***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

29 Haziran 2009 Pazartesi

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrül KAVLAK:


Bizde insan sağlığından çok işe önem veriliyordu, bu nedenle iş kazalarında Avrupa’da birinciyiz”
Türk-İş’in düzenlediği ‘iş Sağlığı ve İş Güvenliği’ semineri bu yıl Lüleburgaz’da Ezgi Otel’de gerçekleştirildi.
Seminerde konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Pevrül Kavlak,Uluslar Arası Çalışma Örgütü’nün raporlarına göre Türkiye’nin iş kazaları bakımından Avrupa birincisi ve dünyada üçüncü olduğuna dikkat çekti.
Genel Başkan Kavlak,"Türkiye’de her yıl 80 bin iş kazası meydana geliyor. Bu kazalarda 1200 ile 1700 arasında insan ölüyor. Bu kazalar sonucunda 2 bin 200 kişi yaralanırken, yaklaşık 2 milyon gün iş kaybı oluyor" dedi.
Geçtiğimiz yıl Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk- İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, "Türk – İş’in Çerkezköy’de düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerleri’ne ev sahipliği yapmıştı.
TÜRK-İŞ’İN BU YILKİ ‘İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ’ SEMİNERİ DE
İLGİ GÖRDÜ
Önceki gün son bulan ve iki gün süren seminerlere Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk - İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Pevrül Kavlak, Türk - İş Birinci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk - İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, Tes - İş Şube Başkanı ve Türk - İş Edirne İl Temsilcisi Adnan Bayraktar ile Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkanları ve kurul üyeleri ile sendikaların işyeri temsilcileri katıldı. Seminere katılımın yoğun olması seminerin ilgi gördüğünün işareti olduğu belirtildi.
TÜRK METAL SENDİKASI GENEL BAŞKANI VE TÜRK-İŞ GENEL
TEŞKİLATLANMA SEKRETERİ
PEVRÜL KAVLAK, İNSANA VERİLEN DEĞER SAĞLIĞINA VERİLEN
DEĞERLE ORANTILIDIR”
Seminerde açılış konuşmasını Kristal - İş Lüleburgaz Şube Başkanı ve Türk - İş Kırklareli İl Temsilcisi Habib Çalışkan yaptı.Daha sonra Türk – İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrül Kavlak konuştu.
Genel Başkan Kavlak, İnsana verilen değerin onun sağlığına verilen değerle doğru orantılı olduğunu belirtti. Genel Başkan Kavlak, “Bir insanın sağlıklı olması için sadece bedensel fonksiyonlarını yerine getirmek yetmez. İnsanın yaşadığı toplum içinde sosyal, ekonomik, kültürel standartlara paralel bir yaşama sahip olması da ‘sağlıklı bir birey’ için kaçınılmazdır” dedi.
PEVRÜL KAVLAK, “GELİRDE 57, SAĞLIK HİZMETLERİNDE 108'İNCİ SIRADAYIZ”
Türkiye’nin genel sağlık politikalarına bakıldığında insan sağlığı yada toplum sağlığı için ayrılan bütçenin hiç de insani amaçlara cevap verecek miktarda ve ölçüde olmadığını belirten Genel Başkan Pevrül Kavlak, Türkiye’nin gelir bakımından 189 ülke arasında 57’nci sırada yer aldığını, sağlık hizmetleri bakımından da 108’inci sırada yer almasının bu yetersizliği doğruladığını söyledi.
KAVLAK, “BİZDE İNSAN SAĞLIĞINDAN ÇOK
İŞE ÖNEM VERİLİYOR”
Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olması için sanayileşmeyi tam ve doğru bir şekilde gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Genel Başkan Kavlak, bu konudaki en değerli malzemenin ise işçiler ve çalışanlar olduğunu söyledi.
Türkiye’de gerek devlet mekanizmaları, gerekse işletmelerin kendi iç mekanizmalarının insan sağlığından çok, yapılan işe ve gerçekleştirilen üretime önem verdiğini belirterek, “Tuzla’daki kazalar, işçi sağlığını ve iş güvenliğini taşeronlara havale eden zihniyetin ürünüdür.
Türkiye’nin gemi inşa sektöründe hızla üst sıralara tırmanmasına karşılık, özellikle tersanelerin iş kazaları bakımından sabıkalı hale gelmesi ise tam bizim ülkemize yakışır bir kara mizah örneğidir” dedi.
GENEL BAŞKAN PEVRÜL
KAVLAK,“İŞ KAZALARINDA
AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ”
Uluslar Arası Çalışma Örgütü’nün raporlarına göre Türkiye’nin iş kazaları bakımından Avrupa’da birinci, dünyada da üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekti.Genel Başkan Kavlak, “Türkiye’de her yıl 80 bin iş kazası olmakta, bin 200 – bin 700 arası kişi ölmektedir. Bu kazalar sonucunda 2 bin 200 kişi yaralanmakta, yaklaşık 2 milyon gün iş kaybı olmakta, toplam 5-6 milyar lira da ülke zarara uğramaktadır. Bu rakamlar Türkiye gibi dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında olduğu iddia edilen bir ülkede insana verilen değeri göstermektedir” dedi.
GENEL BAŞKAN KAVLAK, “HİÇ KİMSENİN İŞÇİLERİN YAŞAM
HAKKINI DİKKATE ALMAMA
LÜKSÜ YOKTUR”
İş kazalarına uğrayan işçilerin yüzde 2’sinin sürekli iş göremez hale geldiğini de belirten Pevrül Kavlak, “Kimsenin “harcadığı emeğin fiyatını ödüyorum” diyerek hiç kimsenin işçilerin yaşam hakkını dikkate almama lüksü yoktur. Böyle bir lüks insani değildir” dedi.
GENEL BAŞKAN PEVRÜL KAVLAK, “GÜVENLİK POLİTİKALARI BU
ÜLKENİN İNSANLARININ
TAMAMINI KUCAKLAMIYOR”
Her sorunun özünde eğitimin yer aldığını ve eğitilmiş bireylerden oluşan bir toplumsal yapıya sahip olunması gerektiğini ısrarla belirten Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrül Kavlak, “Ama ne eğitim politikaları ne sağlık, ne de sosyal güvenlik politikaları bu ülkenin insanlarının tamamını kucaklamıyor. Eğitim politikaları bu ülke insanını cehaletin pençesinden kurtaramıyor. İş kazalarından meslek hastalıklarına, dolandırıcılıktan kapkaççılığa, sahtekarlıktan yolsuzluğa, cinnetten cinayete her türlü olayın merkezinde elinden eğitim imkanı alınmış, topluma faydalı birey olma arzusu ayaklar altına alınmış insanlar yatıyor. İşte bunun için önce eğitim diyoruz, demeye de devam edeceğiz” dedi.
SEMİNERDE,PEKÇOK KONUDA
SUNUM YAPILDI
Genel Başkan Pevrül Kavlak’ın konuşmasının ardından eğitimler başladı. İlk olarak Dr. Naci Önsal “Endüstri İlişkiler Sistemimiz” konulu bir sunum yaparken, sonrasında Celal Tozan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları kanunu Açısından İş Kazaları ve Meslek Hastalığından Sağlanan Yardımlar”ı anlattı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerleri kapsamında Namık Tan da “Çalışma Hayatımızı Etkileyen Sosyal Değişiklikler” konusunda bir sunum yaparken; Enis Bağdadioğlu “Türkiye’de çalışma koşulları”; Özcan Karabulut “İş sağlığı ve güvenliğinde son gelişmeler, sorunlar ve Türk – İş yaklaşımı” ve Hülya Uzuner de “çalışma hayatı ve kadın” konusunda birer sunum yaptı.
SEMİNER İKİ GÜN DEVAM ETTİ
Türk – İş tarafından düzenlenen seminerler önceki gün sona erdi. Programda ilk olarak İsmail Hakkı Kurt “Ekonomik Kriz ve Sendikalar” konusuna değindi. Erhan Kaplan da “İş sağlığı ve güvenliğinde işverenlerin yükümlülükleri ve İSG kurullarında işçi temsilcilerinin görevleri” konusunda bilgilendirme yaptı.
Dr. Vahide Bilir’in de “meslek hastalıkları” ve “ev ve iş kazalarından korunma yöntemleri ve ilkyardım” konularına değindiği seminer, “İnsanların çevre açısından karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar” konusu ile ele alınarak masaya yatırıldı ve sonrasında da seminer sona erdi. Seminere katılan tüm katılımcılara seminer sonunda birer katılım belgesi verildi.
HABER VE FOTO:Seyit SÜREN

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...