***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

7 Ocak 2010 Perşembe

GÜRSOYLAR KOLEJİ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Bilinmeyen Yönleriyle Sarıkamış
Tarihimizde geçen önemli olayları hatırlamaya ve hatırlatmaya devam eden Gürsoylar Koleji, gerçekleştirdiği etkinlikle 95 yıl aradan sonra hâlâ güncelliğini koruyan Sarıkamış Harekâtı’nı hafızalarda canlandırırken harekâtta verdiğimiz binlerce şehidimizi saygıyla andı.
Gürsoylar Koleji, tüyler ürperten olayın yıldönümü (22 Aralık 1914–15 Ocak 1915) olması sebebiyle 6 Ocak 2010 Çarşamba günü, öğretmenlerinin ve öğrencilerinin katıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Salih Koralp GÜREŞİR’in katıldığı sunumda, öğrencilere, 1. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllarda Osmanlının durumu, savaşta kendisinin yanında yer alması için Almanya’nın Osmanlı İmparatorluğu’na önerdiği maddi anlaşma, Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa girmesinde ve Sarıkamış Harekâtı’nın vahim bir şekilde sonuçlanmasındaki rolüyle, Enver Paşa ile ilgili bilinmeyen ayrıntılar hakkında bilgiler verildi.
Seminerde Yıldız KENTER’İn sesiyle, Yaşar KEMAL’in “Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana” adlı romanından okunan bölümler, belki de birçok kişinin ilk defa gördüğü harekât sonrası çekilen Sarıkamış şehitleri görüntüleriyle birleşince salonda bir yas havası yaşandı. Harekât bittikten ve buzlar çözüldükten sonra, Ruslar tarafından çekilen görüntüler, şehitlerimizin Ruslara karşı değil; ama kışa, dondurucu soğuğa ve açlığa karşı verdiği mücadelenin vahametini gözler önüne seriyordu.
Öğretim Görevlisi Salih Koralp GÜREŞİR, Sarıkamış Harekatı dolayısıyla asker ve sivil toplam 120.000 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Genelde 90.000 askerden bahsedildiğini ifade eden GÜREŞİR, bu şehitlere erzak yardımı götürmek isterken yolda donarak yaşamını yitirenleri ve harekât sonrası yaşanan tifüs salgınından dolayı hayatını kaybedenleri de ekleyince, kayıpların miktarının daha fazla olduğunu vurguladı.
Tarihte zaferlerden çok az; ama yenilgilerden çok şey öğrenileceğini belirten GÜREŞİR, bu kadar fazla kayıp verilerek tarihimizde iz bırakmış bir olayın ve şehitlerimizin, kendisi de Sarıkamışlı olan Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ’in çabalarıyla ancak 2004 yılı itibariyle hak ettiği önemi kazandığını dile getirdi.
Sabırları ve konuya gösterdikleri duyarlılık için Gürsoylar Koleji yöneticilerine ve öğrencilerine teşekkür eden Salih Koralp GÜREŞİR’e teşekkür belgesini, geçmişte kendisinin de öğretmeni olan Gürsoylar Koleji Türkçe öğretmeni Salih ÖZKUL verdi.
Özel Gürsoylar Koleji

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...