***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

11 Ağustos 2009 Salı

Meriç Nehrindeki su miktarının azalması, çeltik üreticilerini ve yetkilileri tedirgin ediyor


Türkiye'nin çeltik (pirinç) üretiminin % 43-47'lik bölümünün yapıldığı Edirne'de, en çok su kullanılan tarım ürünü olan çeltik alanlarının sulanmasında başlıca kaynağı oluşturan Meriç Nehri'ndeki su miktarındaki azalış, üreticiler ve yetkilileri tedirgin ediyor.
Edirne Valisi Mustafa Büyük, Meriç Nehri'nin Türk topraklarına giriş noktasında yapılan ölçümlere göre nehrin debisi 50 metre küp/saniye olarak ölçüldüğünü belirterek, “Nehir debisinin 30 metre küp/saniye seviyesine inmesi halinde Meriç ve İpsala’ya nehirden su akışı sağlanamayacak. Çeltikte sulama sıkıntısı yaşanabilir.” dedi.
Büyük, Meriç Nehri'nin debisinin çeşitli noktalardan günlük olarak takip edildiğini vurgulayarak, “Şimdiki seviyede sulama sorunu olmadan, idare ediliyor. Ancak, debi 30 metre küp/saniye seviyesine gerilerse Meriç ve İpsala’ya su gitmiyor. Bunun sonucunda buradaki çeltik üreticileri sıkıntı yaşıyor.” diye konuştu.
ÇELTİK SULAMASI 2 GÜNDE BİR YAPILACAK
DSİ 11. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu da Meriç Nehri'nin debisindeki düşüş dolayısı ile bazı tedbirleri aldıklarını belirterek, “Meriç'in altı ve üstü olarak, çeltik ekim alanlarını iki bölüme ayırdık. Her bölüm, 2 gün ara ile sulama yapacak. Böylece nehirdeki su en alt yerlere kadar ulaşacak. Üreticilerimizin uyarıları dikkate almalarını bekliyoruz. Nehirden pompa ile tarlalarına su çekenler bu işi 2 günde 1 yaparlarsa nehrin daha aşağı bölgelerinde çeltik üretimi yapanlar sıkıntısı çözülür.” dedi.
Meriç Nehri'nin Saros Körfezi'ne döküldüğü mevki de tuzlu denizden tuzlu su girişinin önlendiğini ifade eden Başoğlu, şunları söyledi: “Meriç Nehri'nin Saros Körfezi'ne döküldüğü mevki de tuzlu su girişini önlemek amacıyla geçici set yapıldı. Meriç Nehri'nin debisi düşünce denizden nehre su girişi böylece önlenmiş oldu. Nehrin belli noktalarındaki ölçümlerimizi sürekli yaparak, su miktarını zamanında öğreniyoruz. Bulgaristan'dan Meriç Nehri'ne bırakılan su miktarı da geçtiğimiz yıllardaki seviyelerde. Arda ve Tunca nehirlerinde elektrik enerjisi ve sulama amaçlı çok sayıda baraj ve göletleri var. Onlar bunlardan istifade ediyorlar. Belli miktardaki suyu da elektrik üretiminde kullanıp, nehirlere bırakıyorlar.”
TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN ÇELTİĞİN
% 50'Sİ EDİRNE'DEN
Türkiye'de üretilen çeltiğin % 50'lik bölümünün Edirne'den sağlandığını belirten yetkililer, “Bu oran yıllara göre, ekim alanları ve verime bağlı olarak değişebiliyor. % 49 ile % 54 arasında değişiyor. Bu yıl 435-450 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldı. 371 bin ton ürün alınması bekleniyor.” diye konuştular.
Öte yandan, İpsala Çeltik Komisyonu tarafından Edirne Valiliği'ne gönderilen yazıda, 7-12 ve 24 Ağustos tarihlerinde, Edirne merkez ile Uzunköprü ve Meriç’te, Meriç Nehri'nden su pompaları ile su alınarak sulama yapılmaması istendi. Belirtilen günlerde pompaların kullanılmaması durumda İpsala'ya Meriç Nehri'nden daha fazla su geleceği ve çeltiklerin sulanabileceği bildirildi.
İstek Edirne Çeltik Komisyonu'nca da uygun görüldükten sonra, Edirne Valiliği’nce hazırlanan duyuru, ilgili yerlerdeki çeltik komisyonları, sulama kooperatifleri ile üreticilere ulaştırıldı.
Bu arada, Edirne İli Çeltik Komisyonu'nda DSİ'den temsilci bulunmadığı aktarırken, ekim alanlarının belirlenmesinde en önemli kriter olan nehir ve barajlardaki su durumunu en iyi bilen bir kuruluşun bu komisyonda bulunmasının faydalı olacağı kaydedildi.
KAYNAK:www.ipsala.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...