***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

1 Mart 2010 Pazartesi

KUR’ANIN ANLAMIYLA BULUŞMAK’ KONFERANSI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

İlahiyatçı Yazar Feyizli, ‘’Allah’la konuşmak Kur’anla, buluşmak da namazla gerçekleşir. Kur’an dünyevi ve uhrevi ilmin kapsını aralayan önemli bir müjdeci, namaz’da insanın Allah’a teslimiyetini gerçekleştiren, huzur bulmasını sağlayan dinin temel ibadetidir’’ dedi.
İlahiyatçı Yazar ve Feyzül Kur’an Mealinin yazarı Hasan Tahsin Feyizli, ‘’Allah’la konuşmak Kur’anla, buluşmak da namazla gerçekleşir. Kur’an dünyevi ve uhrevi ilmin kapsını aralayan önemli bir müjdeci, namaz’da insanın Allah’a teslimiyetini gerçekleştiren, huzur bulmasını sağlayan dinin temel ibadetidir’’
Tekirdağ Sosyal Gelişim Derneği(TESGED) tarafından düzenlenen ‘Kur’anın Anlamıyla Buluşmak’ konulu konferans Valilik Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirildi.
İlahiyatçı Yazar Feyizli konferansına başlarken, Göz nereye bakarsa gönül’ün de oraya kayacağını, gönülle ayak ritminin birleştiğini ve bu şekilde insanların ilim meclisinin gerçekleşeceği salonu doldurduğunu ifade etti.
İmanın gabya inanmakla başladığını, var olan ve görünen, bilinen bir şeye inanmanın çok şey ifade edemeyeceğini ifade eden Feyizli, önemli olanın işaretleri çok net ve belirgin olan ve görünmeyene inanmak olduğuna vurguda bulundu. Konuşmasını ağırlıklı olarak cahiliye dönemi ve cahiliye sonrası olarak belirleyerek bu ortamda konuşmasını sürdürdü.
Feyizli şunları kaydetti. ‘’Kur’an öncesi cahiliye dönemine bakarsak; 0 döneminde kendisine has ilmi ve diğer alanlarda gelişimler açısından kuralları ve uygulamaları vardı. Ama o dönemin en belirgin durumu insanların çeşitli putlara tapmaları idi. Şiirde, edebiyatta, ticarette önemli bir konuma sahip bu insanlar kızlarını utanç vesilesi sayıyor ve onları küçük yaşta canlı olarak toprağa gömüp öldürüyorlardı. Çünkü o dönem aile bağları zayıfladığı ve kadının, kızların ahlaksızlık çemberi içinde zulüm gördüğü bir dönemdi. Bu dönem faizciliğin, tefeciliğin, fakiri ezen hareketlerin, kan davalarının ve soygunculuğun alabildiğine yaşandığı bir dönemdir. Cahiliye dönemi karanlık bir dönemdir. Kur’ansız yaşanan hayat da bir cahiliye hayatıdır. Kur’anın gelmesiyle birlikte bu cahiliye alışkanlıkları ortadan kalkmaya ve toplumda huzur ortamı oluşmaya başladı.’’
İSLAMIN AYDINLIĞI ÇAĞLARI KAPSADI
Kalp gözlerinin açılmadığı, görmediği cahiliye döneminin sona ermesi ile İslam’la müşerref olan insanların örnek hayatlarını sürmeye başladıklarını, toplumların cahiliye döneminin karanlığından kurtulup, İslam’ın aydınlattığı yollarda yürüdüklerini belirten Feyizli, insanların İslam’ın aydınlık mesajlarını iyi alıp hayatlarına yansıttıklarında ortaya çok medeni ve insan haklarına saygılı toplumlar olarak tarihte yerlerini aldıklarını söyledi.
Feyizli, ‘’İnsanın kendine temel alışkanlık yapacağı bir şeyde hayra hayır dememesidir. Din insanları duygusallaştırır. İnsanların hakkına girmemek için uysallaştırır. Her konuda hassaslaştırır. İnsanları Allahın gönderdiği Kur’anın aydınlık mesajları ve Hz Muhammed’in ortaya koyduğu sünnetleri yoğurur ve ortaya; Allaha, insanlara, devletine, vatanına, bayrağına, milletine saygılı, kul hakkından korkan, hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, hortumlama ve diğer başka kötülüklerden korkan ve bunlardan kaçan insan tipi ortaya çıkar. Böylesi bir toplumda menfaatler ön planda olmaz. Hırsızlık, rüşvet, zina, tefecilik vs görülmez. Böylesi bir toplum aydınlanmış bir toplumdur’’dedi.
FELSEFİ ALANDA AYDINLANMA DÖNEMİ
Felsefi alanda da aydınlanma dönemi diye bir dönem başlatıldığını, bu dönemde ortaya çıkan akım ile Allah’ın devreden çıkarılarak ortaya insanın hakim olduğu bir kavram oluşturulduğunu söyleyen Feyizli, bu anlayış çerçevesinde de ölçünün insan aklı olarak benimsendiğini belirtti. İnsanların İslamlaştıkça insanlaştığını ileri süren Feyizli, aydınlığın Kur’anla gerçekleştiğini söyledi.
Konferans açılış konuşmalarında TESGED Başkanı Hasan Üzmezoğlu, AKRA FM Genel Müdürü Naim Güleçyüz ve Kur’anın Anlamıyla Buluşma Platformu Genel Başkanı Avukat İsmail Yıldız konuştular. Salonu dolduran seyirciler konferansı ilgiyle izledi.
HABERTRAK GAZETESİ /TEKİRDAĞ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...