***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

14 Ocak 2010 Perşembe

Milletvekili Barış’ın soru önergesine cevap

Kırklareli Milletvekili Tansel Barış tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplaması isteğiyle TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesi Dinçer tarafından cevaplandırıldı.
HABER VE FOTO:Fırat ÇALIŞKAN
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Milletvekili Barış, Çorlu’da faaliyet gösteren Gök Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. de çalışan yaklaşık 237 işçinin, ekonomik kriz nedeni ile 23 Ocak 2009 tarihinde 10 günlük ücretli izinli, ücretli izin takiben de süresiz olarak ücretsiz izine ayrıldıkları, 10 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere de tüm çalışanların iş akitlerinin feshettiği, aradan bunca zaman geçmesine karşın işçilere işveren tarafından ödenmesi gereken maaş, fazla mesai, ikramiye alacaklarının ödenmediği gibi, kıdem ve ihbar tazminatlarının da ödenmediği,
Ayrıca, işverenin makinelerinin bir kısmının iş yerinden taşıyarak sattığı, Şirketin Limitet Şirket olması sebebi ile işveren mal varlığının haczedilmediği tarafıma gelen mektuplarla iddia edildiği ile ilgili soru önergesi göndermişti.
Barış’ın TBMM başkanlığına gönderdiği soru önergesinde;
Yaklaşık 237 işçinin Gök Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. de çalışırken önce 10 günlük izinli, ardından ücretsiz süresiz izinli ve nihayet iş akitlerinin sona erdiğine dair iddialar doğru mudur?
Doğru ise bu işçilerin bu güne kadar ki maaş, fazla mesai, ikramiye, kıdem ve ihbar Tanzimatları alacaklarının toplamı ne kadardır?
İşyerinin Sermaye Şirketi(Limitet Şirket) olması sebebi ile işveren koyduğu sermaye kadar sorumlu olduğundan, işverenin şirkete kayıtlı olmayan gelir ve mallarına el konulmadığı gibi haczedilememektedir. Bu durumda işçilerin birikmiş maaş, ikramiye, kıdem tanzimatı gibi alacaklarının tahsili nasıl gerçekleştirilecektir?
Kamu vergi ve alacaklarına Limitet Şirket olup olmamasına bakmadan, işverenin tüm mal varlıkların el koyup alacaklarından vazmıgeçsinler? Hangi kapıya başvurup haklarını nerede arasınlar?
Bu ve bunun gibi mağduriyete uğrayan işçilere kim sahip çıkacak? Bu işçilerin durumları ne olacaktır? sorularını sormuştu.
Dinçer’in yazılı olarak vecapladığı sorular;
Çorlu'da faaliyet gösteren Gök Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. Bakanlığımız Edirne Bölge Müdürlüğüne müracaat ederek, 4857 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca çalışanlarının iş sözleşmesini fesih edeceğini bildiren 09/07/2009 tarihli yazıları ile Yenigün Gazetesi tarafından yayımlanan 14/08/2009 tarihli gazetenin 8 inci sayfasında yer alan "Gök İşçileri Meydanlarda" kupürü, adı geçen Bölge Müdürlüğünce incelenmek üzere İş Teftiş İstanbul Grup Başkanlığına gönderilmiştir.
Bu hususlar ve iki işçinin başvurusu ile ilgili olarak İş Teftiş Kurulu Başkanlığımızca 09.12.2009 tarihinde gerekli inceleme yapılmış ve konu ile ilgili rapor düzenlenmiştir.
Söz konusu raporda;
1- İşyerinde yapılan inceleme teftişinde, denetim günü İtibarıyla herhangi bir üretim faaliyeti olmadığının görüldüğü,
2- İşverenlikçe 10/08/2009 tarihinde toplam 161 işçinin, bu tarihten önce olmak üzere değişik tarihlerde (2009 Şubat-Haziran arası) toplam 32 işçinin (4 emeklilik, 5 istifa, 4 bildirimli fesih ve 19 noter İhtarı ile fesih) iş akitlerinin sona erdirildiği, yine işyeri merkezinde de toplam 8 işçinin değişik tarihlerde (2009 Şubat-Haziran arası) iş akitlerinin sona erdirildiği, ayrıca toplam 10 işçinin şahsen konuyu yargıya (Çorlu İş Mahkemesi) intikal ettirdiklerinin anlaşıldığı, bu bağlamda sonuç olarak 10/08/2009 tarihinde toplam 161 ve bu tarihten önce de toplam 50 işçinin (4 emeklilik, 5 istifa) iş akdinin sona erdirildiği, emekli olan 4 işçi ve istifa eden 5 işçi düşüldüğünde, 2009 yılı içinde toplam 202 İşçinin iş akdinin işverenlikçe sona erdirildiği sonucuna ulaşıldığı, iş akitleri işverenlikçe 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesi kapsamında sona erdirildiği sonuç ve kanaatine varılan tüm bu işçilerin hizmetlerine uygun ihbar ve kıdem tazminatları, kalan ücret alacakları, ikramiye (2,5 aylık tutarında), fazla çalışma alacaklarının 4857 sayılı İş Kanununun 17, 32, 41, 120 nci maddeleri ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi gereğince derhal verilmesi gerektiği konusunda işverene Edirne Bölge Müdürlüğünce tebligatta bulunulmasının İstendiği,
3- İşyeri ile ilgili şikâyette bulunan veya ileride şikâyette bulunacak olan işçilerin başvurularına karşılık olarak Edirne Bölge Müdürlüğünce ayrı bir İnceleme olmaksızın düzenlenen rapora istinaden işçilere tebligatta bulunularak belirtilen haklarının verilmesi gerektiği yönünde işverenliğe tebligatta bulunulması, ancak buna rağmen haklarının verilmemesi durumunda konuyu yargıya intikal ettirmeleri gerektiğinin hatırlatılması amacıyla raporun bir nüshasının Edirne Bölge Müdürlüğüne intikal ettirildiği,
4- 2009/Ocak ayında global ekonomik kriz nedeni ile işverenlikçe işçilere yıllık ücretli izin kullandırıldığı, bu aya ait mahsuben işçilere 2009/Nisan ayında 500'er TL net ücret verildiği, bunun dışında işçilere bugüne kadar belirtilen haklar ite ilgili olarak herhangi bir ödemede bulunulmadığı, işverenliğin ekonomik kriz nedeni ile ödeme yapamadıklarını, ancak krizin aşılması durumunda işçilerin haklarının verileceğini belirttiği, ayrıca işverenliğin global ekonomik krizden etkilenmesi nedeni ile Türkiye İş Kurumuna kısa çalışma ödeneği için başvurduğu, işyerinde faaliyetin tamamen durdurulduğu ve tüm işçiler için (toplam 178 işçi), "Kısa Çalışma Ödeneği" talebinde bulunduu ve talebin Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme sonucunda uygun bulunarak Türkiye İş Kurumu tarafından 10/02/2009–10/08/2009 tarihleri arası işverenliğe kısa çalışma ödeneği verildiği,
5- İş akitleri işverenlikçe sona erdirilen işçilerin, tazminat alacaklarının toplamı 1.303.123,12 TL maaş, fazla mesai, ikramiye alacakları toplamı 415.191,00 TL olmak üzere ihbar ve kıdem tazminatları maaş, ikramiye ve fazla mesai alacaklarının genel toplamının 1.718.314,12 TL olduğu,
6- Teksif Sendikası tarafından işçilerin maaş, fazla mesai, ikramiye alacakları konusunda Çorlu 1. İcra Müdürlüğünden (2009–7576 E. Sayılı dosya ile yasal takibe konulmuş ve menkul mallar haczedilmiştir) ödeme emri çıkartılarak işyerinin tüm makine ve mallarına haciz konularak haciz işlemi başlatıldığı ve 18.12.2009 tarihi itibari ile ilgili makine ve mallarının satışa sunulacağı, hususları tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...