***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

29 Haziran 2009 Pazartesi

TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ KEMALLETİN NALCIDAN SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin getirdiği acil sorunların yanında, ülkemizde sanayinin rekabet gücünü arttırılması, yatırım ve üretim ortamlarının iyileştirilmesi, orta ve uzun vadeli reformların gerçekleştirilmesi, yeni iş alanları açarken mevcut iş gücünün korunması, istihdamın arttırılması ve Tekirdağ ve Trakya’daki sanayicimizin diğer sorunlarının araştırılması ve çözüm yollarının tespit edilmesi amacıyla Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını arz ederiz. 24.06.2009




Kemalettin NALCI
Tekirdağ Milletvekili


GEREKÇE :

İç talep ve dış talebin neredeyse tamamen durduğu, özel sektörün gücünün tükendiği bu zor dönemin, sanayicimize etkileri istatistiksel verilerden de fazladır. Nisan 2008’e göre sanayi üretimi %18,5 oranında azalmıştır. 2001 yılında bile, sanayi üretiminde bu kadar yüksek oranlı düşüşlerle karşılaşılmamıştır. Sanayicimiz, yeni çalışma döneminde ekonomi ve üretim açısından çok zor koşullar altına girmektedir.

2008 sonbaharında şiddetini iyice artıran küresel kriz, Türkiye’de, finans kesiminden çok reel sektörü, özellikle de sanayiyi vurmuştur. 2008 yılının ağustos ayından bu yana sanayimiz adeta bir çöküş yaşamaktadır. Giderek büyüyen bu yangın karşısında gereken önlemler alınamamış ve zaman kaybedilmiştir. Önlem almakta yavaş kaldıkça da ödenen bedeller artmıştır.

Bu gelişmelerle birlikte açıklanan yeni teşvik paketi, maalesef Trakya’yı kuşa çevirmiştir. Trakya'daki sanayici hiçbir şeyden yararlanamamaktadır. Önceki teşvikten yararlanmış ve Trakya'ya fabrika kurmuş olan sanayicinin bu teşvikle bütün hakları elinden alınmaktadır.

Açıklanan teşvik paketi, dördüncü pakette olduğu gibi ticaret ağırlıklıdır. Oysa, bu paketin sanayi üretim ağırlıklı olması gerekir. Temel hedef, sanayinin rekabet gücünün artırılması olmalıdır.

Açıklanan teşvik paketi kapsamına Tekirdağ ve tüm Trakya’da yatırımcılarımızın talepleri doğrultusunda ilaveler yapılması ve büyük yatırımların da kapsama alınması gerekmektedir. Ekonomik krizde ayakta kalma mücadelesi veren sanayici ve KOBİ’ ler mevcut çalışanlarını muhafaza etmek, yeni iş alanları açmak ve iş gücünü korumak için düzenlemelere ihtiyaç duymaktadırlar.

Trakya’daki 3 vilayetin toplam nüfusu 1.5 milyon olmasına rağmen 500.000 SGK direkt çalışanı, 1,5 milyar m3 doğalgazı, 1,5 milyon Kw elektrik gideri ve 2 milyon ton su ihtiyacı ile Türkiye ekonomisine artı katkı sağlamaktadır.

Türkiye geneliyle Trakya’yı mukayese etmekle bazı uygulama bozuklukları olabilir. Bölgemizin yarıştığı ve rekabet ettiği yerler yurtdışı ülkeleri ve özellikle de yakın komşularımızdır. Trakya’da kurulu mevcut tesisler ve planlanan tesisler şu ana kadar yabancı yatırımcılar için hiç cazip olmamış ve yatırımcılar Türkiye’deki diğer yörelere de gitmeyip yurtdışına gitmişlerdir. Komşu ülkelerin avantajlarını hesap edip bizim yöremize de aynılarının uygulanması gerekmektedir.

Mevcut düzenlemedeki bölgelerarası ve şehirlerarası derecelendirme, şehirlerarasında ayrıcalık yaratmaktadır. Sektörel bazda çalışan tesislerin entegrasyonunu sağlayacak ilave tesislerin teşvik kapsamına alınması gerekmektedir. Eşitlik ve hakkaniyet için reel sektörün teşvik avantajlarının dengelenmesi gerekir

Krizin getirdiği acil sorunların yanında, sanayinin rekabet gücünü arttırılması, yatırım ve üretim ortamlarının iyileştirilmesi, orta ve uzun vadeli reformların gerçekleştirilmesi, yeni iş alanları açarken mevcut iş gücünün korunması, istihdamın arttırılması ve Tekirdağ ve Trakya’daki sanayicimizin diğer sorunlarının araştırılması ve çözüm yollarının tespit edilmesi için Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...