***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

23 Temmuz 2009 Perşembe

Tekirdağ Basın Mensupları Derneği Başkanı Naci Akyazı’nın Basın Bayramı mesajı


24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyet ilan edildi. 25 Temmuz günü çıkan gazeteler, hiçbir devlet görevlisinin incelemesine meydan verilmeksizin, yani ‘matbuat artık hürdür’ diyerek, sansüre tabi olmadan çıkarılmıştır. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binden 5 binlere çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam, karaborsada 50 kuruşa kadar çıktı. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündür. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet döneminde, Türk Basınından Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı olarak ilan edildi.
Daha sonra kutlamalar, ‘geleneksel gazeteciler günü’ adı altında yapılmaya başladı. Ulu önder Atatürk’ün; ‘Basın, bir ulusun ortak sesidir. Bir ulusu aydınlatma ve olgunlaştırmada bir ulusa gereksinim duyduğu düşünsel gıdayı vermekte, özet olarak bir ulusun hedefi mutluluk olan ortak doğrultuda yürümesinin sağlanmasında basın başlı başına bir güç, bir okul, bir öncüdür.’ sözü de basının önemini en güzel şekilde ortaya koymaktadır.
Toplumun ihtiyaç duyduğu her konuda, bilgilendirme, aydınlatma, yönlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi önemli bir görevi yerine getirmekte olan basının, bu görevi yerine getirebilmesi için basın özgürlüğü hayati önem taşımaktadır. İlimizin her alanda başarıya ulaşmasında basın mensubu arkadaşlarımın gösterdiği duyarlılığın ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmaların büyük katkı sağladığına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle basın mensubu arkadaşlarımın, basında sansürün kaldırılışının 101. yıl dönümünü ve 24 Temmuz basın bayramını candan kutlar, sağlık ve mutluluk dileklerimle, çalışmalarında başarılar dilerim.
Naci Akyazı
Tekirdağ Basın Mensupları
Derneği Başkanı

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...