***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

11 Mart 2010 Perşembe

Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk, çalışmaları süren Bazilika Kazısı’nı değerlendirdi;

Tamamlandığında Türkiye’nin
en büyük açık hava müzesi olacak”
Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk, “Bazilika Kazısı’nın çalışmaları sonuçlandığında yaklaşık 400 m2 büyüklüğünde mozaik döşemeye sahip yapının üzeri kapatılıp çevre düzenlemesiyle birlikte 2012 yılında Türkiye’nin en büyük açık hava mozaik müzesi olarak Marmara Ereğlisi İlçe merkezinde ziyaret edilebilir hale gelecek’’ dedi.
Bazilika ile ilgili açıklama yapan Öztürk, Marmara Ereğli’sinin, İ.Ö. 6. yüzyılda kurulduğunu, M.S. 46 yılında İmparator tarafından Roma eyaleti olarak düzenlenen Trakya’nın başkenti yapıldığını ve İ.S. 286 yılında şehrin adının Herakleia olarak değiştirildiğini söyledi.
Antik kentin doğu giriş kapısının bulunduğu ve bugün Kalekapı olarak adlandırılan mevkide, yapılan kazılarda Erken Bizans dönemine tarihlenen bin 500 m²lik alana yayılan bazilikanın bulunduğunu söyleyen Öztürk, ‘’M.S. 500 yıllarında yapılmış olduğu, 700’lü yıllarda Avar ve Bulgar saldırıları sırasında yanarak yıkıldığı belirlenen Erken Bizans Dönemine ait bazilikada yapı malzemesi olarak yeşilimsi kumtaşı kullanılmış, aralara hatıl olarak beş sıra tuğla işlenmiştir’’dedi.
Ana mekana, çift kanatlı beş kapıyla ulaşıldığını, Yapının yan neflerinde siyah beyaz, yeşil, sarı, kırmızı renklerden oluşan mozaik döşemeli taban olduğunu anlatan Öztürk, Taban mozaiklerinde tavus kuşu, balık, boğa, horoz, tavşan, yılan gibi hayvanlar ile nar ağacı, asma kütüğü gibi ağaçlar; elma, armut, nar, ayva gibi meyvelerin süsleme elemanı olarak kullanıldığını belirtti.
Öztürk şunları kaydetti. ‘’Kare panolar içine alınmış meyveler yanında çeşitli ağaçlar ile boğa, antilop ve tavşan gibi hayvan betimlemeleri sarmaşık dalı, saç örgüsü ve meander motifleriyle çevrelenmiştir. Ayrıca kazılarda bulunan hale içine alınmış saç ve gözleri belirgin aziz tasvirleri binanın tavanının fresklerle süslü olduğunu göstermektedir. Kilise yıkıldıktan sonra yeri uzun süre mezarlık olarak kullanılmış, ayrıca binanın güneybatı ucuna 11. yüzyılda tabanı mermer döşemeli bir şapel yapılmıştır. Tavanı fresklerle süslü, duvarları ve tabanı mozaik olan bu Erken Bizans yapısının kazılar paralel olarak yürütülen mozaik sağlamlaştırma ve restorasyon işlemleri yapılmaktadır. 2009 yılı kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra, Tekirdağ İl Özel İdaresince de desteklenmiştir. 2006 yılında başlanan kazıda Tekirdağ İl Özel İdaresinin maddi desteğiyle umulanın çok ötesinde mesafe alınmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı bazilikaya ait çatı, gezi alanı, çevre düzenlemesi, vb. gibi alternatifli tasarım projeleri hazırlamaktadır. Çalışmalar sonuçlandığında yaklaşık 400 m2 büyüklüğünde mozaik döşemeye sahip yapının üzeri kapatılarak çevre düzenlemesiyle birlikte 2012 yılında Türkiye’nin en büyük açık hava mozaik müzesi Marmara Ereğlisi İlçe merkezinde ziyaret edilebilir hale gelecektir.’’
TEKİRDAĞ MÜZESİ 2010 YILI ÇALIŞMALARI
Tekirdağ Müze Müdürlüğünün mevcut teşhir ve tanzim düzenlemesinin 1990 yılında yapıldığını, 2010 yılında hazırlanan proje kapsamında müze tanziminin daha modern ve daha fazla eserin sergileneceği bir sergileme anlayışıyla yeniden yapılandırılacağını belirten Öztürk, 2010 yılında yapacakları çalışmaları şöyle özetledi. ‘’2010 yılında Perinthos Bazilikası ve Heraion Teıchos kazılarına devam edilecek. Ayrıca Barbaros Beldesinden Şarköy İlçesine kadar uzanan kıyı bandında arkeolojik yerleşmelerin tespiti ve belgelenmeleri amacıyla Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin katılımıyla yüzey araştırmaları yapılacaktır. Ayrıca hazırlamakta olduğumuz ‘Tekirdağ Kültür Envanteri’ kitabı da tamamlanarak bastırılacaktır.’’
HABERTRAK GAZETESİ/TEKİRDAĞ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...