***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

28 Ağustos 2009 Cuma

Kırklareli’nde su alarmı!


Kırklareli Belediyesi bir ay sonra Kırklareli’ni büyük bir su sıkıntısı beklediğini belirtti.Kırklareli Belediyesi Kırklarelinin içme suyu hakkında bilgi verdi. Verilen bilgiler arasında en çarpıcısı ise, barajdaki su seviyesinde eksilme devam ettiği takdirde bir ay içerisinde Kırklarelinde çok büyük su sıkıntısı yaşanacağı oldu. Dün Kırklareli basınını belediyeye davet eden Kırklareli Belediyesi, basın mensupları ile birlikte içme suyu arıtma tesislerine giderek Kırklarelinin içme suyu hakkında bilgi verdi. Tesis sorumlusu Vecdi Yücel; Geçtiğimiz yıl içme suyunda görülen mangan, barajda su seviyesinin azalmasıyla Ağustos ayı ortası itibari ile etkisini göstermeye başladı. Geçtiğimiz yıl aldığımız tedbirleri tekrarlayarak barajın üst seviyesinden su almaya başladık. Böylelikle dipte toplanan mangandan fazla etkilenmiyoruz. Fakat barajda su seviyesi hızla düşüyor. Düşüş bu hızla devam ettiği takdirde en geç bir ay içerisinde Kırklarelini büyük bir içme suyu sıkıntısı bekliyor. Şuan barajın doluluk oranı %40 ile %50 arasında. Geçtiğimiz yıl bu oran %25e kadar düşmüştü. İçme suyumuzu şuan Karacaibrahim, Bademlik ve Karahıdır Mahallerindeki kuyularımızdan destekliyoruz dedi.
Kırklareli saniyede 200 litre su harcıyor
Şuan mangan oranının normal olduğunu belirten Yücel; Şuan Kırklareli saniyede 180 ile 200 litre arasında su tüketiyor. Mangandan dolayı barajdan su alamadığımızı düşünürsek. O zaman sıkıntı daha da büyük olur. Çünkü kuyular saniyede en fazla 50 litre su pompalayabiliyor.Diğer yandan kuyu çalışmalarımız devam ediyor. Açılan kuyuların şuan analizleri yapılıyor. Analiz sonuçları yeterli ve olumlu çıktığı takdirde kuyuları devreye sokuyoruz şeklinde konuştu.
Su tasarruf edilmeli
Kırklarelinde su sıkıntısı yaşanmaması için suyu tasarruflu kullanmak gerektiğini belirten Yücel; Az öncede söylediğim gibi, Kırklareli Barajında su seviyesi önemli ölçüde düştü ve hızla düşmeye devam ediyor. Evlerde içme suyu, tarlalarda sulama suyu tasarrufu yapılmalı. Yoksa çok daha büyük sıkıntılar yaşanabilir dedi.
Suyumuz içilebilir düzeyde
Yapılan son analizlerde suyun içilebilir seviyede olduğunu belirten Vecdi Yücel; Yaptığımız son analiz sonrası içme suyumuzda %0,009 oranında mangan tespit ettik. İçilebilir manganlı sudaki oran en fazla %0,5 olmalı. Şimdilik biz bu oranın çok altındayız. Yapılan analizde suyun kokulu olduğunu da tespit ettik. Fakat sudaki koku suyun içinde bulunan bir maddeden değil, barajın kendisinden kaynaklandığını tespit ettik. Kokulu su içilmez su değildir. Yapılan analizler sonrası Kırklareli gönül rahatlığı ile çeşmesinden su içebilir diyebiliriz şeklinde konuştu.
KAYNAK:YEŞİLYURT GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...