***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

27 Haziran 2009 Cumartesi

TEMA TEMSİLCİSİ DEDEOĞLU, “İNSAN BESLENMESİNDE DOĞAL ŞEKER’İN ÇOK ÖNEMLİ”


DEDEOĞLU BAYAN OBAMA’NIN DA, ÇOCUKLARINA MISIR ŞURUBU YERİNE PANCAR ŞEKERİ İÇEREN ÜRÜNLER KULLANACAĞINI AÇIKLADIĞINI SÖYLEDİ


TEMA Vakfı Trakya Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, İnsan beslenmesinde doğal şekerin çok önemli oluğunu belirtti.
TEMA Vakfı Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, bürosunda yaptığı açıklamada, yine bölgede yetiştirilerek üretilen pancar şekerinin önemine dikkat çekti.
Dedeoğlu, Panko Birlik Dergisini kaynak göstererek, Bayan Obama’nın da çocuklarına mısır şurubu yerine pancar şekeri içeren ürünler kullanacağını belirterek, şunları kaydetti;
“Uzun yıllardır tartışılan ve Genetik Modifiye ürünlerden üretilen “şeker ve şekerli mamullerin insan ve çevre sağlığına olan zararları” na karşı tepkiler ve doğal şekerin kullanımı yönündeki eğilim gün geçtikçe artmaktadır. Bununla ilgili en önemli gelişmeler son aylarda ABD yaşanmaktadır. Tüketici taleplerindeki tercihlerin değişimi neticesinde Amerikan gıda devleri, üretim hatlarındaki ürünlerde kullandıkları Genetik Modifiye ürünlerden elde edilen Yüksek Früktozlu Mısır Şurupları (HFCS) kullanılarak imal edilen ürünler yerine, geleneksel ve doğal (sakroz) şekeri kullanmaya başlamışlardır. Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu (HFCS) en önemli eleştiri–Con Agra eğer Yeni ve Sağlıklı bir Gıda Seçimi yapılacak ise, tüm doğal dondurulmuş gıdalarında, sadece şekeri (sucrose) veya balı kullanıyor. Kraft Foods yakın zaman içerisinde hazır salata sektöründeki tüm ürünlerinden Mısır Bazlı Tatlandırıcıları (NBŞ) kaldırdı. Şirket halen taşınabilir - Portatif Yemekler ve Aperatifler için kendi üretim hattı üzerinde çalışıyor. Amerika Diyetlerinde, son otuz yıldır Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu (HFCS) kullanılıyordu. Ancak şeker tüketimi ve kullanımında tersine dönüş başladı. Amerikan Tarım Dairesi (USDA) son iki yıllık tüketim verilerinde şeker tüketim trendinin tersine döndüğünü açıkladı. 2007 yılında Amerikalı bir yetişkinin yıllık 18 Kg Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu tüketirken, doğal şeker tüketimi 20 kg oldu. Şeker satışlarının artması ile Şeker Derneği geçen yıl tatlı doğal şeker kampanyalarına son verdi. Şeker Birliği Başkanı Andy Briscoe, “Açıkçası talep doğru yönde hareket ediyor bu yüzden bizde kampanyalarımızda mola veriyoruz dedi. Bizde ise AK Parti İktidarı öncesindeki iktidar Türk Şeker şirketini kapatarak Pancar ekimine kota getirmişler, ne yazık ki şeker ithalinin de önüne geçmemişlerdir. Pancar ekimine kota getirilmesi sonucunda Cargill ve benzeri şirketlerin önü açılarak ülkemize ve pancar ekicisine büyük zarar verilmiştir. Bugünkü iktidar da daha farklı düşünmemekte ve tatlandırıcı şirketlerine destek vermektedirler. Ama Bayan, Michelle Obama kendi çocuklarına içerisinde mısır şurubu ihtiva eden çocuk ürünlerinden vermeyeceğini açıkladı. Bayan Obama’nın kendi çocuklarıyla ilgili olarak gösterdiği hassasiyet son derece doğru bir açıklama olmuştur! Umarım bizi yönetenlerde güçlüden yana değil doğrudan yana olarak halkın sağlığıyla oynamazlar. Bu aşamada şunu vurgulamak gerekir, tarım ülkesi olan ülkemizde çiftçimiz doğru şekilde desteklenmeli ve pancar ekimi konusunda doğru bölgelerde önü açılmalıdır. Ülke deki varlıklarımız yabancılara peşkeş çekilmeden planlı şekilde halkımıza kullandırılmalıdır. Bazı tüketiciler Yüksek Früktozlu Mısır Şurubu (HFCS) na göre Şeker Kamışı ve Şeker Pancarı şekerini daha az işleme evresi ve doğal olduğundan dolayı tercih ediyorlar. Ama Obezite deki hızlı yükselişle ilgili en yaygın iddia, Amerika Birleşik Devletlerinde 1980'lerde endüstriyel düzeyde üretimine başlanılan yüksek Früktozlu mısır şurubunun icadı ile değil, Amerikan Diyetlerindeki suni tatlandırıcı oranının genişlemesi neticesinde olduğudur. Bununla birlikte satış fiyatı şekere göre %20 daha ucuz olan HFCS’ nin pazara girmesi ile şeker fiyatı yarı yarıya düşmüş ve bu ürüne ulaşım şekere göre daha kolay olmuştur. Sonuç olarak, tatlandırıcılar birçok üründe şekerin muadili olarak (soda, ekmek, yoğurt, dondurulmuş gıdalar ve spagetti sosu gibi ürünlerde dâhil olmak üzere) kullanılmaya başlanmıştır. Jason’s da, 27 eyalette ve 200 restoran ile Delis zincirlerinde, Doğal şeker (sucrose) kamış ve pancar şekeri, birkaç karbonatlı içecek dışında her türlü üründe yüksek fructose mısır şurubunun yerini aldı. Mısır bazlı tatlandırıcılarda (NBŞ) %5 daha fazla früktoz bulunmaktadır. (Sucrose), Diş hekimleri ve Diyetisyenler tarafından uzun zamandır dışlandı. Ancak Amerikan Gıda Sanayi devlerinden bazıları son birkaç ay içinde, yüksek früktozlu mısır şurubunu yerine, geleneksel şekeri kullanmaya başladı. Umarım bizimkilerde bu gerçeği görürler.”
HABER VE FOTO:METİN KARAKUŞ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...