***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

8 Ocak 2010 Cuma

TEKİRDAĞ İLİNDE BUĞDAY TARIMI İLE İLGİLİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Tekirdağ ilinde 2008 yılı verilerine göre 1.847.450 da. dekar alanda buğday ekilmekte olup 1.079.342,5 ton buğday üretilmektedir. Dekara verimimiz 584 kg/da.’dır.
Tekirdağ İli Türkiye buğday ekilişinin % 2,28’ni yaparken üretimin % 6,07’sini karşılamaktadır. Dekara verimde ise Türkiye ortalamasından % 40,92 daha fazla verim alınmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Ülke buğday üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple İlimizdeki buğdayın verimi, kalitesi ve en ekonomik şekilde insan sağlığını ve çevreyi koruyacak şekilde üretilmesi çok önemlidir.
Bu amaçla; Çerkezköy İlçemizde; İlçe Tarım Müdürlüğümüz 12.10.2009-23.10.2009 tarihleri arasında İlçe Merkezi, belde ve köylerinde buğday ekimi öncesi programlanan gece eğitim çalışması yapmış ve bu eğitim çalışmalarında Toprak Numunesi Alımı, toprak tahlil Sonucuna Göre Gübreleme, Buğday Üretiminde Toprak Hazırlığı, Bölgemize Uygun Buğday Çeşitleri ve Özellikleri, Ekim Normunun Buğday Çeşitlerine Göre Belirlenmesi, Makine ve Mibzer ayarları, Buğday Hastalıkları ve Mücadelesi, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım konuları işlenmiştir. Konu ile ilgili olarak ta Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından araştırmalar sonunda hazırlanan çiftçi mektubu üreticilerimize kaynak olarak dağıtılmıştır.
Buğdayın ekim zamanı olarak en belirleyici faktörün toprak sıcaklığı olduğuna vurgu yapılarak üreticimize aşağıdaki bilgi verilmiştir.
“Ekim zamanı, buğday tarımında ekim zamanını belirleyen en önemli faktörlerden biri toprak sıcaklığıdır. Toprak sıcaklığının 8-10 oC olduğu zaman ekim yapılırsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur. Uygun zamanda yapılan ekim, soğuğa ve kurağa karşı dayanıklılığı artırır. Çok erken ekimde, çok geç ekimde kış dönemindeki şiddetli soğuklardan bitkinin zarar görmesine neden olacağı için sakıncalıdır. En uygun buğday ekim tarihi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yapılan denemelerde 15/Ekim-15/Kasım tarihleri arası olarak belirlenmiştir. Ancak ekim zamanı sahil kesiminde bulunan Tekirdağ merkez, Marmara Ereğlisi, Silivri, Çatalca, Şarköy, Gelibolu, Eceabat, Enez, Keşan ilçelerinde iklim Trakya'nın iç kesimlerine göre daha ılıman olduğundan 25/Ekim-15/Kasım arasında 10 gün daha geç olması hastalıklardan ve erken dönemde görülen zararlılardan kaçmak için daha uygun olabilir. “
“Dekara ekilecek tohumluk miktarı, buğday çeşidinin kardeşlenme kapasitesi, bin tane ağırlığı, çıkış gücü ve tohumun saflığına göre 1 m2’de 450-500 arası canlı dane olacak şekilde hesaplanmalıdır. Dekara atılacak tohumluk miktarı çeşitten çeşide ve tohum iriliğine göre değişmektedir. Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-19 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bin tane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır. Aşırı sık ekim kök hastalıklarına ve yatmaya neden olacağından önemli verim kayıplarına yol açabilir” denilmektedir.
Çerkezköy İlçemizde buğday çıkışları ile 29-30 ARALIK 2009 tarihlerinde Teknik Elemanlar,Muhtarlar,Çiftçiler ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı elamanlarınca yapılan arazi denetimlerinde köylerde buğday ekilişlerinin tamamlandığı, çıkışların tam olduğu tutanaklarla tespit edilmiştir.
HABER :RECEP KARAGÖZ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...