***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

2 Ekim 2009 Cuma

Kırklarelinde Şap Hastalığının Kontrolü Projesi çerçevesinde büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başladı

Tüm yurtta olduğu gibi Kırklareli’nde de Şap Hastalığı’nın Kontrolü Projesi kapsamında büyükbaş hayvanları aşılama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül’de başlatılan kampanya 2 Kasım’da sona erecek. Şap; sığır, koyun, keçi ve domuzlarda (çift tırnaklı hayvanlarda) et-süt ve işgücü kaybına özellikle buzağılarda yüksek oranda ölümlere sebep olan ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır.
Bu kapsamda "Şap Hastalığının Kontrolü Projesi" çerçevesinde Ilimizde, 2009 yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası 28 Eylül tarihinde başlamış olup 2 Kasım tarihinde sona erecektir. Kampanyada büyükbaş hayvan mevcudunun tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Kampanya sonucu aşılanan hayvanların aşı kayıtları Internet ortamında Türkvet veri tabanına girilecek, hayvan pasaportlarından aşı kayıtlarını takip edilebilecektir.
Aşılamanın istenilen oranda gerçekleştirilmesi, hastalıkla mücadele etkiliğinin sağlanması için önemlidir.
Bu nedenle;
Şap aşısı uygulanmamış hayvanların şevklerine müsaade edilmeyecek; veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.
Hayvancılık Desteklemesi Kararnamesi kapsamında desteklemeden faydalanacak olan hayvanların şap aşısıyla aşılanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle şap aşısı uygulanmamış hayvanlar desteklemeden ve teşviklerden yararlanamayacaklardır.Hayvanlarını aşılatmak istemeyen yetiştiricilerimize 3285 Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereğince gerekli yasal işlemler uygulanacaktır.
KAYNAK:www.gazetetrakya.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...