***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

4 Mart 2010 Perşembe

Tarımın geleceği sulanabilir alanlarda

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Baykut, ‘’Çok güzel bereketli yağmurlar yağdı ama çözüm geçici yağmurlarla değil, sulanabilir alanların çoğalması ile sağlanır’’
Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, ‘’Çok güzel bereketli yağmurlar yağdı ama çözüm geçici yağmurlar ile değil, sulanabilir alanların çoğalması ile sağlanır’’dedi.
Son yağışlar, çiftçinin sorunları konusunda açıklamada bulunan Baykut, yağışların dere yatakları dışında kalan topraklar için faydalı olduğunu, toprağın son 30 yıldan beri çok üst düzeyde suya doyduğunu söyledi. Baykut, ‘’Bu yağışlar da çok iyi ama Trakya çiftçisi için en önemli yağmurlar Mart-Nisan ayında yağacak olan bahar yağmurlarıdır’’ diye konuştu.
Bölgede sulanabilir alanların yüzde 15 civarında olduğunu, bunun da çiftçiyi mart nisan aylarında yağmur beklentisine soktuğunu anlatan Baykut, sulanabilir alanların ideal düzeye gelmesiyle birlikte çiftçinin yağmur beklentisinden kurtulacağını belirtti.
Baykut, bu konuda devletin de desteğiyle acilen yapılanmaya gidilmesinin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Baykut şunları kaydetti. ‘’Son yaşanan yağışlar nedeniyle özellikle dere yataklarında bulunan arazilerde nispeten suya dayalı bazı zararlar yaşandı. Ama bunun dışında kalan arazilerin yağışlardan istifadesi oldu. Tekirdağ merkez ve ilçelerinde çok kayda değer zararlı durumlarla karşılaşılmadı. Bu arada baraj ve göletlerde doluluk oranının yüzde 95’lere geldiği belirtiliyor. Yer altı sularında da artış olacağı bekleniyor. Yağış memnun etti ama sorunları çözmedi. Sorunların çözümü, kalıcı sulanabilir arazilerin çoğalması ile mümkün olur.’’
“ÜRÜNDE BEREKET, İYİ FİYAT POLİTİKALARI VE ÜRETİCİ YÜZÜNÜN GÜLMESİ İLE SEVİNDİRİR”
Kışın yağışlı geçmesinin, bahar yağmurlarının da zamanında düşmesinin bereketin en önemli olgusu olduğunu belirten Baykut, bereketin üreticiyi gerçekten sevindirebilmesi için ürün fiyatları konusunda olumlu politika güdülmesi ve desteklemelerde üretici sıkıntılarının en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.
Çiftçinin çeşitli desteklemelere rağmen uygulanan yanlış politikalar yüzünden beklentilerinin bir türlü gerçekleşmediğini ileri süren Baykut, üreticinin Hükümetten beklenti içerisinde olduğunu ve bu beklentilerin gerçekleşmemesi durumunda çok sayıda çiftçinin çiftçilikten vazgeçebileceğinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.
HABERTRAK GAZETESİ/TEKİRDAĞ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...