıma varmaları çok sınırlı.3 bin kişi bile - ki bu çok büyük bir deney demek - şüphelenmemiş, dolayısıyla bu etleri ancak kemikli haldeyken ayırmak gerekir. Bunun haricinde bu ayırım için laboratuar metodları var. Et ne olursa olsun, yapısına göre ayırabiliyoruz.
KÜÇÜK MARKET VE KASAPLARA DİKKAT
At ve eşek eti riskinin büyük marketlerde olmaması lazım. Ancak küçük marketler ve kasaplarda söz konusu olabilir. Burada tehlikeli olan konu; etlerin kaçak ve kontrolsüz olarak devreye girmesi... Hiçbir veteriner hekim kontrolünden geçmediği için her türlü hayvansal köken hastalığı içerebilir. Bunlar gıda olarak insanlara geçer ve çeşitli hastalıklara sebep olabilirler.Bu etler, hiçbir kontrolden geçmediği ve hijyenik koşullarda gerçekleşmediği için hayvansal kökenli tehlike (ki bunları biz fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler diye adlandırıyoruz) içerebilir. O nedenle risk tabii ki var. İnsanlar bunu yedikleri zaman gıda kökenli hastalıklara yakalanabilirler. Gıda zehirlenmeleri ya da gıda enfeksiyonları yaşayabilirler. Eğer hayvanlar, doğadan beslenirken bir takım kimyasal tehlikeleri de aldılar ise bunlar da insanlara geçebilir. Sonuçları kısa sürede açığa çıkabileceği gibi daha sonraki zamanlarda da belirebilir. Dolayısıyla burada "gıda güvenliği" sorunu söz konusu.Denetimler yetersiz olduğu sürece insanların maalesef ekonomik parametreler için bu tür riskleri almaları kaçınılmaz oluyor.
GIDA GÜVENLİĞİ UZMANI VE VETERİNER HEKİM ŞART
Bu nedenle "gıda güvenliği uzmanı" ve "veteriner hekim" şart. Çünkü konu direkt olarak hayvan ve hayvansal tehlikeyle ilişkilendirildiği için bunları anlayan bir uzmanın olması gerekiyor. Zaten Avrupa Birliği'nde de "gıda hekimliği" var. Bunları denetleyen kuruluşlar yani "veteriner ofis"leri mevcut. Bu tür hayvansal kökenli, onlardan ya da ürünlerinden geçen hastalıklardan insanları korumak için veteriner hekimler görevlendirilmiş durumda
.BU TÜR OLAYLAR BİTMEZ ÇÜNKÜ...
Ancak Türkiye'de bu önemin yeterince anlaşılamadığı ve veteriner hekimlere böyle görevler verilmediği için bu gibi olaylar bitmiyor ve bitmezde...İnsanlar, hayvanlardan daha zayıf. Düşünün; hayvanlarda ne yapıyorsa insanlarda da aynı etkiyi gösterecek. Bu tür etler yendiği zaman kısa süreli hastalıklara (zehirlenmeler ve enfeksiyonlar) neden oluyor. Eğer kuvvetli miktarda mikrop alınmışsa ya da etlerin toksini alınmamışsa ölümlere dahi yol açabiliyor. Şöyle anlatmak gerekirse; toksin, zehir demek. Mikropların bazırları toksin çıkartır. Eğer bu toksinler yaygın bir şekilde bulunuyorsa bunları pişirerek dahi engelleyemezsiniz. Çünkü bu toksinler, ısıya dayanıklıdır ve pişmiş ette de tehlikesini sürdürebilir.Öte yandan kimyasal tehlikeler de var. Bu tür hayvanlar, nerede nası beslendiği belli olmadığından bir sürü kimyasal tehlikeyi de taşırlar. Tarım ilaçları veya kimsayal ilaçlar içerebilirler ki bunları da insanlar direkt olarak alırlar. Bu kimyasallarda uzun süreli hastalıklara neden olur. Belirtileri hemen çıkmayabilir, 3-5 sene sonra belirebilir.Burada gıda güvenliği sorunu var bunun denetimleri sık sık yapılmalı. Adana'da bu tür olaylara rastlanıyor.
DOMUZ ETİ DE UCUZ
Tek tırnaklılarla beraber domuz eti de var. Özellikle yaban domuzları çok ucuz olduklarından kıymalara, sucuklara, salamlara karıştırabilir. Yemeklerde ise belli bir sosla ve yağla hazırladığından lezzetinde ödün kaybı olmaz.Domuz etini kişi diğer etlerden daha kolay ayırabilir. Evcil domuzlarda bu ayırım daha kolaydır. Eti bembeyazdır ve yağları daha belirgindir. Ancak yaban domuzu olduğu zaman iş biraz daha farklı. Kemiksiz eti, sığır etine benzer ve anlaması güçtür.Böyle bir yanlışa düşmemek için kişi hazır kıyma veya parça et almayacak, kasabın teşhir dolabında gördüğü kemikli etten isteyecek. Çünkü gerek at gerek domuz eti olsun farketmez, etler parçalandıktan sonra ayırt etmek güçleşiyor. Bunun için ancak laboratuar analizi gerekiyor.Lokanta ve umuma açık yerlerde de gıda güvenliği tehlikesi var. Bu nedenle denetimlerin arttırılması ve denetimi yapan kişilerin eğitimli ve bilirkişi olması şart. Bu hekimsel bir konu, hatta doktorluktan daha zor bir meslek. Çünkü bir sürü hayvan var ve bunlar hem canlıyken denetim altında tutuluyor hem de kesildikten sonra hekimlerin muayene meteryali haline dönüşüyor.
KİMLER RİSK GRUBUNDA?
Hamileler, çocuklar, yaşlılar ve bazı hastalıklara sahip olan bireylerin bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan risk grubu oluşturuyorlar. İçinde mikrobiyolojik ya da kimyasal etkiler taşıyan sakıncalı etler, her türlü hastalığı beraberinde getirebiliyor. Özellikle beben ve anne beslenmesi aynı paralelde geliştiği için annenin aldığı tehlikeler, bebek için de geçerli olacaktır ve mutlak suretle zararı dokunacaktır.Bu nedenle yaşlı evleri, kreşler, okullar, hastaneler gibi toplu tüketime açık mecralarda daha çok dikkat edilmelidir. Burada görev alan satın alma müdürlerinin ve personelin bilinçli olmaları ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş etleri tercih etmeleri gerekir.
BESİN ZEHİRLENMELERİ NEDİR?
Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kramp gibi birçok hastalığın belirtisi olabilecek yakınmalar vardır. Eğer bu yakınmalar, son 3 gün içinde bir mikroorganizma ya da bunun zehiri bulaşmış bir besinin yenmesi sonucu ortaya çıkıyorsa, bu hastalığa besin zehirlenmesi denir.Besin zehirlenmesi belirli bir alanda bir çok kişiyi etkileyebilir ya da salgınlar şeklinde görülür. Bazı durumlarda ise tek bir kişinin yediği besin sonucu zehirlenmesiyle meydana gelir. Dünyada oldukça sık karşılaşılan ve önemli bir sorundur. Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişir. Eğer zehirlenme, bebeklerde ya da yaşlılarda ortaya çıkıyorsa daha ciddi seyreder ve ölümlere yol açabilir. Çünkü bu kişilerin vücutlarındaki sıvı miktarı yetişkin bir bireye göre daha azdır.DOKTORA BAŞVURUN!Eğer 2 günden fazla süren ishal varsa (kanlı ishal de olabilir), bir günde 4-5 kez dışkılama varsa, kişinin ateşi yüksekse, karın ağrısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kusma sürekli ise ve özellikle bebeklerde ve yaşlılarda görülüyorsa sağlık kontolünden geçmek gerekir.
Kaynak:ntvmsnbc
sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...