***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

18 Şubat 2010 Perşembe

Üstünkol’dan vergi mükelleflerine uyarı

Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Kırklareli SMMM Odası başkan Burhan Üstünkol iş dünyası ve diğer vergi mükelleflerini, sahte ve yanıltcı belge kullanımına karşı mücadele çerçevesinde Ba ve Bs formların her ay gönderilmesi konusunda uyardı.
Üstünkol, yaptığı açıklamada; “Gelir İdaresi Başkanlığı, sahte ve yanıltıcı belge kullanımına karşı mücadele çevresinde, 2008 başından itibaren, daha önce yılda bir kez istediği Ba (alış fatura ve benzeri belgeler için) ve Bs formlarının (satış faturası ve benzeri belgeler için) her ay gönderilmesi istenmektedir. Formların verilme süresi, 04 Şubat 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 5 gün kısaltılmıştır. Daha önce, takip eden ikinci ayın 5 ‘ine kadar verilebilen formların teslim tarihi izleyen ayın sonuna çekilmiştir.
İrsaliyesini kestiğimiz mal satışlarınınız için: 7 gün içinde fatura düzenlemek, hizmet satışları için; fatura düzenleyerek alıcıya vermek zorundasınız.Bizlere ‘zamanında’ intikal eden belgeler için beyanname ve bildirimler, daha önce olduğu gibi, süresinde yapılacaktır. Ancak, 3065 Sayılı KDV Kanunun 29/3 maddesine göre, “Takvim yılı aşılmamak kaydı ile mükelleflerin aşılmış oldukları fatura ve benzer evraklardaki KDV’lerini indirim hakkı” olmasına karşın. Ba ve Bs formlarının düzeltilmesinden dolayı ceza uygulanması sizleri zor durumda bırakacaktır. Düzeltme işlemi için süreye bağlı olarak ceza kesilecektir.
Ba- Bs formlarının süresinde hiç verilmemesi halinde; 2010 yılında her ay için 1.000- TL Özel Usulsüzlük cezası kesilmektedir” dedi.
Açıklama şu şekilde sürdü: “Bildirimlerin süresinde verilmesi koşulu ile ilk gün içinde düzeltme yapılırsa ceza uygulamayacaktır. Ancak 10 günü takip eden 15 gün içinde verilirse ceza 500- TL olarak uygulanacaktır. Uygulamanın muhatabı olan Siz değerli müşterilerimiz, zaman zaman sizin dışınızdaki gelişmeler nedeniyle, ticari yaşamda karşılaşılması muhtemel olumsuzluklar ve bazen de bürokratik sürecin ağır işlenmesi nedeniyle evraklarınızı geciktirebiliyorsunuz. Süresinden sonra gelen evrakların düzeltme beyannamesi ve düzeltme bildirimleri ile idareye daha sonra da verileceğini savunan 80 bin muhasebe mesleği mensubunun temsilcileri olarak açıkça belirtiyoruz:Bürolarımıza ve firmalardaki muhasebe departmanlarına, yasalarla belirlenen sürelerde intikal etmeyen evraklardan dolayı meslek mensuplarımızın sorumlulukları bulunmaktadır”

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...