***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

22 Eylül 2009 Salı

Çeltik Tarla Günü yapıldı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Çeltik Tarla Günü, Cuma günü, İpsalada, DSİ 114. Şube Müdürlüğü yakınındaki Hüseyin Soydana ait tarlada gerçekleştirildi.
Saat 15.00 sıralarında, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın ilk konuşmasını, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer yaptı.
Beşer, “Ülkemizde çeltik üretimi, 10-15 yıl öncesine kadar ihtiyacın ancak %30’unu karşılarken bugün bu oran %70’lerin üzerine çıktı. Hiçbir ülkeden ithalat yapmadan çeltik tohumu üretiyoruz. Türkiye yakın bir zamanda çeltik ihraç eder hale gelece.” dedi.
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz de İpsala’nın, çeltik üretiminde Türkiye’nin yıldızı olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Eylül ayı İpsala için önemlidir. Tarla günü aynı zamanda <10.> başlangıcıdır. Çeltiğin daha iyi ve daha verimli olması için belediye olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. 500 dönüm bir alanı tohum işine ayırmak istiyoruz. Bu konuda ilgililerden yardım isteyeceğiz.”
İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ise çeltik üreticilerinin 5 aydır yoğun bir şekilde emek sarf ederek ürünü yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti ve “İnşallah emeklerinin karşılığını alırlar. Geçen hafta bölgemizde sel felaketi yaşandı. Bazı bölgelerimiz zarar gördü. 200 bin dönüm çeltiğin ekildiği bir ilçede fazla bir zararın olmaması tesellimizdir.” şeklinde konuştu.
Etkinliğin son konuşmasını AK Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak yaptı.
Türk bilim adamlarının önemli başarılara imza attığını vurgulayan Budak, çeltik tohumu yetiştirmede belli bir noktaya gelindiğini vurguladı.
Budak, şöyle devam etti: “Bilim adamlarımıza güvenmemiz ve onları desteklememiz gerekiyor. Trakya olarak çeltik konusunda Türkiye’ye örnek olduk. Hamzadere ve Çakmak barajları bittiği zaman çeltik ekimi artacak. Cumhuriyet tarihinde ilk kez prim sistemini uyguladık.”
Necdet Budak, sertifikalı tohumun verimi artıracağını da sözlerine ekledi.
Daha sonra, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü görevlisi Halil Sürek, tarlaya ekilen çeltik çeşitleri konusunda üreticileri bilgilendirdi.
KAYNAK:www.ipsala.com

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...