***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

13 Ekim 2009 Salı

Vali Aydoğdu; 2010 Yılı Kırklareli İçin Meyve, Sebze ve Üzüm Yılı Olacak


Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu geçtiğimiz günlerde yapılan “3. Geleneksel Bağbozumu Etkinlikleri”nde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren Üzüm Yetiştiricilerinin Bağları’nı gezerek, Kızılcıkdere ve Deveçatak Köylerinde, Köylülerin sorunlarını dinledi.
Vali Cengiz Aydoğdu 02 Ekim 2009 Cuma günü gerçekleştirilen “3. Geleneksel Bağbozumu Etkinlikleri”nde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren Üzüm Yetiştiricilerinin Bağları’nı gezerek üreticilerden bilgiler aldı.
Vali Aydoğdu ayrıca, Bağ yerlerinin bulunduğu Kızılcıkdere ve Deveçatak Köylerinde, köy sakinleri ile de görüşüp dertlerini dinledi.
İlk olarak, “Şaraplık Üzüm” Dalı’nda 1. olan Mutlu Yavaş’a ait Kızılcıkdere Köyü’ndeki Bağlığı ziyarette bulunan Vali Aydoğdu, “Sofralık Üzüm” Dalı’nda 1. olan ve aynı yerde bulunan Hasan Gülder’e ait bağlığı gezdi.
Vali Aydoğdu üzüm üreticilerinden bağları hakkında bilgiler alarak kendisine ikram edilen Üzüm, Üzüm Suyu ve Hardaliye’nin tadına bakmayı da ihmal etmedi.
- Deveçatak Köyü’nde Kırklareli’nin “Bağ Beyi” ziyaret edildi...
Kızılcıkdere’deki ziyaretini köy kahvesinde, köy halkı ile yaptığı sohbet ile tamamlayan Vali Aydoğdu ve beraberindekiler daha sonra, Deveçatak Köyü’ne geçtiler.
Burada da yine aynı etkinlikler kapsamında düzenlenen yarışmada “Bağ Beyi” olarak seçilen Rahman Yaşar Özkaynak’a ait Bağlığı gezen Vali Aydoğdu, bağ sahibinden ürettiği üzümlerle ilgili bilgiler alarak, bağ sahibi Rahman Yaşar Özkaynak’a verilen “Bağ Beyi” plaketini bağın girişine astı. Bağ ziyaretinin ardından Vali Aydoğdu ve beraberindekiler köy kahvesine geçerek, Deveçatak Köy sakinleriyle buluştu.
Vali Aydoğdu “Bağ Prensi”ni de ziyaret etti…
Köylerdeki gezilerini tamamlayan Vali Aydoğdu ve beraberindekiler daha sonra “3. Geleneksel Bağbozumu Etkinlikleri”nde düzenlenen yarışmada “Bağ Prensi” seçilen Nurettin Nişikli’ye ait şehir merkezindeki Bağlığı da ziyaret etti. Burada Vali Aydoğdu ve beraberindekilere Nurettin Nişikli tarafından üreticiliğini yaptığı üzümlerle ilgili bilgiler verildi. Vali Aydoğdu, daha sonra Nurettin Nişikli’nin aldığı “Bağ Prensi” plaketi Bağ Evi’ne asarak onura etti.
- “2010 yılı Kırklareli için Meyve, Sebze ve Üzüm Yılı olacak”
Ülkemizin topraklarının çok verimli bir yapıya sahip olduğunu belirten Vali Cengiz Aydoğdu, Trakya özellikle de Kırklareli’nin bu konuda çok büyük imkanlara sahip bulunduğunu belirterek yapılan geziyle ilgili olarak değerlendirmede bulundu.
Vali Aydoğdu, 2010 yılının Kırklareli için Meyve, Sebze ve Üzüm Yılı olacağını belirterek;
Ülkemizin toprakları Allah’a şükür çok iyi imkanlara sahip. Çünkü bizim toprağımız çok verimli. Henüz toprağımızı kimyevi maddelerle çok fazla bozmadık. Organik ya da organiğe yakın ürünleri Türkiye’nin her yerinde üretme imkanına sahibiz. Bu açıdan da Trakya, özellikle de Kırklareli bu konuda çok büyük imkanlara sahip durumda bulunuyor.
İlimizde Tarım’da stratejik bir yönlendirme yapabiliriz. Burada geleneksel olarak Hububat, Ayçiçeği ve Pancar’ın yanında sebze ve meyve konusunda da sürdürülebilir ve bizden sonra da devam ettirilebilir adımlar atabiliriz. 2010 yılındaki Valiliğimizin gündemi bu. Bu konuda görüşüp konuştuğumuz üreticilerimizde, köylülerimizde, vatandaşlarımızda iyi bir bilinç gördük. Bu bilinçli durum bizleri sevindirdi, memnun etti.
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğümüzün çalışmaları ile Kırklareli İl Özel İdare Müdürlüğümüzün desteğiyle 2010 yılında Kırklareli’ni Sebze ve Meyve, pilot olarak da Üzüm Yılı ilan ediyoruz. Bu konuda da elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Yapılan bu faaliyetlerin görülüp tanıtılmasında. Diğer çiftçilerimizin bu konularda teşvik edilerek, motivasyon olmasında siz basınında çok büyük önemi var. Bu konularda sizlerinde desteklerinizi bekliyoruz.”dedi.
Üzüm yetiştiricilerine yönelik olarak yapılan geziye; Vali Cengiz Aydoğdu başta olmak üzere, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Mehmet Yiğit, İl Özel İdare Genel Sekreteri Raif Kelep, İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı, Bitki Koruma Şube Müdürü Süleyman Diril, Üzüm Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Korur, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turan Altıntel ile Tarım Müdürlüğü personeli katıldı.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...