***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

27 Haziran 2009 Cumartesi

Muhtar Zeki Ercan;”Kayalarbaşı Sahilimizi turizme kazandırmak istiyoruz”


Kırklareli ilinin Demirköy Ilçesine bağlı Iğneada Beldesi’ne 12 kilometre uzaklıkta yer alan Beğendik Köyü, Karadeniz’e kıyısı olan çok şirin bir sahil ve orman köyümüzdür. Türkiye’nin en batısında yer alan ve karşısında Bulgar Rezovo Köyü bir taş atımı mesafede yer alan Beğendik, tıpkı diğer orman köylerimiz gibi son 15- 20 yıl içerisinde büyük şehirlere çok büyük göçler vermiş. Son yapılan resmi sayımlara göre nüfusu 361 olan Beğendik’te genç nüfus her geçen gün azalıyor.
Öyle ki köyde yaşayan 145 vatandaşın 40’ın üzerinde. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Bulgaristan sınırında Beğendikli bir balıkçının faili meçhul bir şekilde Bulgar Polisi tarafından öldürülmesi ile epey gündemde kalan bu şirin sınır köyümüz, il ve ülke turizmine kazandırılması gereken en güzel yerlerden.
Köylerinin turizm bakımından çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Beğendik Köyü muhtarı Zeki Ercan, köyün hemen yanında bulunan Kayalarbaşı Sahili’nin turizme kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. Muhtar Ercan ile Beğendik üzerine yapmış olduğumuz konuşmalarda köylülerin büyük bir kısmının geçimini orman envallarin karşıladığını ve iş sahalarının azlığını dile getirdi.
Beğendik Köyü’nün geçim kaynakları ve sıkıntıları arasında neler var?
“Köyümüzde genel geçim kaynağı ormancılıktır. Şu anda sadece 5 kişide tekne var. Onlar da balıkçılık yapıyor. Hayvancılığa çok uygun bir araziye sahip olmamıza rağmen sadece 5- 10 hane hayvanclık yapıyor. Hayvancılık desteklenmiyor. Orman köylüsü üvey evlat muamelesi görüyor. Ekonomi zayıf ve iş sahası yok. Tıpkı Bulgar köyleri gibi biz de eko turizm yapmak istiyoruz. Köyümüzün eski sahipleri Rumlarmış ve eski adı Ayastefanos’muş.
Avrupa Birliği desteği ile yapılan Yıldız Dağları Biyosfer Projesi’nin pek etkili olacağını düşünmüyoruz. Çünkü bize gelip sadece köyün istatistiklerini soruyorlar. Sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Ama onlar sadece kendi projeleri ile ilgili olanlarla uğraşıyorlar.
Kanalizasyonumuz şu anda yarım kalmış durumda. Köyün bir kısmında kanalizasyon varken, diğer kısmında yok. KÖYDES Projeleri’nden köyümüze çok az bir yatırım geldi. Bizler de köyiçi yollarımızın parke taşı döşetilmesini istiyoruz. Bu konuda Özel Idare Genel Sekreterliği’ne dilekçe vereceğiz. Ayrıca su sorunumuz da halen çözülmemiş durumda. Sağlık ocağımız yıllardır boş, ebe ve hemşire yok.
Yapmak istediğiniz projeler nedir?
Köyümüzde sadece 5. sınıfa kadar okul açıktı. O da bu yıl öğrenci azlığından dolayı taşımalı eğitime geçilecek ve öğrencilerimiz Iğneada’ya gidicek. Bu sebeple de okulumuz boşalacak. Biz de boşalan okulumuzun köy tüzel kişiliğine alınması için dilekçe vereceğiz. Okulumuzu restore ettirerek, pansiyon haline getirmek istiyoruz. Bu vesile ile köyümüzde eko turizmin ilk adımlarını atacağız.
Bunun yanı sıra yine turizm için çok ideal bir plajımız olan Kayalarbaşı Sahilimizi turizme kazandırmak istiyoruz. Buradaki elektrik, su ve benzeri alt yapı çalışmalarını yapılması gerekiyor. Burası kumu, denizi ve doğası ile Karadeniz’in en güzel sahilleri arasında gösteriliyor.”dedi.

KAYNAK:www.gazetetrakya.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...