***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Türk-İş’e bağlı sendikalardan Ak Parti İktidarına uyarı!...


Hükümetle Toplu Sözleşme Masası'nda anlaşamayan Türk-İş'e bağlı sendikalar,
önceki gün Çerkezköy'de AK Parti İlçe Binası önünde eylem yaptı.
Eylem öncesi AK Parti İlçe Binası'na giderek, parti yönetimi ile görüşen Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy şube Başkanı Murat Koçak ve beraberindeki sendika şube başkanları, maaş zamlarının enflasyonun altına düştüğünü, sabit gelirli
olmaktan çıkıp, azalan gelirli konumuna
düştüklerini dile getirdiler., AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı ise "Dünyayı kasıp kavuran bir kriz var, işçilerin de sağduyulu olma mecburiyeti var." Uyarısı yaptı.
Görüşmenin ardından yaklaşık 300 işçi ile AK Parti Çerkezköy İlçe Binası önünde eylem
yapan Türk-İşe bağlı sendikaların şube
başkanları ile sendika üyeleri, grev silahını
kullanmaktan da çekinmeyeceklerini ısrarla
belirttiler. Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, Belediye-İş Trakya Şube Başkanı Aziz Altay, Tekgıda-İş Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Erkan İzmirli, Harp-İş Çorlu Şube Başkanı Orhan Yavaşoğlu, Deri-İş Çorlu Trakya Şube Başkanı Ali Bayram ve Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan ile birlikte AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı ve ilçe yönetim kurulu üyelerini önceki gün saat 16.00’da ilçe teşkilatında ziyaret ederek hükümete iletilmek üzere toplu sözleşmelerle ilgili taleplerini tek tek dile getirdiler.
TÜRK-İŞ TEKİRDAĞ İL TEMSİLCİSİ ,KOÇAK SENDİKALARIN
TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ
Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube binasında ayrılan Murat Koçak ve beraberindeki Türk-İşe bağlı sendikaların şube başkanları, AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı'nda İlçe Başkanı Sait Yazı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Kamuda çalışanların toplu iş sözleşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını, bunun sonrasında Türk-İş’e bağlı sendikalar olarak il ve ilçe başkanlıklarını ziyaret ederek sonrasında parti önünde basın açıklaması yapma kararı aldıklarını belirten Başkan Murat Koçak, sürecin böyle devam etmesi durumunda ise ilerleyen günlerde bir saatlik iş bırakma eylemi düzenleyeceklerini belirtti.
n Seyit SÜREN 4 4’te
Anlaşma taraftarı olduklarını da belirten Başkan Murat Koçak, iki tarafı da dengede tutmaya çalıştıklarını söyledi. AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı da, “AK Parti iktidara geldikten sonra önemli mesafeler katettik. Ama dünyada yaşanan kriz Türkiye’yi de vurdu. Önemli bir sanayi bölgesi olan Çerkezköy de bu krizden etkilendi.” dedi.
BAŞKAN YAZI, “BU YILIN SON ÇEYREĞİNDE KRİZİN
ETKİSİ AZALACAK”
AK Parti iktidarının, ülke çıkarları için mücadele ettiğini belirten AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı, son günlerde sanayide hareketlenme olduğunu belirtti. Başkan Yazı, “Yılın son çeyreğinde krizin etkisinin kaybolmaya başlayacağını ümit ediyoruz.
Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde OSB’de geçen ayki enerji tüketiminin bir önceki yılın rakamlarına ulaştığını öğrendik. Bu da sevindirici bir gelişme” dedi.
BAŞKAN SAİT YAZI, “YÜZDE 20 ZAM GERÇEKÇİ
DEĞİL,TAVUKTAN FAYDALANAN İNSANLARI ÜLKE MENFAATİ İÇİN BİR ARAYA GETİRMEK
ZORUNDAYIZ”
AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı,İşçilerin yüzde 20 zam istemesinin gerçekçi olmadığını devletin menfaati için herkezin bu kriz ortamında fedakarlık yapması gerektiğini belirtti.Başkan Yazı, “Onlar da düşünüp sağduyulu davranacaklardır.
Bu devlet hepimizin devleti. Ne işçinin ne işverenin ne de kurumların mağdur olmasını hiçbirimiz istemeyiz. Öyle bir denge ki ne altın yumurtlayan tavuğu öldüreceksin, ne de o tavuktan faydalanan insanları. Ülke menfaatleri için bir araya gelmek zorundayız. Bu kriz ortamında her kez fedakarlık yapması gerekli diye düşünüyorum” dedi.
BAŞKAN SAİT YAZI, “ÜCRETLER
ENFLASYONUN ALTINDA HİÇ OLMADI”
Başkan Sait Yazı, hükümetin asgari ücreti daha da yukarı çıkarmak istediğini fakat krizin de bir dünya gerçeği olduğunu belirtti.
Başkan Sait Yazı, sendika temsilcilerinin “Maaşların enflasyonun altında olmasını istemiyoruz” sözleri üzerine şöyle dedi. Başkan Yazı, “Başbakanımız hiç maaşları enflasyonun altında yapmadı, bu sefer de yapmaz” Sendika temsilcilerinin “Türkiye’de yaşama şartları enflasyonla orantılı değil.
Biz yüzde 5 zamma da razıyız ama öyle olursa vergimiz düşürülsün. Vergi yüzde 15’e çıkınca verilen zammın yüzde 10’u geri alınmış oluyor” sözleri üzerine de Başkan Sait Yazı, “AK Parti iktidara geldiğinden bu yana vergi artırmadı. Yüksek vergiler önceki hükümetlerden kalma. AK Parti vergi indirimi yaptı” dedi.
TÜRK-İŞ’E BAĞLI SENDİKALARIN ŞUBE BAŞKANLARI 300 İŞÇİ İLE AK PARTİ ÇERKEZKÖY İLÇE
TEŞKİLATI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI
AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı’dan “Hükümet ne işçiyi ne de işvereni mağdur edecek bir karar almaz. Ama bunun için işçi ve sendikaların da sağduyulu davranacağına inanıyoruz” cevabını alan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ve beraberindeki sendikacılar,Türk Metal Sendikası önünde toplanan yaklaşık 300 işçi ile birlikte AK Parti İlçe binası önüne yürüdüler ve burada bir basın açıklaması yaptılar.
İşçiler ve diğer sendika temsilcileri adına basın açıklamasını yapan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, “Biz Türk-İş’e bağlı sendikalara üye yaklaşık 300 bin işçi, kimimiz ocak, kimimiz şubat, kimimiz mart ayından bu yana toplu iş sözleşmelerimizin imzalanmasını bekliyoruz.
Konfederasyonumuzun Yöneticileri, TÜRK-İŞ bünyesinde kurulan Kamu Kesimi Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen teklifimizi yerel seçimlerden önce Hükümete iletmişlerdir. Ancak yerel seçimler, gerekse ardından gelen kabine değişikliği nedeniyle görüşmelerde ciddi bir mesafe kadedilememiştir” dedi.
BAŞKAN KOÇAK,”BAŞBAKAN, YÜZDE 3’ÜN ÜZERİNE ÇIKILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ”
Taleplere ilişkin cevabın 4 Haziran 2009 tarihinde Kamu Sözleşmelerinden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yapılan görüşmede geldiğini belirten Başkan Koçak, “Yazıcı, birinci ve ikinci altı aylar için yüzde 3; üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 2.5 zam teklifinde bulunmuş, düşük ücretlerin ise sadece 25 TL arttırılabileceğini ifade etmiştir. Aradan geçen zamana rağmen bugün gelinen nokta farklı değildir. Yönetim Kurulumuzun önceki gün Başbakan ile yaptığı görüşmede Başbakan birinci altı ay için yüzde 3’ün üzerine çıkılamayacağını söylemiştir. Başbakan, ikinci altı aydaki yüzde üç rakamını ise yüzde 4’e çıkarmıştır” dedi.
BAŞKAN MURAT KOÇAK, “90 BİN İŞÇİ İÇİN GREV KARARI ALINDI”
Türk-İş’in bu teklifi kabul etmediğini ve eylemlilik sürecini başlattığını belirten Başkan Murat Koçak, “Bugün itibariyle 89 bin 915 işçimiz için grev kararı alınmış, 3 bin 851 işçimizin toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu’na intikal etmiş; 96 bin 861 işçimizin sözleşmesi arabulucu aşamasına gelmiştir. 30 bin 861 işçimizin ise toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam etmektedir” ifadelerine yer verdi. Türkiye’de sanayici ve iş adamları, kendi nam ve hesabına çalışanlar ile esnafın gelirinin vergisini bir yıl sonra verdiğini, geliri her ay vergilendirilenlerin ise ücretliler olduğunu belirtti.
Başkan Koçak, “Vergi mağduriyeti işçilerde diğer ücretlilere göre daha belirgin yaşanıyor ve işçilerin ücretleri yıl içerisinde vergi nedeniyle düşüyor. Bu durum 2006’dan bu yana daha da ağırlaştırıldı. 2006 yılında işçilerin vergi oranları yükseltilerek vergi dilimleri daraltıldı” dedi.
BAŞKAN KOÇAK, “YÜZDE 6 ZAM, SADECE
ÜRETİCİNİN SABİT KALMASINA YETER”
2008 yılında ise işçi gelirlerinin sigorta prim tavanını aşan kısmının primlendirilmeye devam edildiğini ve sadece kamu işçilerine ödenen ikramiyeden sosyal güvenlik priminin kesilmeye başlandığını anımsatan Başkan Murat Koçak, “Bu durumda ücretlerimiz Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6 azalmakta ve Aralık sonuna kadar düşük ücret devam etmektedir. Bu nedenle Temmuz ayında yapılacak yüzde 6 oranında bir zam sadece ücretimizin sabit kalmasına yetmektedir” dedi.
BAŞKAN MURAT KOÇAK, “BİZLER SABİT
GELİRLİDEN ÇIKARILIP AZALAN GELİRLİ
KATEGORİSİNE GETİRİLDİK”
Hükümetin önerdiği birinci altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4 ücret zam teklifi kabul edilirse, Temmuz ayında yüzde 3 zam alınmasına rağmen ücretlerin yüzde 3 düşeceğini ileri süren Başkan Murat Koçak; “Bizleri “Sabit gelirli’’ kategorisinden de çıkarıp,“azalan gelirli’’hale getiren bu çarpıklığı kabul etmemiz mümkün değildir.
Gelir düzeyi itibariyle yoksulluk sınırının altında yaşayan bizler, Hükümetin “yoksulun yanındayız’’söylemlerinin karşılığını kendi hayatımızda görememekte, aksine reva görülen yüzde 3 zam nedeniyle özellikle mağdur edilmeye çalışıldığımızı düşünmekteyiz” dedi.
BAŞKAN MURAT KOÇAK, “ÜLKEYİ 2001 KRİZİNDEN ÇIKARAN BİZLERİZ”
Kamuda çalışan işçilere yapılacak zammın krizin atlatılması için bir fırsat olarak değerlendirilmemesinin hem çalışanlara hem de ülkeye zarar vereceğini belirten Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, “Krize karşı duyarsız değiliz. 2001 krizinden bu ülkeyi daha çok çalışarak, daha uzun çalışarak ve daha verimli çalışarak çıkaran bizleriz. 2001 krizinden bu tarafa da gelişen ekonomiden pay alamayan, ücretleri enflasyona yenik düşen, arttırılan vergi ve sigorta primleri ile ücretleri kuşa çevrilen de bizleriz.
Bunları yanı sıra, kıdem tazminatlarına göz dikilen, üyesi olduğumuz sendikadan baskı ve tehditle istifa ettirilip Hükümet, bürokrat destekli sendikalara üye olmaya zorlanan; sahip olduğumuz işsizlik sigortası fonu amacı dışında kullanılan da bizleriz” dedi.
BAŞKAN KOÇAK, “TALEPLERİMİZ
KABUL EDİLMEZSE GREV SİLAHIMIZI KULLANACAĞIZ”
Hükümetin, üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurgulayan Başkan Murat Koçak, açıklamasını şöyle noktaladı; “Kayıpları yüzde 20’leri bulan kamu işçisinin verilen zam oranını kabul etmesi mümkün değildir. Gelinen noktada Türk-İş, taleplerini daha yüksek sesle dile getirebilmek amacıyla bir dizi eylem kararı almıştır.
Bugün burada bu eylemin birincisini gerçekleştirmekteyiz. Eylemlerimiz, uyarı niteliğindedir ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar devam edecektir. Taleplerimiz kabul edilmezse de grev silahımızı kullanacağımız açıktır. Umuyoruz ki bugün yarın bir gelişme sağlanır ve bu eylemlere ve grevlere gerek kalmaz.
Bizim maksadımız kavga etmek değil, soğukkanlılıkla, sükunetle konuyu çözüme ulaştırmaktır” dedi. Basın açıklamasının ardından kısa süre “işçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atan işçi ve sendika temsilcileri olaysız bir şekilde dağıldı.

HABER VE FOTO:SEYİT SÜREN

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...