***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

14 Ağustos 2009 Cuma

Trakya İçin Son Uyarı ... ELVEDA TRAKYA TOPRAKLARI Demeyelim

Türkiye’nin tarım yapılabilen en iyi sulanabilen topraklarına sahip yer olarak Trakya bilinmekte bu Trakya (Edirne-Kırklareli-Tekirdağ) bölgesinde çiftçi bilinçli modern tarım yaparak en iyi Buğday,Ayçiçeği,Çeltik,Pancar,Bağ-Bahçe tarımı yapılırken,dekarda elde edilen verim Türkiye ortalamasında en iyi değerler olarak nitelendiriliyor.
Çarpık sanayileşme sonucu şu ana kadar Trakya toprakları ,sulak alanlar ile yer altı büyük zarar görmüş olması ürkütücü boyutlarda bulunuyor. Bu acı gerçekleri ilk olarak 1994 yılından beri Makine Mühendisleri Odası (Edirne) öncülüğün harekete geçilmişti.Durumun vahim hali o zamandan beri gözler önüne serilmişti.
Bu arada TEMA vakfı’da olaya destek verdi.Vermeye de devam ediyor.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ( PROF.DR.OSMAN İNCE) OLAYA SAHİP ÇIKMIŞTI
Trakya’nın o zamanlar tek üniversitesi olarak bilinen Trakya Üniversitesi ve O’nun rektörü Prof.Dr.Osman İnci üniversite bünyesindeki bilim adamları ile bir araya gelerek,Trakya topraklarının,sularının yağmalanmasına daha fazla seyirci kalınamayacağının altını önemli çizerek,harekete geçtiler.
Zamanın DSP’ li Çevre bakanı Fevzi Aytekin ile Üniversite görüştü.Bakan Trakya’ya sahip çıkılması için ne gerekirse yapılması gerektiğini belirtip,kıt kaynaklardan belirli bir katkı yapacağının sözünü verdi.Üniversite rektörü Prof.Dr.Osman İnci.bakan Aytekin’e,” Bakanım Trakya Üniversitesi siz para katkısı yapmasanız dahi biz üniversite imkanları ile gerekeni yapacağız” dedi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE 1/100.000’ lik TRAKYA /ERGENE HAVZA DÜZENİ PLANI HAZIRLANDI
Trakya çevre düzeni planı’nı Trakya Üniversitesi,Yıldız Teknik Üniversitesi,Kocaeli Üniversitesi ile Şehir plancıları ve diğer teknik ekipler oluşturuldu.Aylarca geceli gündüzlü iddialı ve örnek bir çalışma sergilendi. Türkiye’de örnek bir TRAKYA/ERGENE ÇEVRE DÜZENİ 1/100.000’ lik planlar imzalanarak,Çevre ve Orman bakanlığınca onaylanarak hayata geçirildi.
Bu örnek plandan rahatsız olan çevreler ortaya çıktı.Bu planı delmek için türlü oyunlar tezgahlandı.Akıl almaz biçimde 43 değişiklik planda yapıldı.Ama plan yine tüm ciddiyetini korumaya devam ediyor.
İSTANBUL’ un KİRLİ SANAYİSİ ve fazla nüfus Trakya illeri ile Marmara bölgesine pas edilmek için TRAKAB’ lar kuruldu.Trakab planlarının yapılmasına ne akla hizmet ise İstanbul Büyük şehir İMP harekete geçti.
“Biz 1/25.000’likleri yaparız” diye yol çıktılar.Bu planların ücretlerinin dörtte üçünü İstanbul belediyesi üstlendi. (Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez) ata sözü akıllara takıldı.
Ama durum açıkça meydanda idi ,Trakya illerine,ilçelerine,beldelerine ve hatta köylerine,meralarına İstanbul’a zarar veren kirli sanayi’yi ve fazla nüfusu nasıl planlarının çalışmaları yapıldı. İkna toplantıları sürdü gitti. Ama sivil toplum.Üniversiteler bu ikna turlarına itibar etmedi.
ŞİMDİ 17 AĞUSTOS’ ta İMP’ nin PLANLARI ASKIDAN İNECEK

Şimdi 17 Ağustos gününe kadar İstanbul Büyük Şehir’in İMP’ ye yaptırdığı ve Trakya illeri ve Marmara bölgesinin bir bölümünü kapsayan planlar için sivil toplum kuruluşları,il genel meclisleri,il,.ilçe,belde belediyeleri ile Trakya üniversitesinin yasal itiraz hakkı bulunuyor.Sonunda tabii konu sanırız yargıya taşınacak. Çünkü Trakya illeri, ilçeleri,beldeleri için her ne hikmetse İstanbul Büyük şehir öncülük ediyor.Halbuki İstanbul il hudutları ile Tekirdağ,Edirne,Tekirdağ il hudutları değişiktir.
Trakya’nın geleceği için önemli kararlar ,”Trakya halkı ve sivil toplum kuruluşları yok sayılarak alınamaz”
HABER VE FOTO:Erdal ÖZCAN

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...