***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

28 Temmuz 2009 Salı

7.Cİ ULUSLAR ARASI KEŞAN VE KÜLTÜR TURİZİM FESTİVALİ BAŞLADI


























27 Temmuz-2 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “7 Uluslararası Keşan Turizm ve Kültür Festivali”, dün, “Dört Mevsim Keşan ve Saros” konulu fotoğraf yarışmasında beğenilen fotoğrafların yer aldığı serginin ve Bulgaristan-Dimitrovgrad Fotoğraf Sergisi’nin, saat 17.30’da açılışı ile başladı.
Keşan Ortopedik Engelliler Çocuk Parkı’ndaki sergi açılışına; Keşan Kaymakamı Metin Borazan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Belediye Başkan yardımcıları Cemil Kılavuz ve Sabri Küçükkarakaş, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Ütğm. Orhan Kaş, Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar, Keşan Belediye Meclisi üyeleri ile diğer ilgililer katıldı.
Törenin sunuculuğunu yapan Keşan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayşegül Arslan Aydın, konuşmasına, 1. Dört Mevsim Keşan ve Saros Fotoğraf Yarışması Kataloğu’nun ön sözünde yer alan, Mehmet Özcan’ın, “Fotoğraf, kimi zaman bir anı ölümsüzleştiren, kimi zaman tarihe tanıklık eden ve kimi zaman da hayatın doğal akışı içerisinde algılayamadığımız bir çok görselliği çarpıcı bir şekilde bizlere sunan önemli bir sanat dalıdır.” sözlerini hatırlatarak başladı.
Arslan Aydın, konuşmasının devamında, Keşan Belediyesi olarak bir ilki gerçekleştirmenin onuru yaşadıklarını belirterek, açılış konuşmasını yapmak üzere sözü Mehmet Özcan’a bıraktı.
Sözlerine, festivalin, Keşan’a ve bölgeye hayırlı olmasını dileyerek başlayan Özcan, şöyle dedi: “Bu Bu çalışmalar 1-2 günde olan organizasyonlar değildir. Fotoğraf sanatçılarımız günlerce çalıştı. Jüri, değerlendirmede epey zorlandı. Düzenleme öncesinde uzun tartışmalar yaşandı. Kentimizin sanat yaşamına katkıda bulunmasını dilerim. Biz bu tür etkinliklerin, sonraki 3-5 yılda ne kadar katkıda bulunduğunu, daha önce ilkini başlatıp da devam ettirdiğimiz etkinliklerde gözlemledik. Satranç organizasyonu bunun en büyük örneğidir. Bu yıl her ne kadar 7.’sini gerçekleştiriyorsak da her seferinde festivalin ilk günkü heyecanını yaşıyorum. Ben sözü daha fazla uzatmadan sizleri sergiyi gezmeye davet ediyorum.”
Dimitrovgrad Belediyesi Meclis Üyesi Katya Şalikova da konuşmasında, Keşan’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Şalikova, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulgaristan Dimitrovgrad’tan sizlere selamlar getirdim. Bize bu imkanı tanıdığınız ve festivalinizde ülkemize yer verdiğiniz için size teşekkür ederiz. Dünyada sanat olarak her halk birdir. Festivalinizin sonsuza kadar sürmesini diliyorum.”
Daha sonra söz alan, Dimtrovgrad Belediyesi Fotoğraf Direktörü Lamitsaz Steineva; Dimitrovgrad hakkında ayrıntılı bilgi verdikten sonra, Bulgar fotoğrafçıların eserlerini tanıttı.
Önemli ölçüde tercüme sorununun yaşandığı konuşmada, kentin, eskiden yaşayan mimarların düşlerine göre inşa edildiğini kaydeden Steineva; kültürel aktivitelere önem verildiğini söyledi. Dimitrovgrad’ın Balkanlar’da inşa edilen astronomik gözlem evine de sahip olduğunu hatırlatan Lamitsaz Steineva, Keşan’da sunulan ve 25 eserin bulunduğu serginin Dimitrovgrad’taki yaşamı anlattığını belirterek sözlerini tamamladı.



PLAKET VERİLDİ
Daha sonra, plaket törenine geçildi.
Katya Şalikova’ya plaketini Metin Borazan, Dimitrovgrad Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Milena Todeva’ya plaketini Mehmet Özcan, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rainiva İliyeva’ya plaketini Cemil Kılavuz ve Lamitsaz Steineva’ya plaketini Sabri Küçükkarakaş verdi.
Plaketlerin verilmesinin ardından sergilerin kurdelesini; Borazan, Özcan, Kaş, Şalikova, İliyeva ve Todeva birlikte kesti.
Daha sonra, sergiler gezildi.
RESİM SERGİSİ AÇILDI
Ortopedik Engelliler Derneği Çocuk Parkı’ndaki törenin ardından, Şehitlik Parkı’ndaki resim sergisine geçildi.
Yıl içerisinde, Keşan Belediyesi’nin Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’yle ortaklaşa düzenlediği ve sorumluluğunu Deniz Onaran Bulut’un üstlendiği resim kursunda yapılan eserlerle, Bulgaristan’ın Dimitrovgrad şehrinden 4 ressamın 25 eserinin yer aldığı serginin açılışı öncesi plaket töreni düzenlendi.
Yordan Yordanov’a plaketini Metin Borazan, Grozdan Grozdev’e plaketini Mehmet Özcan, Emiliya Stoikova’ya plaketini Cemil Kılavuz, Deniz Onaran’a plaketini ise Sabri Küçükkarakaş verdi.
Plaket töreninin ardından sergi gezildi ve konuklara kokteyl ikram edildi.
KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Gönyeli Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Keşan Halk Oyunları Ekibi ve Ukrayna Ekibi’nin gösterilerinin ardından Şehitlik Parkı’ndaki tören sona erdi.
Festival programı, dün akşam, Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’nde; Ukrayna, KKTC, Keşan Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve yerel grup konserleriyle devam etti.
Aheste ve Oya Projet’in sahne almasının ardından, Bulgaristan Dimitrovgrad Belediyesi caz konseri izlendi.
Festivale bugün de çeşitli etkinliklerle devam edilecek.
...HABER VE FOTO:GÜLAY KARAGÖZ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...