***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

27 Ekim 2009 Salı

Kopay Köpekleri Irkını Yaşatmak için Dernek Kurdular


Tekirdağ iline bağlı Çorluilçesinde kurulan Avcılar ve Kopay Köpekleri Koruma ve Yetiştirme Derneği Kurucularından Enver İşseven; “Tek Türk Irkı Av Köpeğini Yaşatmak İstiyoruz”
Türkiye’nin Tek Yerli Av Köpeği ırkı olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Balkanlara yayılan Kopay Köpekleri Irkını yaşatmak için Çorlu’da dernek kuruldu. Dernek üyeleri, Kopay ırkının Türkiye’de yetişen ve daha sonra dünyaya yayılan bir cins olduğunu kanıtlamak için tescil çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda 15 Kasım tarihinde İstanbul’da Kangal ırkının tescilini yapacak olan Köpek Irkları Federasyonu temsilcilerine Kopay ırkının tanıtımı yapılacak.
Çorlu’da Çorlu Avcılar ve Kopay Köpekleri Koruma ve Yetiştirme Derneği’ni kuran avcılar, Türkiye’nin tek yerli av köpeği ırkı olan Kopay Köpeklerini korumak için yetki almaya çalışıyor. Ahmet Şen başkanlığında bir araya gelen yönetim kurulu üyeleri Enver İşseven, Beyhan Kuyucuklu, Erol Mutlu, Tuncay Sevinç, Yücel Avcıoğlu ve Vedat Kısmetli, Kopay ırkının koruyup kollamak ve Türkiye geneline yeniden yaymak için çaba sarf ettiklerini ve bu hedef doğrultusunda dernekleşmeye gittiklerini ifade ettiler. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çorlu Avcılar ve Kopay Köpekleri Koruma ve Yetiştirme Derneği yönetim kurulu başkanı Ahmet Şen, Türkiye’ye birçok şeyde olduğu gibi Türk ırkı olan Kopay Köpeklerinin de ihmal edildiğini belirterek, “Osmanlı imparatorluğu döneminde özellikle Balkanlara yayılan Kopay ırkına sahip çıkmaya çalışanlar var. Bu ırk Türkiye’ye ait bir ırktır. Dernek olarak, Kopay köpeklerinin tescillenmesi konusunda çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda Kopay köpeklerinin şecerelerini çıkartarak sertifikalandırma konusunda Köpek Irkları Dernek ve Federasyonu ile temas halindeyiz. Kopay ırkını kontrol altına alarak çıkar amacı gözetmeden, bu ırkı yetiştirmeye ve sahip çıkmaya uğraşıyoruz. Kopay ırkını yetiştirirken bir takım ihtiyaçlarımız olacak. Onları bir barınak altında toplayıp gerekli çalışmaları yapmalıyız. Bu nedenle Belediye Başkanımız Ünal Baysan’dan destek istedik. O’da yardımcı olacağını aktardı. Barınak konusunda yer gösterilmesinin ardından gerekli çalışmaları yapacağız ve barınağı inşa ederek, ülke genelindeki Kopay köpeklerinin bakımlarını ve üretimlerini sağlayacağız. Elde edilecek safkan Kopay köpeklerini tekrar Türkiye geneline yaymayı planlıyoruz” dedi.
Türkiye’ye özgü birçok ırkın melezleştirildiğini ifade eden Enver İşseven ise Lokum, Baklava ve Türk Kahvesi nasıl Yunanistan tarafından sahiplenilmeye çalışıldıysa aynı şey Kopay köpekleri içinde geçerli. Türkiye’de ki birçok köpek ırkı melezleştirilerek sahiplenildi. Yunanistan Kopay köpeklerimizi sahiplenmeye çalışıyor. Hatta bir kısmını melezleştirerek İtalya’ya gönderdiğini duyuyoruz. Bunların içinde bir tek Kangal ırkını sahiplenemediler. Köpek Irkları Federasyonu yaptığı çalışmalar neticesinde Kangal köpeklerini Türkiye’ye özgü olduğunu kabul etti ve 15 Kasım tarihinde bu konuda bir tören var. Bizde Kangal ırkı için yapılan çalışmalarda olduğu gibi Türkiye’ye ait olan ve şu anda tek safkan av köpeği olan Kopay köpeklerimizi tescillendirmeye çalışıyoruz. 15 Kasım tarihinde İstanbul’a gelecek olan Köpek Irkları Federasyonu temsilcilerine giderek Kopay köpeklerimizi göstereceğiz. Çünkü Kopay köpeklerinin bugün Trakya bölgesinde neredeyse 15-20 tane kaldığını tahmin ediyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kopay ırkına sahip çıkarak tescillendireceğiz” diye konuştu. Öte yandan Çorlu Avcılar ve Kopay Köpekleri Koruma ve Yetiştirme Derneği başkanı Ahmet Şen, derneğin diğer avcılar dernekleriyle aynı statüde olduğunu ifade ederek, avcılıkla ilgili bütün işlemleri yapabildiklerini ve üyelerine her türlü desteği verdiklerini söyledi. Şen ayrıca üyelik aidatının giriş 30 lira, yıllıkta 20 lira olduğunu sözlerine ekledi.
KAYNAK.ÇORLU AVRUPA YAKASI GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...