***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

7 Ağustos 2009 Cuma

İPSALA PAŞAKÖYDE ŞARBONDAN 70 KÜÇÜK BAŞ HAYVAN ÖLDÜ

Edirne ilinin İpsala ilçesinin Paşaköy’ünde Hayvancılık yapan Esen Metin’e ait koyunların 15-20 gün önce ölmeye başlaması üzerine ilçe tarıma müracaat etmesi ile yapılan tahliller sonucu hayvanlarda şarbon hastalığı ortaya çıktı.
Hayvan sahibi Esen Metin, 15 -20 gün önce 7-8 hayvanın öldüğünü fakat baştan önemsemediğini belirterek,”Hayvanlarımda ölümler çoğalınca İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat ettim. Yetkililer ölü hayvanlardan numuneler alarak tahlile yolladı. Bir hafta sonra tahlillerde Şarbon hastalığı tespit edilince Koyunlarım aşılanmaya başlandı. Fakat 190 tane olan küçükbaş hayvanım 115 tane kaldı. 70-80 tane küçükbaş hayvanım öldü. Aşılar yapıldıktan sonra bile ölümler devam ediyor. Ben yetkililerden ve Devletimizden yardım bekliyorum.”dedi.
Hayvanların çobanı Nahit Akın ise, Hayvanlardan kendisinede hastalık bulaşır diye hayvanları gütmeye korktuğunu belirterek, “Devletimiz bu hayvanlara biran önce çözüm bulsun istiyorum.” Diye konuştu.
İlçe Tarım Yetkilileri , Hayvan sahibinin müracaatından sonra ölen hayvanlara ait numuneleri hemen İstanbul Pendik Hayvan Araştırma Enstitüsüne yolladıklarını ve gelen sonuçta Şarbon hastalığının tespit edilerek Ankara’dan ilaç istendiğini, ilaçların gelmesi ile hemen hayvanların ilaçlandığını dile getirdiler.
Yetkililer, köy’de bulunan 1291 Küçükbaş, 536 Büyükbaş, 9 Tek tırnaklı olmaküzere toplam 1.836 hayvanın aşılandığını belirttiler.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Nedeni :
Hastalığın etkeni Bacillus antracis adı verilen bir bakteridir. Bu bakterinin spor formları dış ortamlarda uzun süre dayanıklı olarak kalır. Sığırlardan başka koyunlarda da yaygın olarak ortaya çıkar.
İnsanlara bulaşabilen bir hastalık olması (zoonoz) ve hemen hemen %100 ölümle seyretmesi nedeniyle önemli bir hastalıktır. İhbarı mecburidir.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Belirtileri :
Bazı olaylar 1-4 saat içinde hiçbir belirti göstermeden ölümle seyreder. Diğer bir kısmı da 1-2 günde durgunluk, yüksek ateş, iştahsızlık, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olması, ishal, sütün kan içermesi veya sarı renkte olması, ölmeden önce ağız, burun, anus ve genital kanaldan kan gelmesi ile karakterizedir.
Antraks (Şarbon) Hastalığı Tedavi Yolları/ Sağaltım :
Kadavra ve her çeşit bulaşık hayvan materyali ve bulaşık nesneler tamamen kaldırılarak derin çukurlara gömülmelidir. Hastalık çıkan odaklara karantina uygulanmalıdır.
Dış görünüşü normal olan hayvanlara aşı yaptırılmalı, temas veya temas şüphesi olanlara Veteriner Hekimin önereceği bir antibiyotik uygulatılmalıdır. Hastaların bulunduğu çevre kuvvetli dezenfektanlarla dezenfekte edilmelidir. Antraks çıkan bölgelerde yılda bir kez aşı uygulanmaktadır.
KAYNAK:www.ipsala.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...