***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

5 Eylül 2009 Cumartesi

BAŞKAN HACI, ŞEHRİN EN ÖNEMLİ SORUNUNA İLLER BANKASINDAN ONAY ALDI…






BABAESKİ’DE YENİ SU KUYULARI AÇMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI…
Haber: Metin KARAKUŞ
Babaeski Belediye Başkanlığı 5000 m3’lük, büyük ana servis deposu yaptırılması için 29 Aralık 2008 tarih ve 471 – 576 sayılı yazısı ile müracaat ettiği İller Bankası 1.Bölge Müdürlüğü’nden, “İçme Suyu Projesi Yapımı” işinde yeni su kuyuların açılması için kredi talebine onay aldı.
Proje ihale aşamasını imzalayan Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı, makamında yaptığı açıklamada, “İçme Suyu Projesi Yapımı” işinin Babaeski Belediye Başkanlığı’nca planlandığını belirtti.
Hacı, şehrin en önemli sorunlarından biri olan içme suyu ile ilgili İller Bankasından onay aldıklarını belirterek, şunları kaydetti;
“İlçemizde bugün tarihi itibariyle içme suyu şeytan dere ve çimenli dere havzalarından karşılanabilmektedir. Şuanda (2007 yılından bu yana) İlçemizde Çimenli dere havzasındaki 4 adet derin kuyu ile içme ve kullanma suyu karşılanmaktadır. Şeytan dere bölgesinde 2007–2008 yıllarında kuyularda yapılan arsenik ölçüm değerleri 30 mikrogram / litre değerlerinde bulunmuştur. Yeni yönetmelik uyarınca alt sınır 10 mikrogram/litre olduğundan, bölge arsenik değeri içme suyu standardına uygun çıkmamıştır. Kuyulardan tekrarlanılarak alınan analizlerde benzer değerler elde edilmiş, bu koşullarda arsenik değeri yüksek olan kuyulardan yararlanılamayacağı anlaşılmıştır. Çimenli dere havzasında açılmış olan kuyularda arsenik değeri 8–10 mikrogram/litre değerleri arasında ölçülmektedir. Ancak bu havzadaki kuyular hem eski ve işletme ömrünü tamamlamaya yakın hem de imar sanayi sahası içinde kalmaktadır, yani kirlenmeye yatkın bölge. Ayrıca yeni yapılacak olan tesisler tamamen farklı bir bölgede farklı kriterlerde oluşturulacaktır. Belediye ve İller banksı elemanlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda ya mevcut Şeytan dere havzasındaki kuyularda arıtma yapılarak arsenik değeri standardın altın indirilmesi ya da yeni bir havzada yer altı suyu üretmek yoluyla sağlıklı sular elde edilmesi hususunda görüş birliğine varılmıştır. Arıtma işlemi hakkında yapılan araştırmalarda sistemin çok yüksek maliyetli bir tesis gerektirdiği anlaşılmış ve öncelikli olarak yeni bir havza belirlenerek bu havzada bir araştırma kuyusunun açılarak bu kuyudan elde edilecek kimyasal donelere göre etütlerin yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Nisan ayında başlanılan yeni araştırma kuyusu Karamesutlu-Osmaniye köyleri arasındaki yolda olup, 02.06.2009 tarihinde su örnek analizleri İstanbul Hıfzıssıhha Enstitü Müdürlüğü’nden alınmıştır. Kuyudan 120 metre kil tabakanın altından su alınmış olup 210 metre derinliğinde 20 litre/saniye debisindedir. Arsenik değeri 8 mikrogram/litre olan suyun içimi oldukça lezzetlidir. Bu çalışmalarda bizlere yardımlarından dolayı o dönemde DSİ 11.bölgenin Etüt ve Plan Şube Müdürü olan Jeofizik Yüksek Mühendisi Necmettin Mülahim Bey’e katkılarından dolayı teşekkürü de ayrıca bir borç biliriz. Yeni açılan kuyu analizleri doğrultusunda yeni belirlenen havzada jeofizik destekli hidrojeolojik etütler yapılarak tüm kuyuların bu yeni havzada açılması yönünde çalışmalar yapılmıştır. İçme suyu ihtiyacının karşılanması amacı ile 8 adet kuyu yeri belirlenmiştir. Bu kuyulardan 25–30 lt/sn su alınması öngörülmektedir. İlk etapta 4 adet kuyu açılarak yaklaşık 100–120 lt/sn su elde edilmesi yoluna gidilecektir. Bu miktardaki suyun 2025 yılındaki nüfusun ihtiyacının tamamını karşılayabileceği düşünülmektedir. Yeni kuyuların açılmasına başlanmış olup, 2009 yılında bitirilecektir. Bu kuyuların yapılacak ana depoya oradan da şebekeye bağlanması ile yeni içme suyunun İlçemizde kullanılması en geç 2012 en erken ise 2011 yılında olması beklenmektedir.”

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...