***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

14 Eylül 2009 Pazartesi

Keşan İlçesine Kadıköy’den 10 gün su yok











Önceki gün sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağmur nedeniyle Kadıköy Barajı tesislerindeki terfi binası sular altında kaldı. Baskın nedeniyle binanın elektrik sistemi, motorları ve pompalarının devre dışı kaldığını bildiren Keşan Belediyesi Su İşletmesi Müdürü Ali Toker, Keşan’a yaklaşık 10 gün buradan su verilemeyeceğini bildirdi. Toker, şehrin su ihtiyacının, Kumdere’deki kuyulardan sağlanacağını belirterek, vatandaşların su tüketiminde dikkatli olmasını istedi.
Geçen cumartesi günü sabah saatlerinde başlayan ve zaman zaman şiddetini artırarak akşama kadar süren yağmur, bölgede su baskınlarına, tarım arazilerinde zararlara ve ulaşımın aksamasına sebebiyet verdi. Yağmurda en büyük zararı gören yerlerden biri, Keşan Belediyesi’nin, Kadıköy Barajı’ndaki tesisleri oldu. DSİ’nin A-1 çıkış kanalının, seli taşıyamaması nedeniyle taşan sular, yüksek kesimlerden inen sularla da birleşerek, Keşan’a su sağlayan ana terfi binasını bastı. Baskın nedeniyle binanın elektrik sistemi, motorları ve pompaları devre dışı kaldı. Keşan Belediyesi Su İşletmesi Müdürü Ali Toker, 30 yıldır böyle bir baskın görmediğini belirterek, “İyi ki bir ay önce binanın doğu tarafındaki hendeği temizlemiş ve açmışız. Eğer orası da olmasaydı, baskının etkisi çok daha büyüyecekti.” dedi. Toker, bu durumda en az 10 gün Kadıköy Barajı’ndan Keşan’a su verilemeyeceğini ve şehrin ihtiyacının Kumdere’deki tesislerden karşılanacağını vurgulayarak, vatandaşların su tüketiminde çok dikkatli olmalarını istedi.
TOKER MAHSUR KALDI
Ali Toker ve iki personeli, Kadıköy’deki tesislere giderken, saat 13.00 sıralarında, Şükrüköy yakınlarında, bindikleri traktörün suya gömülerek stop etmesi sonucu mahsur kaldı. Suların yükselmeye devam etmesi nedeniyle, traktörün üzerine çıkmak zorunda kalan Toker ve yanında bulunanlar, Keşan Belediyesi’ne ait iş makinesinin yardımı ile kurtarıldı.
KADIKÖY’DEKİ SU MİKTARI YÜKSELDİ
Yağmur, hayatı olumsuz etkilemesinin yanı sıra, uzun süredir susuzluk çeken Kadıköy Barajı’nın yüzünü güldürdü. Yağışlar sonucu, su miktarı aylardır minimum seviyede seyreden Kadıköy Barajı’na yaklaşık 5 milyon metreküp su geldi. Barajdaki su miktarı, 10 milyon metreküpü aştı. Artışın sürmesi bekleniyor.
RESTAURANTLAR VE EKİLİ ALANLAR SU ALTINDA KALDI
Yağmur suları; Şükrüköy, Seydiköy, Kadıköy ve Bahçeköy’deki bahçelere ve ayçiçeği tarlaları ile Keşan-Gelibolu Kara Yolu üzerindeki restaurantlara zarar verdi. Söz konusu köyleri Keşan-Gelibolu Kara Yolu’na bağlayan yolun değişik kesimlerinde yükselen sular nedeniyle çok sayıda araç kısa süreli mahsur kaldı.
EKİLİ ALANLARDA ZARAR BÜYÜK
Yağmur nedeniyle bahçecilik ve seracılık yapan köylerde de büyük zarar meydana geldi. Seydiköy Muhtarı Vedat Kılıç, ekili tarım arazilerinde sağlam mahsul kalmadığını bildirdi ve şöyle dedi: “Yağmur nedeniyle sular bütün ekili arazileri kapladı. Köyümüz genelde sebze ve meyvecilikle geçimini sağlıyor. Zararımız büyük, her yerde su var. Ve sebzeler suyun altında kaldığı için bunların tekrar yenebilir hale getirilmesi imkansız.” dedi. Mahmutköy Muhtarı Şükrü Avcu, köyde tarım arazilerinin yanında, kendi evi de dahil olmak üzere, alçak yerlerdeki evlerde su basmaları meydana geldiğini kaydetti. Avcu, zararın, Kadıköy Barajı’ndan sulama drenajları açılmadığı için büyük olduğuna dikkat çekti. Kadıköy Barajı Dokuzdere ve Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ali Özkan ise bölgedeki tarım arazilerinin %80’inde zarar olduğunu ve bu ekili alanların tarım sigortasının bulunmaması nedeniyle üreticilerin kaybının büyük olacağını ifade etti.
KEŞAN MERKEZİ
Yağmur suları, Keşan merkezinde de özellikle Yenimescit ve Mustafa Kemal Paşa mahallelerinde etkili oldu. Söz konu mahallelerdeki çok sayıda evi su bastı, bazı evlerin duvarları yıkıldı ve suların akması için duvarlar vatandaşlar tarafından delindi. Keşan Belediyesi’ne bağlı ekipler de su basan evlere müdahale ederek, suları motopomplarla boşalttı.
PAZAR KURULAMADI
Aşırı yağıştan, cumartesi günleri kurulan Keşan Pazarı da nasibini aldı. Bölgenin en büyük pazarı olan Keşan Pazarı kurulamadı. Çok az sayıda müşterinin geldiği pazar yerinde açılan tezgah sayısı da sınırlı kaldı ve bu tezgahlar da kısa sürede toplandı.
KEŞAN-MALKARA ARASINDA YOL ÇÖKTÜ
Yağmur suları, Keşan-Malkara Karayolu’nda da hasara neden oldu. Yolun 17. kilometresindeki, Kadıköy yol ayrımında bulunan köprünün girişinde meydana gelen yaklaşık yarım metre derinliğindeki çökme nedeniyle, ulaşım, trafik ekiplerinin kontrolünde, duble yolun sağlam bölümünden sağlandı. Yoldaki hasar Karayolları ekipleri tarafından onarıldıktan sonra, ulaşım akşam saatlerinde normale döndü.
KAYNAK:MEDYA KEŞAN/14 EYLÜL 2009 PAZARTESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...