***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

9 Ağustos 2009 Pazar

Selimiye Camii'nin Dünya Mirası Listesine alınması çalışmaları sona yaklaştı

UNESCO Dünya Mirası Ön Listesinde (Tentative List) yer alan Edirne Selimiye Camii’nin Gerçek Listeye alınması için Edirne Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı.Yapılan açıklamada Edirne Belediye Başkanlığı AB ve Uluslararası İlişkiler Bürosu tarafından yürütülen çalışmaların ilk ayağını oluşturan Başvuru Dosyası hazırlığında, UNESCO’nun Dünya Miras Sözleşmesinin Yürütülmesi için Uygulama Rehberi Ek-5 (WHC. 08\01, Ocak 2008) çerçevesinde son aşamaya gelindi. Bu rehbere göre anıt esere ve külliyesine ait bilgilerden başlayarak eserin tanımlanması ve diğer yapılarla karşılaştırılması yapılarak caminin olağanüstü evrensel değerleri, eseri etkileyen faktörler ve koruma- durumu verilerle ortaya konuldu. Sözkonusu veriler, Valiliğin ilgili birimleri (Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü), Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Edirne Tabiat Varlıkları ve Koruma Kurulu, Trakya Üniversitesi gibi resmi kurumlarla görüşülerek derlenmektedir.
Başvuru Dosyası’nın hazırlanması ile ilgili ulusal ve uluslararası arşivler taranarak şu ana kadar 140 kaynağa ulaşılmış olup kaynak araştırmaları halen devam etmektedir. Ayrıca bu çalışma çerçevesinde derlenen belgeler ve kitaplar, oluşturulacak “UNESCO Dünya Miras Merkezi Bilgi Merkezi’nde” yer alacaktır.
Selimiye Camii ve Külliyesi Alan Yönetiminin oluşturulması, 26006 sayılı Yönetmelik ve UNESCO’nun Dünya Miras Sözleşmesinin Yürütülmesi için Uygulama Rehberi’nin (The Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention) 2008 versiyonundaki açıklamalar göz önünde bulundurularak oluşturulmaya çalışılmıştır.
Alan Yönetimi ile ilgili kısım içinse bu resmi kurumların yanında Tredaş, Gazdaş Doğalgaz firması, Türk Telekom gibi yatırımcı kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinden alınan mevcut olan ve planlanan yatırım planları ile konuyla ilgili her türlü dokümantasyonun derlenmesi çalışmaları ise devam etmektedir.
Alan yönetimi kapsamında hazırlanması gereken yönetim planı için öncelikle yönetim alanı sınırı çizilen bölgede, kültürel varlıkların dokümantasyonu yapılarak böylece alanın önemi ortaya kondu. Alanda analizler yapılırken, alanın bilimsel ve teknik danışmanı tarafından sınırları belirlenen alt bölgelerde saha çalışması yapıldı. Oluşturulan 11 alt bölgeden 9’u Yönetim Alanı Sınırı içinde kalırken diğer ikisi alan ile kültürel ve demografik sıkı ilişkisi bulunan, Edirne kentinin fiziksel genişleme yönündeki 10 ve 11. bölgeler olarak sokak analizlerine dâhil edildi.
Alt bölgeler çalışması için oluşturulan ekiplerimiz tüm 11 alt bölgedeki sokakları gezerek sokak bazında korumaya yönelik yapılması gereken iyileştirme, sokak peyzaj düzenlemesi ve yenileme projeleri için bir zemin oluşturma amacı ile kentsel verileri derlediler. Alt bölge analizleri ile Yönetim Alanının bütününde en güncel bilgilere erişilerek, alanın kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerinin ortaya konulması amacı ile yapılmıştır. Selimiye Camii koruma alanında 26006 sayılı Yönetmelik gereğince üyeleri Alan’da idari yetki ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşların temsilcilerinden seçilen “Danışma” ve “Eşgüdüm ve Denetleme” kurulları oluşturuldu.
Ağustos ayı içerisinde bitirilmesi hedeflenen ve İngilizce olarak hazırlanan Başvuru Dosyası ve Alan Yönetim Plan taslağı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimi olan Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Burada yapılan incelemelerin ardından Dışişleri Bakanlığı’na gidecek. Dosya en geç Ocak veya Şubat ayında Dışişleri Bakanlığı kanalıyla UNESCO Dünya Miras Komisyonu’na ulaştırılacaktır.
Başvuru Dosyası ve Alan Yönetim Planı taslağı hazırlamanın yanı sıra uluslararası kapsamda çalışmalarımıza bilimsel katkısı olması amacıyla ICOMOS, CIVVIH’ın Akdeniz Bölgesi toplantısı da Edirne’de yapılacak. UNESCO’nun bir alt birimi olan ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ile birlikte 15-18 Kasım 2009 tarihlerinde düzenleyeceğimiz bu toplantının ev sahipliğini Belediyemiz yapacak.denildi.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...