***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

22 Temmuz 2009 Çarşamba

TEKİRDAĞ ARTIK % 100 DUMANSIZ HAVA SAHASI

5727 sayılı Kanunla değişik 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun 19 Ocak 2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve 19 Mayıs 2008 tarihinde, Kanunun “özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmeyeceğini” ifade eden hükmü ise 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
“Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun” un 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesinin ardından, kamunun ortak kullanım alanlarında, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında tütün ve tütün ürünleri kullanılamıyor. Kanunun “özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmeyeceğini” ifade eden hükmü ise 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Toplumun tüm kesimlerinin ve özellikle gelecek nesillerin, başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinden solunan dumanın zararlı etkilerinden korunmasının amaçlandığı söz konusu kanunun yeni düzenlemeleriyle, 19 Temmuz 2009’da Dumansız Hava Sahamız genişlemiş ve kullandığımız tüm kamuya açık kapalı ve yarı kapalı alanlarda tütün ve ürünlerinin kullanımı yasaklanmıştır. 19 Temmuz 2009 tarihi itibarı ile ikâmete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecektir.
Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için de tedbirler alınacaktır.
Taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecektir. Araçta sigara içilmesini önlemeye yönelik tedbirleri almak, o aracı kullanan, idare eden veya düzen ve emniyetinden sorumlu olan kişinin yasal yükümlülüğüdür.
Özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecektir.
Yasa, özel konutları kapsamaz. Ancak apartmanların merdiven boşlukları ve asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması yasaktır.
Bu alanlarda yasağın başlamasıyla birlikte yasak işaretlerinin bulunduğu levhayı asmayan işletmelere 1120 TL, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumlularına 560 TL'den 5.600 TL'ye kadar, tütün ürünleriyle ilgili atıkları çevreye atanlara 25 TL ve tütün ürünleri tüketenlere ise 69 TL (2009 mali yılı için) para cezası uygulanacaktır.
İlimizde 4207 sayılı kanunun uygulanmasının denetlenmesi amacıyla 47 kişinin görev aldığı 12 denetim ekibi (Merkez, Çerkezköy ve Çorlu’da 2, diğer ilçelerde 1 ekip) oluşturulmuştur. Denetim ekipleri, söz konusu kanunun 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren hükümleriyle birlikte devam eden denetimlerini 19 Temmuz sonrasında arttırmışlardır. Her ilçede Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediye temsilcilerinden oluşan ekipler kamu kurumları, özel hukuk kişilerine ait işletmeler, taksiler ve toplu taşıma araçları ve tütün ürünleri satılan işletmelerde bu denetimleri yapmaktadırlar.
Ayrıca Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde halkın öneri ve şikayetleri için 08.00-23.00 saatleri arasında irtibat numarası 2582218’den ulaşabilecekleri “Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi” oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...