***Hoşgeldiniz!!! Trakyadaki en güncel ve en kaliteli haberler için; www.trakyahaberci.com...

3 Temmuz 2009 Cuma

Madencilik sorunları masaya yatırıldı


Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’nın organizasyonunda Tekirdağ’da ‘3. Trakya Madencilik Sorunları Toplantısı’ yapıldı. Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım’ın da konuşmacı olarak katıldığı toplantıda maden yasasının eksiklikleri ve son düzenlemeler ile ilgili görüşler, Trakya’nın nazım planı sorunları, küresel krizin Trakya madenciliğine etkileri ve madencilik teşvikleri masaya yatırıldı.

Tekirdağ’daki Hotel Yayoba’nın konferans salonunda saat 14.00’de başlayan toplantıya, Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım’ın yanı sıra, Tekirdağ Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı İsmet Kasapoğlu, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Trakya Madenciler Derneği Başkanı Cahit Sağlam, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Tekirdağ Temsilcisi Kani Alp, madenciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

İki bölüm olarak düzenlenen toplantının ilk bölümünde açılış konuşmaları yapıldı. Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı Tekirdağ Temsilcisi Kani Alp açılış konuşmasında geleneksel hale gelen toplantıların yöredeki tüm girişimcilerin önünü açacağına inandığını belirtti. Madenciliğin sorunlarına vurgu yapan Alp, toplantının Trakya madenciliğine olumlu katkı yapacağını vurguladı.

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal da, Türkiye’de madenciliğin ne denli önemli olduğunu herkesin bildiğini aktararak, madenler olmadan hayat ve medeniyetin olamayacağına işaret etti. Önal, madenlerin ülkelerin vazgeçilmez varlıkları olduğunu kaydederek, “Çoğu kez nereden geldiğini bilmediğimiz bazı propagandalarla, hepimizin inandığı bazı programlarla Türkiye’nin doğal kaynaklardan yararlanması değişik platformlarda engellenmek istenmektedir. Lütfen bu oyuna gelmeyiniz. Gerçekleri bütün çıplaklığıyla söyleme cesaretine hepimiz sahip olmalıyız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

3. Trakya Madencilik Sorunları Toplantısı’na katılan Tekirdağ Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir ise, Tekirdağ’ın daha çok kömür madeniyle anıldığını vurgulayarak, il genelinde daha çok Saray ve Malkara ekseninde olmak üzere toplam 173 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu söyledi. Kömürlerin çoğunun yüzeyde bulunduğunu çok az bir kısmının da kapalı sistemle çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırıldığını aktaran Özdemir, Tekirdağ’da ayrıca Saray’da kuvars madeninin çıkarıldığını hatırlattı.

İlk bölümdeki açılış konuşmalarının ardından Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı İsmet Kasapoğlu ve Trakya Madenciler Derneği Başkanı Cahit Sağlam’ın katıldığı bir açık oturum gerçekleştirildi. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’ndan Dr. Nijat Gürsoy’un yönetiminde gerçekleştirilen açık oturumda konuşan Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için bir çok ilde maden sorunlarıyla ilgili madenciler tarafından organize edilen toplantılara katıldıklarını belirterek, Maden kanununda iptal edilen kanunlar dahil olmak üzere, sektörün içinde bulunduğu bir takım sorunları içine alan bir paket oluşturduklarını, taslağı 10-15 gün içinde Bakanlığa göndereceklerini ve Meclis açıldığında da taslağın gündeme getirileceğini aktardı.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yasal çalışmanın son derece açık yürütüldüğünü vurgulayan Yıldırım, sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunarak en ideal yasal çalışmayı ortaya çıkarmak istediklerini ifade etti. Maden kanunu değişikliği yapmadıklarını mevcut maden sorunlarını çözmek için yasal bir taslak hazırladıklarını belirten Yıldırım şunları söyledi: “Son dönem içinde dünya bir kriz içinde. Bunun elbette Türkiye’ye ve Madencilik sektörüne yansımasını hepimiz yaşıyoruz. Bu konuda bir teşvik yasası hazırlığı vardı bu tamamlandı. Bu konuda son öğrendiğimiz kadarıyla teşvikle ilgili olarak iki tür çalışma yapılıyor. Yani hem bölgesel ayrım hem de bölgelerde hangi sanayinin teşvik edilmesi gerektiği yönünde bir teşvik çalışması söz konusu. Bu teşviklerin madencilik sektörüne olumlu katkılar yapacağını düşünüyoruz.”
Yıldırım’ın konuşmasının ardından Türkiye Madenciler Derneği Başkanı İsmet Kasapoğlu söz aldı. Kasapoğlu da madencilerin sorunlarına değinen bir konuşma yaptı. 18,00’a kadar süren açık oturumda Maden ve Orman izinlerinde doğan boşluk ve alınacak önlemler, maden yasasının eksiklikleri ve son düzenlemeler ile ilgili görüşler, Trakya’nın nazım planı sorunları, Trakya madenciliğine küresel krizin etkileri ve madencilik teşvikleri gibi ana başlıklar altında konuşmalar gerçekleştirildi. Toplantı, verilen akşam yemeğinin ardından sona erdi.

KAYNAK:TRAKYA GAZETESİ

Hiç yorum yok:

sağ üst köşede yer alan Önceki kayıtlar'a tıklayarak geçmiş haberlere ulaşabilirsiniz...