***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

6 Kasım 2009 Cuma

MUTLU VE SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN İYOTLU TUZ

Tuz, ana maddesi sodyum klorür (NaCl) olan ve ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen üründür. Sofra tuzu ve gıda sanayii tuzu olmak üzere ikiye ayrılır; Sofra tuzu, doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş tuzdur. Gıda sanayii tuzu, gıda sanayinde kullanılan, iyot içermesi zorunlu olmayan tuzdur.
Tuz, vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarındandır. Her ne kadar azı karar çoğu zarar olsa da tuz, vücudumuzdaki sıvıları dengede tutar. Yeterli miktarda alınacak tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması, tuzlu sıvının iletkenliğinden dolayı beynin vücudun bütün hücreleriyle iletişimini sağlar.
Tüm canlılar için de yaşamsal önem sahiptir.Ancak;
Bundan 20-30 sene öncesine kadar yaygın olarak kullanılan iyotsuz kaya tuzlarının tüketilmesinden ortaya çıkan tiroit bezi hastalıklarından dolayı 1994 yılında Sağlık Bakanlığı UNİCEF ile işbirliğinde iyotlu tuz kullanımının yasal zorunluluk haline gelmesi için “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” başlatılmıştır
Buna istinaden 23.01.2008 tarih ve 26765 sayılı Resmi Gazete’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yayımlanarak yürürlüğe giren “Tuz Tebliği (2007/53)” ne göre sofra tuzunda iyot mecburi olup, gıda sanayi tuzu ise içerdiği iyot bakımından iyotlu ve iyotsuz olarak ikiye ayrılmış bulunmaktadır.
İyotsuz tuz, tiroit bezi fazla çalışan iyot ihtiyacını kendi karşılayabilenlerde ancak hekim tavsiyesiyle kullanılabiliyor. Bunun dışındaki sağlıklı bireylerde ise iyotlu tuz kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu amaçla, Türk Gıda Kodeksi-Tuz Tebliği ile işleme sırasında sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunlu hale getirilmiştir.
Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü olarak her ay iki adet numune alınarak, potasyum iyodat bakımından muayene ve analizleri yaptırılmaktadır.
İyot Nedir? İyot, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir.
İyot yetersizliğinde ne olur?
İyotlu tuz kullanımının yetersiz olması nedeniyle, Türkiye'de 6-12 yaş arası çocukların yüzde 31.8'inde guatr hastalığının nedeni iyot eksikliğinden kaynaklandığı tesbit edilmiştir
Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşmeye neden olmakta çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü ve bunun sonuncu olarak da okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır.
Anne Karnında ve Bebeklikte
Düşük
Ölü doğum
Bebek ölümü
Sağırlık
Dilsizlik
Cücelik
Zeka geriliği
Doğum anomalileri (Doğuştan olma bozukluklar)
Çocukluk ve Gençlikte
Guatr
Kısa boyluluk
Zihnin yetersiz çalışması
Öğrenme yetersizliği
Algılama ve öğrenmede yetersizlik
Yetişkinlerde
Guatr
Verim düşüklüğü
Tiroid kanser riskinde artmadır.
Bireylerin Almaları Gereken Günlük İyot Miktarları
YAŞAM DÖNEMİ
GÜNLÜK İYOT ALIMI
0-6 yaş
90 µg / gün
6-12 yaş
120 µg / gün
12 yaş üstü
150 µg / gün
Gebe ve emzikli
200 µg / gün
İyotlu tuz kullanırken dikkat!!!
-İyotlu tuzu koyu renkli ışık almayan kaplarda muhafaza ediniz.
-İyotlu tuzu kuru ve serin yerde muhafaza ediniz
-İyotlu tuzu güneş ışığına maruz bırakmayınız
-Alacağınız iyotlu tuzun ambalajının renkli, yırtık olmadığını kontrol ediniz
Türk Gıda Kodeksi-Tuz Tebliği’ne (2007-53) göre, aşağıda gösterilen “İyotlu Tuz Sembolü” kolay görünür boyutta ve ürün adı ile aynı yüzde yer almalıdır. İyotlu tuzda son tüketim tarihi belirtilmelidir. Ürün adı da ”İyotlu Sofra Tuzu” olarak belirtilmelidir
İYOTLU TUZ SEMBOLÜ
Vücudumuzun biokimyasal düzenini sağlayan tiroit bezimizi bu denli etkileyen tuz hiç kuşkusuz bizler için hayati bir öneme sahip bulunmaktadır. Bu nedenle tuz kaynaklarımızı çevre kirliliğinden ve tahribatından korumamız büyük önem arz etmektedir

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...