***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

16 Mart 2010 Salı

“Avrupa kapısı Tekirdağ olmalı”

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi, Ak Parti İstanbul Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, Avrupa kapısının Edirne değil Tekirdağ olduğunu, Tekirdağ’ın yerleşim olarak adeta İstanbul’la birleşme noktasına geldiğini ve bunun da şehrin gelişimine olumsuz etki yaptığını söyledi.
Büyükkaya, acilen Metropol şehir İstanbul’un ve Avrupa’dan gelecek nakliye taşımacılığını yapmak için Tekirdağlı işadamlarının güç birliği içerisine girmeleri gerektiğini belirtti. Bunun için de büyük şirketler halinde depolama alanlarının azami düzeye getirilmesinin önemine değindi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi, Ak Parti İstanbul Milletvekili Alaaddin Büyükkaya, “Kriz sanıldığı gibi daha bitmedi ve bu kriz 1929 yılında dünyada yaşanan krizinin en az dört katı büyüklüğünde’’ dedi.
Tekirdağ Aktif Sanayici İşadamları Derneği(TASİAD) Tekirdağ’lı işadamlarının bilgilendirilmelerine yönelik düzenlenen, ‘Yaşanan Ekonomik Kriz ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıda konuşan Büyükkaya, Türkiye’nin krize hazırlıklı olmasının tesirinin görüldüğünü ve etkilenmenin en az düzeyde kaldığını söyledi. Özellikle 2001 yılında yaşanan krizde büyük darbe alan finans sektöründe herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti.
Kriz nedeniyle paranın kaybolmadığını, el değiştirdiğini, batanlar olduğu gibi krizden kazananlarında azımsanmayacak derecede çok olduğunu vurgulayan Büyükkaya,‘’Türkiye’de de parası batanlar oldu ama bu sınırlı rakamlardadır, çünkü Türkiye bu krize hazırlıklı olduğu için tam olarak etkilenmedi yani, Başbakanımızın dediği gibi kriz adeta teğet geçti’’dedi.
Büyükkaya, devletin yakın komşularla iyi bir diyalog içine girmesi, İşadamlarının şimdiye kadar gidilmeyen, Afrika, Asya’daki devletlerin iş çevreleri ile yakın temas kurup ihracat bağlantıları yapmalarının krize karşı dayanmanın bir göstergesi olduğuna işaret etti. 3 Yıl öncesine kadar Kenya ile yapılan ihracat bağlantılarının 50 milyon dolar olduğuna vurgu yapan Büyükkaya, Kenya ile ticaret hacminin 800 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
Zengin ve dünyada sayılı ülke olmanın en önemli koşullarından birisinin üretimin yanında, bu üretimi dış piyasalarda eritmek olduğunu ifade eden Büyükkaya, Türkiye’de üretim fazlalığı olduğunu ve bu üretim fazlalığının ancak ihracatla ortadan kalkacağını vurguladı.
Büyükkaya şunları kaydetti. “Eğer biz ihracatı şekillendirmeyi beceremeseydik bu kriz ülkemizi daha fazla vururdu. Dünyada yaşanan krizi en az zararla atlatan 5 ülke içerisindeyiz. Bunda istikrarlı bir yönetimin olması, koalisyon dönemlerinde yaşanan olumsuzluklardan uzak olunması, yakın ve uzak komşularımızla her konuda şimdiye kadar yaşanmamış derecede çok iyi iletişim içine girilmesi, ticari bağlantıların sağlanmasının büyük katkısı var. Yabancı bankaların Ülkemizi tercihleri ve bununla birlikte paranın da ülkeye girmesi kriz varlığının çok fazla tahribat yapmadığının bir göstergesidir. Yunanistan iflas etti. Avrupa’nın bazı ülkeleri ve ABD’de hala krizle boğuşuyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde iyi durumdayız. Kriz yaşadık, halen de yaşıyoruz ama Ekonomide dünya 17.’si olan ülkemiz bir basamak daha yükselerek 16.’lığa çıktı.’’
“TEKİRDAĞ MUTLAK SURETTE LOJİSTİK MERKEZ OLMAK ZORUNDA”
Çorlu-Çerkezköy’ün sanayi alanında ki ilerleyişi ile birlikte Tekirdağ için yapılacak en önemli ticari girişiminin Lojistik alan olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini belirten Büyükkaya, Avrupa kapısının Edirne değil Tekirdağ olduğunu, Tekirdağ’ın yerleşim olarak adeta İstanbul’la birleşme noktasına geldiğini ve bunun da şehrin gelişimine olumsuz etki yaptığını söyledi. Kocaeli’nin, İstanbul’a yakınlığı konusunu aştığını, Tekirdağ’ın ise halen bu konuda geride olduğunu söyleyen Büyükkaya, acilen Metropol şehir İstanbul’un ve Avrupa’dan gelecek nakliye taşımacılığını yapmak için Tekirdağlı işadamlarının güç birliği içerisine girmeleri gerektiğini belirtti.
Bunun için de büyük şirketler halinde depolama alanlarının azami düzeye getirilmesinin önemine değindi.
Tekirdağ’ın turistik alanda gelişmediğini, yazlıkların, yılın çok kısa bölümünde kullanılan evlerin sahili doldurduğunu, bunun yanlış olduğunu ve bu yazlık yerleşim alanlarının yabancı turistlerin kullanımına açılması için çalışmalar yapılmasının daha doğru olacağını ifade etti. Taşımacılıkta önemli bir mesafe kat edilmesi durumunda Tekirdağ’da tamamen taşımacılığa yönelik bir hareketlilik halinde bir havaalanı ihtiyacının doğacağını ve bununda yapılacağını, şehre bir hareketlilik kazandıracağını kaydetti.
HABERTRAK GAZETESİ/TEKİRDAĞ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...