***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

18 Ocak 2010 Pazartesi

ÇORLU BALKAN TÜRKLERİ DERNEĞİ OLAĞAN KONGRESİ YAPILDI

Çorlu Balkan Türkleri Derneği, Sezgin Engin ile devam kararı aldı.
Çorlu Balkan Türkleri Derneği’nin 19. olağan kongresi, Belediye Düğün Salonu’nda yapıldı. Derneğin yeni yönetiminin seçildiği kongreye devlet erkânından ve çevre illerde faaliyet gösteren derneklerden pek çok temsilci misafir olarak katıldı. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CHP Çorlu İlçe Başkanı Emre Köprülü ve Çorlu’daki bazı mahalle muhtarlarının yanı sıra, Çorlu Balkan Türkleri Derneği ile ortak amaçlar taşıyan Balkan Türkleri Federasyonu Edirne Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Temsilcisi Kemal Öztürk, Balkan Türkleri Federasyonu Edirne Teşkilatlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Özgür, Balkan Türkleri Federasyonu Edirne Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Kasapoğlu, Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği Başkanı Nedim Dönmez kongreye katılarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Açılış ve Saygı Duruşunun ardından Divan Kurulu Üyeleri belirlendi. Yapılan oylama sonucunda Kemalettin Avcı Divan başkanlığına seçildi. Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine başlandı. Dernek Başkanı Sezgin Engin, faaliyet raporunu okudu. “Değerli üyelerimiz; Derneğimizin olağan kongresine hoş geldiniz. 2007 yılından bugüne kadar bizler, sizlerin verdiği güvenle yönetim kurulu olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Bu üç yıl zarfı içerisinde ben ve dernek yönetim kurulundaki arkadaşlarım, birlikte yaptığımız faaliyetleri sizlere sunmak istiyoruz. Bizler dernek faaliyetlerini dört başlık altında gerçekleştirdik. Başlıklar; Hizmetlerimiz, Kültürel Faaliyetlerimiz, Sosyal Faaliyetlerimiz ve Sportif Faaliyetlerimizdir,” diyerek söze başladı. Daha sonra dernek bünyesinde yapılan çalışmaları slayt gösterisi eşliğinde anlattı.
“Sizlerin de bildiği gibi 2005 yılından itibaren derneğimiz çok ciddi atılımlar yapmıştır. Yalnız şunu da belirtmek iterim; 2008 yılından itibaren Ankara Sosyal Güvenlik Kurumu, dernek olarak bizim evrakları Bulgaristan’a teslim etme konusunda çeşitli zorluklar çıkarmıştır. Bu sıkıntılara rağmen bizler dernek olarak Ankara ve Sofya’ya yaptığımız ziyaretler sırasında sıkıntıları dile getirmiş ve iki devletin sosyal güvenlik kurumlarıyla konuyu masaya yatırarak bir çözüme kavuşturmuş bulunmaktayız. Şu anda bizler halen yaşam belgelerini toplamakta ve Sofya’ya teslim etmekteyiz.
Bizler sadece Bulgaristan’dan emekli olan kişilerin maaşlarını almasıyla değil, Türkiye’de 2008 yılında çıkan borçlanma yasasıyla ilgili de çalışmalarımızı sürdürmüş bulunmaktayız. Derneğimizin Organize Ettiği Yurt Dışı Borçlanma Toplantısı bunun bir örneğidir. Yasa çıktığı günden itibaren bizler dernek yönetimi olarak Tekirdağ Sosyal Güvenlik Kurumu’nu sık sık ziyaret ederek, onlardan aldığımız bilgileri vatandaşlarımıza duyurmakla ciddi bir sıkıntı yaşadığımızı gözlemledik. Sonuç itibariyle Valilik makamlarından izin alarak Tekirdağ Sosyal Güvenlik Kurumundan bu konuyla ilgili yetkili kişileri Çorlu’ya derneğimizin organize ettiği toplantıya davet ettik. Sizlerin de bildiği gibi biliyorum ki şu an burada bulunan birçok kişi bu toplantıya iştirak etmişti. Orada daha somut cevaplar alarak bizler o günden itibaren Çorlu’da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının borçlanarak nasıl emekli olabileceğini daha ehil bir şekilde duyurmaya başladık. Karşılıklı görüşmelerimizde borçlanmayla ilgili başka sorunlar da meydana gelmişti. Ben bunlardan bir örnek vermek istiyorum. Borçlanarak emekli olmak isteyen kişiler bazılarının maddi durumu buna elvermiyordu. Biliyorsunuz ki borçlanma emri geldikten sonra çıkan meblağı kişiler 90 gün içerisinde bankaya yatırmak zorundaydılar. Yine de biz dernek olarak bu sıkıntıları kendi aramızda paylaşarak bizler çeşitli bankalarla görüşerek finans bank ile mutabakat sağlayarak piyasanın çok altında olan faizlerle dernek üyemiz belgesiyle bu kişilere kredi kullanma imkânlarını sağladık. Borçlanmayla ilgili sıkıntılı konularda Bulgaristan’dan derneğimize gelen avukatlarımız bize yardımcı olmuşlardır. Bulgaristan’dan gelen birçok evraka Çorlu’da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarımız ve dernek üyelerimiz onların aracılığı ile temin etmişlerdir. Değerli dernek üyelerimiz sizler de en az bizim kadar biliyorsunuz ki her ne kadar bizler Türkiye’de yaşasak da bizim her zaman bir parçamız Bulgaristan’dadır. Bizim için Bulgaristan demek konsoloslukta yaşadığımız bazı sıkıntılarla eşdeğerdir. Bizler Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu’nu geçen yıllar içerisinde en az 7-8 sekiz defa ziyaret etmiş bulunmaktayız. Fakat ziyaretlerimiz muhabbet olmamıştır. Bizler sürekli konsolosluğa Çorlu’da yaşayan Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın sıkıntılarını çözmek için gitmişizdir. Ve burada sizlerin karşınızda bizler birçok sıkıntılı konuyu masaya yatırarak konsoloslukta görevli olan Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Sayın Angel Angelov ile çözmüşüzdür.”
Daha sonra kültürel faaliyetlere değinen Engin, konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu Bulgaristan olduğunda bizler sadece sıkıntılı ve sorunlu işleri değil iyi ve güzel günleri de anmak istiyoruz. Dernek olarak bizler Bulgaristan’ın çeşitli illerde bulunan kütüphanelerine dernek arşivimizden ihtiyaç duyulan kitapları gönderdik. Bazı anaokullarının çocuklara daha iyi eğitim verebilmek için dernek olarak onlara televizyon ve vcd oynatıcıları verdik. Bulgaristan’ın tarihi ve kültürü açısından önemli olan yerleri ziyaret ettik. Bunlardan bazıları Demirbaba Türbesi, Şumnu Tombul Camii’dir.
Bizim bir diğer kültürel faaliyetimiz dernek imkânlarıyla bir resim sergisidir. Bulgaristan’dan gelen ressam bir bayanın resimlerini bir hafta boyunca Atatürk Kültür Merkezi sergi salonunda sergiledik. Sergi öncesi katılan kişilere bizzat kendi ellerimizle hazırladığımız küçük bir tanıtım kokteyli dahi verdik. Sergide birçok eseri dernek üyelerimiz beğenerek satın aldılar. Ama şu bir gerçek ki Atamızın resmi görülmeye değerdi. Bu kadar genç bir ressamın elinden bu kadar olgun bir resim ortaya çıkmıştı. Atamız tarih sahnesine Çanakkale Savaşı’nda çıkmıştır.
Derneğimizin Düzenlemiş Olduğu Çanakkale Gezisi de bizlere gurur verici bir olaydır. Çanakkale bizim için de ayrı bir öneme sahiptir. Bilindiği gibi bizler Balkan Türklerinin Çanakkale’de yatan şehitleri vardır. Bizim de yılda bir defa olmak kaydıyla gidip onların kabristanlarında bir Fatiha borcumuz vardır. Bizler bu bilinçle sizlerin de fotoğraflarda gördüğü gibi gidip oraları ziyaret ettik.
Derneğimiz Topolovgrad Tiyatrosu’nun Çorlu’da Sahne Almasını Sağlamıştır. Ben buradan bu kültürel faaliyetti yapabilmemiz için bize öncülük eden Sayın Kemalettin Avcı ve Doktor Aydın Gürbüz’e teşekkür etmek istiyorum. Görüldüğü gibi sadece dernek yönetimi değil, dernek üyelerinin de katılımıyla yapılan faaliyetler çok daha güzel olmaktadır.
Değerli dernek üyelerimiz bu toplantının açılışında olduğu gibi burada da Zorunlu Göçün 20. Yılında Anma Etkinlikleri’nden bahsetmek istiyorum. 2009 yılı Bulgaristan zorunlu göçünün 20 yılıydı. Bizler dernek olarak bu anma törenlerini gününde ve yerinde anmak üzere 7 Haziran 2009 tarihinde kendi imkânlarımızla 400 kişilik bir grup olarak Çorlu’dan Kırklareli Kavaklı Gaziosmanpaşa Göçmen Misafirhanesinde yapılan törene katıldık. Bizler o günü geldiğimiz günleri hatırlayarak çok üzüldük. Ama aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere kapısını açtığı için içtenlikle şükrettik. Oradaki manzaralar konuşulmaz, o kurulu olan Kızılay çadırları anlatılmaz, onlar sadece bizim de yaptığımız gibi sessizlikle anılırlar. Ve bu olayın bir benzerinin Balkanlarda yaşanmaması için bizler Balkan Türkleri Dernekleri çalışmalarımızı gece gündüz sürdürmek zorundayız. Çalışmak kelimesiyle kastım şudur: Bizler Balkanlarda yaşayan Türk varlığını yaşatmak için her türlü çabayı sarf etmekle yükümlüyüz.
2009 Bulgaristan Genel Seçimleri bunun bir örneğidir. Bizler 2009 yılında Bulgaristan Genel Seçimleriyle ilgili her türlü girişimde bulunduk. Çorlumuzda diğer derneklerle bir araya gelerek bir seçim komisyonu oluşturduk. Bulgaristan konsolosluğunun talebi üzerine Valiliğimizin yazısına istinaden Balkan Türkleri Derneği’nin 2009 Temmuz seçimlerinde çalışması sayesinde Çorlu’da çeşitli okullara 15 tane seçim sandığı getirtmeyi başardık. Burada da emeği geçen tüm dernek üyelerimize bizlere bu süreçte yardımcı olan yerel yönetimlere teşekkürü borç biliriz.
Evrensekiz’de Bulgaristan Göçmenleri Derneğin Açılışına bizler dernek yönetimi olarak katıldık. Bulgaristan Türklerinin örf ve adetlerini yaşatmak isteyen her derneğe geçmişte olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz.
Derneğimizin Organize Ettiği Atatürk Evi Ziyareti
Yıllardır özlemini çektiğimiz Atatürk Evi ziyaretini dernek olarak geçen yıl gerçekleştirdik. Bizler her zaman Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile gurur duyuyoruz. Ancak yaptığımız Selanik ziyareti bizleri çifte gururlandırdı. Bunun sebebi Büyük Önderimizin bir Balkanlı olmasıdır.
Derneğimiz Kurban Bayramında İhtiyaç Sahiplerine yardımda bulunmuştur. Geleneksel olarak son birkaç yıldır bizler ihtiyaç sahiplerine imkânların elverdiği ölçüde yardım ettik. Fakat bu yardımları yaparken bizler hiçbir zaman gösterişe kaçmadık,” dedi.
Derneğimiz,12.12.2009 tarihinde Hak Ve Özgürlükler Hareketi Kongresi’ne katıldı diyen Engin; “Bizler Bulgaristan Türklerinin haklarını kazanmalarını, örf ve adetlerini yaşatmayı hedefliyoruz. Bu konuda çok önemli adımlar atılmasını sağlayan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin 7. Olağan kongresine misafir olarak katıldık. Ayrıca derneğimiz Bulgaristan’da Çeşitli Üniversitelerde Öğrenci Gönderme Protokolleri İmzalamıştır. Derneğimiz Türkiye’de üniversitede okuma imkânı bulamayan öğrencilerin yüksek öğrenim olanaklarından yararlanabilmeleri için Bulgaristan’ın çeşitli illerinde bulunan üniversitelerle protokol imzalamıştır. Derneğimiz kültürel etkinlikler kapsamında bir köy camisine de yardımda bulunmuştur. Ata topraklarımız olan Bulgaristan’dan tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması yönünde çalışmalar yaptık. Talepler doğrultusunda bir köy camisine yardımda bulunduk. Bazı yönetim kurulu üyelerimiz camiyi ziyaret etti. Yapılan yardımın yerine ulaşıp ulaşmadığını yerinde denetledi,” diye konuştu.
Sosyal faaliyetler başlığı altında çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirten Engin, sözlerini şöyle sürdürdü. “Dernek bünyesinde oluşturduğumuz bir fidanlığımız bulunmaktadır. Fidanlığımız bizim gibi baktığımız bir yerdir. Fidanların büyüdüğünü gördükçe bizler de yaşlandığımızı görüyoruz. Fakat atalarımızın dediği gibi fidan sevgiyle büyür. Bizim fidanların büyüklüğü bizim onlara verdiğimiz değeri de ölçer. Değerli dernek üyeleri resimlerde gördüğünüz gibi bizler çok değerli bir üyemizi geçen sene kaybettik. Şairimiz Latif Karagöz’ü şükran ve minnet duygularıyla anıyoruz.
Derneğimizin her yıl 8 Mart Kadınları günü dolayısıyla bir dayanışma ve kaynaşma yemeği düzenlemektedir. Sizlerin de desteğiyle bu etkinliğimiz geleneksel hale gelmiştir. Birçok kurum ve kuruluş bu tür etkinliklerde bilet satışlarında sıkıntı yaşarken şunu da vurgulamak istiyorum: Balkan Türkleri Derneği’nin düzenlediği Kadınlar Günü Gecesinin biletlerini her zaman çok çabuk tükenmiş olup hep de bilet alamayıp bize küsenler olmuştur.
Hak Ve Özgürlükler Hareketi’nin Çorlu’da Verdiği İftar Yemeği
Hak ve Hareketler Partisi’nin Çorlu’da verdiği iftar yemeğine dernek yönetimi olarak katıldık. Yıllardır özlediğimiz parti yöneticileriyle ve seçilmiş milletvekilleriyle güzel bir iftar yemeği yedik ve bu yemekte birçok sıkıntılı olan konuyu dile getirme fırsatı bulduk.”
Dernek üyelerinin çalışmalarının desteklendiğini ve çeşitli alanlarda başarılı olan kişilerle gurur duyduklarını belirten Engin, dernek üyeleri olan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ile Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan`ı da dernek olarak ziyaret ettiklerini ve görevlerinde başarılar dilediklerini söyledi. Engin, üyelerinin Belediye Başkanlığını kazanmış olmasının haklı gururunu yaşadıklarını da dile getirdi.
Dernek bünyesinde yürütülen sportif faaliyetleri anlatan Engin, “Sportif faaliyetlerimizin sayı bakımından az olmalarına rağmen bizler katıldığız turnuvalarda ciddi başarılar elde ettik. Masa tenisi takımımız bizzat derneğimizin katkıları ve çabalarıyla Tekirdağ Lig usulü müsabakalarda üçüncü olmayı başardı. Daha sonra katıldığımız iki ayrı halı saha turnuvasında dernek takımımız finallerde ikinci olmuştur. Bizim derneğimize bu gururu yaşatanlar ve yaşatacak olanlar olduğu müddetçe ben inanıyorum ki Balkan Türkleri Derneğimiz büyümeye ve daha geniş bir aileye sahip olmaya devam edecektir,” diyerek sözlerini bitirdi.
Üç yıllık dönemi kapsayan faaliyet raporunun okunmasından sonra Divan Başkanı Kemalettin Avcı tarafından oylamaya sunuldu. Rapor delegelerin oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra gündem maddeleri arasında yer alan ödül törenine geçildi. Balkan Türkleri Dernek Başkanı Sezgin Engin, Yönetim kurulundan ayrılan 5 üyeye önceki dönemde yaptıkları çalışmalardan dolayı plaket takdim etti.
Konuşmaların ardından Sezgin Engin başkanlığındaki tek liste ile seçime gidildi. Seçim sonunda Sezgin Engin başkanlığa yeniden getirilirken yönetim kurulunda, Osman Öztürk, Güner Çetin, Sedat Şentürk, Ahmet Özgür, Yahya Mutlu, Hasan Ergün, Sunay Çolakoğlu, Ali Bilgin, Tezcan Demirkol ve Altes Öztürk yer aldı. Denetim kurulu Kemalettin Avcı, Dinçer Dinç ve Ferhat Kurtulmuş, disiplin kurulu ise Bedri Yurtsever, Ali Karaduman ve İsmail Kocaosmanlar isimlerinden oluştu.
HABER VE FOTO:RECEP KARAGÖZ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...