***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

17 Kasım 2009 Salı

KASAİD basınla buluştu


Tekirdağ iline bağlı Çorlu’da topluma faydalı sivil toplum kuruluşlarının içinde yer alan KASAİD (Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme derneği) 1. yılını Ulu önder Atatürk’ü anarak kutladı.
Orıon OKAFE’ de toplanan dernek yönetimi ve üyeleri bu arada basınlada bir araya geldi.
Yakın bir zamanda yine ORİON’ da kermes açmışlardı. Dernek üye sayılarını arttırmak için de KASAİD bir çalışma başlattı. Bilindiği üzere KASAİD Prof.Dr. Afet İnan tarafından 1953’te kurulmuştu. Orıon’da kahvaltılı toplantıda konuşan dernek başkanı Feray Karagöz,”Haklarımız konusunda Ulu Önder M. Kemal ATATÜRK büyük bir savaş vermiştir.Çünkü Ulu Önderimiz kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmış ve haklarımız üzerine şöyle demiştir.
"Kadınlarımız bundan sonra haremlere kapatılmayacak, gizlenmeyecek, yüzlerini örtmeyeceklerdir. Çünkü bu tüm ülkenin daha çok acılar çekmesine neden olacaktır. Türk kadınları ulusal bağımsızlığımız için savaş boyunca cesaretle dövüşmüşlerdir.
Bugün onlar özgür olmalı, eğitim olanaklarından yararlanmalı, erkeklerimizinkine eşit bir düzeye çıkarılmalıdır."
İşte bu sözü söyledikten sonra 1930 yılında kadınlarımıza belediye meclislerinde seçme ve seçilme hakları veren yasa yürürlüğe girmiştir.
Bu yasalara göre kadın – erkek arasında eşitlik vardır. Peki yasalarda var olan bu hak acaba hayatımızın içerisinde ne kadar mevcuttu. Ya da yaşamakta mıydı?
Erkek çocuklarına gösterilen özveri kız çocuklarına gösterilmiyor. Erkek çocukları sokaklarda istediği şekilde oynarken, kız çocukları evlerinde bebekleriyle evcilik oyunu oynamaya zorlanılıyor. Malum ileriki zamanlarda anne olup, erkek evlat verecek ocağa. İşte bu sebepledir ki, küçük yaşta adeta annelik stajı görüyor.
Bu saçma girişimin sebebi kadının eğitimsizliğidir. Aslında en büyük etkenlerden biri, kadınların bir araya gelip, haklarını savunmamasıdır ki, günümüz koşullarında bu girişimsizlik güç yitirmektedir.
Kırsal kesimlerde kadınlarımız eğitimsiz bırakılmış, kız çocukların okuma olanakları ellerinden alınmış, erken evlendirilerek bilinçsiz bir aile oluşturmanın yükünü ülkenin omuzlarına yüklemiştir. “ dedi.
Çünkü ileriki kuşaklar, geçmişini sorgulayıp, gerilemenin sitemiyle, ninelerimiz, dedelerimiz ne kadar da cahilmiş diyerek, Türkiye Cumhuriyetinin Seçme Seçilme Hakkının üzerine kara bir yazgı bağlayacaktır.
Yarınımızın bugünümüzden daha güzel olması adına, bir bütün olup haklarımızı savunalım. Hatta savunmakla kalmayıp, girişimlerimizi yoğunlaştırarak, yeni yeni alanlar üretelim.
Üretelim ki, gelecek kuşak torunlarımızın iftiharı olalım.
Bu amaçla kız çocuklarımızın eğitime ulaşması adına , birey olarak sosyal sorumluluğumuzun bilinci içinde kız çocuklarımıza eğitim vermek için detesk olmaya çağırıyoruz sizleri.
Yaşadığımız bölgede, bizlerin daha çağdaş seviyeye ulaşmasının tek teminatı gerideki kızlarımızın eğitim görmesidir. Bu amaçla kurulduğundan bu güne, kadının sosyal hayatta daha aktif yer almasına çaba sarf eden derneğimizin bu projede sizlerle birlikte olmaya, sizin gücünüze ihtiyacımız var.
Ben ve dernek üyesi arkadaşlarım sizleri aramızda görmekten onur ve mutluluk duyduk. Yüreklerinize sağlık. dedi
KAYNAK:ÇORLU DEVRİM GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...