***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

24 Kasım 2009 Salı

MEYVE SULARINDA KULLANILAN GIDA KATKI MADDELERİ

Gıda güvenliği çok önemli bir konudur. Gıda güvenliği, tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesi demektir. Gıda kaynaklı hastalıklar dünyada giderek çok ciddi boyutlara varmaktadır. Bunu önlemek için aldığımız ürünlerin içeriğini bilmek zorundayız ve bunları kontrol etmek zorundayız içeriğine dikkat etmeliyiz. Bu çalışmada küçükte olsa sizlere faydalı olacağını düşünmekteyim. Benim kişisel fikrim şudur meyve sularında en katkısız en saf olanı almak zorundayız. Aşağıda sizlere gıda katkı maddeleri nedir, E kodu nedir gibi açıklamalar yapmaya çalıştım.
Gıda katkı maddeleri nedir?
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, seçilen teknoloji gereği kullanılan işlem veya imalat sırasında kalıntı ve türevleri mamul maddede bulunabilen, gıdanın üretilmesi tasnifi işlenmesi hazırlanması ambalajlanması taşınması depolanması sırasında gıda maddesinin koku görünüş yapı ve diğer niteliklerini korumak düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir.
Türk gıda kodeksi yönetmeliğinde 300 civarında gıda katkı maddesinin çeşitli gıdalarda değişen miktarlarda kullanılmasına izin verilmiştir. Avrupa birliğinde kullanımına izin verilen gıda katkısı sayısı 297dir.
E kodu nedir?
Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa birliğinin (EC) simgesi olan E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır.
Gıda katkı maddelerinin güvenli kullanımı için çalışan uluslar arası kuruluşlar
-Kodeks Alimentarius komisyonu (Codex Alimentarius Commission)
-Jecfa (The joint FAO/WHO Expert Committee on food Additives Gıda katkıları FAO/WHO ortak uzmanlar Komitesi
-JMPR (The joint FAO/WHO Meeting on Pesticides Residues- Pestisit FAO/WHO Ortak toplantısı)
-Eu scıentıfıc commıttee on food (SCF)
-FDA (Food and drug administration Birleşik Devletler Gıda ve ilaç Dairesi
Bazı meyve suyu üretiminde kullanılan gıda katkı maddeleri sadece E 300 E330 E211 E160a E414 E951 E950 E954 kullanılmaktadır.
E300 Acorbic Acid
Un işleme ajanı c vitamini sentetik olarak glikozdan sağlanabilir.
E330 Citric Acid
Gıda asidi doğal turunçgillerden elde edilir
E950 Acesulfame Potassium
Yüksek yoğunluklu kalorisiz tatlandırıcı şekerden yaklaşık olarak 200 kat daha fazla tatlandırır.aspartam sakarin ce assülfam potasyumu en kötü 10 katkı listesine dahil edilmiştir.Bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir ve kanser riskini arttırabilir.
E951 Aspartame
Suni tatlandırıcı çok fazla yan etiksi var bazıları aspartama karşı alerji duyar bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur.
E 954 Saccharines
Suni tatlandırıcı kanserojen olarak bilinen toluenden elde edilir 1977 de Amerika’da yasaklandı.bu ürünün kullanılması sağlığa zararlı olabilir
E414 Acacia
Acacia Senegal ağacının özsuyundan alınır
E 211: Sodyum benzoat / Benzoik asit sodyum tuzu
Düşük kalitede gıda koruyucu ve tat değiştirici portakal sularında yüksek miktarda bulunur kurdeşene neden olduğu astımı ağırlaştırdığı bilinir.
E160(A)
KAYNAKLAR
Prof.Dr.Dilek Boyacıoğlu İTÜ Gıda Müh bölümü
Egemen A.Demir N.Akşit S ve ark besin zehirlenmeleri sağlıksız beslenmenin bir göstergesi Beslenme diyet dergisi 30

Mehmet Zeki Aydeniz
Gıda Teknikeri
m.z.aydeniz@gmail.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...