***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

2 Şubat 2010 Salı

Türk ve Macar Kültür Bakanları Tekirdağda Buluştu

Tekirdağ il merkezinde tarih içinde yaşamış Macaristan Cumhuriyetinin büyük devlet adamlarından olan Frenç Rakoczi anısına onun yaşadığı evin müze olarak hizmet vermesi ve yeniden restore edilerek yenilenmesi ve modernizas yon edilmesinin ardından resmi açılış için Macar Eğitim ve Kültür Bakanı Tekirdağ iline geldi.
Macaristan Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Istvan Hıller, eşi Jülianna Forkas Hiller, Macaristan Ankara Büyükelçisi Istvan Szabe, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Maria Szekely ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Gabor Rezi Kafo ile birlikte kalabalık bir heyet ile gelen konuk Bakan Valiliği ziyaretinin ardından açılış için Rakoczi Müzesine geçti.
Beraberinde Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler ve yönetim üyeleri ile Fahri Konsolos Erdoğan Erkende yer aldı. Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve eşi Gülten Günay ile Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek başta olmak üzere, Tekirdağ Belediye Başkan vekili Ali Kılıç, ile Tekirdağ Milletvekillerinden T.Ziya Akbulut ile Prof. Dr. Necip Taylan Vali yardımcılarından Mustafa Karslıoğlu, Erdoğan Özdemir, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İl Genel Meclis Başkanı Münür Karaevli, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İnlek, İl Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, siyasi temsilciler ve bürokratlar yer aldılar. Çok sayıda vatandaşın da yer aldığı açılışta saygı duruşu ve her iki ülkenin istiklal marşı okundu. İstanbul Başkonsolosu gösterilen ilgiye teşekkür etti. Ankara Büyükelçisi İstvan Szabor yaptığı kısa konuşmasını Türkçe yaparak ilgi ve takdir topladı. Konuşmasında yoğun temposuna rağmen açılışa gelen Turizm ve Kültür Bakanına teşekkür etmeyi ihmal etmezken Tekirdağ halkının da yıllardan beridir gösterdiği misafirperverlik için Tekirdağ Valisine şükranlarını sunarken Tekirdağlı dostlarım demesi alkış aldı. Daha sonra kürsüye gelen Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ise müzenin yenilenmesi ve modern bir hale getirilmesinin ardından açılışta olmanın memnuniyetini vurgu yaptı. 300 yıl önce Frenç Rakocz ile atılan Tekirdağ ilinde ki dostluk köprülerinin ileriye de devam edecek olmasına değinerek emeği geçenlere teşekkür etti. Daha sonra Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın konuşmasına sıra geldiğinde ise yağmur atıştırmaya başlaması nedeni ile Bakan Günay espri dolu sözleri ile başladığı konuşmasını kısa tutarak “yağmurlu havada uzun konuşulmaz” dedi. Kocaeli ilinde geçen sene bir müzenin açılışı sırasında bizzat tanıştığı konuk bakandan ve Macar Cumhuriyeti dostluğunun tarih içinde ki yerinde bahseden Günay; Macaristan Pet kenti ile İstanbul ilinin 2010 yılının kültür başkenti olmalarına değindi. Her iki ülkenin de tarihe dayalı dostluğuna dikkat çekerek “işte bu yüzden her iki ülke kültür bakanlığı kadroları ile buradayız” yakıştırmasında bulundu. En son olarak konuk bakan yaptığı kısa konuşmada “bu gün burada siz dostlarıma köprülerden bahsedeceğim” sözleri ile başladığı konuşmasında tarih içinde ki ortak noktaları ve bu noktaların her geçen gün daha da pekiştiğine vurgu yaptı. Kurdele kesiminin ardından sanal ortamda bilgisayar da açılışı da yapan her iki bakan daha sonra müzeyi gezdi. Gazetecilere bol bol fotoğraf çekmelerine izin veren bakanlar anı defterini de imzaladılar.
KAYNAK:ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...