***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Bakan Babacan esnafın sıkıntılarını gidermek için çalıştıklarını söyledi


Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fuat Şeker, TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) yönetim ve denetim kurulu ile birlikte Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la bir görüşmede bulundu.
Ankara’da 18 Haziran tarihinde yapılan görüşmede esnaf ve sanatkarların, büyük mağazaların faaliyetleri nedeniyle yaşadığı sıkıntılar dile getirilirken, marketlerin işleyiş süreçleriyle ilgili çıkarılması planlanan kanunun, halen TBMM’den geçmemesi de gündeme getirildi. Fuat Şeker, Bakan Babacan ile yapılan görüşmeyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Toplumda önemli bir yeri olan ve sayıları 10 milyonluk bir bölüme tekamül eden, esnaf ve sanatkarlarımızın piyasa ve pazar ekonomisi içindeki yerinin değerlendirilmesi, mevcut sorunlarının çözümlenmesi, kredi ve teşvik sistemlerinden etkin bir şekilde yararlanmaları konusunda Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan’a haklı beklentilerimizi dile getirdik. Zor ekonomik ve sosyal koşullar altında faaliyetlerini sürdüren esnaf ve sanatkarlarımızın temel sorunlarını ve buna ilişkin çözüm önerilerini sayın bakanımıza ilettik.
Yaptığımız görüşmede ilettiğimiz durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
Büyük mağaza kuruluş ve faaliyetlerini izne bağlayan yasa taslağı marketlerin lobileri yüzünden bir türlü TBMM’ne intikal ettirilememiştir. Sosyal güvenlik destek primleri kaldırılmalı, prim ödeme gün sayısı düşürülmeli, işverenin prim ödeme yükü azaltılmalıdır.
Hizmet sektöründeki esnafın da bir an önce cansuyu kredilerinden yararlanması sağlanmalı ve esnaf kredileri, şahıs limitlerinin yükseltilmesi, vade uzatımı, faiz indirimi gibi desteklerle daha cazip hale getirilmelidir.
Dolaylı vergiler başta olmak üzere vergi oranları indirilmelidir. Deniz ve ticaret odalarına kayıtlı olan tacirler için uygulanan ÖTV’siz akaryakıt alım uygulamasından, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olan esnafımızın yararlanması sağlanmalıdır.”
Fuat Şeker mesleki eğitimin önemine de değindikleri görüşme esnasında, bu eğitime yönelik kanun maddelerinin etkenlik derecesini de söylemlerine eklediklerini belirtti. Şeker, açıklamalarına şöyle devam etti:
“3308 sayı meslek eğitimi kanunun beceri gerektiren mesleklerde işyeri açacaklardan ustalık belgesi aranması ile ilgili 30. maddesini geçersiz hale getirerek mesleki eğitim sistemimize darbe vuran, aynı meslek dallarında faaliyet göstermekle birlikte farklı uygulamalara tabi tutulan esnaf ve sanatkarlar ile TOBB üyeleri arasında haksız rekabete ve üye kaydetme karışıklığına sebep olan 5174 sayılı TOBB kanunun 102. maddesi iptal edilmeli ya da değiştirilmelidir. Esnaf ve sanatkarların meslek eğitimi ve gelişiminde elzem bir metot olan çıraklık eğitimi geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.”
4925 sayılı karayolları taşıma kanunu ve yönetmeliği uygulamaları sonucu talep edilen yüksek yetki ve yeterlilik belge ücretleri ve istiap hadleri nedeni ile mağdur edilen şoför ve araç sahibi esnafın mağduriyetinin daha uygulanabilir düzenlemeler getirilerek giderilmesi gerektiğini söyleyen Fuat Şeker, açıklamalarının sonunda, Bakan Babacan’la olan görüşmelerinde son olarak dile getirdikleri durumu şu şekilde ifade etti:
“Kurucu kurum ve kuruluşların lokal adı altında lokanta hizmetleri vermesi bu sektördeki esnafımızında haksız rekabet ortamı oluşturmasını tetiklemektedir. Bir an önce bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz. Sayın Bakanımız sorunlarımızın çözümü noktasında gerekli çalışmaların yapıldığı ve devam ettiğini vurgulayarak esnaf teşkilatına yakınlıklarını dile getirdiler.”
Fuat Şeker, Bakan Babacan’la olan görüşmeden sonra Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan’la da görüştüklerini söyleyerek, kendileriyle güncel ve iktisadi değerlendirmeler üzerine bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

KAYNAK:www.gazetetrakya.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...