***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Ocak 2010 Cumartesi

Barış’ın soru önergesi cevaplandırıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Tansel Barış’ın Sağlık Bakanlığına 4 adet uçak ambulans ve 17 adet helikopter ambulans kiralanması ile ilgili olarak verdiği soru önergesi Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından cevaplandı.
HABER VE FOTO: Fırat ÇALIŞKAN
Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi
Barış yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından kendisine verilen cevabı bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından soru önergesine aşağıdaki cevaplar verildi.
Hava Ambulans Hizmeti Alım ihalesi 02.04.2008 tarihinde yapılmıştır. İhaleye katilim için teklif sahibinin veya iş ortaklarından birinin hava taksi isletme ruhsatı olması istenmiştir. İhaleye THK Gökçen Havacılık Firması ile Koçoğlu İnş. San. Ve Tic. A.S. Koçoğlu Havacılık A.Ş. Global Teknik Elk. Yazılım Müh. Havacılık San. Ve Tic. A.Ş., Güneydoğu Havacılık İşletmesi Ltd. Şti. firmalarından oluşan ortak girişim grubu teklif zarfı vermişlerdir. İhale 134.865.000- Avro bedel karşılığında 1800 gün (beş yıl) süreyle Koçoğlu İnş. San. Ve Tic. A.Ş.'nin en büyük hisseye sahip olduğu ortak girişim grubuna ihale edilmiştir.
İhale sürecinde üç firmanın ihale tarihinin ertelenmesine ilişkin talepleri; erteleme için gerekli olan kanuni süre içerisinde yapılmadığından idaremizce kabul edilmemiştir. Konuyu re'sen inceleyen Kamu İhale Kurumu, 08.07.2008 tarih ve 2008/UH. Z-2950 sayılı kararı ile Bakanlığımızca yapılan işlemin yerinde olduğunu teyit etmiştir.
İhaleye teklif zarfı veren Gökçen Havacılık sadece uçak ambulans teklifi verdiği için değil,
İhaleye katilim için gerekli belgeleri tam ve usulüne uygun olarak vermediği için ihale komisyonunca değerlendirme dışı bırakılmıştır. İhaleyi kazanan ortak girişim grubu içerisinde ihaleye katilim şartı olarak istenen Hava Taksi İşletme Ruhsatı’na sahip, ihale öncesinde de bu sektörde çalışmakta olan bir ortak bulunmaktadır.
İhaleyi alan ortak girişim firması 28.10.2008 tarihinde 2 helikopterle işe başlamıştır. Zeyilname gereğince kalan 5 helikopterin cezasız olarak en geç 20.11.2008 tarihine kadar göreve başlatılması öngörülmüş firmaya ek bir sure verilmemiştir. Bunun ötesinde meydana gelen gecikmelerde ceza şartı uygulanmıştır. Sözleşmede yer alan cezalar kesilmiştir. Polonya'dan alınan helikopterin 31.01.2009 tarihinde kaza geçirerek düşmesi, sürece olumsuz bir etkide bulunmamıştır.
Dünyada doğrudan ambulans helikopter olarak üretim bulunmamakta olup, helikopterler uygun tıbbi ekipman ile donatılmak suretiyle ambulans haline getirilmektedir. Her bir helikopter ambulans için Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gerekli kontroller yapılarak uçuşa elverişlilik, Bakanlığımızca da ambulans uygunluk belgesi verilmektedir.
İhaleyi kazanan ortak girişim grubunun içinde, hava taksi işletme ruhsatı bulunan ve ihale öncesinde de bu sektörde çalışmakta olan bir ortak bulunmaktadır. İhale Süreci Kamu İhale Kanunu mevzuatlarına uygun olarak yapılmıştır. İhale, helikopter satın alma ihalesi değil kiralama yöntemiyle hizmet alımıdır. Hava Ambulans helikopteri hizmetinde yalnızca helikopter temini, hizmetin sunumu için yeterli değildir. Asıl unsur hizmetin sunumu ve devamlılığını tesis etmektir. Hizmet havacılık ve sağlık gibi iki farklı alanda çalışan unsurları bir arada bulundurmayı gerektirmektedir. Ülkemizde nispeten yeni olan bu alanda özel eğitimli personel ihtiyacı vardır. İhale gereği bunun sağlanması da yükleniciye aittir. Hizmetin toplam bedeli 134.865.000 Avro dur.
Hukuka uygun olarak tamamlanmış bu ihalenin iptali vatandaşımızın hakki olan hizmetin daha da gecikmesine yol açacaktır. Bu hususun basında yer alması üzerine, konuyu re'sen inceleyen Kamu İhale Kurumu da, 08.07.2008 tarih ve 2008/UH. Z-2950 sayılı kararı ile Bakanlığımızca yapılan işlemin yerinde, hukuka uygun olduğu tespit edilmiştir.
On yıllardır gerçekleştirilmeye çalışılan bu hizmetin Hükümetimiz döneminde gerçekleştirilmiş olmasının haklı gururunu yaşıyor, ambulans helikopterlerle bu güne kadar 2300 civarında vatandaşımızın hayatının kurtarılmış olmasının mutluluğunu vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Bakanlığımız bugün olduğu gibi gelecekte de vatandaşlarımıza layık oldukları en iyi hizmete verebilmek için azami gayret içerisinde olacaktır.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...