***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

17 Mart 2010 Çarşamba

YEREL BASINI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

1 Yıl İçinde Tüm Sektörlerde Elektronik İhale Dönemine Geçilecek.
Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, 2010 yılının ilk yarısında tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştiği ilk ihaleyi yapmayı öngördüklerini belirterek, söz konusu çalışmanın tıbbi cihaz ve ilaç sektöründe gerçekleştirileceğini, 1 yıl içinde tüm sektörlerde elektronik ihaleyi başlatmayı umduklarını söyledi.
KİK Başkanı Gül, 2009 yılı istatistiklerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, elektronik ihale çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Gül, Dünya Bankası hesaplamalarına göre elektronik ihalenin toplam kamu alımlarında yaklaşık yüzde 20 tasarruf sağladığını ifade ederek, zaman ve mesai yönünden de ciddi tasarruf yaratacağını söyledi.
Elektronik ihale ile ilgili çalışmaların 2004 yılında başlatıldığını, 2008 yılında 5812 sayılı yasa ile hukuki altyapısının oluşturulduğunu anlatan Gül, Elektronik Kamu Alımları Platformunun (EKAP) test çalışmalarının yürütüldüğünü ifade etti.
Gül, sistemin işleyebilmesi için idarelerin ve isteklilerin sisteme kaydolması gerektiğini belirterek, kayıtlara 2 hafta önce başladığını ve bugün itibariyle sisteme kayıt yaptıran istekli sayısının 2 bin 179, idare sayısının 2 bin 44 olduğunu bildirdi.
''2010 yılının ilk 6 ayı dolmadan tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştiği ilk ihaleyi yapmış olacağız'' diyen Gül, tüm sektörlerde birden elektronik ihalenin bütün safhalarını hayata geçiremeyeceklerini, çünkü ihaleye konu mal ve hizmetlerin kodlanmasına ihtiyaç olduğunu anlattı. Bunun şu an itibariyle, İlaç ve Tibbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına (TİTTUB) kayıtlı tıbbi cihaz ve ilaçlarda hazır bulunduğunu belirten Gül, ''Biz de pilot sektör olarak dokümanın elektronik ortamda hazırlanması, elektronik ortamda teklif verilmesi ve tekliflerin elektronik ortamda değerledirilmesi olmak üzere tüm saflarda tıbbi cihaz ve ilaç sektöründe gerçekleştirmeyi programladık. Bazı hastanelerle protokoller imzaladık, pilot uygulamayı bu hastanelerde başlatacağız'' dedi.
TİTTUB'un yanı sıra, ihaleye katılanların vergi borcunun olup olmadığını öğrenebilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı, ihale komisyonundaki ile akrabalık bağının bulunup bulunmadığı bilgilerin incelenmesi için MERNİS, sigorta borcunu sorgulamak için Sosyal Güvenlik Kurumu gibi ihalenin her aşamasıyla ilgili bir çok kurum ve kuruluşla işbirliği içinde çalışma yürüttüklerini söyledi. Gül, ''ilk safhadan sonra, 1 yıl içinde tüm sektörlerde elektronik ihaleyi başlatabilmeyi umduklarını'' söyledi.
MEB, EN FAZLA İHALE YAPAN BAKANLIK-
Hasan Gül, Kamu İhale İstatistiklerine ilişkin verdiği bilgiye göre, 2009 yılında gerçekleştirilen toplam 130 bin 828 ihalenin sayısal dağılımında en fazla ihale gerçekleştiren Bakanlık 18 bin 871 ile Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Sağlık Bakanlığı 16 bin 542 ihale ile ikinci, Milli Savunma Bakanlığı da 9 bin 237 ihale ile üçüncü sırada yer aldı.
Parasal dağılımda ise toplam 61,4 milyar liralık kamu alımının 7 milyar lirasını Sağlık Bakanlığı gerçekleştirdi. Onu da Milli Savunma Bakanlığı (4,6 milyar lira) ve Ulaştırma Bakanlığı (3,6 milyar lira) izledi.
KİT'ler bu dönemde 29 bin 750, belediyeler 20 bin 128, il özel idareleri 8 bin 934, yükseköğretim kurumları 6 bin 498 ihale gerçekleştirdi. Parasal bazda bakıldığında belediyeler 13,4 milyar lira, KİT'ler 11,7 milyar lira, yükseköğretim kurumları 4,1 milyar lira alım yaptı.
KAYNAK:KEŞAN HABER SİTESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...