***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

10 Şubat 2010 Çarşamba

'Ülke yangın yerine döndü'

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Kırklareli’de yapacağı ziyaretler öncesi Lüleburgaz DSP İçe teşkilatı binasında bir basın açıklaması yaptı
Masum Türker’i DSP Kırklareli İl Başkanı Yaşar Mert, DSP Lüleburgaz İlçe başkanı Kemal Pazarlı ve partililer karşıladı.
Masum Türker, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin kendi sorunlarını tartışmayan bir süreçte olduğunu, gündemin meşgul edildiğini söyledi. Türker: Başbakan’ın eşinin hem iktidar hem de muhalefet tarafından gündemde tutulmasın doğru olmadığını ve ülkenin başka sorunları olduğunu ifade etti. Türker, ülkenin yangın yerine döndüğünü, bu yangın nasıl söndürüleceği ile ilgili konuların tartışılması gerekirken gündemin böyle boş konularla meşgul edilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VARDIR”
DSP olarak Türkiye’de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşündüklerini söyleyen Türker, Türkiye’nin artık siyasal erk aracılığı ile anayasa değişikliğini gerçekleştirmesi gerektiğini, ancak siyasal erk olarak parlamentoda temsil edilen partiler arasında bu konuda bir uzlaşma olmadığını ifade etti. Türker: “Biz Türkiye’de demokratikleşme sürecinin anayasa, siyasi partiler kanunu ve seçim yasarlından geçtiğini bildiğimiz için bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda; olması gereken anayasa değişikliklerine ilişkin metinleri, ilgili maddeleri gerekçelendirerek hazırlıyoruz. Bunun için 2 haftadır, anayasa paneli düzenledik. İlki toplantıların ilkini geçen hafta salı günü yaptık. Bu panele konuk olarak AKP’den Prof Doktor Burhan Kuzu ve Prof. Doktor Ergun Özbudun’u çağırıp dinledik. Sonra DSP olarak görüşlerimiz biz de getirdik. Aynı panelin ikincisini dün Prof Doktor Mümtaz Soysal ve Prof Doktor Yekta Güngör Özden ile yaptık. Aynı şekilde önce onları dinledik ve sonra biz görüşlerimizi dile getirdik. Kamuoyuna anayasa değişiklikleri tartışmalarının gerginlik yaratamadan ele alma örneği verdik. Önümüzdeki günlerde hazırlayacağımız anayasa teklifimizi imzaya açacağız. Buradan parlamentodaki partilere davet çıkarıyorum. Üzerinde uzlaşacağımız bir anayasa metnini birlikte hazırlayalım” dedi.
Anayasa değişikliklerini Türkiye’de tek başına demokratikleşmeyi sağlamayacağını kaydeden Türker, demokratikleşmeyi sağlamak için, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda gerekli değişiklikleri yapmak gerektiğini söyledi. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını söyleyen Türker: “Kanun tekliflerimiz parlamentoya vermiş bulunuyoruz. Bu kanun tekliflerini parlamentodaki milletvekillerimiz imzalayıp verdiler. Bunlardan ilki seçim kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemedir. Biz seçim barajının yüzde 5’e indirilmesini teklif ettik. Seçim kanunlarında da bir teklif yaptık. 550 milletvekilinden 10’unun yurtdışındaki vatandaşlarımız temsil etmesini, gümrük kapılarındaki oyların illere dağıtılmamasını önerdik. Böylece yurtdışındaki vatandaşlarımız da TBMM’de temsil edilmiş olacaklar. Siyasi partiler kanununda da önemli da 2 değişiklik yaptık. Bunlarda biri özellikle kadınların parlamentoda ve parti yönetimlerinde temsili ile ilgilidir. Kadınların ve erkeklerin yüzde 50 oranında temsil edilmesi gerektiğini düşüyoruz. Siyasi partilerde yaptığımız bir diğer değişiklik teklifi de önseçimin bütün siyasi partilere zorunlu tutulmasıdır” şeklinde konuştu.
TEKEL İŞÇİLERİNİN EYLEMİ
Tekel işçilerinin eylemini de değerlendiren Türker, Tekel işçilerinin eylemlerinde haklı olduğunu ve Tekel direnişinin Türkiye’de tekrardan örgütlenme bilincini canlandırabileceğinin altını çizdi. Türker, AK Parti’nin uygulamalarını Damat Ferit Paşa’ya benzeterek, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için bir sömürü alanı haline geldiğini bildirdi.
Fırat Çalışkan / Olayhaber

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...